Znaleziono 123 wyniki

autor: kokornik
czwartek, 15 kwie 2021, 21:17
Forum: Destylatory pot-still
Temat: Chłodnica Liebiga - wydajność w pot stillu
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1260

Re: Chłodnica Liebiga - wydajność w pot stillu

Z tego kalkulatora wynika mi naprawdę słaba wydajność chłodnicy Liebiga przy braku refluxu. Myślałem sobie o zastosowaniu jej w prostym, szybkim i tanim destylatorze do stripping run'u. Niestety jak cała para idzie w gwizdek, to zbyt krótka chłodnica faktycznie gwiżdże parą, alko oczywiście się marn...
autor: kokornik
czwartek, 15 kwie 2021, 13:47
Forum: Destylatory pot-still
Temat: Chłodnica Liebiga - wydajność w pot stillu
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 1260

Chłodnica Liebiga - wydajność w pot stillu

Czy zna ktoś zależność między wymiarami chłodnicy Libiega (Liebiga!) (głównie jej długością chyba) a jej wydajnością czyli zdolnością do skroplenia określonej ilości alkoholu w jednostce czasu? Jak to można mniej więcej przeliczyć na moc jaką można grzać (bez refluksu)? Załóżmy że chłodnica jest wyk...
autor: kokornik
sobota, 16 sty 2021, 14:50
Forum: Wina Różne
Temat: Wino z ryżu na koji
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 738

Re: Wino z ryżu na koji

jakis1234 pisze:... ryż, rodzynki, woda, cukier i drożdże :)...
Obliczenia nie są problemem, ryż traktujesz jako surowiec nie dający cukru, czyli Blg obliczasz z cukru i rodzynek.

A jak policzyć Blg z rodzynek?
autor: kokornik
piątek, 15 sty 2021, 18:14
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?
Odpowiedzi: 108
Odsłony: 13153

Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

@kiwitom23 napisz że ten film to żart, bo ktoś się może zasugerować, że w ten sposób uda mu się dobrą wódkę zrobić
autor: kokornik
czwartek, 14 sty 2021, 23:00
Forum: Wina Różne
Temat: Wino z ryżu na koji
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 738

Re: Wino z ryżu na koji

Piszę że ulubione, bo mają jeden z dłuższych wątków na forum. Jak mi się zwolni jakiś mały baniaczek to spróbuję. Widzę że Chińczycy robią czerwone wino ryżowe na tych drożdżach Koji f-my Angel, ale dodają też tajny składnik czyli czerwony fermentowany ryż (Red Yest Rice). Ten ryż jest traktowany ja...
autor: kokornik
czwartek, 14 sty 2021, 22:05
Forum: Wina Różne
Temat: Wino z ryżu na koji
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 738

Wino z ryżu na koji

Czy próbował ktoś puścić wino z ryżu na ulubionych na naszym forum drożdżach koji?
autor: kokornik
piątek, 11 gru 2020, 13:13
Forum: Nastaw na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 370
Odsłony: 120021

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Ad 1 tak
autor: kokornik
piątek, 11 gru 2020, 13:05
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jaka mąka na zacier?
Odpowiedzi: 59
Odsłony: 4857

Re: Jaka mąka na zacier?

Ten pierwszy zacier na czym robisz, tzn. na jakich drożdżach? Dajesz pożywkę?

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego w całości.
autor: kokornik
czwartek, 10 gru 2020, 21:49
Forum: Poczekalnia Pytań
Temat: Ilość zużywanej wody podczas destylacji
Odpowiedzi: 30
Odsłony: 2820

Re: Ilość zużywanej wody podczas destylacji

u mnie z 1 i 1/2 wanny na strip run 25l na pot stillu, na końcu można się wykąpać (próbuję dbać o ekologię), w międzyczasie jakieś sprzęty umyć w ciepłej lub gorącej wodzie
autor: kokornik
środa, 9 gru 2020, 10:40
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jaka mąka na zacier?
Odpowiedzi: 59
Odsłony: 4857

Re: Jaka mąka?

A jak wg. Was ma się mąka (powiedzmy 650) vs. śruta zbożowa? Zalety, wady? Ja to widzę tak: Dostępność: mąka jest w każdym sklepie a po ziarno trzeba do rolnika i jeszcze je ześrutować więc zależy gdzie kto mieszka. Wydajność: lepsza z mąki, ale jak ktoś nie ma kotła na którym się nie przypali to w ...
autor: kokornik
czwartek, 26 lis 2020, 13:41
Forum: Kotły
Temat: Rozmiar kega vs fermentor 30l
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1364

Re: Rozmiar kega vs fermentor 30l

defacto pisze:Do cukru używałem beczki 60l
Ile cukru w tym?
autor: kokornik
czwartek, 26 lis 2020, 12:01
Forum: Kotły
Temat: Rozmiar kega vs fermentor 30l
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 1364

Rozmiar kega vs fermentor 30l

Jaką pojemność kega uważacie za optymalną dla destylacji nastawów z fermentorów 30l? 30 czy jednak 50? Teraz mam kega 25l i to jest żenada, nawet 20l tam nie wchodzi bo przy gotowaniu wypływa górą z kolumny. Fermentory 30l mają tak naprawdę 34l pojemności i przy umiarkowanej pianie, wchodzi spokojni...
autor: kokornik
środa, 18 lis 2020, 23:24
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt
Odpowiedzi: 2
Odsłony: 647

Jęczmień niesłodowany + słód jakie proporcje, jaki efekt

Zastanawiam się nad użyciem do whisky słodu + jęczmienia niesłodowanego. Załóżmy, że zatrze się ten niesłodowany czy to za pomocą słodu, czy dodanych enzymów czy za pom koji. Jaki ma wpływ na smak zastąpienie słodu jęczmiennego jęczmieniem niesłodowanym? W jakich proporcjach je stosować? Wiadomo też...
autor: kokornik
sobota, 14 lis 2020, 19:54
Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
Temat: Aabratek z e destylatory.ll
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 2852

Re: Aabratek z e destylatory.ll

Airacobrator pisze:http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabratek-ka60p13-olm-destylator-96-p-819.html

Pyt. do kolegi @kula: dlaczego jeszcze stosujesz połączenia na wywijki skręcane śrubami w podstawowych zestawach, a nie standardowe złącza typu sms, tri-clamp? Tyle taniej?
autor: kokornik
sobota, 14 lis 2020, 18:50
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Kolumna półkowa 3'' jakie grzanie i odbiór
Odpowiedzi: 3
Odsłony: 975

Kolumna półkowa 3'' jakie grzanie i odbiór

Mam pytanie:
wie ktoś może na jakiej mocy grzania powinna pracować kolumna 3'' z 5 półkami? Jaki bedzie odbiór?
autor: kokornik
czwartek, 12 lis 2020, 12:07
Forum: Kolumny destylacyjne
Temat: Głowica Aabratek czy shotgun nad kolumną półkową
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 1737

Głowica Aabratek czy shotgun nad kolumną półkową

Zastanawiam się co dać nad kolumną półkową: a) deflegmator typu shotgun i dalej chłodnice Liebiga b) głowicę aabratek Konfiguracja typu a przeważa w gotowych zestawach, jednak mając już aabratka (wymagane jakieś złącze tri-clamp) to szybko możnabyłoby przezbrajać kolumnę z wypełnieniem na półkową. J...
autor: kokornik
czwartek, 29 paź 2020, 23:02
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 1799

Przepis: Teddy’s Fast Fermenting Vodka (FFV)

Oto tłumaczenie przepisu z homedistiller.org, wrzucam to ze względu na ciekawą koncepcję zastosowania otrębów pszennych do nadania cukrówce charakteru zbożowego. U nas te otręby na allegro są do dostania 23zł/worek 20kg, pozostałe składniki b. tanie, więc może warto, jako alternatywa drożdży turbo d...
autor: kokornik
czwartek, 17 wrz 2020, 12:17
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 984
Odsłony: 137636

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Apropos fermentacji enzymy+koji: Może tak zróbcie: - zacieranie enzymami, próba jodowa i jeśli coś zostało skrobii to koji - jak nie ma skrobii to jakieś fermiole czy inne do zbożówek i do boju Tyle tylko, że koji mogą nie ruszyć nie dlatego, że braknie im papu, ale dlatego, że alkohol może im prze...
autor: kokornik
środa, 16 wrz 2020, 08:11
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Odpowiedzi: 984
Odsłony: 137636

Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno

Apropos fermentacji enzymy+koji:
Może tak zróbcie:
- zacieranie enzymami, próba jodowa i jeśli coś zostało skrobii to koji
- jak nie ma skrobii to jakieś fermiole czy inne do zbożówek i do boju
autor: kokornik
poniedziałek, 7 wrz 2020, 11:36
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Czeremcha - przepisy
Odpowiedzi: 114
Odsłony: 25286

Re: Czeremcha - przepisy

A co sądzicie o suszeniu czeremchy (z pestkami, np. w suszarce do grzybów) i wykorzystywaniu tego typu surowca w późniejszym czasie?

Wyszukiwanie zaawansowane