Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: szfagir » środa, 28 lis 2012, 12:11

radius pisze:KILL ME QUICK
...
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.


Czy tutaj mogą być drożdże Spiritferm T3?? A kukurydza może być taka http://allegro.pl/kukurydza-popcorn-kar ... 33722.html ??


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5500
Posty: 5604
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: radius » czwartek, 29 lis 2012, 08:42

Kukurydza powinna być ześrutowana, a co do drożdży to użyj zwykłych gorzelnianych (fermiol, red ethanol itp.) lub bayanusów G995. Ilość też nie musi być taka duża. Wystarczy 30 gramów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: szfagir » czwartek, 29 lis 2012, 13:50

Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? A może wystarczy ziarno przerobić w jakimś robocie kuchennym który drobno siecze? Jeśli tak można to wystarczyły żebym zakupił samo ziarno.


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: papo » czwartek, 29 lis 2012, 19:41

Drożdży red ethanol nie polecam. Za każdym razem wprowadzała do zbożówek jakiś szpitalny posmak.

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » piątek, 30 lis 2012, 10:32

Cześć szfagir...
Ziarna możesz "zmielić" w młynku do kawy, zajmuje to "chwile", ale działa bardzo dobrze.
Ja tak do dziś przerabiam wszelkie zboża i ziarna, nie ma problemu, wystarczy kilka razy
przekręcić ostrzem i jest :ok:
Co do drożdży do zbożówek, to najlepiej Fermiol, daruj sobie red-ethanol jak pisał wyżej
papo, poza fermiolami są jeszcze jedne dobre dedykowane drożdże, linka masz w PW.

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lesgo58 » piątek, 30 lis 2012, 10:45

A może byś tak na forum wrzucił linka...Czy to jakaś tajemnica handlowa...
Cały czas wszyscy się uczymy...

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » piątek, 30 lis 2012, 10:53

A po co? By znowu czytać, że otwarcie na forum polecam coś z innego sklepu
niż forumowy czy u J.O? Kilka razy już zostałem za to upomniany więc mam nauczkę.
Jeśli Ci na tym zależy to wystarczy napisać, prześle Ci na PW linka i już...
W czym problem?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4388
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lesgo58 » piątek, 30 lis 2012, 11:46

Ale nie musisz podawać namiaru na sklep. Wystarczy podać gatunek drożdży i ewentualnie ich zalety...

Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 22:19
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: franta » piątek, 30 lis 2012, 12:44

szfagir pisze:Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? .


Mam nadzieję że u ciebie w Grodzie lub pobliskiej okolicy młynów nie brakuje, cena w okolicy 1,20zł / 1 kg.
Taka cena jest w mojej okolicy.

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » piątek, 30 lis 2012, 13:45

lesgo58 pisze:A może byś tak na forum wrzucił linka...Czy to jakaś tajemnica handlowa...

:arrow:
lesgo58 pisze:Ale nie musisz podawać namiaru na sklep. Wystarczy podać gatunek drożdży i ewentualnie ich zalety

A co to da, że opisze Ci te drożdże jak i tak nie będziesz wiedział gdzie je kupić bo tylko jeden
sklep je sprzedaje ;)
Z mojej strony koniec tematu tutaj, jak masz jakieś pytania, chcesz link do drożdży czy coś
to pisz na PW...

Zdrówko :piwo:

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5500
Posty: 5604
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: radius » piątek, 30 lis 2012, 15:26

Jak skarcony i obrażony uczniak...
W takim razie ja podam ten "zakamuflowany" gatunek drożdży :D ;
GAMMAZYNE Gmbh
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » piątek, 30 lis 2012, 15:55

Dla Ciebie może i:
skarcony i obrażony uczniak...

Ale niestety jako radiesteta etc. nie trafiłeś, nie o takie drożdże chodzi... ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
5500
Posty: 5604
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: radius » piątek, 30 lis 2012, 22:36

No i widzisz, nie można było od razu odpowiedzieć :lol:
To ja jeszcze dorzucę profesjonalne drożdże dedykowane jeszcze bardziej konkretnie, innego producenta. Łatwo znaleźć je na Aledrogo :ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: matahari » wtorek, 4 gru 2012, 19:00

Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia z takimi śrutowanymi nasionkami? A może wystarczy ziarno przerobić w jakimś robocie kuchennym który drobno siecze? Jeśli tak można to wystarczyły żebym zakupił samo ziarno.

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale ja kupuje na targowisku (jest pewnie koło ciebie takowe) po 1.2- 1.5 zł. za KG. Jest nie za grubo mielona, w sam raz na nasze potrzeby.
Bo trochę nie wyobrażam sobie mielenia w młynku do kawy 5 kg. kukurydzy. :crazy:
Chyba, że przy tej okazji przeprowadzisz test na ludziach wcześniejszej partii jakiegoś trunku. :piwo:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » wtorek, 4 gru 2012, 19:10

matahari pisze:Bo trochę nie wyobrażam sobie mielenia w młynku do kawy 5 kg. kukurydzy. :crazy:

Widzisz, a ja sobie wyobrażam i nie mam z tym żadnego problemu, jak to mówią "dla chcącego nic trudnego",
a "jak się nie ma co sie lubi, to się lubi co się ma" więc nie wiem czy jestem :crazy: ale wczoraj tym sposobem
przerobiłem 5kg kukurydzy w 1.5godz. no, ale wiadomo - łatwiej iść i kupić gotowca :ok: ;)

Zdrówko :piwo:


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: papo » wtorek, 4 gru 2012, 19:43

Ja posiadam śrutownik porkert, ale po ześrutowaniu 10kg kukurydzy zastanawiam się czy następnym razem znowu śrutować czy kupić już ześrutowane. Na szczęście śrutowanie słodu idzie jak po maśle.


lukciu
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:12
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lukciu » wtorek, 4 gru 2012, 21:40

Drodzy koledzy praktycy - jako początkujący mam pytanie. W swoich zbiorach posiadam stary słód. W piwnicy, szczelnie zamknięty, przeleżał koło 4 lat. Czy nadaje się to to do zacierania jeszcze?? Na forum piwowarskim piszą, że po roku ziarno jest praktycznie do wyrzucenia. Jak się to ma jeślibym chciał stworzyć domowe whisky?? Jak zacierać coś takiego? Czy dedykowane drożdże do whisky + enzym amyloglugoza zadziała w tym przypadku?
Jak fermentować takie coś? W opisie na aukcji tychże drożdży sprzedawca pisze, że przy użyciu tychże drożdży oraz enzymu upłynniającego + AG, fermentować należy wszystko jak leci razem z ześrutowanym ziarnem. W piwowarstwie był proces zwany wysładzaniem, gdzie ziarno się odfiltrowywało i wywalało...
Mało tego w instrukcji sprzedawca podaje, że należy całość podgrzać do 90 stopni. Z tego co wiem, takie podgrzanie, wyklucza zadziałanie naturalnych enzymów...
Jak Waszym zdaniem należałoby podejść do tego tematu??

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5318
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zygmunt » wtorek, 4 gru 2012, 22:09

Jeżeli nie jest ześrutowany, to jest szansa, że coś się w nim uchowało i uda się bez wspomagania. Jak robię warki "śmieciowe", czyli takie sprzątanie zapasów to używam czasem i rocznych, często nawet śrutowanych słodów- próba jodowa zawsze negatywna.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: papo » środa, 5 gru 2012, 10:37

Do tematu podszedłbym raczej z użyciem enzymów bądź ok 1kg nowego słodu ze zdrowymi enzymami.

Jeśli opcja z enzymami ze strzykawki to rób tak jak jest podane w instrukcji. Z tego co pamiętam najpierw enzym upłynniający przy ok. 90C potem gdy temp. spadnie enzym scukrzający i trzymamy do negatywnej próby jodowej. Następnie na filtrowanie Pamiętaj o kontrolowaniu ph.

Jeśli przy użyciu nowego słodu to dodajemy świeży i stary słód do temp wody ok 65C i ustalamy temp zacierania na 63-62C, po ok 40min podnosimy temp do 72 i trzymamy do negatywnej próby jodowej. Można też pominąć drugą przerw scukrzającą bądź od razu zacierać w temp. 67-65C, a następnie podgrzewamy do 76C na 15 min i filtrujemy.

W obu przypadkach zacierałbym w ilościach na 1kg słodu 3,5-4l wody, przy filtrowaniu ok 1l wody zostaje w młócie. Przy 5kg słodów wysładzałbym do uzyskania ok 25l brzeczki.

Jeśli nie masz możliwości filtrowania z wysładzaniem to zacieraj w 5l wody na 1kg słodu i wal wszystko na fermentacje.

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1209
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: mtx » środa, 5 gru 2012, 11:05

papo pisze:...trzymamy do negatywnej próby jodowej. Następnie na filtrowanie... a następnie podgrzewamy do 76C na 15 min i filtrujemy...


papo, a możesz dokładniej wytłumaczyć dlaczego polecasz filtrowanie zacieru
przed fermentacją? Z tego co wiem to fermentacja nie filtrowanego zacieru na
whisky jest bardziej korzystna, ponieważ podczas fermentacji zacier wyciąga
więcej aromatów ze zbóż... Filtracja młóta jest wskazana przy robieniu piwa...

Pozdrawiam :piwo:


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Zbyszek T i 0 gości