nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy

Post autor: wawaldek11 »

Część zakupionych rodzynek chyba poczeka do następnego lata na przerób. I raczej nie martwię się o przechowanie. Jak nie dostaną wilgoci, to nie powinno się z nimi nic złego wydarzyć. Może otworzę kartony, aby jeszcze doschły.
Ogólnie, to nie podoba mi się ich zapach i nastawu też - mało owocowy, jakby chemiczny, trochę przypalony jak melasa :mrgreen: Ale zauważyłem, że moja kichawa nie odbiera wszystkich zapachowych bodźców liniowo tylko wybiórczo.
A trunek powstanie dopiero za kilka tygodni. Chciałbym uzyskać choć trochę aromatów grappy, ale to będzie raczej trudne, bo ani pestek, ani szypułek :bezradny: Spróbuję do drugiego gotowania dodać liści i gałązek winorośli, ale to na małej próbce.
Pozdrawiam,
Waldek
koncentraty wina

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Carl »

wawaldek, dzięki za info.
Co do zbliżenia się do grappy, to zauważ, że zbliża się termin zbioru winogron, więc może aby osiągnąć zamierzony efekt warto byłoby dodać trochę wytłoków do rodzynek?

Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

wawaldek11 pisze: środa, 23 sie 2023, 14:30...
Ogólnie, to nie podoba mi się ich zapach i nastawu też - mało owocowy, jakby chemiczny, trochę przypalony jak melasa :mrgreen: ...
Też mam takie odczucia.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Mrooq
400
Posty: 433
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Mrooq »

I ja potwierdzę że zapach rodzynek jakiś taki chemiczny, nastaw podobny a nawet bardziej intensywny. Ale surówka bez zastrzeżeń, ładny owocowy zapach, sądzę że wyjdzie z nich jakaś brandy i nie będzie trzeba na spiryt przerabiac
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3070
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Przerobiłem 20kg żadnego obcego zapachu nie czułem ;)
Surówka ładnie pachnie rodzynkami :D
Mam nadzieje że wyjdzie coś dobrego :scratch:
Rodzynki były od @manowar
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

Przerobiłem właśnie 50 kg rodzynek. W moim odczuciu to będzie dobry alkohol, może nie tak aromatyczny jak niektórzy z nas oczekują, ale dobry. Wydajność to prawie 14 l w przeliczeniu na czysty spirytus, więc nieźle.
Nawet taki świeży, prosto z półek da się wypić po rozcieńczeniu bez obrzydzenia :D
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

kwik44
1250
Posty: 1271
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: kwik44 »

Hmm to smuteczek, wygląda na to, że za mało wziąłem...
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

Jeszcze są :D
Dziś miałem dostawę. Cena 1,2 zł/kg + koszt transportu.

P.S. Dla jasności, tylko niewielką część przerobię sam.
Zdecydowana większość ma już innych właścicieli, to coś w rodzaju akcji jak ta z melasą.
photo_2023-08-23_19-40-21.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 sie 2023, 05:45 przez psotamt, łącznie zmieniany 1 raz.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

geoorge
50
Posty: 65
Rejestracja: niedziela, 21 mar 2010, 11:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: geoorge »

Może jest ktoś z Podkarpackiego kto zamawia lub chce zamówić rodzynki?
Awatar użytkownika

Mrooq
400
Posty: 433
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Mrooq »

Mrooq pisze: środa, 23 sie 2023, 15:53 I ja potwierdzę że zapach rodzynek jakiś taki chemiczny, nastaw podobny a nawet bardziej intensywny
Dziś nastawiłem kolejne 30 kg i tu jest zupełnie inaczej, zapach nastawu całkiem przyjemny. Te dziwne aromaty "chemii" w porównaniu do poprzedniego nastawu sa dużo mniej wyczuwalne.
Pierwsza paczka 10kg która poszła na testowy nastaw była w środku słabo zawinięta i jeszcze gorzej zaklejona, możliwe że powietrze miało większy dostęp.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: manowar »

I ja powiem bo przerabiam. Zapachy różnią się między poszczególnymi pudełkami wyróżniam 3:
- ciężki stęchły piwniczny - niestety te pudełka musiały złapać gdzieś wilgoć. Zdarza się, że te paczki mają też pleśń
- ciężki melasowy, muscavado - mocno scukrzone rodzynki. Niektóre puszczają lepką słodką ciesz
- najlżejszy typowo rodzynkowy - rodzynki najlepszej jakości - mało albo prawie niescukrzone, mocno wysuszone
Na palecie u mnie były wszystkie typy - loteria - niestety były też z pleśnią. To co dobre trafiło z sokiem jabłkowym i robi... Dam znać
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

rykowyryk
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 8 sty 2020, 21:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta własnej produkcji
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Powiat Stalowowolski
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: rykowyryk »

Dotarły rodzynki i do mnie. Tak jak wspomniał kolega powyżej, rodzynki są różne jedne bardziej wysuszone inne wilgotne, pleśni na razie nie zauważyłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Trochę czasu minęło więc chwalcie się co Wam wyszło z rodzynek. ;)
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: wawaldek11 »

Surówka :) Uszlachetniać będę zimową porą.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3070
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Góral bagienny »

:witam: U mnie kaszana :angry:
Zrobiłem drinka i wylałem, jak na razie nie nadaje się to do picia.
Robione 2 razy na czapie od alembika.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

Przerobiłem wszystkie jakie miałem. Część rozcieńczone do 60% i w gąsiorkach z dębem francuskim i USA mocno palonymi, trochę czystego też dojrzewa. Druga patia rozcieńczona do 43% i to tylko z rodzynkami, 100 gramów na 5 litrów. Trochę też i bez niczego.
W moim odczuciu to najbardziej pijalna surówka jaką kiedykolwiek miałem. Stąd też mam nadzieję na niezły alkohol po dojrzeniu. Robiłem na raz na 4 półkach z katalizatorem i OLM mocno tnąc z przodu i z tyłu. Te ogony potem wlewałem do kolejnego gotowania i tak w kółko :D

W żadnym z kartonów nie było pleśni. Rodzynki były też różne; różna barwa, jedne klejące, drugie suche, jedne mocno scukrzone, inne prawie wcale. Drożdżom pasowały wszystkie :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Czach
50
Posty: 60
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Czach »

Opadają wam rodzynki na dno po fermentacji? U mnie jakoś nie chcą, czapa jest pomimo zatapiania od 3 tygodni.
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

To nie rodzynki mają opaść, a resztki rodzynek, skórki. U mnie enzym rozwalał je bardzo skutecznie i czapa była do końca fermentacji. Po jej zakończeniu opadała, nie było nic na wierzchu. Zawartość każdej beczki raz na dobę mieszałem.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

bart412
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 23 maja 2023, 18:02
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: bart412 »

Pierwsze 10kg zrobiłem na drożdżach AD Turbo Fruit i przeprowadziłem rektyfikację. Chciałem otrzymać czysty alkohol i go rozwodnić ale ku mojemu zaskoczeniu po rozcieńczeniu wyszedł trunek o fajnym rodzynkowym smaku i zapachu. Trochę było tu przypadku, ale trunek wyszedł przedni. Część nadal stoi w szkle i dojrzewa.

Drugie podejście miało zaowocować rodzynkowym destylatem, i tak do beczki poszło 20kg rodzynek i bayanusy. Najpierw przeprowadziłem odpęd na kolumnie (jeden zmywak + 3 garście sprężynek) bez dzielenia frakcji - jedynie odlałem pierwsze 50ml. Otrzymaną surówkę rozcieńczyłem do 20% i solidnie dzieliłem frakcje. Podczas drugiego procesu w pomieszczeniu zamiast rodzynkowego zapachu czuć było bardziej jak by ktoś gotował zupę grzybową :scratch:, i ten sam zapach było czuć w gotowym destylacie, jednak wymieszany z czymś owocowym. Po tygodniu zapach grzybów zginą i pozostał owocowy zapach, jednak żeby stwierdzić że to rodzynka nie sposób.

Efekty wyszły w obu przypadkach inne niż zamiary, no chyba że ten drugi destylat ujawni swoje walory po jakimś czasie. W każdym bądź razie, pierwsza próba wyszła bardzo pijalna i zostało już niewiele trunku schowanego głęboko w piwnicy. Z drugą wersją na ten moment zastanawiam się co uczynić, ale chyba zapomnę o niej na dłuższy czas i się okaże.
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 328
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 158 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: MalyJack »

Góral bagienny pisze: wtorek, 26 wrz 2023, 18:42 :witam: U mnie kaszana :angry:
Zrobiłem drinka i wylałem, jak na razie nie nadaje się to do picia.
Robione 2 razy na czapie od alembika.
Góralu, a co z nim nie teges? Chemiczny? Qrcze wstawiłem rodzynki (żródło pewnie to samo). Właśnie przestały chodzić i będę działał. A, że u Ciebie technologia podobna tom ciekaw co to za wytwór końcowy?
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3070
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 567 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Trochu chemii trochu przypalenizny i trochu rodzynek :shock:
Ogólnie na smak i zapach do :dupa:
Ale z winogronami też tak mam że długo się układają.
Więc destylat w kąt i czekamy z pół roku co wyjdzie :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Czach
50
Posty: 60
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Czach »

psotamt pisze: środa, 27 wrz 2023, 13:24 Po jej zakończeniu opadała, nie było nic na wierzchu.
Dzięki
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: manowar »

Ja rodzynki zalewałem sokiem jabłkowym (kto bogatemu zabroni, ale był za koszt transportu i jeszcze mam go sporo). Na 10kg 36l soku. Destylacja z pewną ilością rodzynek, ale znaczna większość poszła out. Z dwóch nastawów (+3l pogonu po ekstrakcie słodowym) wyszło mi ok 15l surówki ok 60% - ciągnięte do 98 na kegu. Przód odebrany bardzo wolno na 500-600W - destylacja w okolicach 800-900W na mojej pseudo alembiku... taki duży miedziany dzban przerobiony. Zapach bardzo obiecujący, gdybym nie ciągnął tak głęboko poszło by od razu do beczki, ale człowiek jest pazerny i czeka go druga destylacja. Myślę, że po leżakowaniu to będzie udany produkt.
Ostatnio zmieniony środa, 11 paź 2023, 00:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Dopiero dziś gotowalem rodzynki. 8-)
Nastawiłem nierozdrobnione na drożdżach CO-16. Strasznie to gęste. :(
Wyszło mi 11 litrów surówki o mocy 50% z 15kg. Dobry to wynik czy mieliście lepsze?
Po drugiej destylacji towar pójdzie do beczki.
Ostatnio zmieniony środa, 15 lis 2023, 20:34 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

psotamt
1200
Posty: 1200
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 179 razy
Otrzymał podziękowanie: 402 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: psotamt »

drgranatt pisze: środa, 15 lis 2023, 20:03 Wyszło mi 11 litrów surówki o mocy 50% z 15kg. Dobry to wynik czy mieliście lepsze?
Wynik bardzo dobry.
Gratulacje :ok:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Carl
200
Posty: 243
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Carl »


drgranatt pisze:Strasznie to gęste. :(
A ile wody dałeś na te 15 kg?



Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Wody nie mierzyłem ale razem wyszło mi 50 litrów.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Takie pytanko.
Jeśli już ktoś przerobił rodzynki to czy destylat wlewaliście do beczki? Jeśli tak to o jakiej mocy?
Tak samo jak przy whisky i może mniej?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

fils1
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 20 lip 2021, 20:09
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: fils1 »

Przerobiłem 30kg rodzynek ( stripping na głowicy alembikowej własnej produkcji + odpęd na tym samym urządzenie z mocnym cięciem ). 19 września wlałem do beczki 9,7l o mocy 63%. Beczka 10l trzyletnia, dobrze wyługowana. W tej chwili destylat ma kolor jasno słomkowy i próbka po rozcieńczeniu do 40% zaczyna przypominać brandy.
pozdrawiam
Piotr

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: wawaldek11 »

Beczki nie mam wolnej i wlałem do kamionki ok. 75%. Na świeżo delikatnie mówiąc średni. Większość poszło na spiryt, a wódeczka z niego zasmakowała kolegom.
Wolę destylaty z winogron :ok:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

wawaldek11 pisze: poniedziałek, 4 gru 2023, 16:33 Wolę destylaty z winogron :ok:
Jak to mówią: Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Najbardziej interesuje mnie moc destylatu wlewanego do beczki. Słyszałem takie opinie, że powinien mieć 40% ale czy to prawda? :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7508
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: radius »

wawaldek11 pisze: poniedziałek, 4 gru 2023, 16:33 Wolę destylaty z winogron
No, to polecam ci spróbować takiego destylatu od Górala bagiennego. Pierwsza klasa :poklon; 50% a pije się jak sok winogronowy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

W tzw między czasie znalazłem coś takiego: https://www.milerpije.pl/brandy-shustoff.html
Chyba uzyskałem odpowiedź na moje pytanie co do mocy destylatu wlewanego do beczki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3943
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Doody »

Brandy nie powinna być słabsza niż 40%, a tym samym musisz wlać do beczki destylat o mocy wyższej. Jeżeli chcesz trzymać w wilgotnej piwnicy przez 3 lata to destylat powinien mieć 60%. Jeżeli 2 lata to 50-52. Jeżeli tylko rok to wystarczy 45%.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: rozrywek »

drgranatt pisze: poniedziałek, 4 gru 2023, 13:37 Takie pytanko.
Jeśli już ktoś przerobił rodzynki to czy destylat wlewaliście do beczki? Jeśli tak to o jakiej mocy?
Tak samo jak przy whisky i może mniej?
To wszystko zależy od wilgotności pomieszczenia.
Anioły swoje wezmą.
Powyżej 60 procent wlewaj.
Poniżej to ci na koniec lura wyjdzie.
Wlewaj ok 65- do 70 procent max.
Gotowca potem rozcieńczysz.

Ale jak wspominam zależy dużo od wilgotności pomieszczenia.
Albo ci wypije wodę, albo zabierze alko.
To ważne.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2708
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 252 razy
Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: jakis1234 »

Adam proszę, ja już mam dosyć. Wchodzę na AD i na 6 nowych postów, 4 to Rozrywek. Tęsknię już za czasami, kiedy się nie odzywałeś.
Nie znasz się na wszystkim, a piszesz jakbyś miał doświadczenie w każdej dziedzinie.
Widzę, że większość ludzi, którzy Ciebie znają, już sobie odpuściła komentowanie.
Ja mam nadzieję, że ze względu na naszą znajomość jakoś do Ciebie dotrę, ale coraz bardziej skłaniam się do zablokowania wyświetlania Twoich postów.
Ostatni raz proszę :poklon; - zbastuj i pisz trzy razy mniej, w sprawach w których masz jakąś wiedzę, a nie powtarzaj informacji, którzy wszyscy znają i nie wnoszą nic nowego.
"Mowa jest srebrem a milczenie zlotem"
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: rozrywek »

Ciebie posłucham jakisiu1234.
Ale to nie moja wina że mam sporo wiedzy.
Wylogowuję się zatem. Jak sobie życzysz.
Ps: Grzesiu. Mam sporo wiedzy i doświadczeń.. To źle że chcę tym się podzielić?
Mam stylistykę jaką mam..
Ą ę bułkę przez bibułkę? To nie ja.

Wracając do rodzynek..
Ja ostatnio jak robiłem nastaw z rodzynek...To je zmieliłem maszynką do mięsa. Na najgrubszych oczkach.
Łatwo się zmieliło, szybko poszło.
Nastaw ładnie ruszył od razu i świetnie pracował.
Całe rodzynki to napuchną, a takie już nie.
I grzybki mają doskonały dostęp do cukrów prostych.
Trzeba ułatwiać, nie utrudniać.
A fermentacja nie była burzliwa.
To był sztorm. 10 w skali Beauforta.
Od razu doradzam: Nie nastawiaj 3/4 fermentora. Nastaw 1/2. Bo wyskoczą.

Także tego ten.
Już wiecie jak postępować z rodzynkami.
Zawsze wrócą do pierwotnego kształtu. Muszą się rozprężyć.
Susz to susz..
Zgadza się panie @jakis1234
? Zgadza się?
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 gru 2023, 03:57 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2064
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: drgranatt »

Doody pisze: poniedziałek, 4 gru 2023, 20:18 Brandy nie powinna być słabsza niż 40%, a tym samym musisz wlać do beczki destylat o mocy wyższej. Jeżeli chcesz trzymać w wilgotnej piwnicy przez 3 lata to destylat powinien mieć 60%. Jeżeli 2 lata to 50-52. Jeżeli tylko rok to wystarczy 45%.
No właśnie. Tu jest cały problem, że moja piwnica jest sucha i ciepła więc ubywa sporo. W beczce niby %% przybywa i ubywa wody ale anioły też mają swoją działkę.
Ale chyba już wiem co zrobię bo warunków w piwnicy nie zmienię.

Wszystko zależy czy wezmę beczkę świeżą czy już wyługowaną a % dopasuję do wielkości beczki aby była zalana pod korek i na dolewkę starczyło.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3943
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: Doody »

Jeżeli % rośnie to lepiej wlać do beczki nie mocniejsze jak 45%. Ja kiedyś w suchym garażu (ale chłodnym) zrobiłem taki patent, że beczkę nakryłem dużym kartonem (takim od lodówki) i razem z beczką pod kartonem umieściłem 2 wiadra pełne wody, Co 2-3 tygodnie odkrywałem i dolewałem wody do wiader. Pod kartonem powietrze musiało być wilgotniejsze niż w reszcie garażu. Idealnie nie było ale procent spadł po roku o 2 punkty ;) a ubytek, choć duży, był akceptowalny.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7508
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: nastaw z rodzynek na brandy / koniak

Post autor: radius »

rozrywek pisze: wtorek, 5 gru 2023, 02:41 Ale to nie moja wina że mam sporo wiedzy.
Niestety, większość tej wiedzy, to wiedza teoretyczna. Zasłyszana i gdzieś "zaczytana". Twoja chęć brylowania na forum zaczyna być męcząca, więc spasuj trochę, jeśli nie chcesz aby większość z nas cię "znielubiła" ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”