Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03

Post autor: Gammorin »

Mam do zabutelkowania wino zeszłoroczne z wiśni, ale nie do końca jeszcze wyfermentowało. Dodałem według przepisu 3g pirosiarczynu potasu na nastaw 30l wina i nie pomogło to. Zawsze po takim zabiegu drożdże padały, ale tym razem jakoś twardo się trzymają. Dodam, że użyłem bayanusów, wiem, że to są bardzo mocne drożdże. W smaku jest takie jak mi pasuje, także też nie chciałbym dodawać więcej cukru i liczyć, ze drożdże padną. Myślałem też o tym by w ciepły dzień wystawić balon na słońce. Czytałem, ze od wyższej temperatury powyżej chyba 40C drożdże padną. Jakby ktoś miał jakieś porady to bardzo bym prosił.
alembiki

HeniekStarr
650
Posty: 687
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 192 razy
Otrzymał podziękowanie: 130 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: HeniekStarr »

Dwa lata temu miałem podobnie. Wino z wiśni. Wytrawne, odgazowane, a jednak sporo rozpuszczonego CO2. Efekt lekko musujące.
Spróbuj tego:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-ferme ... m-10g-p673#

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Gammorin »

HeniekStarr pisze: wtorek, 23 lip 2024, 10:17 Dwa lata temu miałem podobnie. Wino z wiśni. Wytrawne, odgazowane, a jednak sporo rozpuszczonego CO2. Efekt lekko musujące.
Spróbuj tego:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-ferme ... m-10g-p673#
A to nie będzie za dużo piro jak ja już dałem 3g?

HeniekStarr
650
Posty: 687
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 192 razy
Otrzymał podziękowanie: 130 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: HeniekStarr »


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Gammorin »

No to wychodzi na to,że nie powinienem już więcej dodawać piro.

HeniekStarr
650
Posty: 687
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 192 razy
Otrzymał podziękowanie: 130 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: HeniekStarr »

1. Pasteryzacja- ryzyko zmiany smaku
2. Schłodzenie, sklarowanie
3. Pomiar aktualnej zawartości siarki, dodanie więcej .
4. Wiśniowe w typie lambrusco nie jest złe- wiem , bo takie piję, ale nie każdy musi lubić.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2667
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 245 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: jakis1234 »

Niestety to stały problem z bayanusami i nie ma na to innych metod, jak te które wymienił Heniek.
Mam dwuletnie wino z czarnej porzeczki i przed rozlaniem do butelek, okazało się, że nadal pracuje.
Dodaję piro (ok 1 g/10l) i zostawiam jeszcze na jakiś czas w damie z rurką fermentacyjną.
Potem jeszcze raz porcja piro i butelkuję. Na ogół jest w porządku, ale czasami się zdarza nagazowane i trzeba w miarę szybko wypić takie wino, żeby nie wysadziło korki.
Generalnie trzymam wino w damach i rozlewam dopiero jak mi się kończą poprzednie zapasy i wtedy w kilka miesięcy na ogół są wypijane. Ogranicza to ilość butelek, które mogą być nagazowane.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Gammorin »

HeniekStarr pisze: środa, 24 lip 2024, 22:39 1. Pasteryzacja- ryzyko zmiany smaku
2. Schłodzenie, sklarowanie
3. Pomiar aktualnej zawartości siarki, dodanie więcej .
4. Wiśniowe w typie lambrusco nie jest złe- wiem , bo takie piję, ale nie każdy musi lubić.
1. Tego raczej chciałbym uniknąć jeżeli się da.
2. w zimę byłoby łatwiej, ale w lato nie ma za bardzo jak tego zrobić. :-/
3. A w jaki sposób to się mierzy? Są jakieś metody by sprawdzić to?

HeniekStarr
650
Posty: 687
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 192 razy
Otrzymał podziękowanie: 130 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: HeniekStarr »


Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Gammorin »

A spotkaliście się kiedyś z czymś takim by wino fermentowało w drugą stronę? Tzn powietrze z rurki nie jest wypychane na zewnątrz, tylko idzie od zewnątrz do balona. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Dzieje się tak od momentu jak dodałem wtedy to piro.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3889
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 286 razy
Otrzymał podziękowanie: 468 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Doody »

Zdarza się tak np. jak płyn w balonie obniża temperaturę a co za tym idzie objętość. A w fermentorach plastikowych wystarczy niewielkie odkształcenie pokrywy aby powstało podciśnienie w zbiorniku.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Gammorin »

Doody pisze: piątek, 26 lip 2024, 14:31 Zdarza się tak np. jak płyn w balonie obniża temperaturę a co za tym idzie objętość. A w fermentorach plastikowych wystarczy niewielkie odkształcenie pokrywy aby powstało podciśnienie w zbiorniku.
Czyli to jest normalne zjawisko i nie powinno niepokoić?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2667
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 245 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: jakis1234 »

Gammorin pisze: piątek, 26 lip 2024, 15:58 Czyli to jest normalne zjawisko i nie powinno niepokoić?
Tak, kwestia objętościowej rozszerzalności cieczy, zależnej od temperatury.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Gammorin
50
Posty: 72
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2018, 02:03
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Gammorin »

Dziękuję, uspokoiłeś mnie trochę.

A co do metody by wystawić balon na słońce? Jest szansa, że w ten sposób jak będzie upał to drożdże padną?
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2024, 06:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2667
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 245 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: jakis1234 »

Drożdże padną, ale jakość wina też ;).
Jeżeli już, to podgrzej wino w kąpieli wodnej, tak żeby temperatura wina (!) przekroczyła 40 stopni.
Na AD są opisane różne metody, musisz poszukać.
Na szybko znalazłem to:jak-zatrzymac-fermentacje-wino-polslodkie-t24296.html
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3005
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 556 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Góral bagienny »

jakis1234 pisze: sobota, 27 lip 2024, 11:47 Drożdże padną, ale jakość wina
Czym sie różni podgrzanie na słońcu balonu z winem od wsadzenia go do gara :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2667
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 245 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: jakis1234 »

Woda daje tylko ciepło, a słońce to całe spektrum fal i większość z nich nie jest przyjazne winu.
A dodatkowo w wodzie podgrzewasz wino szybko, a na słońcu musi trochę postać, żeby osiągnąć taką samą temperaturę.
Cała zabawa z podgrzewaniem wina polega na tym, żeby to zrobić jak najszybciej i potem szybko je schłodzić.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3005
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 139 razy
Otrzymał podziękowanie: 556 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: Góral bagienny »

Pod dachem na strychu mam z 50 stopni.
Zastąpi to podgrzewanie w wodzie :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2667
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 245 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?

Post autor: jakis1234 »

Pod dachem tak, tam nie masz bezpośrednich promieni słonecznych.
Chociaż 50 stopni to nie jest dużo. W kąpieli wodnej można wodę podgrzać do 70-80 stopni, tak żeby szybko podgrzać wino do tych 40-45 stopni.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”