Drożdze Safspirit HG-1

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Michał2003
50
Posty: 77
Rejestracja: środa, 24 kwie 2019, 17:36
Krótko o sobie: Amator domowych trunków :) weekendowy kucharz :)
Ulubiony Alkohol: Czysta w każdej postaci :)
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Centrum Dolnegośląska

Post autor: Michał2003 »

Witam czy stosował ktoś drożdże od Safspirit HG-1 ? Chodzi mi do skrobi ziemniaczanej i ewentualnie cukru ? Czy lepszym wyborem będzie wybór jakiś turbo np moskva style bądź T3 niebieskie ??
promocja
Awatar użytkownika

zask
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: zask »

Cześć. Tak, do skrobii poszły HG-1, GR-2 i Black Label z przeznaczeniem na wódkę. Gdybym miał ponownie robić wódkę ze skrobii to wybrałbym w takiej kolejności: BL, GR-2 i trzecie miejsce HG-1. Pracowały w pomieszczeniu gdzie temp była około 17°C i tym ostatnim szczególnie długo zeszło. Po ponad 2 miesiącach skrobia zaczęła się dopiero klarować (brak płaszcza). Do cukru: BL to moje ulubione drożdże.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3970
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: Doody »

Również polecam BL do skrobii.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć. Nie stosowałem HG1.
Do wódki czystej ze skrobi ziemniaczanej, cukru - Black Label lub Moskwa Style. Nie bardzo rozumiem, jaki profil aromatyczno -smakowy, uzyskać chcesz z wódki czystej stosując inne, bardziej "wyrafinowane" szczepy? Co zyskasz w zacierze, po zatarciu skrobi ziemniaczanej ? Skrobia ziemniaczana to nie ziarno. To ma być wódka czysta czy whiskey?. Trzymaj się kilku zasad odnośnie fermentacji, procesu destylacji, dokwaszaj zacier po upłynnieniu a 1paczka BL przerobi 40l zacieru o gęstości 22°Blg
°Blg.jpg
i zjedzie do -5°Blg w 7-8 dni. Jak spartolisz proces, najlepsze drożdże Ci nie pomogą.
skrobia ziemniaczana.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: drgranatt »

Ja ostatnio do skrobi ziemniaczanej zapodałem alcotec turbo Pure 48. Skubaniutkie w 48 godz. zjadły cały cukier do -4 blg. Na 12kg dałem 160g tych drożdżaków a temperatura fermentacji 26-28°C. Skoro tak uwinęły się to następnym razem dam tylko 100g.
BL też są dobre. :ok:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 sty 2024, 10:11 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Albertgonzo
50
Posty: 82
Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
Ulubiony Alkohol: Starka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: Albertgonzo »

Ja próbowałem w ostatnich dniach USW-6, też od safspirit blg 22. Przeterminowane MoskvaStyle (złote) wystartowały ale zdechły po kilku godzinach. Szkoda było marnować 12 kilo cukru więc spróbowałem USW i dokończyły dziś. 4 doby 26-28C w nastawie.

HeniekStarr
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: HeniekStarr »

zask pisze: sobota, 13 sty 2024, 11:50 tym ostatnim szczególnie długo zeszło.
Zask, czy dodawałeś do nastawu/ zacieru z HG-1 pożywki? Producent zaleca do skrobii i cukru podwójną lub nawet potrójną dawkę DAP-u.
Awatar użytkownika

zask
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: zask »

Nie dodałem.
Zostały i jak nadarzyła się okazja to po prostu wykorzystałem co miałem, nie sprawdzając już ich specyfikacji. Brak pożywki plus niska temperatura pewnie miała wpływ na jakość ich pracy. Mimo wszystko z przeznaczeniem na czystą sugeruje BL lub drożdże turbo dedykowane do danego surowca ponieważ ze zbożem też wypadły gorzej.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Drożdze Safspirit HG-1

Post autor: drgranatt »

Jak używałem drożdży safspirit to zawsze dodawałem pożywkę.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”