Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Wino im starsze tym lepsze! W czym i gdzie przechowywać gotowe wino?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Jeszcze raz. Moja beczka zalana winem z aronii zamieniła się w beczkę octu aroniowego. Czy taka beczka jeszcze ma szansę na użytek ?

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 08:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
promocja
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000
Posty: 3079
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Beczka dębowa - Jakich producentów polecacie?

Post autor: Góral bagienny »

@michal278 Jak najbardziej :ok:
Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior :D
Po około 2 miesiącach kwas się ulotnił został normalny destylat.
PS :scratch: Były posty i nie ma postów
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 08:36 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Beczka dębowa - Jakich producentów polecacie?

Post autor: drgranatt »

Góral bagienny pisze: środa, 27 mar 2024, 21:36 @michal278 Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior :D
Swego czasu też zalałem beczkę czerwonym winem z biedry. Po zlaniu i zalaniu destylatem wszystko było tak jak należy :ok:
A skąd u Ciebie ten kwasior? :scratch:
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 16:55 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3969
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: Doody »

Pewnie zależy z której Biedry miałeś :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: drgranatt »

@Doody, to do mnie?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3969
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 289 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: Doody »

Żart :-)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2069
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: drgranatt »

Spoko :punk:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: michal278 »

Wino było robione z aronii. Trudno powiedzieć. Za długo było w beczce.

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka

zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

kwik44
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: kwik44 »

Nie. Muszki się dostały i zakaziły wino. Normalny proces.
Awatar użytkownika

zask
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: zask »

Muszki? Nie koniecznie. Bakterie fermentacji octowej naturalnie występują na owocach. W beczce drewnianej miały dogodne warunki na rozwój, stąd zapewne wino o niskim % łatwo przerobiły na ocet mając cały czas styczność z tlenem.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: rozrywek »

Nieszczelność beczki?.

czytam
750
Posty: 766
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: czytam »

Tak. Beczka z zasady nie jest szczelna.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: michal278 »

Muszki na pewno się nie dostały.

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka

zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

Post autor: rozrywek »

Brak tlenu równa się wino. Dostęp tlenu równa się ocet.
Jeśli nie nieszczelność beczki. To w takim razie bakterie już octowe już były w winie.
I w trakcie wlewania do beczki wino napowietrzyłeś. I to wystarczyło. Tlenu dostały i po zawodach.
Ech. Ile win mi zaoctowało. Sporo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przechowywanie i dojrzewanie wina”