Esencja migdałowa

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Ysgith
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:42
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Ysgith »

Szanowni Koledzy!
Szukam przepisu na domową esencję migdałową. W sieci znalazłem przepisy na esencje różnego rodzaju, ale ani słowa o tej z migdałów. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Esencja migdałowa

Post autor: Kamal »

Edit: pomyliłem przepisy.

Spróbuj
-120ml wódki
-80ml rumu/brandy/whisky
30g migdałów

Wrzuć wszystko do jakieś butelki, i maceruj minimum 3 tygodnie. W ciemnym miejscu.
Albo maceruj migdały tylko w wódce.
Ostatnio zmieniony piątek, 7 mar 2014, 09:53 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Esencja migdałowa

Post autor: kochanek Kranei »

Nie zacząłeś od witam, więc spróbuję pomóc. Sam się w to nie bawię, bo mam pod nosem sklepik w którym można kupić esencję alkoholową z gorzkich migdałów. Właśnie, z gorzkich mogdałów. Ale w alemańskiej sieci znalazłem przepis. Nie gwarantuję, że jest dobry.
20 g gorzkich migdałów
250 ml mocnej wódki
Grubo rozdrobnione migdały włożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i zalać alkoholem na 2 miesiące. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Spróbuj i napisz jak wyszło.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Esencja migdałowa

Post autor: Kamal »

Obrazek

Autor tematu
Ysgith
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:42
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Esencja migdałowa

Post autor: Ysgith »

Dzięki za odpowiedzi.
Gdy szukałem, zapomniałem o stronach w języku ang. :P
Ostatnio na allegro pojawił się ekstrakt migdałowy, w którego opisie możemy przeczytać:
"Our Natural Almond Extract is made from the oil of bitter almond, taken from peach seed kernels."
Czy ktoś orientuje się, czym różnią się w smaku jądra pestek śliwek (czy moreli), od migdałów?

mociumpan
10
Posty: 12
Rejestracja: czwartek, 22 kwie 2010, 14:00
Podziękował: 5 razy
Re: Esencja migdałowa

Post autor: mociumpan »

Pestek śliwek nie jadłem. Pestki moreli to coś pomiędzy słodkimi a gorzkimi migdałami. W niektórych krajach jest zakaz handlu gorzkimi migdałami i często się je zastępuje pestkami moreli.
A dodatkowo:
http://wolnemedia.net/zdrowie/witamina- ... o-na-raka/
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Esencja migdałowa

Post autor: Kamal »

Pestki moreli, czy śliwek to są tak jakby oszukane migdały. Np. nich robi się percepan, a z pestek migdałowca marcepan. Migdały to pestki owocu migdałowca.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”