Drożdze Safspirit HG-1
-
Autor tematu - Posty: 77
- Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
- Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska
-
- Posty: 263
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1
Cześć. Tak, do skrobii poszły HG-1, GR-2 i Black Label z przeznaczeniem na wódkę. Gdybym miał ponownie robić wódkę ze skrobii to wybrałbym w takiej kolejności: BL, GR-2 i trzecie miejsce HG-1. Pracowały w pomieszczeniu gdzie temp była około 17°C i tym ostatnim szczególnie długo zeszło. Po ponad 2 miesiącach skrobia zaczęła się dopiero klarować (brak płaszcza). Do cukru: BL to moje ulubione drożdże.
Re: Drożdze Safspirit HG-1
Cześć. Nie stosowałem HG1.
Do wódki czystej ze skrobi ziemniaczanej, cukru - Black Label lub Moskwa Style. Nie bardzo rozumiem, jaki profil aromatyczno -smakowy, uzyskać chcesz z wódki czystej stosując inne, bardziej "wyrafinowane" szczepy? Co zyskasz w zacierze, po zatarciu skrobi ziemniaczanej ? Skrobia ziemniaczana to nie ziarno. To ma być wódka czysta czy whiskey?. Trzymaj się kilku zasad odnośnie fermentacji, procesu destylacji, dokwaszaj zacier po upłynnieniu a 1paczka BL przerobi 40l zacieru o gęstości 22°Blg i zjedzie do -5°Blg w 7-8 dni. Jak spartolisz proces, najlepsze drożdże Ci nie pomogą.
Do wódki czystej ze skrobi ziemniaczanej, cukru - Black Label lub Moskwa Style. Nie bardzo rozumiem, jaki profil aromatyczno -smakowy, uzyskać chcesz z wódki czystej stosując inne, bardziej "wyrafinowane" szczepy? Co zyskasz w zacierze, po zatarciu skrobi ziemniaczanej ? Skrobia ziemniaczana to nie ziarno. To ma być wódka czysta czy whiskey?. Trzymaj się kilku zasad odnośnie fermentacji, procesu destylacji, dokwaszaj zacier po upłynnieniu a 1paczka BL przerobi 40l zacieru o gęstości 22°Blg i zjedzie do -5°Blg w 7-8 dni. Jak spartolisz proces, najlepsze drożdże Ci nie pomogą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1
Ja ostatnio do skrobi ziemniaczanej zapodałem alcotec turbo Pure 48. Skubaniutkie w 48 godz. zjadły cały cukier do -4 blg. Na 12kg dałem 160g tych drożdżaków a temperatura fermentacji 26-28°C. Skoro tak uwinęły się to następnym razem dam tylko 100g.
BL też są dobre.
BL też są dobre.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 sty 2024, 10:11 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 82
- Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
- Ulubiony Alkohol: Starka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielka Brytania
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
-
- Posty: 263
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1
Nie dodałem.
Zostały i jak nadarzyła się okazja to po prostu wykorzystałem co miałem, nie sprawdzając już ich specyfikacji. Brak pożywki plus niska temperatura pewnie miała wpływ na jakość ich pracy. Mimo wszystko z przeznaczeniem na czystą sugeruje BL lub drożdże turbo dedykowane do danego surowca ponieważ ze zbożem też wypadły gorzej.
Zostały i jak nadarzyła się okazja to po prostu wykorzystałem co miałem, nie sprawdzając już ich specyfikacji. Brak pożywki plus niska temperatura pewnie miała wpływ na jakość ich pracy. Mimo wszystko z przeznaczeniem na czystą sugeruje BL lub drożdże turbo dedykowane do danego surowca ponieważ ze zbożem też wypadły gorzej.