Smakówka do oceny
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Witam Kolegów
Prosiłbym o ocenę przygotowania do mojej pierwszej smakówki. Trafiło mi się 40 kg jabłek odmiany Cortland oraz 10 kg Ligoli. Jabłka po usunięciu gniazd nasiennych trafiły do sokowirówki a potem wraz z pozostałym miąższem znalazły się w beczce. Było tego ok 25 litrów gęstej pulpy. Do pulpy dolałem około 20 litrów wody. Całość stabilizowałem do temperatury 20 stopni. Potem poszły drożdże Bayanus G995 oraz pożywka Activit w ilościach odpowiednich do uzyskanego nastawu. Dodałem również 1 kg cukru, kolejne 5 kg w odstępach 2 dniowych w postaci syropu. Nastaw stoi sobie 13 dni i przyjął następującą postać: na górze gęsty kożuch wysokości 20 cm a pod nim 40 cm soku-wina. Dziś sprawdzałem blg wynosi +4.
Mam następujący plan działania: gdy blg spadnie do -4 zamierzam wszystko przecisnąć przez worek filtracyjny i jeszcze parę dni klarować (nie wiem czy używać jakiś środek do klarowania).
Potem do kega i pierwsza destlacja na skróconej kolumnie (30 cm wypełnione miedzią, głowica aabratek) pierwsze 100 gram na podpałkę potem na maksymalnie otwartym zaworku odbierać do 10 %.
Druga destylacja: destylat rozcieńczony (nie jestem pewien do ilu % może 30) puszczam z podziałem na frakcję czyli 100 gr na podpałkę, potem przedgon, serce zaczynam odbierać przy 85 % kończę przy 40 %,
reszta pogon, który wykorzystam do jakiejś cukrówki.
Koledzy jak to widzicie?
Prosiłbym o ocenę przygotowania do mojej pierwszej smakówki. Trafiło mi się 40 kg jabłek odmiany Cortland oraz 10 kg Ligoli. Jabłka po usunięciu gniazd nasiennych trafiły do sokowirówki a potem wraz z pozostałym miąższem znalazły się w beczce. Było tego ok 25 litrów gęstej pulpy. Do pulpy dolałem około 20 litrów wody. Całość stabilizowałem do temperatury 20 stopni. Potem poszły drożdże Bayanus G995 oraz pożywka Activit w ilościach odpowiednich do uzyskanego nastawu. Dodałem również 1 kg cukru, kolejne 5 kg w odstępach 2 dniowych w postaci syropu. Nastaw stoi sobie 13 dni i przyjął następującą postać: na górze gęsty kożuch wysokości 20 cm a pod nim 40 cm soku-wina. Dziś sprawdzałem blg wynosi +4.
Mam następujący plan działania: gdy blg spadnie do -4 zamierzam wszystko przecisnąć przez worek filtracyjny i jeszcze parę dni klarować (nie wiem czy używać jakiś środek do klarowania).
Potem do kega i pierwsza destlacja na skróconej kolumnie (30 cm wypełnione miedzią, głowica aabratek) pierwsze 100 gram na podpałkę potem na maksymalnie otwartym zaworku odbierać do 10 %.
Druga destylacja: destylat rozcieńczony (nie jestem pewien do ilu % może 30) puszczam z podziałem na frakcję czyli 100 gr na podpałkę, potem przedgon, serce zaczynam odbierać przy 85 % kończę przy 40 %,
reszta pogon, który wykorzystam do jakiejś cukrówki.
Koledzy jak to widzicie?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Smakówka do oceny
Standart - to Ty nam później opisz już po destylacji - jak to widzisz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Smakówka do oceny
Dodał wody.sebastiandg pisze: Było tego ok 25 litrów gęstej pulpy. Do pulpy dolałem około 20 litrów wody.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Smakówka do oceny
Zamierzam puścić przez worek tylko martwiłem się, że będzie trochę mało płynu będzie nad grzałką i może się coś przypalić. Jeszcze zapytam:
1. Do jakiego % rozcieńczyć przed drugą destylacją, czy 20 % będzie dobrze?
2. Czy pilnować w jakiś szczególny sposób temperatur w kegu i głowicy, czy patrzeć przede wszystkim na %, które wylatują z głowicy i wpadają do papugi gdzie na bieżąco mierzę?
1. Do jakiego % rozcieńczyć przed drugą destylacją, czy 20 % będzie dobrze?
2. Czy pilnować w jakiś szczególny sposób temperatur w kegu i głowicy, czy patrzeć przede wszystkim na %, które wylatują z głowicy i wpadają do papugi gdzie na bieżąco mierzę?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Smakówka do oceny
Poczytaj o owocówkach tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/zloty- ... t9001.html i http://alkohole-domowe.com/forum/jak-us ... t9093.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Smakówka do oceny
Koledzy a macie jakieś doświadczenia w kwestii postarzania destylatów w myjce ultradźwiękowej. Ja testowałem moją starą, marnej jakości płuczkę na zwykłej cukrówce i poprawy wielkiej nie widzę jedynie jakby wódka bardziej przegryziona (spirytus i woda). Myślę, że myjka ma słabe parametry albo przy cukrówkach ma to małe znaczenie.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Smakówka do oceny
Jest cały temat o ultradźwiękach i nie tylko http://alkohole-domowe.com/forum/popraw ... t2276.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Smakówka do oceny
Czy mógłbym destylować w następujący sposób: kolumna składająca się z 30 cm wypełnienie miedź potem 140 wypełnienie sprężynki no i głowica. Stabilizuję kolumnę i zaczynam odbierać kropelkowo przedgon, potem zamykam zaworek znowu stabilizuję i potem aż do 50 % na pełnym otwarciu zaworka, reszta to pogon. Tak dwa razy. Czy stracę cenny smak i aromat czy lepiej na krótkiej rurce tej 30 cm z miedźą.
-
- Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Smakówka do oceny
Sebastian, jak nakładziesz całe 170cm wypełnienia, to zapewne dużo smaków Ci ucieknie. Ja bym zostawił pustą rurę. Z tymi pogonami przy 50% to też nie jest tak do końca. Gotowałem ostatnio wino z czarnych porzeczek i wcale się nad nim nie spuszczałem. Wylałem pierwsze 100ml i potem brałem wszystko do 20%. Za drugim razem to samo. Zagapiłem się tylko i do słoika leciało już 40% śmierdzące pogonami. Normalnie kończę przy 55% góra 50% dlatego ten destylat przelałem do oddzielnego gąsiorka i skazałem na śmieci. Ale po 2 tygodniach zajrzałem do piwniczki w celu kontroli i tu wielkie zdziwienie, gąsiorek z pogonami pachniał dużo intensywniej niż serce, oczywiście jak na świeży destylat. Dlatego podczas gotowania 3 dni temu jabłek, jeden gąsiorek przeciągnąłem do 40%, a pozostałe do 55%. Na razie jeszcze śmierdzi, zobaczę co z tego wyjdzie za jakieś 2 tygodnie. Jeżeli znowu się okaże, że pogony nabrały intensywnego aromatu to od przyszłego sezonu zmieniam swoje podejście i 55% nie będzie już magiczną granicą pogonów.
Przeczytałem. Czyli to sposób dla tych co im się nie chce czekać. Po mojemu czasu nie da się oszukać i on tu będzie najlepszym sposobem na dojrzenie destylatu.gr000by pisze:Jest cały temat o ultradźwiękach i nie tylko http://alkohole-domowe.com/forum/popraw ... t2276.html.
Sebastian, jak nakładziesz całe 170cm wypełnienia, to zapewne dużo smaków Ci ucieknie. Ja bym zostawił pustą rurę. Z tymi pogonami przy 50% to też nie jest tak do końca. Gotowałem ostatnio wino z czarnych porzeczek i wcale się nad nim nie spuszczałem. Wylałem pierwsze 100ml i potem brałem wszystko do 20%. Za drugim razem to samo. Zagapiłem się tylko i do słoika leciało już 40% śmierdzące pogonami. Normalnie kończę przy 55% góra 50% dlatego ten destylat przelałem do oddzielnego gąsiorka i skazałem na śmieci. Ale po 2 tygodniach zajrzałem do piwniczki w celu kontroli i tu wielkie zdziwienie, gąsiorek z pogonami pachniał dużo intensywniej niż serce, oczywiście jak na świeży destylat. Dlatego podczas gotowania 3 dni temu jabłek, jeden gąsiorek przeciągnąłem do 40%, a pozostałe do 55%. Na razie jeszcze śmierdzi, zobaczę co z tego wyjdzie za jakieś 2 tygodnie. Jeżeli znowu się okaże, że pogony nabrały intensywnego aromatu to od przyszłego sezonu zmieniam swoje podejście i 55% nie będzie już magiczną granicą pogonów.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Smakówka do oceny
ziembba12345, to może bez tej rury 140 cm bo mi się troszkę nie uśmiecha sprężynek wysypywać? Czy stanowczo 30 cm miedź i 140 pustej rury.
Co do ultradźwięków, to zamówiłem nową myjkę (do innych celów) i jak uda mi się coś z tymi jabłkami zrobić to kontrolnie wrzucę to na myjkę i sprawdzę, oczywiście doświadczeniami się podzielę na forum.
Co do ultradźwięków, to zamówiłem nową myjkę (do innych celów) i jak uda mi się coś z tymi jabłkami zrobić to kontrolnie wrzucę to na myjkę i sprawdzę, oczywiście doświadczeniami się podzielę na forum.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Smakówka do oceny
To już się musi ktoś bardziej doświadczony wypowiedzieć. Ja gotuję na metrowej rurze bez żadnego wypełnienia i jestem bardzo zadowolony z efektów. Wydaję mi się, że w rurze 170cm całkowicie wypełnionej, będzie sam z siebie zachodził refluks który za bardzo oczyści destylat. Ale to tylko moja opinia i warto poczekać na kogoś doświadczonego w tym temacie.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Smakówka do oceny
Poza tym opcji jest wiele. Destylacja prosta to jedna wielka improwizacja. Zależna od Twoich oczekiwań i upodobań smakowych.
Możesz destylować na krótkiej rurce wypełnionej albo i nie. Możesz też destylowac na długiej rurze tak samo wypełnionej albo i nie.
Na początek destyluj na krótkiej rurze z wypełnieniem. Resztę zasad juz powinieneś znać. Możesz to jechać na hurra patrząc tylko na procent tego co kapie, al;bo włączyć rekfluks i odbierać w/g temperatur na głowicy.
Wesołej zabawy.
Jak najbardziej.sebastiandg pisze:...to może bez tej rury 140 cm bo mi się troszkę nie uśmiecha sprężynek wysypywać
Poza tym opcji jest wiele. Destylacja prosta to jedna wielka improwizacja. Zależna od Twoich oczekiwań i upodobań smakowych.
Możesz destylować na krótkiej rurce wypełnionej albo i nie. Możesz też destylowac na długiej rurze tak samo wypełnionej albo i nie.
Na początek destyluj na krótkiej rurze z wypełnieniem. Resztę zasad juz powinieneś znać. Możesz to jechać na hurra patrząc tylko na procent tego co kapie, al;bo włączyć rekfluks i odbierać w/g temperatur na głowicy.
Wesołej zabawy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Smakówka do oceny
Ja gonię na 120cm wełny nierdzewnej w systemie CM i nie narzekam na brak aromatów . 170cm sprężynek może być trochę za dużo jak nie będziesz odbierał całości destylatu (zaworek otwarty do oporu), więc albo zostaw same sprężynki miedziane i pustą rurę, albo sam odcinek ze sprężynkami miedzianymi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: środa, 11 gru 2013, 19:03
- Ulubiony Alkohol: czysta, bourbon
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy