Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 10:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ultradźwiękowe starzenie destylatu
PostPostNapisane: niedziela, 21 lut 2010, 21:48 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
http://www.palirna-stonava.cz/PL/index.php?page=4
Przeglądając tą stronkę trafiłem na zdanie: Ultradźwiękowe "starzenie" destylatu:
Ultradźwiękowy aparat w naszej gorzelni zmienia w przeciągu kilku minut świeżą gorzałkę w gorzałkę o walorach destylatu wieloletniego.

Czy ktoś spotkał się z tą metodą??

Ja, swoją drogą, stosuję metodę "pieczenia" butelek ;) . Znaczy się - już gotowy i zaprawiony bimberek wkładam do piekarnika o temp. 60*C na 3 dni. Efekty są ciekawe.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Ultradźwiękowe starzenie destylatu
PostPostNapisane: poniedziałek, 22 lut 2010, 00:34 
Tematy: 1
Bardzo ciekawa metoda z tymi ultradźwiękami. Jak dla mnie (zero, dosłownie zero cierpliwości) idealna.
Znalazłem coś takiego na google:
http://www.eioba.pl/a87868/ultradzwieko ... onale_wino

Trzeba by poszukać na anglojęzycznych stronach coś więcej na temat tego urządzenia. Przede wszystkim na jakich częstotliwościach pracuje, to można by spróbować coś skonstruować.

Dodane: Cholera, jest godz. 00:54. Jutro mam mechanikę gruntów (poprawka) zdawać, a tak mnie zaciekawił temat że go drążę dalej, zamiast się uczyć. Ciekawe czy takie urządzenie jak w powyższym linku może zastąpić zwykła myjka ultradźwiękowa. Wydaje mi sie, że tak. Zamiast wody nalać alkoholu i załączyć kilka razy cykl. Tylko, że pojemności tego małe ~(0,5-0,7l). Przykładowy link do myjki:
http://www.allegro.pl/item918959646_ag1 ... v_gsm.html

Obrazek

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 lut 2010, 09:03 
Po myjce ultradźwiękowej nie spodziewajcie się cudów. Jednak dwa załączenia urządzenia na max czas pracy (myjka z lidla max. czas 480 sekund) i następnie przetrzymanie wyrobu w butelce ze dwa tygodnie. Zawsze powstawał mi osad na dnie butelki. Daje efekty zaskakujące. Osad ładnie przykleja się do dna butelki.
Powstawanie osadu kładę na karb wody używanej do rozrabiania spirytusu. Noszę się z zamiarem użycia wody destylowanej, może osadu nie będzie.
Należy pamiętać, że przed starzeniem ultradźwiękami należy produkt rozcięczyć do % odpowiednich do spożycia i dodać np: odrobinę cukru, chipsy z drewna. Celowo nie piszę chipsy dębowe bo można stosować też z innych gatunków drewna.

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 lut 2010, 10:32 
Tematy: 51
Kiedyś zaparzałem ultradźwiękowo herbatę zimną kranówą. Minuta, czy 2 i "napar" był czarny jak dobrze naciągnięta herbata. W smaku jednak - ohydny. W przypadku herbaty temperatura jednak swoje daje. jak to będzie z psotką - nie wiem. Jak dorobię się takiej płuczki, to spróbuję na winie.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: środa, 24 lut 2010, 08:03 
Tematy: 11
Witam. Chciałbym zapytać czy przetwornik ultradźwięków o mocy 15w. i częstotliwości 22 000.Hz. obsługujący naczynie o pojemności do 10l. nadaje się do tego celu? Dodam że jest to przetwornik przenośny, można by rzec kieszonkowy, zanurzalny w dowolnym naczyniu i stworzony przez armie dla żołnierzy do np. prania czy zmywania. Pranie 1 kg.bielizny w kuble o poj 10 lit. zajmuje od 40mi. do 2 godz. w zależności od stopnia zabrudzenia. Pozdrawiam

PostPostNapisane: wtorek, 2 mar 2010, 20:48 
Tematy: 4
Cytuj:
Witam. Chciałbym zapytać czy przetwornik ultradźwięków o mocy 15w. i częstotliwości 22 000.Hz. obsługujący naczynie o pojemności do 10l. nadaje się do tego celu? Dodam że jest to przetwornik przenośny, można by rzec kieszonkowy, zanurzalny w dowolnym naczyniu i stworzony przez armie dla żołnierzy do np. prania czy zmywania. Pranie 1 kg.bielizny w kuble o poj 10 lit. zajmuje od 40mi. do 2 godz. w zależności od stopnia zabrudzenia. Pozdrawiam

Nada się konkretnie. Wyczytałem w necie (praca dyplomowa na temat konserwowania żywności przy pomocy ultradźwięków), że częstotliwość 20 kHz sprawdza się najlepiej do tych celów.
Więc powodzenia :ok:

Tytuł: Poprawianie destylatu ultradżwiękami i granulatem mineralnym
PostPostNapisane: środa, 26 maja 2010, 09:18 
;) Buszując po internecie wpadłem na stronkę pszczelarskiej braci borykających się z podobnymi problemami co sadownicy,a nawet działkowcy i sklepikarze owocowo-warzywni czyli karygodnym marnotrawstwem surowca owocowego. Polecam lekturę wszystkim zainteresowanym podnoszeniem jakości destylatu-- http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... .php?p=821 Jest tam mała wzmianka o traktowaniu destylatu ultradżwiekami który " w kilka minut zmienia świeżą gorzałkę w trunek trunek o walorach wieloletniego destylatu w Gorzelni Pod Zieloną Lipą - www.palirna-stonava.cz ( jest wersja polska ). Chciałbym uprzemie spytać szeroko jaśnieoświecone grono prześwietnych DESTYLATORÓW RZECZYPOSPOLITEJ którzy z bohaterskim powięceniem pogardzają edyktem carskim który w odwecie za powstanie narodowe odebrał polakom prawo palenia gorzałki w obrebie domostwa , oraz wszystkich którzy zwalczają czynem PLUGAWE MONOPOLE zniewalające naród przez całe dziesięciolecia PRL i PRL BIS. A w skrócie : ma ktoś jakąś wiedzę jak te ultradżwieki pomagają w poprawie destylatu. Acha na stronce WINO-HOBBY oferowany jest granulat mineralny i nie jestem specjalnie przekonany , a może nie kumam co z czym i do czego. I bardziej wygląda mi to na PLACEBO za dobra kasę , chyba że się mylę. Z destylacyjnym pozdrowieniem : CZUJ DUCH ! (po łacinie "spirytus").

Tytuł: Re: Poprawianie destylatu ultradżwiękami i granulatem mineralnym
PostPostNapisane: wtorek, 31 sie 2010, 09:34 
Witam
Ponieważ istniejący sprzęt do traktowania cieczy spożywczych jest dość drogi (http://www.hielscher.com/pl/i500_p.htm) mam pytanie, czy ktoś z Was nie natknął się na tanią płuczkę ultradźwiękową o częstotliwości pracy około 20 kHz? Widziałem takie urządzenia, ale ceny oscylowały w okolicach 1 000 PLN, a to już moim zdanie przegięcie :)
pozdrawiam

PostPostNapisane: wtorek, 31 sie 2010, 11:44 
Tematy: 60
Szukaj na Allegro, są takie.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 31 sie 2010, 11:46 
@Zygmunt, jakbyś mógł mi linka podrzucić, to będę wdzięczny... Znalazłem, ale bardzo drogie - dzięki z góry i pozdrawiam :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1