Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Dzisiaj tak na przetestowanie nowej aparatury(jeszcze się robi) nastawiłem kilka litrów zacieru owocowego. Nastaw zrobiłem w 2 70l beczkach. Do pierwszej dałem 1/5 beczki jabłek (nie wiem czy to ważne, ale leżały długo w piwnicy 3-4 miesiące) i 10 małych słoików z dżemem truskawkowym, następnie wlałem w 3 porcjach 11kg rozrobionego w ciepłej wodzie cukru. Dolałem wody (80*C) do pełna i jak wszystko ostygło to dodałem rozrobionych drożdży i pektoenzymu, no właśnie, tylko że Babuni. Czy dobrze zrobiłem??
Natomiast w 2 beczce dałem 1/4 beczki jabłek i wlałem w 3 porcjach 11kg rozrobionego w ciepłej wodzie cukru. Dolałem wody (80*C) do pełna i jak wszystko ostygło to dodałem pektoenzymu. Do tej beczki nie dodałem drożdży, bo chciałem sprawdzić czy to prawda, że drożdże dodają mocny smak bimbru. I teraz pytanie- Czy dodać drożdże SpiritFerm Turbo FRUIT czy zostawić to bez drożdży. Aparaturę będę mieć gdzieś do piątku i nie wiem czy jak dodam drożdże turbo to mi się nie zepsuje nastaw?? Jeszcze problemem jest czy beczki zamknąć pokrywą, czy dać rurki fermentacyjne?? Pozdrawiam Bartek
Natomiast w 2 beczce dałem 1/4 beczki jabłek i wlałem w 3 porcjach 11kg rozrobionego w ciepłej wodzie cukru. Dolałem wody (80*C) do pełna i jak wszystko ostygło to dodałem pektoenzymu. Do tej beczki nie dodałem drożdży, bo chciałem sprawdzić czy to prawda, że drożdże dodają mocny smak bimbru. I teraz pytanie- Czy dodać drożdże SpiritFerm Turbo FRUIT czy zostawić to bez drożdży. Aparaturę będę mieć gdzieś do piątku i nie wiem czy jak dodam drożdże turbo to mi się nie zepsuje nastaw?? Jeszcze problemem jest czy beczki zamknąć pokrywą, czy dać rurki fermentacyjne?? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Tak pięknie się zapowiadało - 2 beczki i to 70 litrowe, do tego tyle jabłek. Ależ z tego mogły by być pyszności!!! Mogły by....
Ale kolega chce robić wypieki - więc dodał drożdże piekarnicze!!! I jeszcze mówi że słyszał że drożdże dają jakiś posmak więc drugą porcję chce zmarnować nie dając wcale drożdży. W sumie to nie wiadomo co lepsze, nie dać wcale drożdży czy dać piekarnicze.
Ale kolega chce robić wypieki - więc dodał drożdże piekarnicze!!! I jeszcze mówi że słyszał że drożdże dają jakiś posmak więc drugą porcję chce zmarnować nie dając wcale drożdży. W sumie to nie wiadomo co lepsze, nie dać wcale drożdży czy dać piekarnicze.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Żadne pyszności z tego nie wyjdą To jest 6 litrów soku jabłkowego i trochę dżemu (też słodkiego ). Na to 11 kg cukru . Jak nic więcej nie spartoli, wyjdzie 13 litrów wódy i myślisz że tam ktoś wyczuje te jabłka? Nawet na winiarskich wyjdzie cukrówka. Drożdży aktywnych dodaj i dużo pożywki, bo do Wielkiej Nocy nie przerobi.
Z pełnej, 90 litrowej beczki krojonych (jak mizeria) jabłek, wycisnąłem 42 litry soku i oddestylowałem 4,5 litra. Jak polewam, w całym mieszkaniu pachnie jabłkiem.
Z pełnej, 90 litrowej beczki krojonych (jak mizeria) jabłek, wycisnąłem 42 litry soku i oddestylowałem 4,5 litra. Jak polewam, w całym mieszkaniu pachnie jabłkiem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 364
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Do tej co nie dałeś jeszcze drożdży spokojnie rano daj te o których pisałeś czyli Spirit Ferm turbo Fruit.
A jeśli chodzi o te piekarnicze to może podpowie ktoś bardziej doświadczone czy może wartałoby je zabić jakimś piro.... i dodać coś właściwszego. No i dobrze by było sprawdzić przynajmniej na początku i na końcu cukromierzem zawartość BLG
A jeśli chodzi o te piekarnicze to może podpowie ktoś bardziej doświadczone czy może wartałoby je zabić jakimś piro.... i dodać coś właściwszego. No i dobrze by było sprawdzić przynajmniej na początku i na końcu cukromierzem zawartość BLG
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Cukier dodawałem przy pomocy cukromierza. BLG teraz wynosi ok. 22 stopni w obu beczkach. Czy da się coś z tego jeszcze zrobić, oprócz cukrówki?? Czy jeśli Nie byłoby drożdży SpiritFerm Turbo FRUIT, można kupić winiarskie i do tego pożywka?? Byłem wczoraj w brico i były tylko takie:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... icze-turbo czy mogą być?? Tylko na taką beczkę ile paczek trzeba?? Do tej beczki gdzie są te piekarnicze to nie dawać jescze drożdże gorzelnicze?? Czy takie drożdże będą dobre:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... ze-fermiol i do tego pożywka?? Przepraszam, że tak wymyślam, ale posłuchałem się rodziny i teraz mam Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Odpowiem Ci kolego tak...
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... cze-turbo-
to są drożdże do cukrówek, było o nich pisane na forum kilka razy, dostaniesz nawet z jabłkami, zwykły
nastaw na czystą wódkę, problem w tym, że posiadasz (tzn. będziesz posiadał) pot-stilla a on szału Ci
nie da, co innego gdybyś miał nastaw głównie z jabłek - a nie z małego ich dodatku.
a cukrówka (a to właśnie robisz - tyle, że z małym dodatkiem jabłek) wychodzi źle.
a tylko dodadzą swoje zapaszki - których na pot-stillu latwo się nie pozbędziesz.
Jak dodasz do tych nastawów jeszcze raz taką ilość jabłek - to może coś smakowego otrzymasz.Czy da się coś z tego jeszcze zrobić, oprócz cukrówki??
Można - tyle, że czas pracy się znacząco wydłuży.Czy jeśli Nie byłoby drożdży SpiritFerm Turbo FRUIT, można kupić winiarskie i do tego pożywka??
Coś link się nie otwiera (bynajmniej mi) - ale, wydaje mi się, że takie masz na myśli:Byłem wczoraj w brico i były tylko takie:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... icze-turbo czy mogą być??
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... cze-turbo-
to są drożdże do cukrówek, było o nich pisane na forum kilka razy, dostaniesz nawet z jabłkami, zwykły
nastaw na czystą wódkę, problem w tym, że posiadasz (tzn. będziesz posiadał) pot-stilla a on szału Ci
nie da, co innego gdybyś miał nastaw głównie z jabłek - a nie z małego ich dodatku.
"Fermiole" - to są dobre drożdże do zbożówek, owocówki na nich wychodzą nie specjalnie,Czy takie drożdże będą dobre:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... ze-fermiol i do tego pożywka??
a cukrówka (a to właśnie robisz - tyle, że z małym dodatkiem jabłek) wychodzi źle.
A mało masz tam już smrodu? Po co Ci kolejne drożdże? One nie zabiją aromatu piekarniczych,Do tej beczki gdzie są te piekarnicze to nie dawać jescze drożdże gorzelnicze??
a tylko dodadzą swoje zapaszki - których na pot-stillu latwo się nie pozbędziesz.
Następnym razem - najpierw poczytaj forumPrzepraszam, że tak wymyślam, ale posłuchałem się rodziny i teraz mam
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Winiaka z tego nie zrobisz. Za dużo cukru. Nie płacz. Ten nastaw na próbę, następny zrobisz lepiej.
Drożdże dodaj http://alkohole-domowe.pl/product-pl-28 ... -pure.html
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... o-24h.html
albo http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html ,
albo coś podobnego.
Do tego z piekarskimi też, nowe będą szybsze i nie zdąży zaśmierdnąć. Na wybijanie za późno.
Zrobisz, posmakujesz, później zrobisz jeszcze lepsze. To dobra droga rozwoju.
Drożdże dodaj http://alkohole-domowe.pl/product-pl-28 ... -pure.html
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... o-24h.html
albo http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html ,
albo coś podobnego.
Do tego z piekarskimi też, nowe będą szybsze i nie zdąży zaśmierdnąć. Na wybijanie za późno.
Zrobisz, posmakujesz, później zrobisz jeszcze lepsze. To dobra droga rozwoju.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Nie wiele to da. Odpuść. W wolnym czasie zrób z tego wino wytrawne, potem je przedestylujesz, tak się robi trunki, te z górnej półki. Jak dosypiesz 10 kg cukru, zawsze wyjdzie rozrzedzone. Można, ale z głową. Jeden kilogram na 10 litrów soku, taka dawka jeszcze jest do przyjęcia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Przed chwilą mierzyłem BLG w obu beczkach. W pierwszej beczce wynosiło 15*. Natomiast w tej drugiej (bez drożdży) 16*. Dodam, że po między nimi są 3 godziny przerwy. Czy wszystko jest w porządku? Pokrywy dokręcić czy tylko nałożyć?? Założyć rurki fermentacyjne, czy w moim przypadku nie są konieczne?? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Zamierzam zrobić nastaw z samych dżemów i kompotów. Będę nastawiać to po fermentacji tego co jest w beczkach, czyli gdzieś w lutym. Po poprzednich próbach nie chcę znów czegoś spier... Dostałem ponad 3 duże skrzynki przetworów. Zamierzam dać po połowie na każdą beczkę. Cukru będę dodawał wraz z cukromierzem. Zaopatrzyłem się w 2 opakowania drożdży FERMIVIN i 3 opakowania pożywki Kombi. Zaopatrzyłem się, również w rurki fermentacyjne. Teraz czas na pytania:
1. Czy na jedną beczkę dać 1 opakowanie drożdży i 1,5 opakowania pożywki ( nie zależy mi na czasie).
2. Czy zastosować rurki fermentacyjne?
Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Bartek
1. Czy na jedną beczkę dać 1 opakowanie drożdży i 1,5 opakowania pożywki ( nie zależy mi na czasie).
2. Czy zastosować rurki fermentacyjne?
Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
drożdży i dwie paczki pożywki + ewentualnie ze cztery tabletki wit.B1
Mimo, że na czasie nie zależy, to nastaw musi swoje przerobić- ja bym dał po dwie paczki takich1. Czy na jedną beczkę dać 1 opakowanie drożdży i 1,5 opakowania pożywki ( nie zależy mi na czasie).
drożdży i dwie paczki pożywki + ewentualnie ze cztery tabletki wit.B1
No raczej Przecież to nie drożdże turbo- no chyba, że chcesz mieć octu od "zajobu"...Czy zastosować rurki fermentacyjne?
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Dzisiaj mierzyłem zawartość cukru w obu beczkach. W beczce z drożdżami piekarniczymi wynosi ok.10*Blg, natomiast w beczce bez drożdży nadal 16*Blg-to tyle co na początku. Ta beczka miała być do sprawdzenia czy lepiej wyjdzie na drożdżach czy bez drożdży, ale teraz chcę dodać FERMIVIN i pożywkę Kombi. Czy po takim czasie można dodać jeszcze drożdże?? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
No, tak możesz zrobić, drożdże wymieszaj w np.250ml letniej wody, dodaj pół łyżeczki pożywki
i zostaw tak na 15-20minut w ciepłym miejscu, reszte pożywki (z tych dwóch opakowań) dodaj
do nastawu i wymieszaj, potem wlej drożdże, wymieszaj i dla lepszego startu postaw beczkę
gdzieś w ciepłym pomieszczeniu na kilka godzin (aż się dobrze nastaw "rozbuja"), potem możesz
trzymać w około 20-22*C.
i zostaw tak na 15-20minut w ciepłym miejscu, reszte pożywki (z tych dwóch opakowań) dodaj
do nastawu i wymieszaj, potem wlej drożdże, wymieszaj i dla lepszego startu postaw beczkę
gdzieś w ciepłym pomieszczeniu na kilka godzin (aż się dobrze nastaw "rozbuja"), potem możesz
trzymać w około 20-22*C.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 102
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Chciałbym zwrócić twoją uwagę na pewien aspekt. Chcesz fermentować dżemy i kompoty. Szczególnie dżemy w dużych ilościach same w sobie są bardzo dobrą pożywką dla drożdży. Duża ilość dżemów może być przyczyną bardzo bużliwej fermentacji. Dlatego na wszelki wypadek,przygotowując nastaw zostaw z 50% wolnego miejsca w fermentatorze.
Nie robiłem na drożdżach winnych Fermivin,lecz na gorzelnianych Alcotec Turbo 48 i u mnie wykipiało z beczki. Fermentacja była wyjątowo burzliwa.
Nie robiłem na drożdżach winnych Fermivin,lecz na gorzelnianych Alcotec Turbo 48 i u mnie wykipiało z beczki. Fermentacja była wyjątowo burzliwa.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Dobra dałem wszystko. Na początku do szklanki dałem 250ml wody i 2 opakowania drożdży FERMIVIN i pół łyżeczki pożywki Kombi. Resztę opakowania i jedno całe wsypałem do beczki, dodałem pektoenzymu i wszystko dokładnie wymieszałem. Po dwudziestu minutach dodałem drożdży. Wszystko ponownie wymieszałem i nakryłem pokrywą z rurką fermentacyjną. Czy wszystko dobrze zrobiłem? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Nie mogłem doczekać się, aby sprawdzić zawartość cukru. Zawartość cukru wynosi 12°Blg. Lecz w rurce nic nie widać, tylko taką jakby parę (chyba CO2). Ale później jadę po drożdże na kompoty i zastanawiam się nad kupnem drożdży FERMIVIN PDM (bayanus). Czy takie będą się nadawać? I jeszcze sprawa pożywki- czy na beczkę z kompotami wystarczy 1 opakowanie pożywki? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
bym się nie zastanawiał i nie dziadował i dodał po dwie paczki pożywki na beczkę- a nich sobie chłopaki
mają dobrze
Może to być (i napewno jest) spowodowane nieszczelnością pokrywy beczki.Zawartość cukru wynosi 12°Blg. Lecz w rurce nic nie widać, tylko taką jakby parę (chyba CO2).
Będą się nadawać, tylko pamiętaj, że to drożdże winiarskie, więc ich praca będzie troche dłuższa, niż turbo fruit (np.)Ale później jadę po drożdże na kompoty i zastanawiam się nad kupnem drożdży FERMIVIN PDM (bayanus). Czy takie będą się nadawać?
Teoretycznie wystarczy bo "owoce" z kompotów same w sobie są pożywką, ale ja osobiście jednakI jeszcze sprawa pożywki- czy na beczkę z kompotami wystarczy 1 opakowanie pożywki?
bym się nie zastanawiał i nie dziadował i dodał po dwie paczki pożywki na beczkę- a nich sobie chłopaki
mają dobrze
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Sprawdziłem zawartość cukru w obu nastawach. W pierwszym z drożdżami piekarskimi wynosi 7*Blg, natomiast w 2 z drożdżami winiarskimi 11*Blg. Spróbowałem obu i w beczce 1 czuć smak alkoholu i lekkiej gorzkości i lekką nutkę truskawkową, a w 2 beczce czuć słodkość (może dlatego, że drożdże dodałem 12 stycznia i pracują dopiero 6 dni. Czy proces przebiega prawidłowo? Dowiedziałem się (nie na forum, tylko z opowieści), że nastaw do destylacji powinien być cierpki i powinien stać ok 6 tygodni. Czy jest to prawdą? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Jestem cierpliwy, we wrześniu na śliwowicę czekałem 6 tygodni, tj. tyle czekałem, bo nie robiłem sam. Przed chwilą czytałem artykuł o tequili na wikipedii i znalazłem informację o tym, że im dłużej nastaw fermentuje tym wyrazisty jest w smaku. Czy jest to prawdą i jak to się ma do sytuacji z jabłkami? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Ogólnie to masz rację, wiadomo, że im wolniejsza fermentacja tym nastaw jest czystrzy i lepszy jakościowo, ale moim zdaniem nie można się trzymać sztywno określonego czasu pracy drożdży ponieważ dla różnych będzie on inny. I tak, jak użyjesz drożdży turbo do owocówek to trzymanie nastawu 6tyg. mija się z celem, bo drożdże zrobią swoje w powiedzmy tydzień, a kolejne 5tyg. trzymasz nastaw nad padłymi drożdżami i całym tym osadem co na pewno nie poprawi smaku nastawu i późniejszego destylatu. Jeśli użyjesz drożdży
winiarskich to już te 6tyg. może być za mało i zanim skończy się fermentacja może jeszcze minąć np. 2tyg. i co wtedy? Będziesz gotował nastaw nie przerobiony do końca - bo tak w wikipedi pisali? Dla mnie podstawa to wskazania cukromierza, żadne określone czasy, przepisy itd.
Pozdrawiam
winiarskich to już te 6tyg. może być za mało i zanim skończy się fermentacja może jeszcze minąć np. 2tyg. i co wtedy? Będziesz gotował nastaw nie przerobiony do końca - bo tak w wikipedi pisali? Dla mnie podstawa to wskazania cukromierza, żadne określone czasy, przepisy itd.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Dzisiaj mierzyłem zawartość cukru w obu nastawach. W pierwszym (drożdże piekarskie) wynosi 5*, a w drugim (drożdże winiarskie FERMIVIN) wynosi ok. 10*. Czy drożdże winiarskie nie pracują za wolno? Czy pierwszy nastaw można destylować 30.01?
Pozdrawiam Bartek
Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Pierwszy nastaw można destylować jak cukromierz pokarze poniżej 0. Najlepiej jak będzie -4. Chociaż przy drożdżówka będzie to trudne.
Czy to będzie 30.01. to nie wiem, bo może się zdarzyć, że dopiero 15.02. Wszystko zależy w jakich warunkach pracowały drożdże.
Czy to będzie 30.01. to nie wiem, bo może się zdarzyć, że dopiero 15.02. Wszystko zależy w jakich warunkach pracowały drożdże.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam, przed chwilą mierzyłem zawartość cukru oraz próbowałem oba nastawy. W pierwszej beczce zawartość cukru wynosi 0* i nie spada, natomiast w smaku nie jest gorzki tylko lekko słodkawy, ale alkohol czuć. W drugiej beczce zawartość cukru wynosi od czasu dodania drożdży 10*. Ten nastaw jest bardzo gęsty, a cukromierz mierzy pod względem gęstości. Ale sprawdziłem też smak nastawu i zapach. Czuć wyraźną woń alkoholu, a gdy spróbowałem delikatnie to czuć w gardle alkohol. Czy kierować się zaleceniami cukromierza? Czy postawić na smak? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Dziwne pytanie, przecież jedno i drugie (cukromierz i smak) wskazuje na obecność cukru. Ekonomia podpowiada jeszcze czekać, ale innych przeciwwskazań do gotowania nie ma. Jeśli wyczuwasz alkohol, można go oddestylować.
Twoja decyzja.
Twoja decyzja.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Degustowałem oba nastawy. W pierwszej beczce czuć alkohol i delikatną słodkość, coś jak piwo. Natomiast w 2 beczce alkohol czuć mocniej oraz nie ma słodkości.
Oto zdjęcie pierwszego nastawu: P.S. Taki widok mam od 3-4 dni. Czy to możliwe, że fermentacja na drożdżach piekarniczych ustała, choć coś tam bulgoczę co jakiś czas? Pozdrawiam Bartek
Oto zdjęcie pierwszego nastawu: P.S. Taki widok mam od 3-4 dni. Czy to możliwe, że fermentacja na drożdżach piekarniczych ustała, choć coś tam bulgoczę co jakiś czas? Pozdrawiam Bartek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
- Posty: 1414
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 124 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Drożdże piekarnicze bez dodatkowych pożywek (fosforan, witaminy itd.) pracują około
miesiąca (a czasem i dłużej - temperatura otoczenia), więc spokojnie jeszcze czekaj,
ale też wątpie, że zejdą do tych -4 (wysokie blg. na starcie = wyższy % po skończeniu
fermentacji, a piekarnicze mają dość niską odporność na alkohol i padną nim przerobią wszystko),
po prostu poczekaj aż wstępnie zacznie się klarować i wtedy gotuj. Co do drożdży winiarskich to
sytuacja jest podobna, też długo pracuja, ale efekty są bardziej zadowalające niż przy turbo.
Jak chcesz przyspieszyć oba nastawy to dodaj im pożywki, ale wtedy licz się z tym, że troszkę
możesz stracić na jakości (choć przy piekarniczych to już chyba i tak gorzej nie będzie)...
A odnośnie smaku nastawów, to jeśli nie jest kwaśny i gorzkawy to jeszcze ma w sobie
cukier i gotowanie takiego nastawu (tymbardziej kiedy nadal pracuje) jest stratą zawartego
cukru, czyli urobku będziesz miał mniej i nie wycigniesz wszystkich % z planowanego nastawu,
a dodatkowo taki destylat jest trochę gorszy jakościowo (bynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam
miesiąca (a czasem i dłużej - temperatura otoczenia), więc spokojnie jeszcze czekaj,
ale też wątpie, że zejdą do tych -4 (wysokie blg. na starcie = wyższy % po skończeniu
fermentacji, a piekarnicze mają dość niską odporność na alkohol i padną nim przerobią wszystko),
po prostu poczekaj aż wstępnie zacznie się klarować i wtedy gotuj. Co do drożdży winiarskich to
sytuacja jest podobna, też długo pracuja, ale efekty są bardziej zadowalające niż przy turbo.
Jak chcesz przyspieszyć oba nastawy to dodaj im pożywki, ale wtedy licz się z tym, że troszkę
możesz stracić na jakości (choć przy piekarniczych to już chyba i tak gorzej nie będzie)...
A odnośnie smaku nastawów, to jeśli nie jest kwaśny i gorzkawy to jeszcze ma w sobie
cukier i gotowanie takiego nastawu (tymbardziej kiedy nadal pracuje) jest stratą zawartego
cukru, czyli urobku będziesz miał mniej i nie wycigniesz wszystkich % z planowanego nastawu,
a dodatkowo taki destylat jest trochę gorszy jakościowo (bynajmniej dla mnie).
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Nastawy trochę się ruszyły. W pierwszym blg wynosi 0*, a w drugim 7*. Czy nastaw na piekarniczych dojdzie do -4*? Do fermentowni zawitały nowe pojemniki. Oto ich zdjęcia:
. Pozdrawiam Bartek Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Czy to prawda, że jak się kożuch daje się na dno beczki to się fermentacje zaburza i przedłuża się o 2 tygodnie. I, że destylat na dzikusach jest lepszy niż na winnych? Oraz, czy to prawda, że dzikusy przerabiają nastaw w 4 tygodnie? Ponoć cukromierz to można ... i tylko trzeba polegać na smaku? Ostatnie pytanie, prawdą jest, że stosowanie rurki fermentacyjnej jest zbędne. Sam tego nie wymyśliłem, tylko takie tezy głosi znajomy. Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.