dyskusja o destylacji

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: marian.naworski »

@Doody fermentor stożkowy Dobra sprawa do piwowarstwa , można pobierać gęstwę w każdym momencie z zachowaniem reżimu sanitarnego . Tylko zawsze ta cena....
promocja

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: rastro »

Skośne sprzedają wizualnie to samo, w bardziej atrakcyjnej cenie, ale u nich transport powietrza jest drogi i wychodzi na to samo.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Nie sprawdzałem osobiście ale spotkałem się z przypadkami, że niektórzy po prostu fermentowali w wiadrze/beczce pod kątem tak aby gęstwa zakrywała kranik. Ewentualnie coś w rodzaju fałszywego dna w kształcie stożka z cienkiej blachy i wyprowadzeniem na kranik.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: marian.naworski »

Fermentacja brzeczki w wiadrze z kranem to spore ryzyko infekcji , a dokładanie jeszcze metalowych elementów zwiększa szanse infekcji . Stozkowy fermentor jest jednak niezastąpiony, i co ciekawe odwiedziłem sporo opuszczonych gorzelni w Polsce. I najczęściej zbiorniki były właśnie stozkowe , pomijając jakieś mega wielkie tanki .
Awatar użytkownika

Autor tematu
jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: jakis1234 »

Ok, a co taki fermentor zmienia, oprócz oczywiście możliwości pobrania gęstwy?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

marian.naworski
200
Posty: 215
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: marian.naworski »

W przypadku piwowarstwa a właśnie dla niego jest zrobiony taki fermentor , pobranie gęstwy to już jest coś, oraz dzięki opadnięciu osadu do najniższego punktu możemy zastosować podciśnieniowe przetaczania piwa z górnej warstwy zbiornika , dzięki zastosowaniu pływającej bojki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: jakis1234 »

A, jasne. Pobranie gęstwy mnie nie interesuje, bo za rzadko robię piwo (kilka razy w roku).
A przetaczanie za pomocą wężyka też, w moim przypadku, wystarczy.
Dzięki @marian.naworski, mogę sobie odpuścić.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: Doody »

Bardziej przydatny jest do eliminowania osadu, bez ściągania.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: dyskusja o destylacji

Post autor: jakis1234 »

Doody pisze: czwartek, 25 sty 2024, 20:43 Bardziej przydatny jest do eliminowania osadu, bez ściągania.
A to fakt, można ściągnąć sam osad, nie przetaczając piwa.
Może warto, ale gdzie zmieścić kolejny, spory element.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”