ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Czy widzielibyście sens wspomożenia Łatwego Kwaśnego Zaciueru Wujka Jessiego drożdżo-grzybkami Koji?
Czyli w kolejnych partiach podsypywać kukurydzę w większej ilości i trochę Koji (powiedzmy że mniej niż te 9g/kg). Cukru mniej albo wcale. Oczywiście w kolejnych batchach podmiana części kukurydzy, dunder i cała reszta jak w oryg. Wujku Jessim.

Co wy na to? Może ktoś robił ŁKZWJ lub sour mash przy udziale Koji. Może zamiast Koji lać troszkę płynnych enzymów?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kasko
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Post autor: Kasko »

Cześć. Myślę, że dodatek nie wiele wniesie do nastawu.Jeśli chodzi o zwiększenie ilości produktu finalnego to dodatek koji czy enzymów coś tam da lecz pewnie wydłuży się czas fermentacji. Jeśli chodzi o aromat i smak to skłaniał bym się raczej do zagotowania wpierw kukurydzy. A swoją drogą to ciekawiło mnie kiedyś jakby dodać popkornu czy zapach zmieniłby się.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Post autor: psotamt »

Kasko pisze:A swoją drogą to ciekawiło mnie kiedyś jakby dodać popkornu czy zapach zmieniłby się.
Bez wątpienia tak. Waliłoby McDonaldem czy innym olejem z KFC. Osobiście nie odważyłbym się.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Post autor: FRUTTI »

Ta kombinacja nie będzie dobra . Zrób nastaw na koji po 3tygodniaj jak chcesz zwiększyć ilość urobku dodaj 1kg do 1,5kg na 10kg śruty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”