Zacier na drożdżach alcotec

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
Mazii80
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 17:14

Post autor: Mazii80 »

Witam mam pytanie odnośnie nastawu 100l na drożdżach alcotec.
Mianowicie ostatnio zacier się ładnie wyklarował blg -4 i poszło na maszynę.
Zdziwiłem się gdyż zawsze na kegu po przedgonach było w granicach 89 z hakiem a ostatnie dwa nastawy na start na kegu ponad 92 stopnie czyli jakiś bardzo słaby nastaw.I teraz pytanie czy ktoś miał podobnie czy po prostu albo drożdże albo ten nasz kochany cukier już nie jest takim cukrem jak kiedyś i więcej białego proszku niż cukru?A może po prostu coś nie tak z drożdżami bo wydaje mi się że wszystko przerobiły skoro blg spadło jak zawsze do -4.Pytanie czy ktoś ma może jakąś racjonalną tezę lub poleci jakieś dobrej jakości inne drożdże bo naprawdę jak zawsze wychodziło w miarę normalnie to teraz na pierwszy raz tylko 8,5l a po drugim przepuszczeniu już tylko 6 :scratch: :scratch:
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lis 2024, 08:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Góral bagienny »

Drożdże nie zawiniły skoro przerobiły do -4.
Szukałbym jakiejś nieszczelności w kolumnie :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: HeniekStarr »

A ja w ustawieniach, połączeniach, sondach w w SKN. Różnica pomiędzy 89° a 92° na starcie to różnica pomiędzy 15%, a 12,5% nastawu. W 2019 autor tematu sypał 25 kg cukru do 85 l wody. To 15 l etanolu brutto i stężenie 15%. Na czacie kolega pisze, że zna swój sprzęt dobrze. Aż tak by ten cukier zszedł na psy?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Góral bagienny »

Afera by była na kilku forach jakby tak cukier się zepścił :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

george1255
400
Posty: 425
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: george1255 »

a co zacierałes?
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Posty: 351
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: EdiWillow »

Ok zeszło do -4 BLG ale jakie było początkowe? Może przypadkiem pierdolnąłeś się na ilości tutek? Sprawdzałeś rzeczywistą wagę? Ubytek tych kilku 0,6 L ciężko określić na oko w 120 L beczce :problem: Nie mam pomysłu, czym niby mogliby pompować wagowo tutki, przy zachowaniu objętości po rozpuszczeniu i poziomu BLG. :scratch:
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.

Krychu35
350
Posty: 351
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Krychu35 »

Żeby stwierdzić ile cukru w cukrze trzeba wiedzieć jakie początkowe Blg jest.
Można zrobić mały tescik🤔 i rozpuścić odpowiednią ilość cukru w odpowiedniej ilości wody tak aby wyszło np. 22Blg😎
Jeśli nie wyjdzie to cukier mało słodki😉🤣
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3080
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Góral bagienny »

Papierosów nie nastawiał, raczej cukier a on w torebkach nie tutkach ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
350
Posty: 351
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Krychu35 »

@Góral bagienny pewnie miało być ,,tytka'' ( torebka)😉
U nas w WLKP tak mówimy na torebkę czegoś 😁
Awatar użytkownika

Mrooq
450
Posty: 451
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Mrooq »

Ta.... Tytki, skibki, taśtać ... Trochę czasu mi zajęło zanim sie połapałem :D

A poza tym kolega nie sprawdzał początkowego blg, nie podał albo ja przeoczylem ile cukru nasypał.
Zostaje wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Najlepiej zwalić na drożdże :! Choć one niczemu nie są winne skoro na koniec -4 było.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Autor tematu
Mazii80
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 17:14
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Mazii80 »

Dobra chłopaki tak aby wszystko było na rzeczy.Fakt nie sprawdzałem blg na początku po rozrobieniu bo zawsze robię tak samo i zawsze było ok.Heniekstarr fakt na początku przygody czyli w zasadzie przed 2019 się człowiek uczył ale fakt znam teraz swoją kolumnę naprawdę dobrze i tak na początku (pierwszy raz) człowiek czyli ja tak sypał i tak z robił i zaraz po ty dowiedział się że to był błąd i się poprawił i teraz wie co to znaczy 25kg cukru na 100l i rozrabia się jak należy do 100l a nie 100l plus cukier(pierwszy nastaw tak był zrobiony)
Góral bagienny pisze: piątek, 1 lis 2024, 20:18 Drożdże nie zawiniły skoro przerobiły do -4.
Szukałbym jakiejś nieszczelności w kolumnie :scratch:
Kolumna raczej szczelna żadnego ubytku w sensie wycieków czy jakiegoś syczenie(ulatniania się nie ma)
aras.aras pisze: piątek, 1 lis 2024, 21:36 Ok zeszło do -4 BLG ale jakie było początkowe? Może przypadkiem pierdolnąłeś się na ilości tutek? Sprawdzałeś rzeczywistą wagę? Ubytek tych kilku 0,6 L ciężko określić na oko w 120 L beczce :problem: Nie mam pomysłu, czym niby mogliby pompować wagowo tutki, przy zachowaniu objętości po rozpuszczeniu i poziomu BLG. :scratch:
Z całym szacunkiem skoro masz przygotowane 25 kg i tyle zużywasz to ciężko się pierdolnąć no chyba że..... ale wierz mi że nie :D
Krychu35 pisze: piątek, 1 lis 2024, 21:43 Żeby stwierdzić ile cukru w cukrze trzeba wiedzieć jakie początkowe Blg jest.
Można zrobić mały tescik🤔 i rozpuścić odpowiednią ilość cukru w odpowiedniej ilości wody tak aby wyszło np. 22Blg😎
Jeśli nie wyjdzie to cukier mało słodki😉🤣
Fakt że mogłem sprawdzić na początku ale z uwagi na powtarzalność stwierdziłem że nie trzeba i może to był błąd.Jeśli chodzi o cukier to ostatnio kupowany z Aldi z buraków cukrowych ale to bez znaczenia.
Mrooq pisze: piątek, 1 lis 2024, 23:18 Ta.... Tytki, skibki, taśtać ... Trochę czasu mi zajęło zanim sie połapałem :D

A poza tym kolega nie sprawdzał początkowego blg, nie podał albo ja przeoczylem ile cukru nasypał.
Zostaje wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Najlepiej zwalić na drożdże :! Choć one niczemu nie są winne skoro na koniec -4 było.
Zdaje mi się że pisałem ale na bank 25kg:) anie jak nie którzy piszą że mogłem się pierdolnąć.Tego jestem pewny 25 na nastaw.
Jutro jeszcze raz dokładnie sprawdzę sondy oraz porównam z innymi wskaźnikami temperatur i sprawdzę. Na pewno się odezwę czy coś wyszło nie tak.
Ale reasumując dziękuję wszystkim za każdą odpowiedź nawet tą najbardziej uszczypliwą.Teraz zostaje mi puścić ostatnią partie w tym roku i się zastanowić i dojść do tego gdzie jest problem przed nowym rokiem i cieplejszymi dobami:)
Pozdrawiam oraz nie omieszkam napisać co mi pokazało na ostatniej partii.

Krychu35
350
Posty: 351
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: Krychu35 »

Zjadły ile miały😳, a że było mało 😉 to i procent też znikomy 😁
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Posty: 351
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: EdiWillow »

Zwał, jak zwał a u mnie wszystkie papierowe opakowania się tak określa. "Cukrowych prowokatorów" głoszących teorie spiskowe w sieci jest tyleż samo, co podatnych na te bzdury wyznawców. W większości przypadków odchylenia od uzysku wynikają z błędów obliczeniowych i jakoś nie zauważyłem zgłoszeń przypadków, że wyszło więcej niż zakładano :scratch: Ludzie w tym kraju mają wrodzoną tendencję, że na wszystkim chcą nas przekręcić. Łatwiej jest zrzucić na oszustwo niż, nie daj Boże podejrzewać własną głupotę :odlot: Jest też grupa handlarzy, którzy naciągają tego typu zagrywką. Nie można przecież wyeksponować zalet sprzedawanego cukru, czy żądać wyższej ceny w inny sposób niż słowami "mój jest lepszy bo... inny jest gorszy". W środowisku "bimbrowników" fakt spadku uzysku jest zatem idealnym narzędziem w rękach naciągaczy ;) Osobiście nigdy nie miałem sytuacji, w której jedynym podejrzanym odchyleń od normy byłby surowiec. Nie spotkałem się też z podobnymi wątpliwościami u żadnego z "renomowanych" kolegów tego forum. Takie tematy pojawiają się i będą wypływać wyłącznie ze strony handlarzy oraz "cichociemnych" amatorów promocyjnych "tutek, tytek, czy torebek" i jedynie w formie nieuargumentowanych niedomówień ;)
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec

Post autor: drgranatt »

Mazii80 pisze: piątek, 1 lis 2024, 18:47 Witam mam pytanie odnośnie nastawu 100l na drożdżach alcotec.Mianowicie ostatnio zacier się ładnie wyklarował blg -4 i poszło na maszyne.Zdziwiłem się gdyż zawsze na kegu po przedgonach było w granicach 89 z hakiem a ostatnie dwa nastawy na start na kegu ponad 92 stopnie czyli jakiś bardzo słaby nastaw...
Początkowe Blg kolego. Bez tego, to jak napisał @Mrooq, wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”