Dunder - kożuch (pleśń?)

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvaro
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: Alvaro »

Witam Bractwo.
Panowie, Panie - mam problem. Ostatnia moja kampania rumowa zakończyła się w lecie tamtego roku. Zabezpieczyłem w szczelnych i czystych pojemnikach ok 30 i 20 l dundrów z różnych melas.
Kampania 2023 chciałem zaingurować i ... na obydwóch dundrach pojawił się kożuch.
Czy ktoś ma wiedze, doświadczenie - czy to nadaje się do kuprażu z nastawem rumowy czy tylko kanalizacja?
Zapachy są normalne, neutralne, nie jest to pleśń.
Czy ktoś miał podobnie ?
alembiki
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: zask »

Cześć. Wpisz "Dunder pit". Mogę Ci tylko pomoc w teorii bo doświadczenia z rumem nie mam.

Link do tematu z rumem:

post227359.html#p227359
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: Kamal »

Kożuch do kanalizy, dunder do nastawu ;)
Zapodaj zdjęcie czy napewno to nie pieśń.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvaro
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 14 cze 2011, 19:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum, Starka
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: Alvaro »

Zapach jest ładny, zdjecie słabe, widoczne są tam bąbelki (nie szare nakwity)
Kamal, co sądzisz, zebrać góre i dolać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: kwik44 »

Ja tam wlewałem jak leci. To i tak się destyluje ;)

Tespis
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 14 sie 2023, 22:19
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: Tespis »

Ciekawy film na temat dundru:
https://www.youtube.com/watch?v=GrXbdmbIecA

plus jeszcze jeden interesujący film
https://www.youtube.com/watch?v=-DmHqWZHr60

Generalnie wygląda na to ze jak coś zaczyna "żyć" w dundrze, to zaczynamy to nazywać Muck. I co ciekawe to jest bardzo pożądane. W ramach Muck'a wytwarzają sie kwasy, jeden z nich jako ciekawostka śmierdzi jak wymioty, natomiast po połączeniu z alkoholem etylowym, następuje proces estryfikacji, który zmienia to w estry - czyli związki lotne / zapachowe. I ten kwas o zapachu wymiotów, po przemianie w ester zaczyna pachnieć jak ananas :D

Ja zostawilem sobie dunder po ostatniej destylacji, i po około 1,5 tygodnia już zaczyna pojawiać sie kożuch na górze. Docelowo mam zamiar dodać to do następnej destylacji (nie więcej niż 20-25%), a cześć przegotowanego użyje do zrobienia nastawu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony środa, 6 wrz 2023, 15:41 przez Tespis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: Kamal »

Trochę późno ;)
Osobiście wywalił bym kożuch i dunder do nastawu ;), da napewno inne aromaty. Sam tak kiedyś robiłem, jak miałem kożuch.
K.
Obrazek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: arfi »

Pisałem w innym wątku o moim problemie. Nastaw na rum z dundrem (ok 25-30% nastawu) nie chce mi wystartować. Może za kwaśny? Dzisiaj zauważyłem kożuch i bąble (ale nie pracujące). Kilka dni temu intensywnie napowietrzałem nastaw, mimo to nie 'ruszył'. Kożuch ma specyficzny zapach ale nie odrzuca. Smak nastawu ok, nie czuję specjalnie kwaśności. Czy spróbować nastaw odkwasić (kreda, związki wapna - jakie?) czy też bardziej rozrzedzić - zmieści mi się jeszcze 10-15 l w beczce. Aktualne BLG 26.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dunder - kożuch (pleśń?)

Post autor: Kamal »

Możliwe, że za duża kwasowość, drożdże trefne, zbyt chłodno.
Jest opcja, że dzikusy podejmują pracę, ale to może być loteria bo bakterie też wytwarzają bąble, a zasadniczo alkoholu brak później :pije:, i zapach nastawu jest niekoniecznie miły.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”