Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: slasz129 » czwartek, 11 sie 2011, 12:51

Witam, brat ostatnio zrobił nastaw około 95l wody i 35kg cukru plus dwie paczki drożdży T3 Spirit Ferm.
Na początku BLG było w okolicach 32, nie wiem dokładnie bo cukromierz z biowinu ma skale do 30. No i wyszła klapa nastaw stanał na BLG 5, jako że obiecał zrobić troche wódki koledze na jakieś urodziny, to musieliśmy to puszczać. Po przepuszczeniu przez kolumnę zmierzyłem BLG i wyszło że jest 8.
Według jakiegoś kalkulatora przy takich proporcjach powinno wyjść ok. 37 BLG,i 18% nam wyszło BLG ok.32 czy aż tak się pomylił cukromierz z biowinu? Niby ma skalę do 30.

1. Czy można tę wodę wykorzystać do następnego nastawu aby nie tracić tego cukru.
2. Jakie BLG uzyskać przy robieniu nastawu aby się taka sytuacja nie powtórzyła?
3. Czy jeśli wykorzystam tę wygotowana na kolumnie wodę do kolejnego nastawu, czy nie będzie za dużo syfu w tym nowym nastawię, i czy nie przejdzie ten smród do spirytusu?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 15:42
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: Diesel » czwartek, 11 sie 2011, 13:22

Witaj po:
1 Wykorzystaj ją jeszcze raz.
2 Zrób tak żeby blg było na 22.
3 Według mnie nie powinno być problemu tym bardziej że masz kolumnę.

A swoją drogą 32blg to bardzo dużo nawet za dużo żeby drożdże to przeżarły, poza tym w takiej ilości nastawu produkują dużą ilość temperatury i mogły pozdychać z przegrzania.

Pozdrawiam TDi


Autor tematu
slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: slasz129 » czwartek, 11 sie 2011, 16:08

22 BLG czy to nie za mało, z 22 BLG chyba wyjdzie coś koło 12%, nie lepiej żeby było cos koło 15% więc BLG na poziomie ok, 28?


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: rozrywek » czwartek, 11 sie 2011, 17:12

slasz nie bądż pazerny........

rozumiem chęć wykorzystania cukru do maximum, ale blg 28???

Są pewne normy, zoptymalizowane do tego aby ich nie przekraczać.

Ja dla przykładu obliczam sobie blg wyjściowe, odejmuję ilość płynu, biorę poprawkę na cukier, dzielę to na dwie raty i jadę.....idę.....pędzę.

Nie podam ci pełnych danych ponieważ lenistwo cię przerosło nad wymiar.
Zero pomyślunku ino gotowe na tacy....

Poczytaj pomyśl i oblicz to sobie sam.

A na koniec zadanie domowe: 8 Blg powiadasz? to ile cukru było w całym twoim nastawie?

Podaj w dkg.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


raptor
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 23 lip 2011, 18:11
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: raptor » czwartek, 11 sie 2011, 17:56

Przeholowałeś z ilością cukru i ubiłeś drożdże. Twoje proporcje to 2,7litra/kilogram, taka dawka to jedynie przy nastawach glukozowych. Na cukrze trzeba stosować (dla drożdźy turbo) stosunek nie mniejszy niż 3,2litra/kilogram. Dla ułatwienia dodam, że cukier zajmuje objętość 0,6litra.


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: rozrywek » czwartek, 11 sie 2011, 18:21

Raptor nie podpowiadaj. Wszystko jest na foremce. Pozdro.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: slasz129 » czwartek, 11 sie 2011, 19:50

3,2 l wody na 1 kg cukru? da to około 15,8% ale BLG chyba dalej powyżej 30?

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5521
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: radius » czwartek, 11 sie 2011, 20:25

Ale są drożdże turbo wytrzymujące takie stężenie alkoholu. Osobiście robiłem nastaw o BLG początkowym 30 i zeżarły wszystek cukier, choć start miały trochę wolniejszy niż normalnie. Za to jak już ruszyły to :o :o :o
Nastaw robiłem na tych drożdżach
drożdże.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


rozrywek
1250
Posty: 1278
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: rozrywek » czwartek, 11 sie 2011, 20:40

slasz129 pisze:3,2 l wody na 1 kg cukru? da to około 15,8% ale BLG chyba dalej powyżej 30?

Przepraszam jeśli czujesz się napastowany, potraktuj to jak naukę pływania...
Nie wypadniesz za burtę to się nie zmoczysz...

Łatwiej zapamiętasz jeśli ci to wejdzie samo.. bez tołkowania.

Jak wrzucanie kierunku w samochodzie, nie chcę źle, ino staram nauczyć nawyków warunkowych.........
Dlatego że zgadujesz to gówno dostaniesz. Wystosuj wzór, uzasadnij, jeśli się pomylisz to nic, starałeś się, ....ale nie zgaduj, próbuj.



I Czytaj!!!!!!!!!!!! wszystko jest. Pozdro.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
slasz129
300
Posty: 348
Rejestracja: środa, 19 sty 2011, 15:39
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: slasz129 » czwartek, 11 sie 2011, 20:43

więc przy robieniu nastawu z tej starej przepuszczonej wody, dodawać cukru aż BLG będzie na poziomie około 22? i wtedy dać drożdże?

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: Partyzant » piątek, 12 sie 2011, 14:34

Jak już to będziesz robił to nie zapomnij natlenić nastaw. Drożdże też lubią oddychać :mrgreen: Aby nie było dodatkowych pytań o natlenieniu to odpowiem z góry jeśli ktoś nie wie.

Dwa czyste wiaderka i przelewasz parę razy z jednego do drugiego tak aby tworzyła się piana... I po zawodach :piwo:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Po przepuszczeniu BLG 8

Postautor: Wald » piątek, 12 sie 2011, 15:05

Możesz metodą prób i błędów. Łatwiej wyliczyć przed nastawianiem, ale to Twój wybór.
Podpowiedź "Partyzanta" bardzo cenna i ważna. Nie zapomnij też o pożywce dla drożdży, bo za dwa dni będziesz pytał czemu to nie pracuje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości