...Klon pospolity ma sok tak słodki jak klon cukrowy w Kanadzie...
https://lukaszluczaj.pl/prawie-wszystko ... kow-drzew/
Ale może drewno i co za tym idzie węgiel, jest inny.
...Klon pospolity ma sok tak słodki jak klon cukrowy w Kanadzie...
Dodam tylko, że badania przeprowadzona na sokach pozyskanych z polskich stanowisk, z Podkarpacia. W kanadyjskim klonie cukrowym, zawartość cukrów dochodzi do 5%Na podstawie analizy jakościowej wykazano, że soki pozyskane z drzew gatunku:
grab pospolity, brzoza zwisła oraz brzoza omszona stanowiły źródło fruktozy i glukozy, natomiast soki z klonu zwyczajnego, klonu jesionolistnego i wierzby białej – sacharozy [...] Średnia zawartość cukrów w badanych sokach drzewnych wynosiła w sokach grabowych 0,333 g/100 ml, klonu jesionolistnego – 1,109 g/100 ml, brzozy zwisłej – 0,897 g/100 ml, wierzby białej – 0,672 g/100 ml, brzozy omszonej – 0,475 g/100 ml,
a klonu zwyczajnego – 1,083 g/100 ml.[...] Drzewem o największej zawartości sumy cukrów w soku był osobnik klonu jesionolistnego (1,214 g/100 ml), a o najmniejszej – grabu (0,302 g/100 ml).