DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kfas666 »

Koledzy zastanawiam się na jeszcze jedną rzeczą. W przepisie na Jacka, jak i w oryginalnym procesie produkcji Tennessee Whiskey konieczne jest filtrowanie przez węgiel drzewny klonowy. W Polsce raczej trudne będzie znalezienie klonu cukrowego, który jest do tego wykorzystywany. Co myślicie nad wykorzystanie zwykłego węgla drzewnego do grilla ?

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

No i niestety przepis na Jacka poleciał do mumina, całe 25l zacieru poszło w piach :( Przy zacieraniu nie miałem próby jodowej, z 20L wykapało może 400ml wszystkiego ;( Następna próba odbędzie się w beczę 65L ( czyli ok 10kg zbóż ), zacieranie z próbą jodową oraz odpowiednim ph i z dodatkiem enzymów.

Pytanie odnośnie odpowiedniego pH przy zacieraniu. Czy można zakwasić całość kwaskiem cytrynowym czy trzeba używać czegoś innego ?
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Oczywiście, że możesz użyć kwasku cytrynowego. Co do wydajności z twojego zacieru, to coś poszło nie tak. Tak niskiej wydajności nie uzyskałem nawet jak nie zakwasiłem zacieru i fermentowałem bez dodania pożywki dla drożdży :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Kol. papo a po co wylałeś dunder po destylacji :?:
Trzeba bylo zostawić płyn (a jak miałeś to dodać resztki ziaren z zacieru)
dolać syropu z cukru, dosypać śruty z kukurydzy ewentualnie dolać wody
(dla większej ilości i odpowiedniego blg) i zadać "fermiole", przefermentować
i puścić na rurę :)
Oj zacny trunek wychodzi :D Sam tak zrobiłem i mogę polecić... :)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

bazylwidzew
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 24 maja 2012, 17:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazury
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: bazylwidzew »

Właśnie będę robił CORN WHISKEY z pierwszego przepisu i mam pytanie. Czy po zacieraniu filtrować, czy wszystko fermentować?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

To zależy jak chcesz później gotować... ;)
Do samej fermentacjii lepiej dodać wszystko a ewentualnie przed destylacją przefiltrować,
łatwiej się destyluje bo nie przypalisz niczego, ale tracisz troszkę na ilości urobku.
Ja osobiście zawsze fermentuję wszystko i filtruję dopiero przed destylacją.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szwistaq »

A ja filtruję przed fermentacją. Po prostu wysładzam we wiadrze, gdzie na dole mam filtr z oplotu połączony z kranem. Chyba obie metody są dobre, ja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera, potem można nadmiar wody odgotować. Czasochłonne, ale nie wymaga dużo pracy. Wszystko zależy od czasu i możliwości.
Obrazek
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

A jakie efekty smakowe uzyskujesz po destylacji tak zrobionego nastawu (zacieru :?: )
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

drugi nastaw na Jacka Danielsa udał się na 5+. Z 40l zacieru wyszło 3,5l urobku po pierwszym gotowaniu, już teraz ma bardzo ciekawy smak.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

ja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera,
Tak, wypłuczesz cukier, ale nie smak zboża, spróbuj kiedyś fermentować z ziarnami i porównaj
smak z tym co robisz teraz... Ja osobiście zawsze będe polecał fermentację z ziarnami smak
po destylacji jest o 100% lepszy, a i tak przed destylacją filtruje się zacier.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

Muszę i ja spróbować niedługo gotować z ziarnami bo nie dość że dużo dobroci zostaje w samym ziarnie to i smakowo można by było wyciągnąć więcej, pozdrawiam
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szwistaq »

Tu może być punkt dla was. Sposób zaciągnięty z browarnictwa, a tam wiadomo dbają o smak, ale przy następnym zacieraniu zrobię odwrotnie, będzie co porównywać.

Pozdrawiam.

mtx1985 pisze:
ja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera,
Tak, wypłuczesz cukier, ale nie smak zboża, spróbuj kiedyś fermentować z ziarnami i porównaj
smak z tym co robisz teraz... Ja osobiście zawsze będe polecał fermentację z ziarnami smak
po destylacji jest o 100% lepszy, a i tak przed destylacją filtruje się zacier.

Pozdrawiam :piwo:
Obrazek
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

Puściłem pierwszy raz drugi nastaw /około 3kg kukurydzy, jęczmienia i pszenicy + bayanusy + 4 kg cukru/ wraz z ziarnami i powiem wam że zapaszek o niebo lepszy niż destylat bez ziarna, puszczałem to w kegu na gazie na małym ogniu /nic się nie pszypaliło/, jak puszczę to drugi raz to opiszę różnice smakowe pomiędzy tym bez ziarna jak i z ziarnem, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Koledzy mam (chyba) problem. Do fermentacji mam fermentor z browamatora. Wstawiłem we wtorek nastaw prawie jak na Jacka Danielsa tylko, że bez słodu i żyta, bardziej zależało mi na uzyskaniu czegoś jak burbon. Do kukurydzy (gotowanej jak w przepisie na Jacka) dodałem drożdże Coobra Whisky. Wszystko ładnie ruszyło, ale przez rurkę nic nie bulgocze. Domyślam się, że jest jakaś nieszczelność na pokrywie i co2 uchodzi przez nią, ale to mnie nie martwi. Uchyliłem dziś pokrywę, powąchałem zacier i jego zapach nie bardzo mi się spodobał, wydaje mi się, że jest jakiś taki "kwaśny"... Czy ktoś mógłby opisać swoje doświadczenia w tej kwestii ? Do tej pory robiłem tylko piwa z brew-kita, a to jest mój pierwszy nastaw zbożowy.
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

kfas666 pisze:Koledzy mam (chyba) problem... Uchyliłem dziś pokrywę, powąchałem zacier i jego zapach nie bardzo mi się spodobał, wydaje mi się, że jest jakiś taki "kwaśny"...
Nie przejmuj się :ok: Wszystko jest w porządku, zapach zacierów zbożowych a zwłaszcza kukurydzianego, jest właśnie taki "winno-kwaśny". Rurka fermentacyjna też nie jest potrzebna. Ja nigdy nie fermentuję zacierów zbożowych z rurką i nie mam żadnych problemów. No, chyba że ze słabą pracą drożdży RED ETHANOL (tfu...nigdy więcej :!: ) Twoje drożdże powinny uporać się z pracą w tydzień a później na rurki i... :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

No i mój zacier skończył pracę. Trochę mnie @radius uspokoiłeś tym, że zapach może być dziwny, ale dopóki nie pójdzie to do gotowanie nie daje mi on spokoju.
Mam teraz jeszcze jedną zagwozdkę. Gotować wszystko razem z młótem kukurydzianym, czy odcedzić i gotować sam płyn ?
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Ja odcedzam i gotuję sam płyn. Przynajmniej nie mam obawy o przypalenie grzałek :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

radius pisze:Nie przejmuj się :ok: Wszystko jest w porządku, zapach zacierów zbożowych a zwłaszcza kukurydzianego, jest właśnie taki "winno-kwaśny".
Chciałem dziś dać na rurki moją kukurydziankę i zwątpiłem w nią. Odcedziłem wszystko od śruty, ale zapach tego nastawu jest odstraszający. Niestety nie mam z kim porównać swojej pracy żeby stwierdzić czy inne zaciery na kukurydzy mają równie mało ciekawy zapach. Ta woń oscyluje pomiędzy kiszonką a ostrym "bąkiem".
@radius to naprawdę może tak kiepsko pachnieć ?
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Nieee no, czytając twojego posta aż mi nosem wykrzywiło :womit: Taki zapach potwierdza, że zrobiłeś kiszonkę zamiast zacieru na whisky. Zapach zacieru powinien być lekko kwaśno-winny z wyraźną nutą alkoholową. Wywal to w kibel, dobrze umyj sprzęt :!: i rób od nowa.
Napisałeś:
Do kukurydzy (gotowanej jak w przepisie na Jacka) dodałem drożdże Coobra Whisky.
Zrobiłeś próbę jodową po zacieraniu kukurydzy :?: Zmierzyłeś blg zacieru i ph :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Zanim przeczytałem Twoją odpowiedź byłem już w tajnym laboratorium. Spojrzałem na zacier, który wczoraj zlałem znad osadu do balona żeby go dziś przegonić, ale na górze zobaczyłem jak pływają pleśniawe farfocle. Odkorkowałem i... mówiąc krótko waliło to jak krowie gówno... Wszystko poszło użyźniać glebę :o
Niestety nie byłem przygotowany do tematu i nie robiłem próby jodowej. Blg też nie zmierzyłem, bo w dniu kiedy zacierałem kończyłem przed północą, i nie miałem już siły nawet czekać na stygnięcie. Drożdże dałem dopiero o 6 rano jak wstawałem do pracy ;).
Cały sprzęt wrzucę jutro do zmywarki, niech się trochę wygotuje, a do następnego nastawu zamówię słód jęczmienny.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szfagir »

radius pisze: KILL ME QUICK
...
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.
Czy tutaj mogą być drożdże Spiritferm T3?? A kukurydza może być taka http://allegro.pl/kukurydza-popcorn-kar ... 33722.html ??
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Kukurydza powinna być ześrutowana, a co do drożdży to użyj zwykłych gorzelnianych (fermiol, red ethanol itp.) lub bayanusów G995. Ilość też nie musi być taka duża. Wystarczy 30 gramów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szfagir »

Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? A może wystarczy ziarno przerobić w jakimś robocie kuchennym który drobno siecze? Jeśli tak można to wystarczyły żebym zakupił samo ziarno.

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Drożdży red ethanol nie polecam. Za każdym razem wprowadzała do zbożówek jakiś szpitalny posmak.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Cześć szfagir...
Ziarna możesz "zmielić" w młynku do kawy, zajmuje to "chwile", ale działa bardzo dobrze.
Ja tak do dziś przerabiam wszelkie zboża i ziarna, nie ma problemu, wystarczy kilka razy
przekręcić ostrzem i jest :ok:
Co do drożdży do zbożówek, to najlepiej Fermiol, daruj sobie red-ethanol jak pisał wyżej
papo, poza fermiolami są jeszcze jedne dobre dedykowane drożdże, linka masz w PW.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: lesgo58 »

A może byś tak na forum wrzucił linka...Czy to jakaś tajemnica handlowa...
Cały czas wszyscy się uczymy...
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

A po co? By znowu czytać, że otwarcie na forum polecam coś z innego sklepu
niż forumowy czy u J.O? Kilka razy już zostałem za to upomniany więc mam nauczkę.
Jeśli Ci na tym zależy to wystarczy napisać, prześle Ci na PW linka i już...
W czym problem?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: lesgo58 »

Ale nie musisz podawać namiaru na sklep. Wystarczy podać gatunek drożdży i ewentualnie ich zalety...
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 23:19
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: franta »

szfagir pisze:Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? .
Mam nadzieję że u ciebie w Grodzie lub pobliskiej okolicy młynów nie brakuje, cena w okolicy 1,20zł / 1 kg.
Taka cena jest w mojej okolicy.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

lesgo58 pisze:A może byś tak na forum wrzucił linka...Czy to jakaś tajemnica handlowa...
:arrow:
lesgo58 pisze:Ale nie musisz podawać namiaru na sklep. Wystarczy podać gatunek drożdży i ewentualnie ich zalety
A co to da, że opisze Ci te drożdże jak i tak nie będziesz wiedział gdzie je kupić bo tylko jeden
sklep je sprzedaje ;)
Z mojej strony koniec tematu tutaj, jak masz jakieś pytania, chcesz link do drożdży czy coś
to pisz na PW...

Zdrówko :piwo:
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Jak skarcony i obrażony uczniak...
W takim razie ja podam ten "zakamuflowany" gatunek drożdży :D ;
GAMMAZYNE Gmbh
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Dla Ciebie może i:
skarcony i obrażony uczniak...
Ale niestety jako radiesteta etc. nie trafiłeś, nie o takie drożdże chodzi... ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
online
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No i widzisz, nie można było od razu odpowiedzieć :lol:
To ja jeszcze dorzucę profesjonalne drożdże dedykowane jeszcze bardziej konkretnie, innego producenta. Łatwo znaleźć je na Aledrogo :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: matahari »

Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? A może wystarczy ziarno przerobić w jakimś robocie kuchennym który drobno siecze? Jeśli tak można to wystarczyły żebym zakupił samo ziarno.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja kupuje na targowisku (jest pewnie koło ciebie takowe) po 1.2- 1.5 zł. za KG. Jest nie za grubo mielona, w sam raz na nasze potrzeby.
Bo trochę nie wyobrażam sobie mielenia w młynku do kawy 5 kg. kukurydzy. :crazy:
Chyba, że przy tej okazji przeprowadzisz test na ludziach wcześniejszej partii jakiegoś trunku. :piwo:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

matahari pisze:Bo trochę nie wyobrażam sobie mielenia w młynku do kawy 5 kg. kukurydzy. :crazy:
Widzisz, a ja sobie wyobrażam i nie mam z tym żadnego problemu, jak to mówią "dla chcącego nic trudnego",
a "jak się nie ma co sie lubi, to się lubi co się ma" więc nie wiem czy jestem :crazy: ale wczoraj tym sposobem
przerobiłem 5kg kukurydzy w 1.5godz. no, ale wiadomo - łatwiej iść i kupić gotowca :ok: ;)

Zdrówko :piwo:

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Ja posiadam śrutownik porkert, ale po ześrutowaniu 10kg kukurydzy zastanawiam się czy następnym razem znowu śrutować czy kupić już ześrutowane. Na szczęście śrutowanie słodu idzie jak po maśle.

lukciu
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 21:12
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: lukciu »

Drodzy koledzy praktycy - jako początkujący mam pytanie. W swoich zbiorach posiadam stary słód. W piwnicy, szczelnie zamknięty, przeleżał koło 4 lat. Czy nadaje się to to do zacierania jeszcze?? Na forum piwowarskim piszą, że po roku ziarno jest praktycznie do wyrzucenia. Jak się to ma jeślibym chciał stworzyć domowe whisky?? Jak zacierać coś takiego? Czy dedykowane drożdże do whisky + enzym amyloglugoza zadziała w tym przypadku?
Jak fermentować takie coś? W opisie na aukcji tychże drożdży sprzedawca pisze, że przy użyciu tychże drożdży oraz enzymu upłynniającego + AG, fermentować należy wszystko jak leci razem z ześrutowanym ziarnem. W piwowarstwie był proces zwany wysładzaniem, gdzie ziarno się odfiltrowywało i wywalało...
Mało tego w instrukcji sprzedawca podaje, że należy całość podgrzać do 90 stopni. Z tego co wiem, takie podgrzanie, wyklucza zadziałanie naturalnych enzymów...
Jak Waszym zdaniem należałoby podejść do tego tematu??
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5389
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 677 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli nie jest ześrutowany, to jest szansa, że coś się w nim uchowało i uda się bez wspomagania. Jak robię warki "śmieciowe", czyli takie sprzątanie zapasów to używam czasem i rocznych, często nawet śrutowanych słodów- próba jodowa zawsze negatywna.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Do tematu podszedłbym raczej z użyciem enzymów bądź ok 1kg nowego słodu ze zdrowymi enzymami.

Jeśli opcja z enzymami ze strzykawki to rób tak jak jest podane w instrukcji. Z tego co pamiętam najpierw enzym upłynniający przy ok. 90C potem gdy temp. spadnie enzym scukrzający i trzymamy do negatywnej próby jodowej. Następnie na filtrowanie Pamiętaj o kontrolowaniu ph.

Jeśli przy użyciu nowego słodu to dodajemy świeży i stary słód do temp wody ok 65C i ustalamy temp zacierania na 63-62C, po ok 40min podnosimy temp do 72 i trzymamy do negatywnej próby jodowej. Można też pominąć drugą przerw scukrzającą bądź od razu zacierać w temp. 67-65C, a następnie podgrzewamy do 76C na 15 min i filtrujemy.

W obu przypadkach zacierałbym w ilościach na 1kg słodu 3,5-4l wody, przy filtrowaniu ok 1l wody zostaje w młócie. Przy 5kg słodów wysładzałbym do uzyskania ok 25l brzeczki.

Jeśli nie masz możliwości filtrowania z wysładzaniem to zacieraj w 5l wody na 1kg słodu i wal wszystko na fermentacje.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 530 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

papo pisze:...trzymamy do negatywnej próby jodowej. Następnie na filtrowanie... a następnie podgrzewamy do 76C na 15 min i filtrujemy...
papo, a możesz dokładniej wytłumaczyć dlaczego polecasz filtrowanie zacieru
przed fermentacją? Z tego co wiem to fermentacja nie filtrowanego zacieru na
whisky jest bardziej korzystna, ponieważ podczas fermentacji zacier wyciąga
więcej aromatów ze zbóż... Filtracja młóta jest wskazana przy robieniu piwa...

Pozdrawiam :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”