Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1200
Posty: 1249
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Jaki słód polecacie

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 13 sty 2022, 12:27

No cóż, cukier mam opanowany i raczej już nie będę go często robił, choć ostatnie efekty były więcej niż zadowalające. Jakość przy cukrze zależy przede wszystkim od fermentacji. Używałem ostatnio drożdży Starowara - Vodka Professional i przeprowadzałem fermentację w niskich temperaturach, no i różnica w jakości była powalająca, zero ducha buraka - czysty bezwonny i bezsmakowy efekt, tak więc nigdy więcej drożdży turbo.
Robiłem też wielki błąd rozcieńczając spirytus kupną wodą źródlaną z Biedry, tą w 5l baniakach, efekt był taki, że w każdej butelce miałem osad na dnie. Od kiedy rozcieńczam kranówą (mam 2 filtry w domu na wejściu wody) problem zniknął.

Śliwki dojrzewają, skrobia opanowana i na półkach i na zasypie, kukurydza na koji również, tak więc czas na zboża. Mam akurat worek słódu pilzneńskiego i planuję zatrzeć go na lenia.

I tutaj kilka pytań, gdyż są tysiące różnych słodów do nabycia:
1. Jakie stosujecie najczęściej słody do dobrej wódki zbożowej?
2. Czy mogę stosować drożdże do whisky, jeżeli chcę uzyskać wysokiej jakości wódkę zbożową, czy może raczej te dedykowane do wódki?
3. Czy z każdego rodzaju słodu można ukręcić szkocką whisky, czy raczej koncentrować się na słodach wędzonych torfem?
4. Jaką metodę stosować chcąc uzyskać wódkę zbożową z delikatną nutą surowca? Na pewno na początek odpęd na katalizatorze i samej głowicy, a co później? Półki i buteleczki, czy może jednak kolumna zasypowa i jednokrotna rektyfikacja?
Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


promocja
Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3009
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: Doody » czwartek, 13 sty 2022, 14:10

Ad1) Do klasycznej wódki zbożowej stosuję słód jęczmienny najczęściej Pale Ale, ale ostatnio więcej zdecydowanie zboża niesłodowanego. Zarówno jęczmień, żyto jak i pszenica dają bardzo dobra wódkę.
Ad2) Ja używam Safspirit M1 do słodów i "Grain" oraz M1 (w zależności co mam) do zboża niesłodowanego.
Ad3) Spróbuj na początek zrobić whiskacza z Pale Ale, potem z mieszanki PA i słodu torfowego, wreszcie z samego torfu. Będziesz miał porównanie i wybierzesz "swój skład" Oczywiście do whiskacza odbieram w widełkach 86 - 90 stopni na głowicy.
Ad4) Ja robię odpęd do 99,5 stopnia w kegu, a następnie na 4 półkach robię rektyfikację w dużym RR (stosuje na półkowej głowicę aabratka) i odbieram spirytus mający około 93-94%
Po rozcieńczeniu do 40% wrzucam do damy lub kamionki kilka szczapek dębu. Po 2 -3 tygodniach wódeczka zaczyna być bardzo fajna.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 sty 2022, 14:11 przez Doody, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Darek

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1200
Posty: 1249
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 13 sty 2022, 15:08

A jak to właściwie jest z niesłodowanym zbożem, nie ma problemów z zacieraniem? Sypiesz ziarno i dolewasz wody? Czy wydajność ze słodów nie będzie wyższa?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3009
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: Doody » czwartek, 13 sty 2022, 15:42

Ziarno niesłodowane zacierasz z enzymami a słód ma enzymy w sobie. Słód wsypujesz do wody o temp. 65 stopni i wszystko. Ziarno niesłodowane (śrutę) wsypujesz do wody o temp. 90 stopni, następnie dodajesz enzym upłynniający, mieszasz i czekasz na 62-63 stopnie a następnie dodajesz enzym scukrzający. Wydajność jest podobna. Zwykle odrobinę lepsza ze słodu ale to dlatego, że słód robi się z najlepszego ziarna a ziarno niesłodowane kupuje się za bezcen to też jego jakość jest różna. Ale zwykle wydajność nie jest niższa niż 10%.
Pozdrawiam
Darek


rastro
2000
Posty: 2199
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: rastro » czwartek, 13 sty 2022, 15:56

Wydajność z niesłodowanego też chyba mocno zależy do stopnia zmielenia... generalnie podczas procesu słodowania w ziarnie zachodzą procesy, które powodyją, że (nie pamiętam fachowej nazwy) środek ziarna jest już rozluźniony w związku z czym o wiele łatwiej przebiega proces kleikowania co ułatwia pracę enzymą. Ziarno niesłodowane nie ma tej zalety. Teoretycznie z ziarna niesłodowanego wydajność powinna być wyższa.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Izzo
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 20 paź 2021, 17:31
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: Izzo » czwartek, 13 sty 2022, 17:01

W słodowaniu po prostu rozluźnia się bielmo i rozpoczyna kiełkowanie. Pojawiają się enzymy, które zamieniają bielmo na cukry proste.
W odpowiednim momencie trzeba ten proces zatrzymać. Tak, by nie było za wcześnie, ani za późno :)
Mamy wtedy i enzymy, i cukry :)

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6822
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: radius » czwartek, 13 sty 2022, 17:35

@kiwitom23, na pierwszą łychę polecam ci słody; pilzneński - 60% + pale ale - 40%. Wychodzi całkiem fajny, aromatyczny destylat, w sam raz do beczki lub leżakowania z płatkami :ok:
Znalazłem kiedyś taką proporcję na Youtube, później zacierałem torfiaka ze słodu 15 ppm, potem "hard cora" 45 ppm i wszystkie mi smakowały :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


rastro
2000
Posty: 2199
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: rastro » czwartek, 13 sty 2022, 17:36

Izzo pisze: bielmo

O to jest to słowo które mi uciekło...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1200
Posty: 1249
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 13 sty 2022, 18:01

Dzięki Panowie!!! Czyli wnioskuję, że słód lepiej zacierać niż ziarno, ze względu na jakość i zawartość enzymów i cukrów.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4020
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: rozrywek » czwartek, 13 sty 2022, 18:16

kiwitom23 pisze:3. Czy z każdego rodzaju słodu można ukręcić szkocką whisky, czy raczej koncentrować się na słodach wędzonych torfem?

Właśnie tak.
Jak prawdziwa Szkocka to torf.
Beczkę masz, wino masz.
Zalewać beczkę winem po korek nie czekając, wino się rozda jsk będzie niepijalne.
Zacieraj słód torfowy, a przynajmniej w procentowej zdecydowanej większości z innymi słodami, ale słodami, nie ziarnem.

Nie patrz na wydajność, patrz na efekt.

Zbieraj destylaty w damach, uzbierasz na beczkę, to do beki po winie i piwnica.
Jak Szkocja to bez namiastek. To właśnie suszenie słodu torfem to esencja smaku i aromatu, oraz to co da dąb, a także winko w nim trzymane.

Rozumiem twoje rozterki związane z urochomieniem beczki.
Uruchamiaj jak najszybciej, winem beczki nie zepsujesz, najwyżej wino będzie średnie, kij z winem, Szkocka ważna.

Torfuj, zacieraj, destyluj i zbieraj na beczkowy wsad.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

mateusz85
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 12:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bimberek i whysky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: mateusz85 » piątek, 14 sty 2022, 10:10

Cześć podepnę się pod temat.
Mam zalane już 2 beczki winem 30 L i 50 L.
Chciałem jedną zrobić z kukurydzy i jęczmienia. W drugiej chciałem wszystko pomieszać. Zainteresowało mnie zatarcie samego słodu. Teraz moje pytanie
Grzeje wodę do 65 C wrzucam ześróutowany słód mieszając czekam 1h. Następnie chłodzę i dodaje drożdże. Dodaje jakieś enzymy podczas zacierania ?


rastro
2000
Posty: 2199
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: rastro » piątek, 14 sty 2022, 10:21

Jeżeli to będzie sam słód, to on enzymy ma sam z siebie i nic nie trzeba dodawać, ew. antypianę (ale to w sumie nie jest enzym). Enzymy stosuje się do mąki/śruty z niesłodowanego ziarna.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1200
Posty: 1249
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: kiwitom23 » piątek, 14 sty 2022, 18:40

Powrócę do pytania, jaki konkretny słód polecacie na możliwie łagodną wódkę bez ostrych posmaków? Taką, którą i płeć piękna mogłaby się delektować.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6822
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: radius » piątek, 14 sty 2022, 20:23

Na wódkę czystą, polecam słód jęczmienny Nikka. Nawet White Dog po jednym przebiegu jest miodzio :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Online
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1200
Posty: 1249
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: kiwitom23 » piątek, 14 sty 2022, 20:55

Nigdzie takowego nie znajduję. Nikka to chyba bardziej nazwa alkoholu, nie słodu, przynajmniej takie wyniki daje mi wujek Google.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3009
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: Doody » piątek, 14 sty 2022, 21:05

Użyj pilzneńskiego, pale ale, monachijskiego, lub mieszanki tych słodów, będziesz pan zadowolony ;)
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6822
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: radius » piątek, 14 sty 2022, 21:06

Słód Nikka, wytwarza jedna z polskich słodowni, właśnie dla Japońców :) Jeden z kolegów ma tam dojścia, ale tego słodu nie ma w sprzedaży ogólnodostępnej ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2229
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: Góral bagienny » piątek, 14 sty 2022, 21:18

Mała podpowiedz ;) Na wybrzeżu ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4020
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: rozrywek » piątek, 14 sty 2022, 23:05

@Góral.
Na wybrzeżu? Aleś podpowiedział.
Wybrzeżu Kości Słoniowej?
Dajcie linka chłopakowi, a nie denerwujecie go tylko.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


kucio1
100
Posty: 106
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Załączniki
Re: Jaki słód polecacie

Postautor: kucio1 » sobota, 15 sty 2022, 10:24

Jak już mowa o słodzie Nikka. Czy mogą być drożdże Safspirit M1?


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość