dyskusja o destylacji
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: dyskusja o destylacji
Fermentacja brzeczki w wiadrze z kranem to spore ryzyko infekcji , a dokładanie jeszcze metalowych elementów zwiększa szanse infekcji . Stozkowy fermentor jest jednak niezastąpiony, i co ciekawe odwiedziłem sporo opuszczonych gorzelni w Polsce. I najczęściej zbiorniki były właśnie stozkowe , pomijając jakieś mega wielkie tanki .
-
- Posty: 215
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: dyskusja o destylacji
W przypadku piwowarstwa a właśnie dla niego jest zrobiony taki fermentor , pobranie gęstwy to już jest coś, oraz dzięki opadnięciu osadu do najniższego punktu możemy zastosować podciśnieniowe przetaczania piwa z górnej warstwy zbiornika , dzięki zastosowaniu pływającej bojki.