Znaleziono 111 wyników

autor: kokornik
środa, 18 lis 2020, 23:24
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 257

Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

Zastanawiam się nad użyciem do whisky słodu + jęczmienia niesłodowanego. Załóżmy, że zatrze się ten niesłodowany czy to za pomocą słodu, czy dodanych enzymów czy za pom koji. Jaki ma wpływ na smak zastąpienie słodu jęczmiennego jęczmieniem niesłodowanym? W jakich proporcjach je stosować? Wiadomo też...
autor: kokornik
sobota, 14 lis 2020, 19:54
Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
Temat: Aabratek z e destylatory.ll
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1695

Re: Aabratek z e destylatory.ll

Airacobrator pisze:http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabratek-ka60p13-olm-destylator-96-p-819.html

Pyt. do kolegi @kula: dlaczego jeszcze stosujesz połączenia na wywijki skręcane śrubami w podstawowych zestawach, a nie standardowe złącza typu sms, tri-clamp? Tyle taniej?
autor: kokornik
sobota, 14 lis 2020, 18:50
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Kolumna półkowa 3'' jakie grzanie i odbiór
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 309

Kolumna półkowa 3'' jakie grzanie i odbiór

Mam pytanie:
wie ktoś może na jakiej mocy grzania powinna pracować kolumna 3'' z 5 półkami? Jaki bedzie odbiór?
autor: kokornik
czwartek, 12 lis 2020, 12:07
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Głowica Aabratek czy shotgun nad kolumną półkową
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 805

Głowica Aabratek czy shotgun nad kolumną półkową

Zastanawiam się co dać nad kolumną półkową: a) deflegmator typu shotgun i dalej chłodnice Liebiga b) głowicę aabratek Konfiguracja typu a przeważa w gotowych zestawach, jednak mając już aabratka (wymagane jakieś złącze tri-clamp) to szybko możnabyłoby przezbrajać kolumnę z wypełnieniem na półkową. J...
autor: kokornik
czwartek, 29 paź 2020, 23:02
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 1014

Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Oto tłumaczenie przepisu z homedistiller.org, wrzucam to ze względu na ciekawą koncepcję zastosowania otrębów pszennych do nadania cukrówce charakteru zbożowego. U nas te otręby na allegro są do dostania 23zł/worek 20kg, pozostałe składniki b. tanie, więc może warto, jako alternatywa drożdży turbo d...
autor: kokornik
czwartek, 17 wrz 2020, 12:17
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 88713

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Apropos fermentacji enzymy+koji: Może tak zróbcie: - zacieranie enzymami, próba jodowa i jeśli coś zostało skrobii to koji - jak nie ma skrobii to jakieś fermiole czy inne do zbożówek i do boju Tyle tylko, że koji mogą nie ruszyć nie dlatego, że braknie im papu, ale dlatego, że alkohol może im prze...
autor: kokornik
środa, 16 wrz 2020, 08:11
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 88713

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Apropos fermentacji enzymy+koji:
Może tak zróbcie:
- zacieranie enzymami, próba jodowa i jeśli coś zostało skrobii to koji
- jak nie ma skrobii to jakieś fermiole czy inne do zbożówek i do boju
autor: kokornik
poniedziałek, 7 wrz 2020, 11:36
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Czeremcha - przepisy
Odpowiedzi: 114
Odsłony: 21746

Re: Czeremcha - przepisy

A co sądzicie o suszeniu czeremchy (z pestkami, np. w suszarce do grzybów) i wykorzystywaniu tego typu surowca w późniejszym czasie?
autor: kokornik
poniedziałek, 7 wrz 2020, 01:32
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Czeremcha - przepisy
Odpowiedzi: 114
Odsłony: 21746

Re: Czeremcha - przepisy

To ja może bez takich mądrości chemicznych: myślicie że przetrzymanie czeremchy w zamrażarce nie zaszkodzi (albo pomoże tak jak np. tarninie). Nie mam na razie czym zalać, a dzisiaj wpadło parę kilo czeremchy...
autor: kokornik
piątek, 4 wrz 2020, 07:42
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 88713

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Po 2 dniach pracy, w zacierze na mące pszennej i koji, utrzymuje się na górze czapa z piany i rzadkiego ciasta, ma ok 5cm. Rozmieszać mieszadłem, czy lepiej nie grzebać i czekać aż samo opadnie i się rozpuści?
autor: kokornik
środa, 2 wrz 2020, 16:16
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 88713

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Jeszcze jedno pytanko: co sądzicie o dodatku kwasku cytrynowego (lub innego zakwaszacza) i pożywki (np. DAP) do zacieru z mąki na Koji? Jak dawkować?
autor: kokornik
wtorek, 1 wrz 2020, 08:24
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 88713

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Jeszcze pytanko: do fermentora typu wiadro 30l ile wejdzie mąki? Mocno się ten zacier na Koji pieni? Do jakiego poziomu lać?
autor: kokornik
poniedziałek, 31 sie 2020, 20:53
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 659
Odsłony: 88713

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Robił ktoś próby jodowe w czasie fermentacji? Po jakim czasie te Koji przerabiają całą skrobię na cukier?

I jeszcze jedno: myślicie że jak z zacieru z mąki przed gotowaniem zostawi się gęste, to moŻna to użyć jako starter do następnej partii?
autor: kokornik
środa, 1 kwie 2020, 09:49
Forum: Zdrowie i Bezpieczeństwo
Temat: Plyn dezynfekcyjny do rąk na bazie etanolu
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1111

Plyn dezynfekcyjny do rąk na bazie etanolu

Co sądzicie o tym przepisie: Środek do dezynfekcji #1: Przepis rekomendowany przez WHO Pierwszy przepis na płyn do dezynfekcji, który zrobisz sam, jest oparty na wodzie utlenionej i spirytusie. Najważniejsze w jego wypadku są proporcje i odpowiednie stężenie alkoholu. Na około 1000 ml środka odkażaj...
autor: kokornik
środa, 1 kwie 2020, 08:44
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Regulacja pH w nastawie cukrowym
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 783

Regulacja pH w nastawie cukrowym

Zmierzył się ktoś z tematem "Regulacja pH w nastawie cukrowym". Chodzi o nastaw cukrowy fermentowany drożdżami gorzelniczymi albo piwowarskimi (nie turbo) z dodatkiem pożywki (np. na bazie DAP). Doczytałem, że idealne pH powinno być w tym przypadku 4-4.5. Znacie proporcje: waga kwasku cytr...
autor: kokornik
sobota, 29 lut 2020, 08:25
Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
Temat: iSpindel
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 5107

Re: iSpindel

bielok pisze:Znalazłem takie zdjęcia.

gdzie kupowałeś obudowę i te gniazdka?
autor: kokornik
poniedziałek, 24 lut 2020, 19:57
Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
Temat: iSpindel
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 5107

Re: iSpindel

bielok pisze: w moim przypadku mam złożone dwa brewpiless do kontroli temperatury fermentacji i ispindel ma być do nich tylko dodatkiem.

Też myślę o brewpiless, możesz zrobić zdjęcie swoich, zastanawiam się nad obudową i gniazdkami.
autor: kokornik
niedziela, 23 lut 2020, 19:19
Forum: Nastaw na Rum
Temat: Rum krzysiowy
Odpowiedzi: 36
Odsłony: 6376

Re: Rum krzysiowy

tania ta melasa nie jest: 140zł za 10l. jeden z droższych domowych trunkó robisz
autor: kokornik
niedziela, 23 lut 2020, 18:55
Forum: Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
Temat: iSpindel
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 5107

Re: iSpindel

Erazer pisze:Fajny gadżet, ale czy jest miarodajny przy nagazowanym nastawie/zacierze? Chyba będą przekłamania

Ja swojego ispindla kalibrowałem roztworem cukru, ale podają sposób na kalibrowanie na fermentującym nastawie, co ma niby zapobiec przekłamaniom.

Wyszukiwanie zaawansowane