Znaleziono 119 wyników

autor: jakis1234
wtorek, 24 lis 2020, 15:19
Forum: Wina Różne
Temat: Wino z hibiskusa
Odpowiedzi: 91
Odsłony: 27531

Re: Wino z hibiskusa

Raczej niecukry, które już nie odfermentują. Wino rzadko schodzi poniżej 0.
autor: jakis1234
wtorek, 24 lis 2020, 12:09
Forum: Problemy i pytania
Temat: Skn Bolecki v3 - jak podłączyć?
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 138

Re: Skn v3

autor: jakis1234
wtorek, 24 lis 2020, 07:10
Forum: Przywitaj Się!
Temat: dario7054
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 157

Re: dario7054

Witaj na forum Nie przejmuj się bałaganem w głowie :), ja też tak miałem na początku, ale z biegiem czasu wszystko się układało. A ostatecznie się poukładało jak już był sprzęt i zacząłem sam się bawić. Poczytaj sobie posty z tego działu https://alkohole-domowe.com/forum/pierwsze-kroki.html . Jeżeli...
autor: jakis1234
sobota, 21 lis 2020, 15:59
Forum: Nastawy owocowe
Temat: calvados do porównania
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 243

Re: calvados do porównania

Aabratek, odpęd na maksa do 100 st w kegu. Tylko katalizator ze sprężynkami Cu. Keg 50 l z grzałkami,nie mam niestety płaszcza, ale wino było robione z soku, w miarę klarowne. Ponieważ miałem mało wina (25 l) uzyskałem też mało surówki i żeby zrobić drugi przepęd musiałem mocno rozcieńczyć. Wyszło k...
autor: jakis1234
sobota, 21 lis 2020, 14:34
Forum: Nastawy owocowe
Temat: calvados do porównania
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 243

calvados do porównania

Witam szanowne grono. Dzisiaj puściłem na rurę mój pierwszy calvados. Wino z soku jabłkowego, bez dodatku wody i cukru, czyli ortodox. A w planach śliwowica. Za jakiś czas zobaczymy co z tego wyszło, ale zastanawiam się jak to porównać, no przecież nie mam wyrobów innych, bardziej doświadczonych for...
autor: jakis1234
czwartek, 19 lis 2020, 16:27
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Przesiarkowany moszcz – czy może postać? jak uratować?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 480

Re: Przesiarkowany moszcz – czy może postać? jak uratować?

Podejrzewam, że Furtillo ma rację, tego chyba się nie da uratować. Zastanawiam się natomiast nad ponownym wykorzystaniem róży, jeżeli nie została pocięta, to może można ją dokładnie umyć i nastawić wino od początku. Róża to twarde owoce, ciekawe na ile można je pozbawić tej siarki. To są tylko takie...
autor: jakis1234
czwartek, 19 lis 2020, 13:43
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: Pigwa sfermentowala
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 199

Re: Pigwa sfermentowala

Tak jak radzi wawaldek11, zagotuj całość, dodaj cukier i zapasteryzuj ponownie, tylko dłużej i dokładniej, wymień też zakrętki.
Miałem tak kiedyś z sokiem z kwiatów czarnego bzu, przegotowanie uratowało sok.
Zawsze też możesz dodać alkohol i zrobić nalewkę :)
autor: jakis1234
czwartek, 19 lis 2020, 13:40
Forum: Przywitaj Się!
Temat: Szybki84
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 524

Re: Szybki84

Szybki84 pisze:Tak, kolumna i katalizator zasypane sprężynkami Cu.

A po co?
Sprężynki Cu daje się tylko do katalizatora (a niektórzy nawet tam nie dają).
Do kolumny powinny być sprężynki ze stali nierdzewnej (najlepsze), albo jakieś inne wypełnienie typu zmywaki.
autor: jakis1234
czwartek, 19 lis 2020, 00:29
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Przesiarkowany moszcz – czy może postać? jak uratować?
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 480

Re: Przesiarkowany moszcz – czy może postać? jak uratować?

O kurcze, przy ilości 7 g/10 l to ci ten nastaw nic nie ruszy.
Myślę, że możesz spokojnie poczekać na zamówione drożdże i w tym czasie intensywnie wietrzyć, bo przy takiej ilości siarki to nawet bayanusy mogą nie dać rady.
autor: jakis1234
czwartek, 19 lis 2020, 00:21
Forum: Miody Pitne
Temat: Trójniak nie ruszył
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 388

Re: Trójniak nie ruszył

Porwałaś się koleżanko na trudny temat, miody są trudne do fermentacji. U mnie trójniak na miodzie lipowym miał pH 4,6, a prawidłowa wartość to 3,4-3,6. Dodałem węglan potasu do zbicia pH i na drożdżach do miodu Zamojscy Johannisberg m 35 wszystko ładnie zaczęło pracować. Fermentacja trwała około tr...
autor: jakis1234
środa, 18 lis 2020, 16:30
Forum: Wina Gronowe
Temat: Za dużo drożdży
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 418

Re: Za dużo drożdży

Jak masz 0 Blg i dobry balingometr, to drożdże już nie mają co przerabiać i zostało teraz klarowanie, tylko, że przy owocach Blg raczej nie schodzi do zera, zawsze są jakieś niecukry, które troszkę podnoszą poziom Blg. I tak jak pisał defacto: Jeżeli nie chcesz wytwarzać dalej alkoholu, to nie dodaj...
autor: jakis1234
wtorek, 17 lis 2020, 11:34
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Czy coś z tego wyjdzie?
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 439

Re: Czy coś z tego wyjdzie?

I praktycznie sama chemia, warto?
Raz użyłem zaprawki aromatyzującej i nigdy więcej, to jest niepijalne, ale jestem ciekawy jaki Tobie wyjdzie efekt.
Podziel się wynikami.
autor: jakis1234
wtorek, 17 lis 2020, 11:30
Forum: Destylacja i Rektyfikacja
Temat: Szum grzałek podczas rozgrzewania.
Odpowiedzi: 34
Odsłony: 7338

Re: Szum grzałek podczas rozgrzewania.

O dooomino, odkopałeś stary temat :) U mnie strzela wtedy, gdy mam świeżo rozrobiony wsad. Wlewam surówkę z pierwszego odbioru i dodaję do kega wodę rozrabiając. I wtedy strzela. Jeżeli rozrobię wcześniej i surówka postoi kilkanaście godzin, to tego efektu nie ma. Zdaje się, że ten temat już był na ...
autor: jakis1234
wtorek, 17 lis 2020, 00:33
Forum: Przywitaj Się!
Temat: Dzień dobry!
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 230

Re: Dzień dobry!

Witaj, a z twoich opisów wynika, że sporo czytania przed tobą :)
autor: jakis1234
wtorek, 17 lis 2020, 00:08
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Problem z BLG
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 507

Re: Problem z BLG

ad 1. 6 kg cukru i 25 l wody to 19,35 Blg, ściągnij sobie AlkoCalc od kolegi jozzek666 i będziesz miał problem przeliczania z głowy :) ad 2 - nic nie popsujesz, ja trzymam cukrówkę w temperaturze około 18 stopni, pracuje powoli, ale schodzi do -4 Blg i jest w porządku. ad 3 - wolniejsza fermentacja,...
autor: jakis1234
niedziela, 15 lis 2020, 22:54
Forum: Wytwarzanie Nalewek
Temat: Nalewka z jarzębiny
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 461

Re: Nalewka z jarzębiny

Generalnie proporcje kilogram jarzębiny i litr zalewu są dobre, chociaż, jarzębina ma silny smak i można dać połowę jarzębiny. Ja takie nalewki jak jarzębina, głóg czy dzika róża robię na dwa razy, pierwszy zalew spirytusem nalewkowym (65%), a drugi wódką 40% i potem łączę te nastawy. Oczywiście na ...
autor: jakis1234
niedziela, 15 lis 2020, 14:58
Forum: Miody Pitne
Temat: Czy to jest prawdziwy miód?
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 5072

Re: Czy to jest prawdziwy miód?

Tutaj też masz sporo informacji i przepisy:
http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_podzial.php
autor: jakis1234
niedziela, 15 lis 2020, 14:56
Forum: Miody Pitne
Temat: Czy to jest prawdziwy miód?
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 5072

Re: Czy to jest prawdziwy miód?

Nowa akcja miodowa wkrótce rusza :) https://wino.org.pl/forum/Thread-Akcja-miodowa-2020 , kupiłem w zeszłym roku 4 różne i jakość świetna. Nie jestem znawcą miodów i dlatego staram się kupować z pewnych źródeł. Markety omijam, wystarczy w internecie poczytać, jakie są wyniki badań marketowych miodów.
autor: jakis1234
piątek, 13 lis 2020, 09:04
Forum: Wina Owocowe
Temat: Wino z jabłek
Odpowiedzi: 62
Odsłony: 8534

Re: Wino z jabłek

Ilość produkowanego CO2 może być w takich warunkach na tyle mała, że nie widzisz pracy wina. "Bulknie" raz na kilka, kilkanaście minut, a nawet i to nie, bo gaz wyjdzie jakimiś, nawet minimalnymi nieszczelnościami. Bez kontroli Blg trudno będzie to stwierdzić. Jeżeli nie śmierdzi i smak ni...
autor: jakis1234
czwartek, 12 lis 2020, 21:39
Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
Temat: Aabratek Lm/ovm automat.
Odpowiedzi: 14
Odsłony: 921

Re: Aabratek Lm/ovm automat.

defacto czy peter29 dali linki do sprawdzonych konstruktorów, naprawdę warto zainwestować w taki sprzęt. Nie będziesz zawiedziony, a o sprzęcie i jego wadach robionym przez amatorów, to na tym forum sporo już zostało napisane.

Wyszukiwanie zaawansowane