Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Ysgith
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:42
Załączniki
Esencja migdałowa

Postautor: Ysgith » środa, 5 mar 2014, 23:59

Szanowni Koledzy!
Szukam przepisu na domową esencję migdałową. W sieci znalazłem przepisy na esencje różnego rodzaju, ale ani słowa o tej z migdałów. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Esencja migdałowa

Postautor: Kamal » czwartek, 6 mar 2014, 23:41

Edit: pomyliłem przepisy.

Spróbuj
-120ml wódki
-80ml rumu/brandy/whisky
30g migdałów

Wrzuć wszystko do jakieś butelki, i maceruj minimum 3 tygodnie. W ciemnym miejscu.
Albo maceruj migdały tylko w wódce.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 mar 2014, 09:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 20:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Załączniki
Re: Esencja migdałowa

Postautor: kochanek Kranei » piątek, 7 mar 2014, 07:54

Nie zacząłeś od witam, więc spróbuję pomóc. Sam się w to nie bawię, bo mam pod nosem sklepik w którym można kupić esencję alkoholową z gorzkich migdałów. Właśnie, z gorzkich mogdałów. Ale w alemańskiej sieci znalazłem przepis. Nie gwarantuję, że jest dobry.
20 g gorzkich migdałów
250 ml mocnej wódki
Grubo rozdrobnione migdały włożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i zalać alkoholem na 2 miesiące. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spróbuj i napisz jak wyszło.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Esencja migdałowa

Postautor: Kamal » piątek, 7 mar 2014, 12:29

Obrazek


Autor tematu
Ysgith
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:42
Załączniki
Re: Esencja migdałowa

Postautor: Ysgith » piątek, 7 mar 2014, 14:08

Dzięki za odpowiedzi.
Gdy szukałem, zapomniałem o stronach w języku ang. :P
Ostatnio na allegro pojawił się ekstrakt migdałowy, w którego opisie możemy przeczytać:
"Our Natural Almond Extract is made from the oil of bitter almond, taken from peach seed kernels."
Czy ktoś orientuje się, czym różnią się w smaku jądra pestek śliwek (czy moreli), od migdałów?


mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 13:00
Załączniki
Re: Esencja migdałowa

Postautor: mociumpan » piątek, 7 mar 2014, 22:41

Pestek śliwek nie jadłem. Pestki moreli to coś pomiędzy słodkimi a gorzkimi migdałami. W niektórych krajach jest zakaz handlu gorzkimi migdałami i często się je zastępuje pestkami moreli.
A dodatkowo:
http://wolnemedia.net/zdrowie/witamina- ... o-na-raka/

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Esencja migdałowa

Postautor: Kamal » sobota, 8 mar 2014, 20:07

Pestki moreli, czy śliwek to są tak jakby oszukane migdały. Np. nich robi się percepan, a z pestek migdałowca marcepan. Migdały to pestki owocu migdałowca.
Obrazek


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości