Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
kedziorek91
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
Krótko o sobie: Taki sobie odredzony łeb ;p
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Plastik PEHD

Postautor: kedziorek91 » wtorek, 18 maja 2010, 21:33

Witam! Co myślicie o robieniu nastawów w beczce (70 litrowej) wykonanej z plastiku PEHD?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Kucyk » wtorek, 18 maja 2010, 21:35

A co to takiego PTHD?
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Maciej_K » wtorek, 18 maja 2010, 21:37

PEHD, HDPE, high density polyetylene... Można. Szwedzi nawet robią z tego kotły.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."


Autor tematu
kedziorek91
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
Krótko o sobie: Taki sobie odredzony łeb ;p
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: kedziorek91 » wtorek, 18 maja 2010, 21:39

Na mojej plastikowej beczce od dołu tak pisze. Jest to chyba jakiś rodzaj plastiku ;)

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Kucyk » wtorek, 18 maja 2010, 21:41

Bardziej w pytaniu chodziło mi o to, skąd Kolega Kędziorek taki symbol polimeru znalazł... Aaaaa.... pewnie z dołu beczki! 8-)

Poszukaj innych symboli, choć jeśli beczka służyła przechowywaniu martwych niemowląt, to może się średnio nadawać.
أسامة بن لادن


Autor tematu
kedziorek91
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
Krótko o sobie: Taki sobie odredzony łeb ;p
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: kedziorek91 » wtorek, 18 maja 2010, 21:52

Jest ona nowa gdyż mama ją kupiła i miała nadzieje w niej ogórki kiszone robić ale ją szybciej znalazłęm ;p

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Zygmunt » wtorek, 18 maja 2010, 21:52

Powszechne znane kiszone niemowlaki z Czerniejowa były trzymane (o ile dobrze fotki prasowe pamiętam) w beczce do ogórasków, niebieskiej, plastikowej- więc beczka jak najbardziej nadająca się :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Maciej_K » wtorek, 18 maja 2010, 22:21

Tamte beczki były do kapusty... Znów mi się przypomniał Terry Deary, który przestrzegał przed myleniem azteckich glinianych beczko-trumienek dla dzieci ze słoikami z dżemem... Jakby ktoś pytał: tak, kamionka nadaje się.

A tak w ogóle to sam na wsi mam taką niebieską sześćdziesiątkę po ogórach. Myłem ją kilka razy, odkażałem pirosiarczynem, dwa razy w niej fermentowało (raz cukrówka, raz pseudośliwa), wietrzyła się, ostatnio ostro ją siarkowałem, teraz stoi w niej dwadzieściaparę litrów jabcoka... a i tak pewnie będzie walić ogórem. Zapach nie do wyparcia chyba.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Kucyk » środa, 19 maja 2010, 19:07

Maciej_K pisze:Zapach nie do wyparcia chyba.

Można go wyprzeć niedużym niemowlakiem... 8-)
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: pokrec » czwartek, 20 maja 2010, 16:35

Maciej_K: ja tez popełniłem ten błąd i nastawiłem nalewkę z wiśni w słoju po ogórkach. Szklanym. Myłem, płukałem, czarowałem, okadzałem, niestety, wiśniówka miała lekki posmak kiszonych ogórków. Wypitka i zakąska w jednym...
Sądzę, że to nie słój woniał, ale... nakrętka od słoja. Ona jest od środka powleczona jakims palstikiem i ma podobna uszczelkę. I owe plastiki przełażą zapachem kiszenia jak mało co.
A pisali mi chemicy, uczyli, że plastiki zasadniczo są obojętne chemicznie względem kuchennych rzeczy. Tymczasem zwyczajna woda w poliuretanowym bukłaku Made in USA po godzinie tak śmierdoliła plastikiem, że bałem się ją pić.
Zasada jest prosta: nie wolno mieszać naczyń fermentacyjnych z tymi od kiszenia. Nie wolno z 2-ch przyczyn: po pierwsze zapach kiszonych ogórków jest ultratrwały, po drugie, bakterie kwasu mlekowego bardzo ujemnie wpływają na fermentujące zaciery, nastawy i wina. W jednej mądrej książce pisali nawet, że nie wolno fermentowac wina w tym samym pomieszczeniu, w którym się cos kisi.
Ja do fermentacji kupiłem 2 plastikowe, niebieskie beczki 50 i 60 litrów i uzywam ich tylko do tego celu oraz do spuszczania wina znad osadu (i potem z powrotem do balona).
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.


Autor tematu
kedziorek91
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2009, 20:54
Krótko o sobie: Taki sobie odredzony łeb ;p
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: kedziorek91 » czwartek, 20 maja 2010, 21:39

Całe szczęście w tej mojej beczce nie było jeszcze nic kiszone wiec mogę spokojnie nastawiać :)


cyniu22
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 4 paź 2010, 13:52
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: cyniu22 » sobota, 29 sty 2011, 11:11

Mam problem trochę z innej beczki :D , zastanawiam się czy w plastikowych beczkach mogę przechowywać nastaw przez dłuższy czas (2-3miesiące) ,w teorii nie jest zalecane przechowywanie wina w plastiku ale czy ma to aż tak duże znaczenie w przypadku przerobionego nastawu ( szklane balony są drogie a w przypadku beczki wystarczy w pokrywkę wkleić rurkę fermentacyjną).

Awatar użytkownika

Maciej_K
400
Posty: 407
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 18:47
Krótko o sobie: Majster
Ulubiony Alkohol: Nalewka aptekarska i polskie krafty
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Maciej_K » sobota, 29 sty 2011, 13:50

Przy zachowaniu należytej higieny - nie ma żadnych przeciwwskazań do nawet dłuższego przechowywania nastawu.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Kucyk » niedziela, 30 sty 2011, 17:35

Cyniu, ja przechowuję przefermentowaną pulpę jabłkową już 4 miesiące i nic się z nią złego nie dzieje. Mało tego, przechowywałem prawie rok sfermentowane soki z pomarańczy i grejpfrutów i w niczym nie znać było tego przechowywania. Warunek nr jeden - tak jak Kolega Maciej pisze - beczki mają być czyste i szczelnie zakryte oraz nr dwa: trzymane w chłodzie.
أسامة بن لادن


Darek1
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 15 gru 2010, 09:55
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Darek1 » piątek, 11 mar 2011, 16:10

Plastik przeznaczony do kontaktu z produktami spożywczymi musi posiadać symbol noża i widelca. Pozdrawiam


pradera63
10
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 13 maja 2011, 16:48
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: pradera63 » niedziela, 22 maja 2011, 14:52

Ja niestety mam złe doświadczenia z nastawianiem w beczce plastikowej: post32765.html#p32765
Po zmianie fermentatora na szklany, problem znikł.


lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 14:11
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: lech.zywiec » czwartek, 20 paź 2011, 20:55

Panowie! Oczekując na kolumnę chcę kupić trochę osprzętu. Lepiej kupić jedną dużą beczkę np. 200 l na fermentator, czy 2-3 mniejsze? :?:

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: Zygmunt » czwartek, 20 paź 2011, 21:56

Kup kilka mniejszych, najlepiej tych 33l i jedna beczkę np. 60, czy 120l. Tak jest najwygodniej :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


lech.zywiec
50
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek, 5 wrz 2011, 14:11
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: lech.zywiec » piątek, 21 paź 2011, 07:35

Nie wspomniałem, że keg będę miał 50l, te 33l nie będą w tym przypadku za małe?


manunderthemoon
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 09:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Drinker
Załączniki
Re: Plastik PEHD

Postautor: manunderthemoon » czwartek, 29 gru 2011, 19:04

Witajcie,
zaczerpnięto z forum wino.org od użytkownika Olmek:
" Najlepsze do celów winiarskich są beczki z polipropylenu (PP) , bez zapachu , całkowicie obojętne chemicznie i nierozpuszczalne w najmniejszym stopniu w żadnym związku organicznym.
trochę gorsze z politereftalanu etylenu(PET) , i polietylenu o dużej gęstości (HDPE). Znaczek noża i widelca informuje tylko o dopuszczeniu do konaktu z żywnością i nie przesądza o tym ,że nie wprowadzimy do wina obcych "aromatów". Wino wszak , to zupełnie coś innego niż kapusta kiszona , choć i to i to żywność. Jeżeli chodzi o HDPE , najlepiej wybierać beczki bezbarwne lub białe , mamy wówczas pewność ,że są wyprodukowane z nowego granulatu , wszystkie kolorowe , a szczególnie czarne z "polietylenowego złomu". "
Co sądzicie?
Proszę tych, co używają beczek plastikowych i czują się dobrze (tych co źle, o nic nie proszę, jedynie czuć się dobrze) powiedzieć o swoich pojemnikach parę słów. Np, jakie na nich są oznaczenia, jakie wrażenia z użytkowania, czy są jakieś porady. Czy ma ktoś wspomniany pojemnik z PP. No i gdzie można nabyć. Na allegro patrzyłem, same podejrzane o poprzedni kontakt z czymś paskudnym jak chemia budowlana albo kichy chińskich świń.

Pozdrawiam,
Mum


Wróć do „W czym nastawiać?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości