Beczki 120l niebieska
-
Autor tematu - Posty: 348
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Witajcie
Nabyłem dwie beczki 120l z takimi etykietami:
Czy po porządnym wymyciu I odkarzeniu (oxi/przedgon) będą się nadawały na zacier/nastaw?
Dodam, że sprzedawca przekonywał iż są po żelatynie
Na dnie jest taka galaretowata pozostałość po czymś
Nabyłem dwie beczki 120l z takimi etykietami:
Czy po porządnym wymyciu I odkarzeniu (oxi/przedgon) będą się nadawały na zacier/nastaw?
Dodam, że sprzedawca przekonywał iż są po żelatynie
Na dnie jest taka galaretowata pozostałość po czymś
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 paź 2023, 09:52 przez Krychu35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Beczki 120l niebieska
Jak po żelatynie spożywczej to beczka powinna mieć atest spożywczy ale etykieta ze zdjęcia sugeruje że był to środek chemiczny. Atest spożywczy to wytłoczony znak na dnie lub boku beczki. Jak taki posiada to beczka nadaje się do kontaktu z żywnością, jak go nie ma to tworzywo z którego jest zrobiona może nie spełniać normy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 paź 2023, 10:09 przez zask, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Karta charakterystyki tego produktu, dostępna w internecie, zawiera informacje, że jest to produkt, wykorzystywany w oczyszczalni ścieków, do oddzielania części stałych od płynnych.
Praestol 333 różni się od tego 859.Jak pisze kolega wyżej, istotne jest, czy jest test spożywczy, a mniej, co w beczce było.
Praestol 333 różni się od tego 859.Jak pisze kolega wyżej, istotne jest, czy jest test spożywczy, a mniej, co w beczce było.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 paź 2023, 12:21 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
Autor tematu - Posty: 348
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Dzięki @Góral bagienny temat znany I czytany.
W moim pytaniu bardziej chodzi mi o to, czy po takiej chemii
( choc karta charakterystyki jakoś tragicznie nie wskazuje na to aby byl to środek zagrażający życiu przy kontakcie) jak ją wymyję będę mógł cokolwiek nastawiać
Bo trudno mi uwierzyć gościowi, który sprzedał mi je, że były po żelatynie
W moim pytaniu bardziej chodzi mi o to, czy po takiej chemii
( choc karta charakterystyki jakoś tragicznie nie wskazuje na to aby byl to środek zagrażający życiu przy kontakcie) jak ją wymyję będę mógł cokolwiek nastawiać
Bo trudno mi uwierzyć gościowi, który sprzedał mi je, że były po żelatynie
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Krychu jak z gówna wodę zrobiło to się nadaje
Może i żelatyna w tym była za którymś razem.
Ogólnie mam różne pojemniki 30,50,60,120,160l zrobione z hdpe i niektóre są bezzapachowe, inne pomimo płukania, czyszczenia, (soda kaustyczna, perhydrol z kwaskiem oraz przedgony) walą jakaś chemią. Pomimo że staram się unikać używania tych z obcymi aromatami, miałem ze dwa przypadki gdzie to transportu nastawu (kilka h) musiałem użyć tych *aromarycznych".
Nie zauważyłem żadnych zmian ani w smaku ani w zapachu więc poszło na rurki. Po procesie tym bardziej żadnych zmian nie wyczuwałem.
Teraz w beczkach 60l hdpe stoją rodzynki, już ponad miesiąc i wszystko z nimi ok.
Może i żelatyna w tym była za którymś razem.
Ogólnie mam różne pojemniki 30,50,60,120,160l zrobione z hdpe i niektóre są bezzapachowe, inne pomimo płukania, czyszczenia, (soda kaustyczna, perhydrol z kwaskiem oraz przedgony) walą jakaś chemią. Pomimo że staram się unikać używania tych z obcymi aromatami, miałem ze dwa przypadki gdzie to transportu nastawu (kilka h) musiałem użyć tych *aromarycznych".
Nie zauważyłem żadnych zmian ani w smaku ani w zapachu więc poszło na rurki. Po procesie tym bardziej żadnych zmian nie wyczuwałem.
Teraz w beczkach 60l hdpe stoją rodzynki, już ponad miesiąc i wszystko z nimi ok.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 paź 2023, 16:44 przez Mrooq, łącznie zmieniany 1 raz.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
To i tak idzie do destylacji, więc liuz.
Mam jedną beczkę 220 l po papryce solonej czy kiszonej. Wsad był w worku, ale coś się przelało i mimo upływu dziesięciu lat beka pachnie papryką. A że lubię zapach papryki, to mi nie przeszkadza, a w destylatach nic nie wyczuwam.
Mam jedną beczkę 220 l po papryce solonej czy kiszonej. Wsad był w worku, ale coś się przelało i mimo upływu dziesięciu lat beka pachnie papryką. A że lubię zapach papryki, to mi nie przeszkadza, a w destylatach nic nie wyczuwam.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek