Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Jeszcze raz. Moja beczka zalana winem z aronii zamieniła się w beczkę octu aroniowego. Czy taka beczka jeszcze ma szansę na użytek ?
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 08:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
Autor tematu - Posty: 3078
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Beczka dębowa - Jakich producentów polecacie?
@michal278 Jak najbardziej
Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior
Po około 2 miesiącach kwas się ulotnił został normalny destylat.
PS Były posty i nie ma postów
Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior
Po około 2 miesiącach kwas się ulotnił został normalny destylat.
PS Były posty i nie ma postów
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 08:36 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2067
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: Beczka dębowa - Jakich producentów polecacie?
A skąd u Ciebie ten kwasior?
Swego czasu też zalałem beczkę czerwonym winem z biedry. Po zlaniu i zalaniu destylatem wszystko było tak jak należyGóral bagienny pisze: ↑środa, 27 mar 2024, 21:36 @michal278 Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior
A skąd u Ciebie ten kwasior?
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 mar 2024, 16:55 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet
Brak tlenu równa się wino. Dostęp tlenu równa się ocet.
Jeśli nie nieszczelność beczki. To w takim razie bakterie już octowe już były w winie.
I w trakcie wlewania do beczki wino napowietrzyłeś. I to wystarczyło. Tlenu dostały i po zawodach.
Ech. Ile win mi zaoctowało. Sporo.
Jeśli nie nieszczelność beczki. To w takim razie bakterie już octowe już były w winie.
I w trakcie wlewania do beczki wino napowietrzyłeś. I to wystarczyło. Tlenu dostały i po zawodach.
Ech. Ile win mi zaoctowało. Sporo.