Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Mam do zabutelkowania wino zeszłoroczne z wiśni, ale nie do końca jeszcze wyfermentowało. Dodałem według przepisu 3g pirosiarczynu potasu na nastaw 30l wina i nie pomogło to. Zawsze po takim zabiegu drożdże padały, ale tym razem jakoś twardo się trzymają. Dodam, że użyłem bayanusów, wiem, że to są bardzo mocne drożdże. W smaku jest takie jak mi pasuje, także też nie chciałbym dodawać więcej cukru i liczyć, ze drożdże padną. Myślałem też o tym by w ciepły dzień wystawić balon na słońce. Czytałem, ze od wyższej temperatury powyżej chyba 40C drożdże padną. Jakby ktoś miał jakieś porady to bardzo bym prosił.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 132 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Dwa lata temu miałem podobnie. Wino z wiśni. Wytrawne, odgazowane, a jednak sporo rozpuszczonego CO2. Efekt lekko musujące.
Spróbuj tego:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-ferme ... m-10g-p673#
Spróbuj tego:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-ferme ... m-10g-p673#
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
A to nie będzie za dużo piro jak ja już dałem 3g?HeniekStarr pisze: ↑wtorek, 23 lip 2024, 10:17 Dwa lata temu miałem podobnie. Wino z wiśni. Wytrawne, odgazowane, a jednak sporo rozpuszczonego CO2. Efekt lekko musujące.
Spróbuj tego:
https://alkohole-domowe.pl/stoper-ferme ... m-10g-p673#
-
- Posty: 692
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 132 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
No to wychodzi na to,że nie powinienem już więcej dodawać piro.HeniekStarr pisze: ↑środa, 24 lip 2024, 20:29 https://winodomowedwazero.blogspot.com/ ... 1.html?m=1
-
- Posty: 692
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 132 razy
-
- Posty: 2669
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Niestety to stały problem z bayanusami i nie ma na to innych metod, jak te które wymienił Heniek.
Mam dwuletnie wino z czarnej porzeczki i przed rozlaniem do butelek, okazało się, że nadal pracuje.
Dodaję piro (ok 1 g/10l) i zostawiam jeszcze na jakiś czas w damie z rurką fermentacyjną.
Potem jeszcze raz porcja piro i butelkuję. Na ogół jest w porządku, ale czasami się zdarza nagazowane i trzeba w miarę szybko wypić takie wino, żeby nie wysadziło korki.
Generalnie trzymam wino w damach i rozlewam dopiero jak mi się kończą poprzednie zapasy i wtedy w kilka miesięcy na ogół są wypijane. Ogranicza to ilość butelek, które mogą być nagazowane.
Mam dwuletnie wino z czarnej porzeczki i przed rozlaniem do butelek, okazało się, że nadal pracuje.
Dodaję piro (ok 1 g/10l) i zostawiam jeszcze na jakiś czas w damie z rurką fermentacyjną.
Potem jeszcze raz porcja piro i butelkuję. Na ogół jest w porządku, ale czasami się zdarza nagazowane i trzeba w miarę szybko wypić takie wino, żeby nie wysadziło korki.
Generalnie trzymam wino w damach i rozlewam dopiero jak mi się kończą poprzednie zapasy i wtedy w kilka miesięcy na ogół są wypijane. Ogranicza to ilość butelek, które mogą być nagazowane.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
2. w zimę byłoby łatwiej, ale w lato nie ma za bardzo jak tego zrobić. :-/
3. A w jaki sposób to się mierzy? Są jakieś metody by sprawdzić to?
1. Tego raczej chciałbym uniknąć jeżeli się da.HeniekStarr pisze: ↑środa, 24 lip 2024, 22:39 1. Pasteryzacja- ryzyko zmiany smaku
2. Schłodzenie, sklarowanie
3. Pomiar aktualnej zawartości siarki, dodanie więcej .
4. Wiśniowe w typie lambrusco nie jest złe- wiem , bo takie piję, ale nie każdy musi lubić.
2. w zimę byłoby łatwiej, ale w lato nie ma za bardzo jak tego zrobić. :-/
3. A w jaki sposób to się mierzy? Są jakieś metody by sprawdzić to?
-
- Posty: 692
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 192 razy
- Otrzymał podziękowanie: 132 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
A spotkaliście się kiedyś z czymś takim by wino fermentowało w drugą stronę? Tzn powietrze z rurki nie jest wypychane na zewnątrz, tylko idzie od zewnątrz do balona. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Dzieje się tak od momentu jak dodałem wtedy to piro.
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Czyli to jest normalne zjawisko i nie powinno niepokoić?
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Dziękuję, uspokoiłeś mnie trochę.
A co do metody by wystawić balon na słońce? Jest szansa, że w ten sposób jak będzie upał to drożdże padną?
A co do metody by wystawić balon na słońce? Jest szansa, że w ten sposób jak będzie upał to drożdże padną?
Ostatnio zmieniony sobota, 27 lip 2024, 06:19 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2669
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Drożdże padną, ale jakość wina też .
Jeżeli już, to podgrzej wino w kąpieli wodnej, tak żeby temperatura wina (!) przekroczyła 40 stopni.
Na AD są opisane różne metody, musisz poszukać.
Na szybko znalazłem to:jak-zatrzymac-fermentacje-wino-polslodkie-t24296.html
Jeżeli już, to podgrzej wino w kąpieli wodnej, tak żeby temperatura wina (!) przekroczyła 40 stopni.
Na AD są opisane różne metody, musisz poszukać.
Na szybko znalazłem to:jak-zatrzymac-fermentacje-wino-polslodkie-t24296.html
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3010
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy
-
- Posty: 2669
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 246 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Jak skutecznie zatrzymać fermentację?
Woda daje tylko ciepło, a słońce to całe spektrum fal i większość z nich nie jest przyjazne winu.
A dodatkowo w wodzie podgrzewasz wino szybko, a na słońcu musi trochę postać, żeby osiągnąć taką samą temperaturę.
Cała zabawa z podgrzewaniem wina polega na tym, żeby to zrobić jak najszybciej i potem szybko je schłodzić.
A dodatkowo w wodzie podgrzewasz wino szybko, a na słońcu musi trochę postać, żeby osiągnąć taką samą temperaturę.
Cała zabawa z podgrzewaniem wina polega na tym, żeby to zrobić jak najszybciej i potem szybko je schłodzić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 3010
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 558 razy