Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » piątek, 4 sty 2013, 22:12

Dzisiaj tak na przetestowanie nowej aparatury(jeszcze się robi) nastawiłem kilka litrów zacieru owocowego. Nastaw zrobiłem w 2 70l beczkach. Do pierwszej dałem 1/5 beczki jabłek (nie wiem czy to ważne, ale leżały długo w piwnicy 3-4 miesiące) i 10 małych słoików z dżemem truskawkowym, następnie wlałem w 3 porcjach 11kg rozrobionego w ciepłej wodzie cukru. Dolałem wody (80*C) do pełna i jak wszystko ostygło to dodałem rozrobionych drożdży i pektoenzymu, no właśnie, tylko że Babuni. Czy dobrze zrobiłem??
Natomiast w 2 beczce dałem 1/4 beczki jabłek i wlałem w 3 porcjach 11kg rozrobionego w ciepłej wodzie cukru. Dolałem wody (80*C) do pełna i jak wszystko ostygło to dodałem pektoenzymu. Do tej beczki nie dodałem drożdży, bo chciałem sprawdzić czy to prawda, że drożdże dodają mocny smak bimbru. I teraz pytanie- Czy dodać drożdże SpiritFerm Turbo FRUIT czy zostawić to bez drożdży. Aparaturę będę mieć gdzieś do piątku i nie wiem czy jak dodam drożdże turbo to mi się nie zepsuje nastaw?? Jeszcze problemem jest czy beczki zamknąć pokrywą, czy dać rurki fermentacyjne?? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: Durik » piątek, 4 sty 2013, 22:46

Tak pięknie się zapowiadało - 2 beczki i to 70 litrowe, do tego tyle jabłek. Ależ z tego mogły by być pyszności!!! Mogły by....
Ale kolega chce robić wypieki - więc dodał drożdże piekarnicze!!! I jeszcze mówi że słyszał że drożdże dają jakiś posmak więc drugą porcję chce zmarnować nie dając wcale drożdży. W sumie to nie wiadomo co lepsze, nie dać wcale drożdży czy dać piekarnicze.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » piątek, 4 sty 2013, 22:57

Nastawiłem 2 godziny temu, więc rano mogę pojechać do sklepu i kupić. Czy do tej jednej beczki gdzie nie ma drożdży mogę dodać jeszcze?? No a tamta druga to cóż... Coś z niej wyjdzie, tylko... Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: Wald » piątek, 4 sty 2013, 23:03

Żadne pyszności z tego nie wyjdą :!: To jest 6 litrów soku jabłkowego i trochę dżemu (też słodkiego :dupa: ). Na to 11 kg cukru :hahaha: . Jak nic więcej nie spartoli, wyjdzie 13 litrów wódy i myślisz że tam ktoś wyczuje te jabłka? Nawet na winiarskich wyjdzie cukrówka. Drożdży aktywnych dodaj i dużo pożywki, bo do Wielkiej Nocy nie przerobi.
Z pełnej, 90 litrowej beczki krojonych (jak mizeria) jabłek, wycisnąłem 42 litry soku i oddestylowałem 4,5 litra. Jak polewam, w całym mieszkaniu pachnie jabłkiem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: Durik » piątek, 4 sty 2013, 23:08

Do tej co nie dałeś jeszcze drożdży spokojnie rano daj te o których pisałeś czyli Spirit Ferm turbo Fruit.
A jeśli chodzi o te piekarnicze to może podpowie ktoś bardziej doświadczone czy może wartałoby je zabić jakimś piro.... i dodać coś właściwszego. No i dobrze by było sprawdzić przynajmniej na początku i na końcu cukromierzem zawartość BLG

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 5 sty 2013, 00:30

Cukier dodawałem przy pomocy cukromierza. BLG teraz wynosi ok. 22 stopni w obu beczkach. Czy da się coś z tego jeszcze zrobić, oprócz cukrówki?? Czy jeśli Nie byłoby drożdży SpiritFerm Turbo FRUIT, można kupić winiarskie i do tego pożywka?? Byłem wczoraj w brico i były tylko takie:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-/drozdze-gorzelnicze-turbo czy mogą być?? Tylko na taką beczkę ile paczek trzeba?? Do tej beczki gdzie są te piekarnicze to nie dawać jescze drożdże gorzelnicze?? Czy takie drożdże będą dobre:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-/drozdze-suszone-gorzelnicze-fermiol i do tego pożywka?? Przepraszam, że tak wymyślam, ale posłuchałem się rodziny i teraz mam :cry: Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 5 sty 2013, 02:03

Odpowiem Ci kolego tak...
Czy da się coś z tego jeszcze zrobić, oprócz cukrówki??

Jak dodasz do tych nastawów jeszcze raz taką ilość jabłek - to może coś smakowego otrzymasz.
Czy jeśli Nie byłoby drożdży SpiritFerm Turbo FRUIT, można kupić winiarskie i do tego pożywka??

Można - tyle, że czas pracy się znacząco wydłuży.
Byłem wczoraj w brico i były tylko takie:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-/drozdze-gorzelnicze-turbo czy mogą być??

Coś link się nie otwiera (bynajmniej mi) - ale, wydaje mi się, że takie masz na myśli:
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-d ... cze-turbo-
to są drożdże do cukrówek, było o nich pisane na forum kilka razy, dostaniesz nawet z jabłkami, zwykły
nastaw na czystą wódkę, problem w tym, że posiadasz (tzn. będziesz posiadał) pot-stilla a on szału Ci
nie da, co innego gdybyś miał nastaw głównie z jabłek - a nie z małego ich dodatku.
Czy takie drożdże będą dobre:http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-winiarskie-/drozdze-suszone-gorzelnicze-fermiol i do tego pożywka??

"Fermiole" - to są dobre drożdże do zbożówek, owocówki na nich wychodzą nie specjalnie,
a cukrówka (a to właśnie robisz - tyle, że z małym dodatkiem jabłek) wychodzi źle.
Do tej beczki gdzie są te piekarnicze to nie dawać jescze drożdże gorzelnicze??

A mało masz tam już smrodu? Po co Ci kolejne drożdże? One nie zabiją aromatu piekarniczych,
a tylko dodadzą swoje zapaszki - których na pot-stillu latwo się nie pozbędziesz.
Przepraszam, że tak wymyślam, ale posłuchałem się rodziny i teraz mam

Następnym razem - najpierw poczytaj forum ;)

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: Wald » sobota, 5 sty 2013, 02:14

Winiaka z tego nie zrobisz. Za dużo cukru. Nie płacz. Ten nastaw na próbę, następny zrobisz lepiej.
Drożdże dodaj http://alkohole-domowe.pl/product-pl-28 ... -pure.html
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... o-24h.html
albo http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html ,
albo coś podobnego.
Do tego z piekarskimi też, nowe będą szybsze i nie zdąży zaśmierdnąć. Na wybijanie za późno.
Zrobisz, posmakujesz, później zrobisz jeszcze lepsze. To dobra droga rozwoju. :ok:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 5 sty 2013, 02:17

Wiem, tak zrobię. Dziękuję za odpowiedzi :D Mam jeszcze 20 słoików kompotów i cały garnek (30l) startych jabłek. Nie wiem czy to dołożyć jeszcze.
Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: Wald » sobota, 5 sty 2013, 02:23

Nie wiele to da. Odpuść. W wolnym czasie zrób z tego wino wytrawne, potem je przedestylujesz, tak się robi trunki, te z górnej półki. Jak dosypiesz 10 kg cukru, zawsze wyjdzie rozrzedzone. Można, ale z głową. Jeden kilogram na 10 litrów soku, taka dawka jeszcze jest do przyjęcia.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 5 sty 2013, 14:13

Przed chwilą mierzyłem BLG w obu beczkach. W pierwszej beczce wynosiło 15*. Natomiast w tej drugiej (bez drożdży) 16*. Dodam, że po między nimi są 3 godziny przerwy. Czy wszystko jest w porządku? Pokrywy dokręcić czy tylko nałożyć?? Założyć rurki fermentacyjne, czy w moim przypadku nie są konieczne?? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 12 sty 2013, 00:44

Witam. Zamierzam zrobić nastaw z samych dżemów i kompotów. Będę nastawiać to po fermentacji tego co jest w beczkach, czyli gdzieś w lutym. Po poprzednich próbach nie chcę znów czegoś spier... Dostałem ponad 3 duże skrzynki przetworów. Zamierzam dać po połowie na każdą beczkę. Cukru będę dodawał wraz z cukromierzem. Zaopatrzyłem się w 2 opakowania drożdży FERMIVIN i 3 opakowania pożywki Kombi. Zaopatrzyłem się, również w rurki fermentacyjne. Teraz czas na pytania:
1. Czy na jedną beczkę dać 1 opakowanie drożdży i 1,5 opakowania pożywki ( nie zależy mi na czasie).
2. Czy zastosować rurki fermentacyjne?
Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 12 sty 2013, 01:36

1. Czy na jedną beczkę dać 1 opakowanie drożdży i 1,5 opakowania pożywki ( nie zależy mi na czasie).

Mimo, że na czasie nie zależy, to nastaw musi swoje przerobić- ja bym dał po dwie paczki takich
drożdży i dwie paczki pożywki + ewentualnie ze cztery tabletki wit.B1
Czy zastosować rurki fermentacyjne?

No raczej :!: ;) Przecież to nie drożdże turbo- no chyba, że chcesz mieć octu od "zajobu"... ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 12 sty 2013, 12:54

Dzisiaj mierzyłem zawartość cukru w obu beczkach. W beczce z drożdżami piekarniczymi wynosi ok.10*Blg, natomiast w beczce bez drożdży nadal 16*Blg-to tyle co na początku. Ta beczka miała być do sprawdzenia czy lepiej wyjdzie na drożdżach czy bez drożdży, ale teraz chcę dodać FERMIVIN i pożywkę Kombi. Czy po takim czasie można dodać jeszcze drożdże?? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 12 sty 2013, 13:11

Można, a nawet trzeba, dzikusy tego nie przerobią na nic konkretnego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 12 sty 2013, 13:23

Dodać 2 opak. FERMIVIN i 2 opak. Kombi ?? Czy jak?? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 12 sty 2013, 13:34

No, tak możesz zrobić, drożdże wymieszaj w np.250ml letniej wody, dodaj pół łyżeczki pożywki
i zostaw tak na 15-20minut w ciepłym miejscu, reszte pożywki (z tych dwóch opakowań) dodaj
do nastawu i wymieszaj, potem wlej drożdże, wymieszaj i dla lepszego startu postaw beczkę
gdzieś w ciepłym pomieszczeniu na kilka godzin (aż się dobrze nastaw "rozbuja"), potem możesz
trzymać w około 20-22*C.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 12 sty 2013, 13:37

Beczkę trzymam przy grzejniku w pokoju w piwnicy gdzie jest ok.20*C. Czy to dobre warunki?? Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 12 sty 2013, 13:54

Na start lepiej dać do cieplejszego pomieszczenia - tak około 25*C, ewentualnie okryć czymś
(koc itp.), ale jak się już dobrze rozkręci to koce radze zdjąć, bo można przegrzać nastaw.


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: kobuszki » sobota, 12 sty 2013, 14:45

Chciałbym zwrócić twoją uwagę na pewien aspekt. Chcesz fermentować dżemy i kompoty. Szczególnie dżemy w dużych ilościach same w sobie są bardzo dobrą pożywką dla drożdży. Duża ilość dżemów może być przyczyną bardzo bużliwej fermentacji. Dlatego na wszelki wypadek,przygotowując nastaw zostaw z 50% wolnego miejsca w fermentatorze.
Nie robiłem na drożdżach winnych Fermivin,lecz na gorzelnianych Alcotec Turbo 48 i u mnie wykipiało z beczki. Fermentacja była wyjątowo burzliwa.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość