Zacieranie metodą "na lenia".
-
- Posty: 230
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Też się pochwalę sobotnim wynikiem.
36kg jęczmienia w 120l wody. Rozgrzałem w zbiorniku 50l + 20l w normalnym garnku do ponad 95°C. Przelałem do beczki i od razu grzałem kolejne 50l. Śruta dodawana partiami i po wlaniu ostatniej parti wody i wsypaniu ostatniej parti temp wynosiła 78°C. Beczka ocieplona na czas zacierania. Przed scukrzajacym 50g kwasku. Ocieplenie zdjęte godzinę po dodaniu e. redukującego lepkość.
Dawki enzymów:
- e. upłynniający: 15ml
- 62°C e. scukrzajacy: 25ml
- 59°C e. redukujący: 10ml
- 35°C drożdże M1
Wynik 18 BLG przy około 50°C zacieru, w niższej temp nie udało mi się już zrobić odczytu...
Brak nieprzyjemnego zapachu mimo braku dodatkowego chłodzenia. Poleci odpęd i na gotowo na zasypowej na raz.
Jak dodałem drożdże to zamieszałem... z cukromierzem z gomaru w środku
36kg jęczmienia w 120l wody. Rozgrzałem w zbiorniku 50l + 20l w normalnym garnku do ponad 95°C. Przelałem do beczki i od razu grzałem kolejne 50l. Śruta dodawana partiami i po wlaniu ostatniej parti wody i wsypaniu ostatniej parti temp wynosiła 78°C. Beczka ocieplona na czas zacierania. Przed scukrzajacym 50g kwasku. Ocieplenie zdjęte godzinę po dodaniu e. redukującego lepkość.
Dawki enzymów:
- e. upłynniający: 15ml
- 62°C e. scukrzajacy: 25ml
- 59°C e. redukujący: 10ml
- 35°C drożdże M1
Wynik 18 BLG przy około 50°C zacieru, w niższej temp nie udało mi się już zrobić odczytu...
Brak nieprzyjemnego zapachu mimo braku dodatkowego chłodzenia. Poleci odpęd i na gotowo na zasypowej na raz.
Jak dodałem drożdże to zamieszałem... z cukromierzem z gomaru w środku
-
- Posty: 230
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Pożywki do zboża nie dawałem. Miałem paczkę 50g i całą wsypałem. Nie uwadniam ich wcześniej po prostu rozsypuje je po wierzchu i po ~20min mieszam całość. Dekiel mam szczelny i po paru godzinach jak widzę że ruszyła fermentacja zaglądam nieufnie czy ładnie pachnie. Przy życie mnie odrzuciło na metr.
Problem jaki napotkałem to dwa razy musiałem przez śrutownik puścić ziarno bo po pierwszym razie widać było że jest trochę "kaszy".
Problem jaki napotkałem to dwa razy musiałem przez śrutownik puścić ziarno bo po pierwszym razie widać było że jest trochę "kaszy".
-
- Posty: 3879
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Oczywiście że się da. Wsypujesz śrutę jęczmienną do wody o temp. 90 stopni i mieszasz. Gdy temp mieszaniny osiągnie 65 stopni wsypujesz śrutę ze słodu i mieszasz.
Edit
Powinieneś dać przynajmniej 30% słodu w stosunku do ziarna niesłodowanego. Jeżeli mniej to można wspomóc się niewielka ilością enzymów.
Edit
Powinieneś dać przynajmniej 30% słodu w stosunku do ziarna niesłodowanego. Jeżeli mniej to można wspomóc się niewielka ilością enzymów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2024, 14:53 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
sila-diastatyczna-slodow-czyli-ile-do-n ... 24780.html
Był już podobny wątek (że mój to przypadek, a nie narcyzm ), @jakis1234 wspomina tam też o czasie takiego zacierania:Apacz07 pisze:Witam,
Czy da się zatrzeć na lenia śrutę jęczmienną - słodem jęczmiennym? Mam obawy o zbyt szybkie wychłodzenie zacieru i słabą wydajność.
sila-diastatyczna-slodow-czyli-ile-do-n ... 24780.html
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 23:28
- Podziękował: 9 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Cześć
Zamierzam zacząć przygodę z zacieraniem i skorzystać z metody "na lenia" . Mam trochę słodu jęczmiennego i dwa wiaderka 25 L na tą chwilę do dyspozycji. Chciałbym poprosić o podpowiedź ile mogę wsypać słodu i ile wody do tak małych pojemników żeby nie zbierać z podłogi.
W przyszłości zamierzam zaopatrzyć się w większą beczkę. Jaka by była optymalna na zbiornik 60l? Chciałbym aby za jednym razem zrobić 2x50l czystego płynu. 120 l wystarczy?
Zamierzam zacząć przygodę z zacieraniem i skorzystać z metody "na lenia" . Mam trochę słodu jęczmiennego i dwa wiaderka 25 L na tą chwilę do dyspozycji. Chciałbym poprosić o podpowiedź ile mogę wsypać słodu i ile wody do tak małych pojemników żeby nie zbierać z podłogi.
W przyszłości zamierzam zaopatrzyć się w większą beczkę. Jaka by była optymalna na zbiornik 60l? Chciałbym aby za jednym razem zrobić 2x50l czystego płynu. 120 l wystarczy?
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2024, 16:45 przez majsterspawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 39 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Jak masz w planach filtrować, wyciskać i inne tym podobne czary odprawiać to zdecydowanie 160/220l
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 23:28
- Podziękował: 9 razy
-
- Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".
Do 30 l wiaderka zmieścisz 7 kg słodu i 21 litrów wody, ale bardzo ważna jest temperatura zadania drożdży. Powyżej 25 oC trzeba bardzo pilnować ewentualnych prób ucieczki poprzez zatapanie czapy. Nie dociskaj pokrywy. Po 48h wszystko przebiega już spokojniej.majsterspawacz pisze: ↑niedziela, 2 cze 2024, 16:42 Chciałbym poprosić o podpowiedź ile mogę wsypać słodu i ile wody do tak małych pojemników żeby nie zbierać z podłogi.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 cze 2024, 09:10 przez ledzep, łącznie zmieniany 1 raz.