Beczka dębowa - pleśń w środku
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: środa, 7 lut 2024, 22:12
- Podziękował: 2 razy
U mnie beczką dostała pleśni od środka :/ zalać to wszystko spirytusem? Beczka 10 Litrów.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lut 2024, 08:30 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: piątek, 9 wrz 2016, 18:53
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Beczka dębowa - pleśń w środku
Tutaj piszą żeby użyć pirosiarczanu potasu do oczyszczenia beczki z pleśni w środku.
https://redheadoakbarrels.com/frequentl ... to%20rinse
Z kolei na innych stronach piszą że pleśń, czy tam grzyb whisky to norma na zewnątrz.
https://www.barrelsonline.com/fungus-gr ... the-barrel
https://bygl.osu.edu/node/599
https://redheadoakbarrels.com/frequentl ... to%20rinse
Z kolei na innych stronach piszą że pleśń, czy tam grzyb whisky to norma na zewnątrz.
https://www.barrelsonline.com/fungus-gr ... the-barrel
https://bygl.osu.edu/node/599
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lut 2024, 16:25 przez rxtx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: piątek, 9 wrz 2016, 18:53
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Beczka dębowa - pleśń w środku
Tłumaczenie maszynowe: Grzybem odpowiedzialnym za czarny, chrupiący nalot jest Baudoinia compniacensis. Ascomycete (Phylum Ascomycota) występuje wyłącznie w gorzelniach i piekarniach komercyjnych i jest dystrybuowany na całym świecie. Występuje w gorzelniach brandy we Francji, destylarniach szkockiej w Szkocji, destylarniach whisky w Irlandii, gorzelniach wódki w Eurazji i gorzelniach spirytusowych w całych Stanach Zjednoczonych. Grzyb jest określany wieloma nazwami zwyczajowymi, w tym grzyb gorzelniany, cień gorzelni, grzyb whisky, grzyb aniołów i grzyb plamiący magazyny.
Zapomnieli o Polsce, ale ja się nie znam
Pozdrawiam
rxtx
Dokładnie, W tym ostatnim artykule piszą o tym czarnym grzybie
Tłumaczenie maszynowe: Grzybem odpowiedzialnym za czarny, chrupiący nalot jest Baudoinia compniacensis. Ascomycete (Phylum Ascomycota) występuje wyłącznie w gorzelniach i piekarniach komercyjnych i jest dystrybuowany na całym świecie. Występuje w gorzelniach brandy we Francji, destylarniach szkockiej w Szkocji, destylarniach whisky w Irlandii, gorzelniach wódki w Eurazji i gorzelniach spirytusowych w całych Stanach Zjednoczonych. Grzyb jest określany wieloma nazwami zwyczajowymi, w tym grzyb gorzelniany, cień gorzelni, grzyb whisky, grzyb aniołów i grzyb plamiący magazyny.
Zapomnieli o Polsce, ale ja się nie znam
Pozdrawiam
rxtx
-
- Posty: 2421
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Beczka dębowa - pleśń w środku
Stała z rok pusta, i otwarta gdyż ktoś kranik uwalił
Jest nalot, ale nie wygląda na pleśń, bardziej jak skrystalizowany cukier , a może się mylę? I się zastanawiam jak ją potraktować? Pachnie dobrze, nie grzybem.
K.
Jest nalot, ale nie wygląda na pleśń, bardziej jak skrystalizowany cukier , a może się mylę? I się zastanawiam jak ją potraktować? Pachnie dobrze, nie grzybem.
K.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2421
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Beczka dębowa - pleśń w środku
Taki miałem plan, lecz wolałem się upewnić zanim cokolwiek poczynie.
K.
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 mar 2024, 18:13 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3969
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Beczka dębowa - pleśń w środku
Kiedyś zbyt długo przetrzymałem wodę w beczce i pojawiła się pleśń. Kilkukrotnie wypłukalem beczkę gorącą wodą i wlałem ze 2 litry spirytusu 70%. Co kilkanaście minut trząsłem beczką na wszystkie strony. Na drugi dzień wylałem spiryt i zalałem beczkę destylatem. Wszystko było ok.
Pozdrawiam
Darek
Darek