Po przepuszczeniu BLG 8
-
Autor tematu
Witam, brat ostatnio zrobił nastaw około 95l wody i 35kg cukru plus dwie paczki drożdży T3 Spirit Ferm.
Na początku BLG było w okolicach 32, nie wiem dokładnie bo cukromierz z biowinu ma skale do 30. No i wyszła klapa nastaw stanał na BLG 5, jako że obiecał zrobić troche wódki koledze na jakieś urodziny, to musieliśmy to puszczać. Po przepuszczeniu przez kolumnę zmierzyłem BLG i wyszło że jest 8.
Według jakiegoś kalkulatora przy takich proporcjach powinno wyjść ok. 37 BLG,i 18% nam wyszło BLG ok.32 czy aż tak się pomylił cukromierz z biowinu? Niby ma skalę do 30.
1. Czy można tę wodę wykorzystać do następnego nastawu aby nie tracić tego cukru.
2. Jakie BLG uzyskać przy robieniu nastawu aby się taka sytuacja nie powtórzyła?
3. Czy jeśli wykorzystam tę wygotowana na kolumnie wodę do kolejnego nastawu, czy nie będzie za dużo syfu w tym nowym nastawię, i czy nie przejdzie ten smród do spirytusu?
Na początku BLG było w okolicach 32, nie wiem dokładnie bo cukromierz z biowinu ma skale do 30. No i wyszła klapa nastaw stanał na BLG 5, jako że obiecał zrobić troche wódki koledze na jakieś urodziny, to musieliśmy to puszczać. Po przepuszczeniu przez kolumnę zmierzyłem BLG i wyszło że jest 8.
Według jakiegoś kalkulatora przy takich proporcjach powinno wyjść ok. 37 BLG,i 18% nam wyszło BLG ok.32 czy aż tak się pomylił cukromierz z biowinu? Niby ma skalę do 30.
1. Czy można tę wodę wykorzystać do następnego nastawu aby nie tracić tego cukru.
2. Jakie BLG uzyskać przy robieniu nastawu aby się taka sytuacja nie powtórzyła?
3. Czy jeśli wykorzystam tę wygotowana na kolumnie wodę do kolejnego nastawu, czy nie będzie za dużo syfu w tym nowym nastawię, i czy nie przejdzie ten smród do spirytusu?
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
Witaj po:
1 Wykorzystaj ją jeszcze raz.
2 Zrób tak żeby blg było na 22.
3 Według mnie nie powinno być problemu tym bardziej że masz kolumnę.
A swoją drogą 32blg to bardzo dużo nawet za dużo żeby drożdże to przeżarły, poza tym w takiej ilości nastawu produkują dużą ilość temperatury i mogły pozdychać z przegrzania.
Pozdrawiam TDi
1 Wykorzystaj ją jeszcze raz.
2 Zrób tak żeby blg było na 22.
3 Według mnie nie powinno być problemu tym bardziej że masz kolumnę.
A swoją drogą 32blg to bardzo dużo nawet za dużo żeby drożdże to przeżarły, poza tym w takiej ilości nastawu produkują dużą ilość temperatury i mogły pozdychać z przegrzania.
Pozdrawiam TDi
-
Autor tematu
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
slasz nie bądż pazerny........
rozumiem chęć wykorzystania cukru do maximum, ale blg 28???
Są pewne normy, zoptymalizowane do tego aby ich nie przekraczać.
Ja dla przykładu obliczam sobie blg wyjściowe, odejmuję ilość płynu, biorę poprawkę na cukier, dzielę to na dwie raty i jadę.....idę.....pędzę.
Nie podam ci pełnych danych ponieważ lenistwo cię przerosło nad wymiar.
Zero pomyślunku ino gotowe na tacy....
Poczytaj pomyśl i oblicz to sobie sam.
A na koniec zadanie domowe: 8 Blg powiadasz? to ile cukru było w całym twoim nastawie?
Podaj w dkg.
rozumiem chęć wykorzystania cukru do maximum, ale blg 28???
Są pewne normy, zoptymalizowane do tego aby ich nie przekraczać.
Ja dla przykładu obliczam sobie blg wyjściowe, odejmuję ilość płynu, biorę poprawkę na cukier, dzielę to na dwie raty i jadę.....idę.....pędzę.
Nie podam ci pełnych danych ponieważ lenistwo cię przerosło nad wymiar.
Zero pomyślunku ino gotowe na tacy....
Poczytaj pomyśl i oblicz to sobie sam.
A na koniec zadanie domowe: 8 Blg powiadasz? to ile cukru było w całym twoim nastawie?
Podaj w dkg.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
Przeholowałeś z ilością cukru i ubiłeś drożdże. Twoje proporcje to 2,7litra/kilogram, taka dawka to jedynie przy nastawach glukozowych. Na cukrze trzeba stosować (dla drożdźy turbo) stosunek nie mniejszy niż 3,2litra/kilogram. Dla ułatwienia dodam, że cukier zajmuje objętość 0,6litra.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
Autor tematu
-
online
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
Ale są drożdże turbo wytrzymujące takie stężenie alkoholu. Osobiście robiłem nastaw o BLG początkowym 30 i zeżarły wszystek cukier, choć start miały trochę wolniejszy niż normalnie. Za to jak już ruszyły to
Nastaw robiłem na tych drożdżach
Nastaw robiłem na tych drożdżach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
Nie wypadniesz za burtę to się nie zmoczysz...
Łatwiej zapamiętasz jeśli ci to wejdzie samo.. bez tołkowania.
Jak wrzucanie kierunku w samochodzie, nie chcę źle, ino staram nauczyć nawyków warunkowych.........
Dlatego że zgadujesz to gówno dostaniesz. Wystosuj wzór, uzasadnij, jeśli się pomylisz to nic, starałeś się, ....ale nie zgaduj, próbuj.
I Czytaj!!!!!!!!!!!! wszystko jest. Pozdro.
Przepraszam jeśli czujesz się napastowany, potraktuj to jak naukę pływania...slasz129 pisze:3,2 l wody na 1 kg cukru? da to około 15,8% ale BLG chyba dalej powyżej 30?
Nie wypadniesz za burtę to się nie zmoczysz...
Łatwiej zapamiętasz jeśli ci to wejdzie samo.. bez tołkowania.
Jak wrzucanie kierunku w samochodzie, nie chcę źle, ino staram nauczyć nawyków warunkowych.........
Dlatego że zgadujesz to gówno dostaniesz. Wystosuj wzór, uzasadnij, jeśli się pomylisz to nic, starałeś się, ....ale nie zgaduj, próbuj.
I Czytaj!!!!!!!!!!!! wszystko jest. Pozdro.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
Jak już to będziesz robił to nie zapomnij natlenić nastaw. Drożdże też lubią oddychać Aby nie było dodatkowych pytań o natlenieniu to odpowiem z góry jeśli ktoś nie wie.
Dwa czyste wiaderka i przelewasz parę razy z jednego do drugiego tak aby tworzyła się piana... I po zawodach
Dwa czyste wiaderka i przelewasz parę razy z jednego do drugiego tak aby tworzyła się piana... I po zawodach
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Po przepuszczeniu BLG 8
Możesz metodą prób i błędów. Łatwiej wyliczyć przed nastawianiem, ale to Twój wybór.
Podpowiedź "Partyzanta" bardzo cenna i ważna. Nie zapomnij też o pożywce dla drożdży, bo za dwa dni będziesz pytał czemu to nie pracuje.
Podpowiedź "Partyzanta" bardzo cenna i ważna. Nie zapomnij też o pożywce dla drożdży, bo za dwa dni będziesz pytał czemu to nie pracuje.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!