polędwica z rękawa
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: polędwica z rękawa
To nie będzie nawet ala sopocka. Sopocka jest wędzona. To po prostu będzie polędwica z rękawa. I jak chcesz to zrobić? Zamknąć w rękawie i gotować? Rękaw raczej do pieczenia.
Ostatnio zmieniony środa, 14 lut 2024, 16:24 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: polędwica z rękawa
Chyba, że koleżanka się zapatrzyła i naczytała pierdół na pejsbukowych grupkach "wędzarniczych" o gotowaniu mięsa w łupinach cebuli z dodanym z butelki aromatem dymu - "bo przecież wędzarnia nie jest potrzebna"
Ewentualnie sous vide, ale tak jak piszesz, z polędwicą sopocką to ma tyle wspólnego co ja z górami - a mieszkam nad morzem
Chyba, że koleżanka się zapatrzyła i naczytała pierdół na pejsbukowych grupkach "wędzarniczych" o gotowaniu mięsa w łupinach cebuli z dodanym z butelki aromatem dymu - "bo przecież wędzarnia nie jest potrzebna"
Ostatnio zmieniony środa, 14 lut 2024, 18:20 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: polędwica z rękawa
Spoko, widzisz, moja odpowiedź była uszypliwa celowo... Zapytasz dlaczego? A no dlatego, bo zwyczajnie mam już kurw...cze serdecznie dość ogłupiania ludzi na fejsbukach, czy na jakiś gówno filmach w yutube... Tym bardziej, że do tego pierdolenia farmazonów przykładają łapy firmy współpracujące typu JELUX, BROWIN, etc. - powysyłają takim "twórcom" towar za free i oni już dupami klaszczą, że np "sopocką można zrobić bez wędzarni - wystarczy wlać aromatu z butelki i zaparzyć w łupinach cebuli" - a dla mnie nie, ja wiem, że to bzdury, ale teraz się przebij z prawdą w tym całym szambie klakierstwa i potakiwaczy, którzy i tak nigdy tej "sopockiej" nie zrobili, ale klepią po pleckach nawet zjebane wyroby, mówiąc, że przecież to swojskie, domowe i może odbiegać od norm produkcyjnych...
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: polędwica z rękawa
@mtx w współpracowałeś z takimi firmami czy tak po prostu żal dupę ściska że do tych twórców przyszli a do ciebie nie. To że oni dostają za free a ty nie. Ja akurat z Jeluxem współpracowałem i dostawałem od nich towar za free w zamian za reklamę. Nikt nikomu nie narzuca jak ma wyglądać przepis a film ma jedynie zawierać reklamę, polecenie produktu, recenzję. Nie ma absolutnie mowy o tym jak dany przepis ma wyglądać. To że ktoś dostał aromat dymu w płynie i nie ma pojęcia jak go użyć nie znaczy że to firmy to narzucają.
BTW mnie się tam taka współpraca bardzo opłacała. Za reklamę Jeluxa dostałem tyle towaru w przyprawach, jelitach i generalnie towaru od nich że jeszcze dobre kilka lat będę to zużywał.
BTW mnie się tam taka współpraca bardzo opłacała. Za reklamę Jeluxa dostałem tyle towaru w przyprawach, jelitach i generalnie towaru od nich że jeszcze dobre kilka lat będę to zużywał.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: polędwica z rękawa
@boxer1981228 i jeżeli dostałeś tyle towaru za free i w związku z tym wstawiałeś ich reklamę w swoje przepisy, to uważasz, że to jest w porządku?
Chciałbym ufać osobom, które przedstawiają swoje przepisy. Chciałbym wierzyć, że jeżeli coś polecają, to dlatego, że to jest świetne, a nie dlatego, że dostali to za darmo.
Chciałbym ufać osobom, które przedstawiają swoje przepisy. Chciałbym wierzyć, że jeżeli coś polecają, to dlatego, że to jest świetne, a nie dlatego, że dostali to za darmo.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: polędwica z rękawa
Źle się wyraziłem, zanim doszło do sfinalizowania umowy najpierw miałem próbki, Nie było tak że to był mus. Zresztą jelita i inne ich produkty były testowane i pokazywane live bez ściemy. Mimo że moja współpraca z nimi na razie się skończyła bo nie publikuje to dalej polecam Jeluxa bo akurat ich towar jest naprawdę godny polecenia. I jak np. jelita czy inne osłonki maja według mnie najlepsze. Pomoc dla początkującego twórcy zawsze jest mile widziany. Wydatki mojego kanały to przewyższają przychody przynajmniej 5 krotnie. Nie rozumiem po prostu takiego atakowania jak MTX, który nie ma pojęcia jak to wygląda naprawdę od kuchni a zabiera głos.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: polędwica z rękawa
@boxer1981228 co innego normalna reklama, a co innego nachalne wciskanie produktów w każdym materiale sponsorowanym, nie ważne czy dobre - ważne, że za darmo, a wiadomo, za darmo to i ocet słodki...
Aaa i nie po to robimy swojskie wyroby, by lać tam aromaty z butelki, ale w sumie co się dziwić, jak już nawet ci wielcy fejsbukowi i yutubowi "wędliniarze domowi" zaczynają polecać sypanie wielofosforanów do wędlin, by tak na masie nie traciły, albo jednodniowe mokre peklowanie szynek czy baleronów, albo ich gadki o tym, że nie ma co się trzymać przepisów, bo to co wyjdzie i tak jest domowe i nikt domowemu wędliniarzowi nie zabroni zrobić po swojemu, a później przychodzą takie właśnie olki, janki etc i pytają o polędwice sopocką z rękawa - bo się tam czegoś, gdzieś naczytali czy naoglądali - sam pomyśl w jaką to idzie stronę...
Aaa i nie po to robimy swojskie wyroby, by lać tam aromaty z butelki, ale w sumie co się dziwić, jak już nawet ci wielcy fejsbukowi i yutubowi "wędliniarze domowi" zaczynają polecać sypanie wielofosforanów do wędlin, by tak na masie nie traciły, albo jednodniowe mokre peklowanie szynek czy baleronów, albo ich gadki o tym, że nie ma co się trzymać przepisów, bo to co wyjdzie i tak jest domowe i nikt domowemu wędliniarzowi nie zabroni zrobić po swojemu, a później przychodzą takie właśnie olki, janki etc i pytają o polędwice sopocką z rękawa - bo się tam czegoś, gdzieś naczytali czy naoglądali - sam pomyśl w jaką to idzie stronę...
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: polędwica z rękawa
Niestety cały yt poszedł nie w tą stronę co potrzeba. Ludzie oglądają kiepskie przepisy od ludzi, którzy nie maja pojęcia jak to działa. Robią jakieś śmieszne karniszowce. A kanały, które mają naprawdę specjalistów i wiedze klęczą i kwiczą. U mnie na kanale takiej chemii na pewno nie zobaczysz Jak będzie reklama to tylko dla tego że coś jest dobre nie za darmo (źle się na początku wyraziłem, bardziej mnie chodziło że to była zapłata za zareklamowanie sprawdzonego produktu towarem a nie pieniędzmi).
-
- Posty: 2069
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: polędwica z rękawa
A pytanko z innej beczki.
W necie natknąłem się na taki przepis z karkówką:
Karkówę w naczyniu obsypać grubo solą z obu stron, przykryć folią i do lodówy na 3 dni. Po tym czasie wyjąć z lodówy odlać wodę i powtórnie pokryć solą i do lodówy na 3 dni. Po tym czasie karkówę dobrze opłukać z resztek soli i zawinąć w coś co pochłonie resztki wilgodzi i do lodówy na 1 dzień.
Następnie tak przygotowaną karkówę skropić sokiem z cytryny, posypać i wetrzeć mieszanką przypraw (pieprz-10g, bazylia suszona-10g, kolendra zmielona-10g i czosnek w proszku-10g), owinąć w gazę, obwiązać sznurkiem i do lodówy na 75 dni!
Ma to sens?
W necie natknąłem się na taki przepis z karkówką:
Karkówę w naczyniu obsypać grubo solą z obu stron, przykryć folią i do lodówy na 3 dni. Po tym czasie wyjąć z lodówy odlać wodę i powtórnie pokryć solą i do lodówy na 3 dni. Po tym czasie karkówę dobrze opłukać z resztek soli i zawinąć w coś co pochłonie resztki wilgodzi i do lodówy na 1 dzień.
Następnie tak przygotowaną karkówę skropić sokiem z cytryny, posypać i wetrzeć mieszanką przypraw (pieprz-10g, bazylia suszona-10g, kolendra zmielona-10g i czosnek w proszku-10g), owinąć w gazę, obwiązać sznurkiem i do lodówy na 75 dni!
Ma to sens?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: polędwica z rękawa
Sens ma jak najbardziej, tylko w lodówce masz bardzo zmienną wilgotność, stosunkowo niską temperaturę i co najgorsze różne inne produkty które mogą, że tak powiem oddawać coś od siebie. Do tego gaza jak zawilgotnieje to może przy tak długim okresie zwyczajnie zacząć pleśnieć.
Ja bym już po natarciu przyprawami owinął mięso w folie kolagenową, powiązał sznurkiem i zwyczajnie powiesił gdzieś w przewiewnym miejscu, ale żeby nie było zbyt ciepło - max 15*C - optymalnie w granicach 8*C.
No i kontrolować co się na powierzchni dzieje.
A i do pierwszego solenia daj cukru tak chociaż 1/4 ilości soli.
Ja bym już po natarciu przyprawami owinął mięso w folie kolagenową, powiązał sznurkiem i zwyczajnie powiesił gdzieś w przewiewnym miejscu, ale żeby nie było zbyt ciepło - max 15*C - optymalnie w granicach 8*C.
No i kontrolować co się na powierzchni dzieje.
A i do pierwszego solenia daj cukru tak chociaż 1/4 ilości soli.
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: polędwica z rękawa
@drgranatt
Absolutnie nie ma sensu, ten kto wymyśla takie przepisy to kompletny debil. Wyobrażasz sobie trzymać w lodówce solone mięso tyle czasu?
To jest przepis z serii jak zrobić sobie mięso do zatrucia. Pleśń na tym będzie rosła lepiej jak na najlepszym serze pleśniowym. Żeby zabezpieczyć mięso bakteriologicznie przy użyciu zwykłej soli to musi być jej przynajmniej 10% masy mięśnia. A w przepisie jest żeby po prostu obsypać. Do tego proces peklowania 6 dni zdecydowanie za krótki, do tego peklowanie suche powinno przeprowadzać się w próżni. Można by wymienić jeszcze kilka rzeczy.
Jest możliwość zrobić sobie mięso dojrzewające w lodówce. Ale nie zawijając je gazą tylko specjalnymi workami membranowymi. Zobacz sobie mój materiał gdzie taką właśnie Coppe robiłem i drugi gdzie mówię o szlachetnej pleśni. Jak coś to pytaj podpowiem co i jak.
@mtx
Folia kolagenowa jak najbardziej ale jak masz odpowiednie warunki. Bo jak nie masz to nawet nie podchodź do takich wyrobów. Tobie też polecam 2 filmy z mojego kanału zwłaszcza ten o pleśni szlachetnej.
Absolutnie nie ma sensu, ten kto wymyśla takie przepisy to kompletny debil. Wyobrażasz sobie trzymać w lodówce solone mięso tyle czasu?
To jest przepis z serii jak zrobić sobie mięso do zatrucia. Pleśń na tym będzie rosła lepiej jak na najlepszym serze pleśniowym. Żeby zabezpieczyć mięso bakteriologicznie przy użyciu zwykłej soli to musi być jej przynajmniej 10% masy mięśnia. A w przepisie jest żeby po prostu obsypać. Do tego proces peklowania 6 dni zdecydowanie za krótki, do tego peklowanie suche powinno przeprowadzać się w próżni. Można by wymienić jeszcze kilka rzeczy.
Jest możliwość zrobić sobie mięso dojrzewające w lodówce. Ale nie zawijając je gazą tylko specjalnymi workami membranowymi. Zobacz sobie mój materiał gdzie taką właśnie Coppe robiłem i drugi gdzie mówię o szlachetnej pleśni. Jak coś to pytaj podpowiem co i jak.
@mtx
Folia kolagenowa jak najbardziej ale jak masz odpowiednie warunki. Bo jak nie masz to nawet nie podchodź do takich wyrobów. Tobie też polecam 2 filmy z mojego kanału zwłaszcza ten o pleśni szlachetnej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lut 2024, 15:02 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 532 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: polędwica z rękawa
@boxer1981228
Stary nie obraź się, ale odpowiem takim cytatem: "Nie ucz ojca dzieci robić" i przy tym pozostańmy...
Stary nie obraź się, ale odpowiem takim cytatem: "Nie ucz ojca dzieci robić" i przy tym pozostańmy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lut 2024, 19:45 przez mtx, łącznie zmieniany 3 razy.