Zacieranie metodą "na lenia".

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 230
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy

Post autor: zask »

Też się pochwalę sobotnim wynikiem.
36kg jęczmienia w 120l wody. Rozgrzałem w zbiorniku 50l + 20l w normalnym garnku do ponad 95°C. Przelałem do beczki i od razu grzałem kolejne 50l. Śruta dodawana partiami i po wlaniu ostatniej parti wody i wsypaniu ostatniej parti temp wynosiła 78°C. Beczka ocieplona na czas zacierania. Przed scukrzajacym 50g kwasku. Ocieplenie zdjęte godzinę po dodaniu e. redukującego lepkość.
Dawki enzymów:
- e. upłynniający: 15ml
- 62°C e. scukrzajacy: 25ml
- 59°C e. redukujący: 10ml
- 35°C drożdże M1
Wynik 18 BLG przy około 50°C zacieru, w niższej temp nie udało mi się już zrobić odczytu...
Brak nieprzyjemnego zapachu mimo braku dodatkowego chłodzenia. Poleci odpęd i na gotowo na zasypowej na raz.
Jak dodałem drożdże to zamieszałem... z cukromierzem z gomaru w środku :freak:
alembiki
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: Doody »

Przy jęczmieniu raczej nigdy nic się złego nie działo, to bardzo wdzięczne zboże zarówno w wersji słodowej jak i niesłodowanej. Ile dałeś drożdży?. Dawałeś pożywkę?
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 230
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: zask »

Pożywki do zboża nie dawałem. Miałem paczkę 50g i całą wsypałem. Nie uwadniam ich wcześniej po prostu rozsypuje je po wierzchu i po ~20min mieszam całość. Dekiel mam szczelny i po paru godzinach jak widzę że ruszyła fermentacja zaglądam nieufnie czy ładnie pachnie. Przy życie mnie odrzuciło na metr.

Problem jaki napotkałem to dwa razy musiałem przez śrutownik puścić ziarno bo po pierwszym razie widać było że jest trochę "kaszy".

Apacz07
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2022, 21:23
Krótko o sobie: wędkarz bimbrownik
Ulubiony Alkohol: darmowy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: Apacz07 »

Witam,
Czy da się zatrzeć na lenia śrutę jęczmienną - słodem jęczmiennym? Mam obawy o zbyt szybkie wychłodzenie zacieru i słabą wydajność.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: Doody »

Oczywiście że się da. Wsypujesz śrutę jęczmienną do wody o temp. 90 stopni i mieszasz. Gdy temp mieszaniny osiągnie 65 stopni wsypujesz śrutę ze słodu i mieszasz.
Edit
Powinieneś dać przynajmniej 30% słodu w stosunku do ziarna niesłodowanego. Jeżeli mniej to można wspomóc się niewielka ilością enzymów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 maja 2024, 14:53 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1267
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: kwik44 »

Jeśli słód jest dobry to 5% teoretycznie wystarczy. Ale 20+ jest na pewno bezpieczne no i smak destylatu będzie zdecydowanie lepszy.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: Kòpôcz »

Apacz07 pisze:Witam,
Czy da się zatrzeć na lenia śrutę jęczmienną - słodem jęczmiennym? Mam obawy o zbyt szybkie wychłodzenie zacieru i słabą wydajność.
Był już podobny wątek (że mój to przypadek, a nie narcyzm ;)), @jakis1234 wspomina tam też o czasie takiego zacierania:
sila-diastatyczna-slodow-czyli-ile-do-n ... 24780.html
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

majsterspawacz
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 23:28
Podziękował: 9 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: majsterspawacz »

Cześć
Zamierzam zacząć przygodę z zacieraniem i skorzystać z metody "na lenia" :) . Mam trochę słodu jęczmiennego i dwa wiaderka 25 L na tą chwilę do dyspozycji. Chciałbym poprosić o podpowiedź ile mogę wsypać słodu i ile wody do tak małych pojemników żeby nie zbierać z podłogi.
W przyszłości zamierzam zaopatrzyć się w większą beczkę. Jaka by była optymalna na zbiornik 60l? Chciałbym aby za jednym razem zrobić 2x50l czystego płynu. 120 l wystarczy?
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2024, 16:45 przez majsterspawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1950
Posty: 1993
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: drgranatt »

Beczka 120l to trochę mało na dwie porcje do zbiornika 60l. Tu przydałaby się taka 160l.
Na wiaderko 25l (czy to jest pojemność całkowita?), jeśli tak to słodu 5-6 kg Max.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 336
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 39 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: Mrooq »

Kòpôcz pisze: środa, 22 maja 2024, 17:50 Chciałbym aby za jednym razem zrobić 2x50l czystego płynu. 120 l wystarczy
Jak masz w planach filtrować, wyciskać i inne tym podobne czary odprawiać to zdecydowanie 160/220l
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

majsterspawacz
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 23:28
Podziękował: 9 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: majsterspawacz »

drgranatt pisze: niedziela, 2 cze 2024, 18:09 Na wiaderko 25l (czy to jest pojemność całkowita?), jeśli tak to słodu 5-6 kg Max.
Źle napisałem wiaderka mają podziałkę do 25L. Ale są to klasyczne wiaderka do nastawów 30L.
Awatar użytkownika

drgranatt
1950
Posty: 1993
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: drgranatt »

Ja w sumie 50l zacieru robię z 12,5kg słodu, zboża, skrobi w beczce 60l. Z tym, że nic nie odciskam, gotuję wszystko z młótem.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3879
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 284 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: Doody »

Ja mam beczkę 120l i filtruje zacier przed gotowaniem. Na 25kg zboża daję 92l wody. Po filtrowaniu mam jakieś 85 litrów zacieru do gotowania.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

ledzep
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Zacieranie metodą "na lenia".

Post autor: ledzep »

majsterspawacz pisze: niedziela, 2 cze 2024, 16:42 Chciałbym poprosić o podpowiedź ile mogę wsypać słodu i ile wody do tak małych pojemników żeby nie zbierać z podłogi.
Do 30 l wiaderka zmieścisz 7 kg słodu i 21 litrów wody, ale bardzo ważna jest temperatura zadania drożdży. Powyżej 25 oC trzeba bardzo pilnować ewentualnych prób ucieczki poprzez zatapanie czapy. Nie dociskaj pokrywy. Po 48h wszystko przebiega już spokojniej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 cze 2024, 09:10 przez ledzep, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”