"Śliwowica" z mirabelek
-
- Posty: 203
- Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
- Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :) - Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Póki co puszczałem tylko wegierki, ale myślę, że sprawa podobna.
Rozciapać śliwki, wody minimum w celu zwiększenia płynności i cukier- im mniej tym więcej aromatów wyciągniesz. Ja dawałem 1kg na 5kg owoców, a to i tak nie mało ewentualnie enzym pektolityczny. Fermentacja całości, i potem z pulpą gotowanie.
Rozciapać śliwki, wody minimum w celu zwiększenia płynności i cukier- im mniej tym więcej aromatów wyciągniesz. Ja dawałem 1kg na 5kg owoców, a to i tak nie mało ewentualnie enzym pektolityczny. Fermentacja całości, i potem z pulpą gotowanie.
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Witam.
Raz robiłem psotę z mirabelek (rozumiem, że chodzi o te żółte małe kulki) i niestety nie wychodzi to tak zacny towar jak z węgierek lub pochodnych. Mirabelki nie mają takiego wyraźnego aromatu i smaku. Dodatkowym problemem było oddzielenie pestek - nie odchodzą od miąższu tak łatwo. Jednak po dwukrotnym odgotowaniu, leżakowaniu z dębem cztery miesiące wyszło całkiem niezłe, zdecydowanie lepsze niźli najlepsza sklepowa.
Pozdro.
Raz robiłem psotę z mirabelek (rozumiem, że chodzi o te żółte małe kulki) i niestety nie wychodzi to tak zacny towar jak z węgierek lub pochodnych. Mirabelki nie mają takiego wyraźnego aromatu i smaku. Dodatkowym problemem było oddzielenie pestek - nie odchodzą od miąższu tak łatwo. Jednak po dwukrotnym odgotowaniu, leżakowaniu z dębem cztery miesiące wyszło całkiem niezłe, zdecydowanie lepsze niźli najlepsza sklepowa.
Pozdro.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Witam szanowne grono. Podepnę się do tematu gdyż mam nie lada problem z tymi mirabelkami.Byłem na wczasach a pod moją nieobecność ojciec zrobił taki oto cud.
40 kg mirabelek bez pestek poszło w beczkę i zostało rozbełtane wiertarką.
40 litrów wody
15 kg cukru
4 paczki drożdży piekarskich
Wróciłem z wczasów baling pokazuje -2 a nastaw "pysk" wykrzywia.
Pałę ogień i daję w rurki keg + chłodnica.
Z około 25 litrów własnych do kega ukazało po zmieszaniu 2,5 litra 55% trunku.
Moim zdaniem o wiele za mało. W beczce zostało jeszcze z 50 litrów do przerobienia.
Proszę o jakąś radę co dalej z tym fantem zrobić. Analogicznie jeśli z dwóch kegów byłoby 5 litrów gorzałki to razem 7,5 l. Cukru było 15 kg więc gdzie reszta? Proszę o radę co dalej mógłbym z tym zrobić. Słowa krytyki mile widziane na pewno przekażę ojcu. Jako że dosyć rzadko bywam na forum z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam całą brać psotniczą.
40 kg mirabelek bez pestek poszło w beczkę i zostało rozbełtane wiertarką.
40 litrów wody
15 kg cukru
4 paczki drożdży piekarskich
Wróciłem z wczasów baling pokazuje -2 a nastaw "pysk" wykrzywia.
Pałę ogień i daję w rurki keg + chłodnica.
Z około 25 litrów własnych do kega ukazało po zmieszaniu 2,5 litra 55% trunku.
Moim zdaniem o wiele za mało. W beczce zostało jeszcze z 50 litrów do przerobienia.
Proszę o jakąś radę co dalej z tym fantem zrobić. Analogicznie jeśli z dwóch kegów byłoby 5 litrów gorzałki to razem 7,5 l. Cukru było 15 kg więc gdzie reszta? Proszę o radę co dalej mógłbym z tym zrobić. Słowa krytyki mile widziane na pewno przekażę ojcu. Jako że dosyć rzadko bywam na forum z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam całą brać psotniczą.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Jeśli coś na tym się znam, to albo cukromierz masz popsuty (ew. spierniczyłeś pomiar), albo aparatura puszcza bokiem (nieszczelna). Z samego cukru, bez owoców, powinno być ok. 10% w nastawie.
Czy oby czysty, odgazowany sok mierzyłeś na zawartość cukru? Sprawdź jeszcze raz. Sprawdź też alkoholomierz, bo może zbyt wcześnie kończysz. 55% to bardzo dużo jak na pierwszy raz z 5% (tyle mówią wyliczenia) wsadu.
Czy oby czysty, odgazowany sok mierzyłeś na zawartość cukru? Sprawdź jeszcze raz. Sprawdź też alkoholomierz, bo może zbyt wcześnie kończysz. 55% to bardzo dużo jak na pierwszy raz z 5% (tyle mówią wyliczenia) wsadu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Witam. Dziekuję kolego Wald za szybką odp. Przyniosłem cukromierz od kumpla i pokazuje dokładnie to samo. Więc to raczej odpada. Aparatura raczej też jest ok bo przecież gdyby bokiem poszło byłoby coś czuć. Na wszelki wypadek zmienię węże na nowe i raz jeszcze spróbuję. Chodziło mi o to ze zaczeło kapać od 80% oczywiście pierwsze 50 na rozpałkę do grilla poszło. Ciągnąłem do 40%. Po zmieszaniu wyszło 5 butelek 0,5 l 55% psoty. Wsadu było 25 litrów więc chyba troszke mało.
Raz jeszcze dzięki za odp i pozdrawiam.
Raz jeszcze dzięki za odp i pozdrawiam.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 15:15
- Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
- Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Śliwowica" z mirabelek
No nic, 50 kg podzieliłem między siebie i kolegę więc zostało mi 25 kg towaresu. Robiłem wg proporcji Kucyka na śliwowicę, niestety bez pektopolu (nie mogłem nigdzie dostać). Śliweczki pestkowałem jedna po drugiej.
Dałem:
25 kg
7.5 l wrzącej wody
2.5 kg od razu, potem 2 x 1.9 kg czyli w sumie 6.3 kg
drożdże Bayanus Winne Aktywne + pożywka Activit
Śliwki pracowały w temp. ok. 28-29 st.
Po 10 dniach rzuciłem na palnik (klasyczny pot-still 2x) i wyszło tylko 2.3 l. 78% Mirabelowicy. Zapach neutralny, ale po dolaniu kieliszka do herbaty dawało w całej kuchni śliwką Test Calyxa zdany
Odstawiam do leżenia z dębem, wrażenia opiszę.
Dałem:
25 kg
7.5 l wrzącej wody
2.5 kg od razu, potem 2 x 1.9 kg czyli w sumie 6.3 kg
drożdże Bayanus Winne Aktywne + pożywka Activit
Śliwki pracowały w temp. ok. 28-29 st.
Po 10 dniach rzuciłem na palnik (klasyczny pot-still 2x) i wyszło tylko 2.3 l. 78% Mirabelowicy. Zapach neutralny, ale po dolaniu kieliszka do herbaty dawało w całej kuchni śliwką Test Calyxa zdany
Odstawiam do leżenia z dębem, wrażenia opiszę.
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: piątek, 7 maja 2010, 15:15
- Krótko o sobie: Lubię to co naturalne.
- Ulubiony Alkohol: darmowy ;)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Podpierałem się tym postem:
http://alkohole-domowe.com/forum/post230.html#p230
po 10 dniach przestało kręcić garem, było mocno wytrawne, więc sru do kotła.
http://alkohole-domowe.com/forum/post230.html#p230
po 10 dniach przestało kręcić garem, było mocno wytrawne, więc sru do kotła.
-
- Posty: 67
- Rejestracja: środa, 21 gru 2011, 23:51
- Krótko o sobie: W bimbrologii stawiam pierwsze kroki. Zrobiłem już trochę bourbona z 'łatwego kwaśnego zacieru wujka Jessie'... i nadal będę go robił, bo nieco za szybko się rozchodzi. Mam nastawionych kilka baniaczków z różnego rodzaju winami i... liczę, że któreś mi zasmakuje co pozwoli mi rozpocząć nieco szerszą produkcję w przyszłości. Niestety mieszkanie w bloku nie pozwala za bardzo się rozwijać, ale jakoś daję radę... mimo, że żona grozi sankcjami :-(
- Ulubiony Alkohol: wszelkiej maści bourbony oraz wina... czerwone, wytrawne i najlepiej hiszpańskie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Witajcie.
Jako, że właśnie sezon mirabelkowy, to odświeżam temat.
Robiąc nalewki czy wino z wiśni wcześniej je drylujemy. Ma to związek z pewnymi trującymi substancjami zawartymi w pestkach. A co w przypadku zaczynienia mirabelek na "śliwowicę"? Czy możemy nie drylować tych owoców, a destylacja usunie nam niepożądane substancje? Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś biegły w tej kwestii?
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo jutro jadę na wieś gdzie mirabelek są tony, a ja niespecjalnie mam ochotę je drylować.
Pozdrawiam.
Jako, że właśnie sezon mirabelkowy, to odświeżam temat.
Robiąc nalewki czy wino z wiśni wcześniej je drylujemy. Ma to związek z pewnymi trującymi substancjami zawartymi w pestkach. A co w przypadku zaczynienia mirabelek na "śliwowicę"? Czy możemy nie drylować tych owoców, a destylacja usunie nam niepożądane substancje? Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś biegły w tej kwestii?
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź, bo jutro jadę na wieś gdzie mirabelek są tony, a ja niespecjalnie mam ochotę je drylować.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Coś tam w tych pestkach jest, podobnie jak w większości przypraw używanych na co dzień. Choćby taki goździk, czy cynamon. Ale ile tego trzeba przyjąć żeby zaszkodziło? W winach wiśniowych 10% pestek zostawia się celowo dla tych specyficznych posmaków. Nic się nie bój. Możesz nie drylować. Nic Ci nie będzie. A jak użyjesz do fermentacji drożdży gorzelniczych do owocówek, to pestki nawet namięknąć nie zdążą. Polecam.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 67
- Rejestracja: środa, 21 gru 2011, 23:51
- Krótko o sobie: W bimbrologii stawiam pierwsze kroki. Zrobiłem już trochę bourbona z 'łatwego kwaśnego zacieru wujka Jessie'... i nadal będę go robił, bo nieco za szybko się rozchodzi. Mam nastawionych kilka baniaczków z różnego rodzaju winami i... liczę, że któreś mi zasmakuje co pozwoli mi rozpocząć nieco szerszą produkcję w przyszłości. Niestety mieszkanie w bloku nie pozwala za bardzo się rozwijać, ale jakoś daję radę... mimo, że żona grozi sankcjami :-(
- Ulubiony Alkohol: wszelkiej maści bourbony oraz wina... czerwone, wytrawne i najlepiej hiszpańskie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Ja nigdy nie drylowałem owoców i jakoś nikt się nie potruł. Śliwowica z drylowanych owoców smakuje jak wykastrowana. Nie martw się o otrucie, żebyś się nalewką, winem czy gorzałką robiona z niedrylowanych owoców otruł, to wcześniej byś musiał przeżyć otrucie alkoholem jako takim.
Niektórzy nawet część pestek miażdżą, żeby łatwiej uwalniały amigdalinę i dawały charakterystyczny posmak amaretto przetworom.
Przetwór ze śliwek innych niż węgierki (a preferencyjnie - z damaszek) nie jest już taka dobry. Raz dostałem 50 kg spadów renklod, no i skoro były, to wrąbałem je do beczki. Dodałem do tego tak z 5 kg mirabelek i dalej klasycznie. Ale nie jest to to, co z węgierek, o, nie! Z renklod/mirabelek smakuje po prostu gorzkawo - bimbrowato. Zastanawiam się, czy nie puścić tej pozostałej reszty przez refluks i co z tego wyniknie.
Niektórzy nawet część pestek miażdżą, żeby łatwiej uwalniały amigdalinę i dawały charakterystyczny posmak amaretto przetworom.
Przetwór ze śliwek innych niż węgierki (a preferencyjnie - z damaszek) nie jest już taka dobry. Raz dostałem 50 kg spadów renklod, no i skoro były, to wrąbałem je do beczki. Dodałem do tego tak z 5 kg mirabelek i dalej klasycznie. Ale nie jest to to, co z węgierek, o, nie! Z renklod/mirabelek smakuje po prostu gorzkawo - bimbrowato. Zastanawiam się, czy nie puścić tej pozostałej reszty przez refluks i co z tego wyniknie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Koledzy, robiłem "śliwowicę" z mirabelek. Destylat wychodzi naprawdę zacny i nie smakuje gorzkawo-bimbrowato jak pisze pokrec ale muszą byś spełnione dwa warunki:
1. Mirabelki muszą być tak dojrzałe (najlepsze spod drzewa), żeby w palcach się prawie rozłaziły,
2. nastaw musi być puszczony na pot stillu dwukrotnie.
Potem już tylko nawet bez leżakowania i dębiny
1. Mirabelki muszą być tak dojrzałe (najlepsze spod drzewa), żeby w palcach się prawie rozłaziły,
2. nastaw musi być puszczony na pot stillu dwukrotnie.
Potem już tylko nawet bez leżakowania i dębiny
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
A, nie, OK, Radius, ja robiłem z renklod z dodatkiem mirabelek. Same mirabelki - z tym nie mam doświadczeń.
Ale równolegle robiłem w innej beczce z węgierek, przepis ten sam, robota taka sama. I zaręczam, ten węgierkowy produkt był dużo lepszy.
Ale równolegle robiłem w innej beczce z węgierek, przepis ten sam, robota taka sama. I zaręczam, ten węgierkowy produkt był dużo lepszy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Bo to prawdopodobnie była Węgierka Katinka - odmiana wczesna.Jest jeszcze kilka odmian węgierek różniących się porą dojrzewania jak i przydatnością dla przetwórstwa.
Do naszych celów najbardziej przydatna jest węgierka póżna - Węgierka Zwykła.
Do naszych celów najbardziej przydatna jest węgierka póżna - Węgierka Zwykła.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
@lesgo58, zgadza się. To wczesna odmiana, ale równie słodka i jak najbardziej przydatna do "przetwórstwa". Późne węgierki szwagier też ma, więc we wrześniu będę nastawiał na klasyczną śliwowicę. Ten mieszany nastaw to było tylko przetarcie przed finałem
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 67
- Rejestracja: środa, 21 gru 2011, 23:51
- Krótko o sobie: W bimbrologii stawiam pierwsze kroki. Zrobiłem już trochę bourbona z 'łatwego kwaśnego zacieru wujka Jessie'... i nadal będę go robił, bo nieco za szybko się rozchodzi. Mam nastawionych kilka baniaczków z różnego rodzaju winami i... liczę, że któreś mi zasmakuje co pozwoli mi rozpocząć nieco szerszą produkcję w przyszłości. Niestety mieszkanie w bloku nie pozwala za bardzo się rozwijać, ale jakoś daję radę... mimo, że żona grozi sankcjami :-(
- Ulubiony Alkohol: wszelkiej maści bourbony oraz wina... czerwone, wytrawne i najlepiej hiszpańskie
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Hej
Nazbierałem ponad 3/4 pojemnika fermentacyjnego dojrzałych mirabelek. Zalałem gorącą wodą (około 8 litrów). Dodałem enzymu (po przestudzeniu oczywiście). Po około 12 godzinach dodałem 4 kg cukru i drożdże Spiritferm Turbo Fruit (pół opakowania, wg producenta: drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów owocowych, ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owoców użytych do fermentacji) . Całość rozbełtałem mieszadłem (do betonu, ale sterylnym), zamknąłem fermentator (około 30 litrów) i wcisnąłem rurkę. Oczywiście zmierzyłem blg i wynosiło 23. Po 24 godzinach bulgocze jak szalone. Upuściłem trochę soku/nastawu, spróbowałem i... jest bardzo aromatyczne. Ciekawe ile czasu drożdże będą przerabiały nastaw. Jestem cierpliwy, więc nawet jeśli miałoby to trwać miesiąc to i tak wytrzymam.
Liczę, że pseudośliwowica będzie warta zachodu. Oczywiście niedługo nastawię śliwki węgierki (widziałem juz w zakupie po 1,79 zł, więc jeszcze chwilę poczekam) i a jakiś czas porównam.
A co do nastawu z mirabelek, to zapewne dam znać jak już coś wytworzę. Jeśli zasmakuje, to zapewne w przyszłym roku nastawię dużo więcej, bo owoce są za darmo, a koszt to w zasadzie cukier i drożdże.
Nazbierałem ponad 3/4 pojemnika fermentacyjnego dojrzałych mirabelek. Zalałem gorącą wodą (około 8 litrów). Dodałem enzymu (po przestudzeniu oczywiście). Po około 12 godzinach dodałem 4 kg cukru i drożdże Spiritferm Turbo Fruit (pół opakowania, wg producenta: drożdże przeznaczone do fermentacji nastawów owocowych, ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owoców użytych do fermentacji) . Całość rozbełtałem mieszadłem (do betonu, ale sterylnym), zamknąłem fermentator (około 30 litrów) i wcisnąłem rurkę. Oczywiście zmierzyłem blg i wynosiło 23. Po 24 godzinach bulgocze jak szalone. Upuściłem trochę soku/nastawu, spróbowałem i... jest bardzo aromatyczne. Ciekawe ile czasu drożdże będą przerabiały nastaw. Jestem cierpliwy, więc nawet jeśli miałoby to trwać miesiąc to i tak wytrzymam.
Liczę, że pseudośliwowica będzie warta zachodu. Oczywiście niedługo nastawię śliwki węgierki (widziałem juz w zakupie po 1,79 zł, więc jeszcze chwilę poczekam) i a jakiś czas porównam.
A co do nastawu z mirabelek, to zapewne dam znać jak już coś wytworzę. Jeśli zasmakuje, to zapewne w przyszłym roku nastawię dużo więcej, bo owoce są za darmo, a koszt to w zasadzie cukier i drożdże.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Do fermentatora tak jak leci (oczywiście po umyciu)
Jesli nie chcesz mieć zbyt intensywnego posmaku goryczki to po tygodniu lub nawet 10 dniach wyciśnij pulpę i dokończ na samym soku.
W innym przypadku fermentuj do końca w całości .
Gotuj tez w całości.Jeśli nie masz płaszcza to przefiltruj gęste - dodatkowo wyciśnij rękami aż będzie prawie suche ( w rękawiczkach gumowych).
I nie myśl o truciznach...
A ciesz się wynikami...
Jesli nie chcesz mieć zbyt intensywnego posmaku goryczki to po tygodniu lub nawet 10 dniach wyciśnij pulpę i dokończ na samym soku.
W innym przypadku fermentuj do końca w całości .
Gotuj tez w całości.Jeśli nie masz płaszcza to przefiltruj gęste - dodatkowo wyciśnij rękami aż będzie prawie suche ( w rękawiczkach gumowych).
I nie myśl o truciznach...
A ciesz się wynikami...
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Witam, kilka dni temu doczekałem się swojej mirabelki z procentami, która wyszła super.
Proces fermentacji przebiegł bez niespodzianek po 12 dniach na rurki i wyszło mi 3,6 l 62%.
Mirabelki ok 35 litrów umyłem i do beki, w 10 litrach wody rozpuściłem 6 kg cukru i do beki, drożdże winiarskie aktywne + pożywka całość rozbełtałem i zostawiłem na 7 dni. Po tym czasie oddzieliłem sok od pulpy dosypałem kilogram cukru popracowało jeszcze 5 dni po zakończeniu fermentacji miałem -2 Blg
a na początku było 28 Blg.
Polecam
Proces fermentacji przebiegł bez niespodzianek po 12 dniach na rurki i wyszło mi 3,6 l 62%.
Mirabelki ok 35 litrów umyłem i do beki, w 10 litrach wody rozpuściłem 6 kg cukru i do beki, drożdże winiarskie aktywne + pożywka całość rozbełtałem i zostawiłem na 7 dni. Po tym czasie oddzieliłem sok od pulpy dosypałem kilogram cukru popracowało jeszcze 5 dni po zakończeniu fermentacji miałem -2 Blg
a na początku było 28 Blg.
Polecam
-
- Posty: 36
- Rejestracja: środa, 30 paź 2013, 12:20
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Nie dołujcie chłopaka. Może ortodoks to nie jest, ale żeby od razu cukrówka...
Nie znam ciężaru właściwego mirabelek, ale gdy założymy że było tam 30 - 28, czy nawet 25 kg, to otrzymujemy 2,5 - 2,8 kg cukru na 10 kg śliwek.
Kucyk w swoim przepisie (z 2008r) na śliwowice, który uchodzi za sprawdzony, dał w sumie ok 2,6 kg cukru na 10 kg śliwek. Więc tragedii być nie powinno. Jak się mylę to mnie poprawcie.
Sam właśnie jestem w trakcie cedzenia nastawu z 30 kg mirabel, 6 kg cukru i 7 l. wody. Mam szczerą nadzieję,że będzie git.
Pozdrawiam
Nie znam ciężaru właściwego mirabelek, ale gdy założymy że było tam 30 - 28, czy nawet 25 kg, to otrzymujemy 2,5 - 2,8 kg cukru na 10 kg śliwek.
Kucyk w swoim przepisie (z 2008r) na śliwowice, który uchodzi za sprawdzony, dał w sumie ok 2,6 kg cukru na 10 kg śliwek. Więc tragedii być nie powinno. Jak się mylę to mnie poprawcie.
Sam właśnie jestem w trakcie cedzenia nastawu z 30 kg mirabel, 6 kg cukru i 7 l. wody. Mam szczerą nadzieję,że będzie git.
Pozdrawiam
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Pestki trzeba usunąć bo psota ci wyjdzie, że lepiej nie próbować.
Ja mam szybki sposób na pestki z dojrzałych mirabelek:
wysoka bańka ,wiertarka, mieszadło do betonu/kleju i opór gaz ;D
Po 2-3 minutach bełtania jest ładna pulpa a większość pestek jest na dnie, trzeba tylko uważać przy przelewaniu żeby jakaś pestka nie poleciała.
Ja mam szybki sposób na pestki z dojrzałych mirabelek:
wysoka bańka ,wiertarka, mieszadło do betonu/kleju i opór gaz ;D
Po 2-3 minutach bełtania jest ładna pulpa a większość pestek jest na dnie, trzeba tylko uważać przy przelewaniu żeby jakaś pestka nie poleciała.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Pestki do nastawu - bardzo tak. Pestki do kotła - lepiej nie. Fakt, że dają przyjemny smak i zapach w destylacie, ale nie przeginałbym i nie wrzucał ich do kotła, bo urobek może wyjść za bardzo pestkowy w smaku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Czołem Bracia Pędziciele
Jak co roku rozpocząłem akcję "mirabelka" z tym, że trochę z braku czasu, a trochę z wrodzononego lenistwa, poczekałem aż śliweczki same padną mi do stóp
Efekt półgodzinnego zbieractwa - ok. 30 kg tej żółtej dobroci Pod drzewkami zalega jeszcze co najmniej trzy razy tyle. Dzisiaj jadę po kolejną porcję, jeszcze jest dużo miejsca w beczce, a że chcę zrobić ortodoksa, to "trochę" materiału przerobowego muszę mieć.
Zdrówko mirabelką
Jak co roku rozpocząłem akcję "mirabelka" z tym, że trochę z braku czasu, a trochę z wrodzononego lenistwa, poczekałem aż śliweczki same padną mi do stóp
Efekt półgodzinnego zbieractwa - ok. 30 kg tej żółtej dobroci Pod drzewkami zalega jeszcze co najmniej trzy razy tyle. Dzisiaj jadę po kolejną porcję, jeszcze jest dużo miejsca w beczce, a że chcę zrobić ortodoksa, to "trochę" materiału przerobowego muszę mieć.
Zdrówko mirabelką
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
No, prawie ortodoksa
Dzisiaj pozyskałem kolejną partię mirabelek i w sumie ok. 50 kg poszło do beczki, plus 7 litrów wody, plus 3 kg cukru, plus bayanusy G995. Czekam na oznaki życia grzybków
Dzisiaj pozyskałem kolejną partię mirabelek i w sumie ok. 50 kg poszło do beczki, plus 7 litrów wody, plus 3 kg cukru, plus bayanusy G995. Czekam na oznaki życia grzybków
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
To jest prawdziwa mirabelka, czy ałycza? Jak na razie zrobiłem z ałyczy, która u mnie dojrzewa trochę wcześniej niż mirabelka.
Na jakieś 2/3 fermentatora pulpy ze śliwek dodałem 2kg cukru i pół litra wody, otrzymałem chyba około 2l w przeliczeniu na czysty alkohol. Na razie nie wiem dokładnie, bo chciałem zaczekać, żeby "odpoczęło" i dopiero w przyszły weekend będę rozdzielał na dobre i do ponownego przerobu. W weekend też zajmę się mirabelką, bo podobno dużo jej leży pod drzewem.
Na jakieś 2/3 fermentatora pulpy ze śliwek dodałem 2kg cukru i pół litra wody, otrzymałem chyba około 2l w przeliczeniu na czysty alkohol. Na razie nie wiem dokładnie, bo chciałem zaczekać, żeby "odpoczęło" i dopiero w przyszły weekend będę rozdzielał na dobre i do ponownego przerobu. W weekend też zajmę się mirabelką, bo podobno dużo jej leży pod drzewem.
-
- Posty: 187
- Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
- Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
- Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: EU
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Radius, nie wiem gdzie to zbierasz ale jeśli to w pewnym miejscu np. u przyjaciół w sadzie, to możesz wykorzystać do tego siatki przeciwgradowe. Dwie korzyści masz z tego: oszczędzasz czas a owoce są czyste i nieobryzione przez np. Jeżego:-) Ja tak zbieram obecnie derenie. Najlepiej udaje się to jeśli drzewko ma formę pienną. Gorzej jeśli krzaczastą, bo wówczas owoce wpadają do środka. Ale Jeży też musi coś jeść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
kochanek Kranei
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Tak, gotowane będzie wszystko w zbiorniku z płaszczem.wujo pisze:gotowane będzie w płaszczu?
Ałycza, ale - jak ją zwał, tak ją zwał, byle nastaw smaczek miałeldier pisze:To jest prawdziwa mirabelka, czy ałycza?
Trudno ocenić. Jak przedestyluję, to pochwalę się wynikiemklodek4 pisze:jak kalkulujesz?, ile literków może Ci z tego wyjść?
Zbieram z terenów "niczyich" Niedaleko mnie rosną dwa drzewka, prawie w centrum osiedla i nikt się tym nie interesuje. Ja za to się nie obcyndalam i szabruję towar ile wlezie Jeszcze zostało tego pod drzewkami dobre 30 kilo Parę ślimaczków przy okazji wpadło do pojemnika, ale szybko się ewakuowałykochanek Kranei pisze: nie wiem gdzie to zbierasz ale jeśli to w pewnym miejscu np. u przyjaciół w sadzie, to możesz wykorzystać do tego siatki przeciwgradowe.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Nigdy z tych owoców nie wyszło mi coś niepijalnego, a robiłem już "kilka" razy destylaty z ałyczy. Myślę więc, że i tym razem dostanę to, czego oczekuję Z resztą, opiszę efekty, a z kol. Emiel Regis jestem umówiony na wymianę destylatów zrobionych z tych śliweczek
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2755 razy
Re: "Śliwowica" z mirabelek
Jeszcze do niedawna miałem awersję do niektórych owoców. M.in do mirabelek. Destylaty wychodziły takie jakieś płaskie, bez wyrazu. Ale od momentu jak zacząłem robić nastawy tylko na samych owocach - bez dodatków - to moje zdanie diametralnie się zmieniło. Oczywiście wychodzą "gorsze" od tych nastawów robionych na owocach sprawdzonych i dobrych gatunków. Ale na tyle dobre, że polecam ich robienie.
Uzysk czystego serca średnio z 50kg owoców mam ok. 1,0-1,3 litra o mocy 70%.
Uzysk czystego serca średnio z 50kg owoców mam ok. 1,0-1,3 litra o mocy 70%.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]