Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 12 sty 2013, 14:56

Dobra dałem wszystko. Na początku do szklanki dałem 250ml wody i 2 opakowania drożdży FERMIVIN i pół łyżeczki pożywki Kombi. Resztę opakowania i jedno całe wsypałem do beczki, dodałem pektoenzymu i wszystko dokładnie wymieszałem. Po dwudziestu minutach dodałem drożdży. Wszystko ponownie wymieszałem i nakryłem pokrywą z rurką fermentacyjną. Czy wszystko dobrze zrobiłem? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 12 sty 2013, 16:03

Ogólnie ok. tylko ten pektoenzym nie potrzebny ;) Pektoenzym dodaje się do owoców zaraz
po ich przerobieniu, pozwala to wyciągnąć więcej soku...

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » sobota, 12 sty 2013, 22:20

Już zaczęło pracować. Bulgocze nie tak:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uX_fzvOFH1Q[/youtube], ale co jakieś 5 sekund. W rurce nic nie widać. Czy wszystko dobrze?? Pozdrawiam Bartek.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 12 sty 2013, 23:26

No jak pracuje to dobrze, teraz to zostaw i niech wyrobi swoje, za kilka dni sprawdź blg i tyle :ok:

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » niedziela, 13 sty 2013, 14:46

Witam. Nie mogłem doczekać się, aby sprawdzić zawartość cukru. Zawartość cukru wynosi 12°Blg. Lecz w rurce nic nie widać, tylko taką jakby parę (chyba CO2). Ale później jadę po drożdże na kompoty i zastanawiam się nad kupnem drożdży FERMIVIN PDM (bayanus). Czy takie będą się nadawać? I jeszcze sprawa pożywki- czy na beczkę z kompotami wystarczy 1 opakowanie pożywki? Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » niedziela, 13 sty 2013, 15:36

Zawartość cukru wynosi 12°Blg. Lecz w rurce nic nie widać, tylko taką jakby parę (chyba CO2).

Może to być (i napewno jest) spowodowane nieszczelnością pokrywy beczki.
Ale później jadę po drożdże na kompoty i zastanawiam się nad kupnem drożdży FERMIVIN PDM (bayanus). Czy takie będą się nadawać?

Będą się nadawać, tylko pamiętaj, że to drożdże winiarskie, więc ich praca będzie troche dłuższa, niż turbo fruit (np.)
I jeszcze sprawa pożywki- czy na beczkę z kompotami wystarczy 1 opakowanie pożywki?

Teoretycznie wystarczy bo "owoce" z kompotów same w sobie są pożywką, ale ja osobiście jednak
bym się nie zastanawiał i nie dziadował i dodał po dwie paczki pożywki na beczkę- a nich sobie chłopaki
mają dobrze :ok:

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » piątek, 18 sty 2013, 22:24

Witam. Sprawdziłem zawartość cukru w obu nastawach. W pierwszym z drożdżami piekarskimi wynosi 7*Blg, natomiast w 2 z drożdżami winiarskimi 11*Blg. Spróbowałem obu i w beczce 1 czuć smak alkoholu i lekkiej gorzkości i lekką nutkę truskawkową, a w 2 beczce czuć słodkość (może dlatego, że drożdże dodałem 12 stycznia i pracują dopiero 6 dni. Czy proces przebiega prawidłowo? Dowiedziałem się (nie na forum, tylko z opowieści), że nastaw do destylacji powinien być cierpki i powinien stać ok 6 tygodni. Czy jest to prawdą? Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » piątek, 18 sty 2013, 22:44

Prawde powie Ci cukromierz, jak blg będzie na minusie (-3; -4) to możesz pedzić.
Ogólnie wszystko wygląda dobrze, tylko musisz być cierpliwy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » piątek, 18 sty 2013, 22:49

Jestem cierpliwy, we wrześniu na śliwowicę czekałem 6 tygodni, tj. tyle czekałem, bo nie robiłem sam. Przed chwilą czytałem artykuł o tequili na wikipedii i znalazłem informację o tym, że im dłużej nastaw fermentuje tym wyrazisty jest w smaku. Czy jest to prawdą i jak to się ma do sytuacji z jabłkami? Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » sobota, 19 sty 2013, 10:27

Ogólnie to masz rację, wiadomo, że im wolniejsza fermentacja tym nastaw jest czystrzy i lepszy jakościowo, ale moim zdaniem nie można się trzymać sztywno określonego czasu pracy drożdży ponieważ dla różnych będzie on inny. I tak, jak użyjesz drożdży turbo do owocówek to trzymanie nastawu 6tyg. mija się z celem, bo drożdże zrobią swoje w powiedzmy tydzień, a kolejne 5tyg. trzymasz nastaw nad padłymi drożdżami i całym tym osadem co na pewno nie poprawi smaku nastawu i późniejszego destylatu. Jeśli użyjesz drożdży
winiarskich to już te 6tyg. może być za mało i zanim skończy się fermentacja może jeszcze minąć np. 2tyg. i co wtedy? Będziesz gotował nastaw nie przerobiony do końca - bo tak w wikipedi pisali? Dla mnie podstawa to wskazania cukromierza, żadne określone czasy, przepisy itd.

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » poniedziałek, 21 sty 2013, 10:23

Witam. Dzisiaj mierzyłem zawartość cukru w obu nastawach. W pierwszym (drożdże piekarskie) wynosi 5*, a w drugim (drożdże winiarskie FERMIVIN) wynosi ok. 10*. Czy drożdże winiarskie nie pracują za wolno? Czy pierwszy nastaw można destylować 30.01?
Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 21 sty 2013, 10:27

Pierwszy nastaw można destylować jak cukromierz pokarze poniżej 0. Najlepiej jak będzie -4. Chociaż przy drożdżówka będzie to trudne.
Czy to będzie 30.01. to nie wiem, bo może się zdarzyć, że dopiero 15.02. Wszystko zależy w jakich warunkach pracowały drożdże.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » poniedziałek, 28 sty 2013, 07:23

Witam, przed chwilą mierzyłem zawartość cukru oraz próbowałem oba nastawy. W pierwszej beczce zawartość cukru wynosi 0* i nie spada, natomiast w smaku nie jest gorzki tylko lekko słodkawy, ale alkohol czuć. W drugiej beczce zawartość cukru wynosi od czasu dodania drożdży 10*. Ten nastaw jest bardzo gęsty, a cukromierz mierzy pod względem gęstości. Ale sprawdziłem też smak nastawu i zapach. Czuć wyraźną woń alkoholu, a gdy spróbowałem delikatnie to czuć w gardle alkohol. Czy kierować się zaleceniami cukromierza? Czy postawić na smak? Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: Wald » poniedziałek, 28 sty 2013, 10:22

Dziwne pytanie, przecież jedno i drugie (cukromierz i smak) wskazuje na obecność cukru. Ekonomia podpowiada jeszcze czekać, ale innych przeciwwskazań do gotowania nie ma. Jeśli wyczuwasz alkohol, można go oddestylować.
Twoja decyzja.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » poniedziałek, 28 sty 2013, 10:30

A ja bym zapytał jaki smak czujesz poza alkoholem? Czy w obu przypadkach jest to wyraźna
słodycz, czy raczej kwas i gorycz?

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » wtorek, 29 sty 2013, 11:31

Witam. Degustowałem oba nastawy. W pierwszej beczce czuć alkohol i delikatną słodkość, coś jak piwo. Natomiast w 2 beczce alkohol czuć mocniej oraz nie ma słodkości.
Oto zdjęcie pierwszego nastawu:
DSC_0036.jpg

P.S. Taki widok mam od 3-4 dni. Czy to możliwe, że fermentacja na drożdżach piekarniczych ustała, choć coś tam bulgoczę co jakiś czas? Pozdrawiam Bartek :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1333
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: mtx » wtorek, 29 sty 2013, 12:49

Drożdże piekarnicze bez dodatkowych pożywek (fosforan, witaminy itd.) pracują około
miesiąca (a czasem i dłużej - temperatura otoczenia), więc spokojnie jeszcze czekaj,
ale też wątpie, że zejdą do tych -4 (wysokie blg. na starcie = wyższy % po skończeniu
fermentacji, a piekarnicze mają dość niską odporność na alkohol i padną nim przerobią wszystko),
po prostu poczekaj aż wstępnie zacznie się klarować i wtedy gotuj. Co do drożdży winiarskich to
sytuacja jest podobna, też długo pracuja, ale efekty są bardziej zadowalające niż przy turbo.
Jak chcesz przyspieszyć oba nastawy to dodaj im pożywki, ale wtedy licz się z tym, że troszkę
możesz stracić na jakości (choć przy piekarniczych to już chyba i tak gorzej nie będzie)...

A odnośnie smaku nastawów, to jeśli nie jest kwaśny i gorzkawy to jeszcze ma w sobie
cukier i gotowanie takiego nastawu (tymbardziej kiedy nadal pracuje) jest stratą zawartego
cukru, czyli urobku będziesz miał mniej i nie wycigniesz wszystkich % z planowanego nastawu,
a dodatkowo taki destylat jest trochę gorszy jakościowo (bynajmniej dla mnie).

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » środa, 30 sty 2013, 20:22

Witam. Nastawy trochę się ruszyły. W pierwszym blg wynosi 0*, a w drugim 7*. Czy nastaw na piekarniczych dojdzie do -4*? Do fermentowni zawitały nowe pojemniki. Oto ich zdjęcia:
Pojemniki.jpg
. Pozdrawiam Bartek :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pędzić, pić, zalegalizować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
BartekBartek1
450
Posty: 498
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: BartekBartek1 » poniedziałek, 4 lut 2013, 11:56

Witam. Czy to prawda, że jak się kożuch daje się na dno beczki to się fermentacje zaburza i przedłuża się o 2 tygodnie. I, że destylat na dzikusach jest lepszy niż na winnych? Oraz, czy to prawda, że dzikusy przerabiają nastaw w 4 tygodnie? Ponoć cukromierz to można ... i tylko trzeba polegać na smaku? Ostatnie pytanie, prawdą jest, że stosowanie rurki fermentacyjnej jest zbędne. Sam tego nie wymyśliłem, tylko takie tezy głosi znajomy. Pozdrawiam Bartek :)
Pędzić, pić, zalegalizować.


major
250
Posty: 277
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 20:16
Załączniki
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.

Postautor: major » poniedziałek, 4 lut 2013, 12:16

BartekBartek1 pisze:Sam tego nie wymyśliłem, tylko takie tezy głosi znajomy.

To lepiej nie słuchaj tego znajomego, bo nie warto...


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość