Witajcie,
powiedzcie koledzy czy dobrze pamiętam, że gdzieś czytałem, że osad (po przefiltrowanym nastawie) można użyć jako pożywkę później.
Jeśli tak, to zostawić w butelce, wysuszyć na Wyborczej, czy coś jeszcze?
Pozdrawiam,
Mum
Osad jako pożywka
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 10:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Osad jako pożywka
Na pożywce firmy Enartis jest podany taki skład:
"Skład:Ściany komórek drożdży, dwuzasadowy fosforan amonu, dwuwęglan potasu, tiamina (Vit.B1 - stymuluje wzrost drożdży i jest silnym aktywatorem fermentacji) – skład odpowiednio skomponowany by zapewnić stałą i kompletną fermentację oraz odpowiednie środowisko dla drożdży."
Natomiast nie wiadomo, jaki jest % udział ścianek komórek drożdży. Zapewne i tak trzeba by dodać fosforanu amonu i całej reszty, aby uzyskać odpowiednie środowisko.
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Gdy bawiłem się wiele lat temu w piwo domowe to moja żonka używała do kąpieli gęstwy drożdżowej pozostałej po fermentacji brzeczki. Skóra robi się wówczas naprawdę aksamitna.
"Skład:Ściany komórek drożdży, dwuzasadowy fosforan amonu, dwuwęglan potasu, tiamina (Vit.B1 - stymuluje wzrost drożdży i jest silnym aktywatorem fermentacji) – skład odpowiednio skomponowany by zapewnić stałą i kompletną fermentację oraz odpowiednie środowisko dla drożdży."
Natomiast nie wiadomo, jaki jest % udział ścianek komórek drożdży. Zapewne i tak trzeba by dodać fosforanu amonu i całej reszty, aby uzyskać odpowiednie środowisko.
Pozdrawiam
Jan Okowita
P.S. Gdy bawiłem się wiele lat temu w piwo domowe to moja żonka używała do kąpieli gęstwy drożdżowej pozostałej po fermentacji brzeczki. Skóra robi się wówczas naprawdę aksamitna.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)