Zacier na drożdżach alcotec
Witam mam pytanie odnośnie nastawu 100l na drożdżach alcotec.
Mianowicie ostatnio zacier się ładnie wyklarował blg -4 i poszło na maszynę.
Zdziwiłem się gdyż zawsze na kegu po przedgonach było w granicach 89 z hakiem a ostatnie dwa nastawy na start na kegu ponad 92 stopnie czyli jakiś bardzo słaby nastaw.I teraz pytanie czy ktoś miał podobnie czy po prostu albo drożdże albo ten nasz kochany cukier już nie jest takim cukrem jak kiedyś i więcej białego proszku niż cukru?A może po prostu coś nie tak z drożdżami bo wydaje mi się że wszystko przerobiły skoro blg spadło jak zawsze do -4.Pytanie czy ktoś ma może jakąś racjonalną tezę lub poleci jakieś dobrej jakości inne drożdże bo naprawdę jak zawsze wychodziło w miarę normalnie to teraz na pierwszy raz tylko 8,5l a po drugim przepuszczeniu już tylko 6
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Mianowicie ostatnio zacier się ładnie wyklarował blg -4 i poszło na maszynę.
Zdziwiłem się gdyż zawsze na kegu po przedgonach było w granicach 89 z hakiem a ostatnie dwa nastawy na start na kegu ponad 92 stopnie czyli jakiś bardzo słaby nastaw.I teraz pytanie czy ktoś miał podobnie czy po prostu albo drożdże albo ten nasz kochany cukier już nie jest takim cukrem jak kiedyś i więcej białego proszku niż cukru?A może po prostu coś nie tak z drożdżami bo wydaje mi się że wszystko przerobiły skoro blg spadło jak zawsze do -4.Pytanie czy ktoś ma może jakąś racjonalną tezę lub poleci jakieś dobrej jakości inne drożdże bo naprawdę jak zawsze wychodziło w miarę normalnie to teraz na pierwszy raz tylko 8,5l a po drugim przepuszczeniu już tylko 6
Pozdrawiam i czekam na jakieś sugestie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lis 2024, 08:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec
A ja w ustawieniach, połączeniach, sondach w w SKN. Różnica pomiędzy 89° a 92° na starcie to różnica pomiędzy 15%, a 12,5% nastawu. W 2019 autor tematu sypał 25 kg cukru do 85 l wody. To 15 l etanolu brutto i stężenie 15%. Na czacie kolega pisze, że zna swój sprzęt dobrze. Aż tak by ten cukier zszedł na psy?
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 425
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 351
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec
Ok zeszło do -4 BLG ale jakie było początkowe? Może przypadkiem pierdolnąłeś się na ilości tutek? Sprawdzałeś rzeczywistą wagę? Ubytek tych kilku 0,6 L ciężko określić na oko w 120 L beczce Nie mam pomysłu, czym niby mogliby pompować wagowo tutki, przy zachowaniu objętości po rozpuszczeniu i poziomu BLG.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec
Ta.... Tytki, skibki, taśtać ... Trochę czasu mi zajęło zanim sie połapałem
A poza tym kolega nie sprawdzał początkowego blg, nie podał albo ja przeoczylem ile cukru nasypał.
Zostaje wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Najlepiej zwalić na drożdże Choć one niczemu nie są winne skoro na koniec -4 było.
A poza tym kolega nie sprawdzał początkowego blg, nie podał albo ja przeoczylem ile cukru nasypał.
Zostaje wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Najlepiej zwalić na drożdże Choć one niczemu nie są winne skoro na koniec -4 było.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Re: Zacier na drozdzach alcotec
Dobra chłopaki tak aby wszystko było na rzeczy.Fakt nie sprawdzałem blg na początku po rozrobieniu bo zawsze robię tak samo i zawsze było ok.Heniekstarr fakt na początku przygody czyli w zasadzie przed 2019 się człowiek uczył ale fakt znam teraz swoją kolumnę naprawdę dobrze i tak na początku (pierwszy raz) człowiek czyli ja tak sypał i tak z robił i zaraz po ty dowiedział się że to był błąd i się poprawił i teraz wie co to znaczy 25kg cukru na 100l i rozrabia się jak należy do 100l a nie 100l plus cukier(pierwszy nastaw tak był zrobiony)
Jutro jeszcze raz dokładnie sprawdzę sondy oraz porównam z innymi wskaźnikami temperatur i sprawdzę. Na pewno się odezwę czy coś wyszło nie tak.
Ale reasumując dziękuję wszystkim za każdą odpowiedź nawet tą najbardziej uszczypliwą.Teraz zostaje mi puścić ostatnią partie w tym roku i się zastanowić i dojść do tego gdzie jest problem przed nowym rokiem i cieplejszymi dobami:)
Pozdrawiam oraz nie omieszkam napisać co mi pokazało na ostatniej partii.
Kolumna raczej szczelna żadnego ubytku w sensie wycieków czy jakiegoś syczenie(ulatniania się nie ma)Góral bagienny pisze: ↑piątek, 1 lis 2024, 20:18 Drożdże nie zawiniły skoro przerobiły do -4.
Szukałbym jakiejś nieszczelności w kolumnie
Z całym szacunkiem skoro masz przygotowane 25 kg i tyle zużywasz to ciężko się pierdolnąć no chyba że..... ale wierz mi że niearas.aras pisze: ↑piątek, 1 lis 2024, 21:36 Ok zeszło do -4 BLG ale jakie było początkowe? Może przypadkiem pierdolnąłeś się na ilości tutek? Sprawdzałeś rzeczywistą wagę? Ubytek tych kilku 0,6 L ciężko określić na oko w 120 L beczce Nie mam pomysłu, czym niby mogliby pompować wagowo tutki, przy zachowaniu objętości po rozpuszczeniu i poziomu BLG.
Fakt że mogłem sprawdzić na początku ale z uwagi na powtarzalność stwierdziłem że nie trzeba i może to był błąd.Jeśli chodzi o cukier to ostatnio kupowany z Aldi z buraków cukrowych ale to bez znaczenia.
Zdaje mi się że pisałem ale na bank 25kg:) anie jak nie którzy piszą że mogłem się pierdolnąć.Tego jestem pewny 25 na nastaw.Mrooq pisze: ↑piątek, 1 lis 2024, 23:18 Ta.... Tytki, skibki, taśtać ... Trochę czasu mi zajęło zanim sie połapałem
A poza tym kolega nie sprawdzał początkowego blg, nie podał albo ja przeoczylem ile cukru nasypał.
Zostaje wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Najlepiej zwalić na drożdże Choć one niczemu nie są winne skoro na koniec -4 było.
Jutro jeszcze raz dokładnie sprawdzę sondy oraz porównam z innymi wskaźnikami temperatur i sprawdzę. Na pewno się odezwę czy coś wyszło nie tak.
Ale reasumując dziękuję wszystkim za każdą odpowiedź nawet tą najbardziej uszczypliwą.Teraz zostaje mi puścić ostatnią partie w tym roku i się zastanowić i dojść do tego gdzie jest problem przed nowym rokiem i cieplejszymi dobami:)
Pozdrawiam oraz nie omieszkam napisać co mi pokazało na ostatniej partii.
-
- Posty: 351
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec
Zwał, jak zwał a u mnie wszystkie papierowe opakowania się tak określa. "Cukrowych prowokatorów" głoszących teorie spiskowe w sieci jest tyleż samo, co podatnych na te bzdury wyznawców. W większości przypadków odchylenia od uzysku wynikają z błędów obliczeniowych i jakoś nie zauważyłem zgłoszeń przypadków, że wyszło więcej niż zakładano Ludzie w tym kraju mają wrodzoną tendencję, że na wszystkim chcą nas przekręcić. Łatwiej jest zrzucić na oszustwo niż, nie daj Boże podejrzewać własną głupotę Jest też grupa handlarzy, którzy naciągają tego typu zagrywką. Nie można przecież wyeksponować zalet sprzedawanego cukru, czy żądać wyższej ceny w inny sposób niż słowami "mój jest lepszy bo... inny jest gorszy". W środowisku "bimbrowników" fakt spadku uzysku jest zatem idealnym narzędziem w rękach naciągaczy Osobiście nigdy nie miałem sytuacji, w której jedynym podejrzanym odchyleń od normy byłby surowiec. Nie spotkałem się też z podobnymi wątpliwościami u żadnego z "renomowanych" kolegów tego forum. Takie tematy pojawiają się i będą wypływać wyłącznie ze strony handlarzy oraz "cichociemnych" amatorów promocyjnych "tutek, tytek, czy torebek" i jedynie w formie nieuargumentowanych niedomówień
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Zacier na drozdzach alcotec
Początkowe Blg kolego. Bez tego, to jak napisał @Mrooq, wróżenie z fusów lub szklanej kuli.Mazii80 pisze: ↑piątek, 1 lis 2024, 18:47 Witam mam pytanie odnośnie nastawu 100l na drożdżach alcotec.Mianowicie ostatnio zacier się ładnie wyklarował blg -4 i poszło na maszyne.Zdziwiłem się gdyż zawsze na kegu po przedgonach było w granicach 89 z hakiem a ostatnie dwa nastawy na start na kegu ponad 92 stopnie czyli jakiś bardzo słaby nastaw...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html