Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ziemba12345
450
Posty: 465
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ziemba12345 » środa, 6 lis 2013, 06:06

Nie mam płaszcza Bartek, gotuje w kegu na taborecie i narazie twu twu nic mi się nie przypaliło. Z płaszczem jest chyba ten problem, że ma dużą bezwładność i ciężko regulować temperaturą. Tak mi się wydaje bynajmniej. Ja przegotuje te gęste śliwki co czekają w beczce i nic się nie przypali to nawet już nie pomyśle o płaszczu.
Co do wody i cukru to nie ma co przesadzać. Na 100kg słodkich owoców można dać te 5kg cukru i 5litrów wody do rozpuszczenia cukru. Ja tak bynajmniej robie. A o efektach opowiem wam na wielkanoc jak psota poleży kilka miesięcy bo narazie dopiero nabiera smaku.
Co do Twojej wydajności Bartek to jabłka musiały być średnio słodkie bo u mnie z tych 100kg winogron licze, że wyjdzie jakieś 11l 65% psoty. No ale winogrona były jak cukier. Mam dobrego dostawce:-)


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rusek
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 7 paź 2011, 14:56
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: rusek » środa, 6 lis 2013, 10:12

Oglądałem ostatnio kilka filmików i mam pytanie do Kolegów. Dlaczego tym jegomościom się nic nie przypala?
http://www.youtube.com/watch?v=kl_XlBM68_k

Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Trener » środa, 6 lis 2013, 10:40

Pamiętaj tylko by pulpa była obficie zalana winem, tak by w kegu w którymś momencie nie zabrakło cieczy. Na gazie nic nie ma prawa się przypalić.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: gr000by » środa, 6 lis 2013, 12:50

Podejrzewam, że w tych parnikach mają wmontowane szlamniki - uniemożliwiają kontakt pulpy z dnem i przez to się nic nie przypala.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: BartekBartek1 » środa, 6 lis 2013, 17:11

Tak jak Gr000by mówi. Na dno wsadzają taką wkładkę zwaną po polsku szlamnikiem. Jest to po prostu kawałek blachy odpowiednio przyciętej z rurą na środku z dużą ilością otworów. Na spód idzie płyn, a na górę części stałe. W tym filmiku masz pokazane jak to wygląda dokładnie:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L7JDgZ_0nHA&list=PLd3fk_fA8L1onkEk8iCHSWw7psYeg38Ae[/youtube] Ale nic nie daje takiej pewności ja płaszcz. Niektórzy w tamtych regionach używają mieszadła, ale to też nie daję 100% pewności. Pozdrawiam
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: panta_rei » środa, 6 lis 2013, 18:40

rusek pisze:Oglądałem ostatnio kilka filmików i mam pytanie do Kolegów. Dlaczego tym jegomościom się nic nie przypala?

nieuważnie oglądałeś ;-) tam jest płaszcz wodny. Zobacz moment 3:36
Pozdrawiam, Sławomir


kroolik
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 12 maja 2013, 22:27
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: kroolik » środa, 6 lis 2013, 20:06

Wydaje mi się, że on tam wodą uszczelnia połączenia


rusek
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 7 paź 2011, 14:56
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: rusek » środa, 6 lis 2013, 22:02

BartekBartek1, dziękuję za wyjaśnienie, ciekawe czy podobny patent sprawdził by się przy zbożówkach, mam tu na myśli używanie czegoś na wzór fałszywego dna, przy odpędzie w kotle bez płaszcza wodnego.
Kolego panta_rei, oglądałem doś uważnie i myślę dokładnie tak jak Kolega kroolik.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: gr000by » środa, 6 lis 2013, 22:08

Szlamnik sprawdzi się przy każdym wsadzie, zawierającym części stałe. Jednak do zboża (a dokładniej śruty zbożowej) potrzeba szlamnika o nieco mniejszych oczkach niż do wsadów owocowych. Dlatego najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest kocioł w płaszczu wodnym bądź olejowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5336
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Zygmunt » środa, 6 lis 2013, 23:11

Na gazie nic nie ma prawa się przypalić.


A chcesz zobaczyć fotkę?

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ta_moko » środa, 6 lis 2013, 23:13

Szlamik prezentował niegdyś Kucyk w swoim "Bimber Boy'u". galeria-kucyka-typ-bf-63-bimber-boy-t153.html?hilit=bimberboy. Pierwsza strona tematu...
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: BartekBartek1 » środa, 6 lis 2013, 23:20

Nie radzę nawet próbować ze zbożówkami i szlamnikiem. Tak zmarnowałem Jassiego. Moim zdaniem to zbożówki to tylko w płaszczu lub ew. bełkotka. Można też filtrować, ale wtedy trochę się traci. Tak, ta woda co oni wlewają to do uszczelnienia. Tak samo tutaj:
Tylko nie wiem jak radzą sobie z przypaleniem.
Pędzić, pić, zalegalizować.


ziemba12345
450
Posty: 465
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 7 lis 2013, 13:49

Miałem robić porządki na podwórku ale deszcz pada to wziąłem się za psocenie drugi raz nastawu z winogron :D Za drugim razem zostaje mi ok. 60% wsadu także powinno wyjść jakieś 12-13 litrów co po rozcieńczeniu da ok. 15l 60% psoty. Jak ma to przypominać koniak to dodam trochę dębu, ale bez szału, bo nie lubię jego smaku. Jedna szczapka średnio pieczonego raczej mi tu nie nabałagani w smaku :) A dodać zawsze można.


wawaldek11
2000
Posty: 2218
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 7 lis 2013, 17:54

Zrób kilka wersji: czysty, z dębem, z suszoną śliwką i co Ci jeszcze do głowy przyjdzie ;)
Pozdrawiam,
Waldek


ziemba12345
450
Posty: 465
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 7 lis 2013, 18:38

Ha, wyszło mi 17l, odbiór zakończony na 50%. Tak cuś myślałem Waldek ale nie mam tyle balonów. Znalazłem na aukcji 5 litrowe gąsiory i jutro zamawiam 8 sztuk. Porozlewam sobie do nich troche śliwowicy i koniaczku i pokombinuje ze smakami.

Awatar użytkownika

Vranicki
20
Posty: 20
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 01:21
Krótko o sobie: Czasem kieruję się tzw. zdrowym rozsądkiem - z różnym skutkiem.
Ulubiony Alkohol: Metaxa-12 letnia.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Vranicki » czwartek, 7 lis 2013, 21:28

Witam,
o gustach sie nie dyskutuje ale moim zdaniem śliwa daje zbyt duży aromat. Po ostatnich próbach pozostanę chyba tylko przy dębinie i to wiórkach, bardzo delikatnie zrumienionych. Tylko aby. Śliwa z jabłkami przypomina mi winiak klubowy, dąb daje lekką goryczkę ale nie tłumi aromatu jabłek.
Wszystko, co sprawia w życiu przyjemność, jest : tuczące i niezdrowe, albo niemoralne, albo nielegalne.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: panta_rei » piątek, 8 lis 2013, 07:51

Emiel Regis pisze:Nie chwal się tylko zapodawaj fotki :P
Też jestem w trakcie robienia czegoś podobnego, chętnie rzucę okiem na to cudo.


Tu się nie ma czym na prawdę chwalić, prototyp okazał się zaskakująco skuteczny, ale nie pozbawiony poważnych wad. Kompletnie nie trafiony kształt zasypu, ale robiło się i tak błyskawicznie, niechaj będą też fotki...
S4032214.JPG

S4032215.JPG

S4032216.JPG

S4032217.JPG


I taki to miało silnik ;-)
S4032219.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: BartekBartek1 » piątek, 8 lis 2013, 18:33

Ten wałek sam robiłeś czy z czegoś wyciągnąłeś? Rozważam zrobienie czegoś takiego jak Ty tylko z 2 wałkami i obudową z nierdzewki.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: panta_rei » piątek, 8 lis 2013, 20:58

Sam robiłem, wałek to kawałek rury 60,03mm, przyspawane do niego takie, w sumie odpady po cięciu wodą kratek odpływowych na łódkę ;-) W tym roku już zrobił co miał zrobić, za rok będzie poprawiony.
Pozdrawiam, Sławomir


Remua
100
Posty: 126
Rejestracja: środa, 8 paź 2008, 09:05
Załączniki
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Postautor: Remua » piątek, 8 lis 2013, 23:14

No dobra, już są 44 strony, debaty, każdy chwali się tym i owym, a ja ma pytanie dla mnie konkretne, ;ponieważ mam zamia nastawić nastaw z soku z jabłek, wyciśniętego przez sokowirówkę, na wytłokach nastaw na organki, tak ok 100-150kg surowca, ale: jakie jabłka polecacie? Jaka odmiana jest aromatyczna, i tak muszę kupić towar w sadzie, więc jaki jest najlepszy?
Wychylylybymy ?


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość