Czy widzielibyście sens wspomożenia Łatwego Kwaśnego Zaciueru Wujka Jessiego drożdżo-grzybkami Koji?
Czyli w kolejnych partiach podsypywać kukurydzę w większej ilości i trochę Koji (powiedzmy że mniej niż te 9g/kg). Cukru mniej albo wcale. Oczywiście w kolejnych batchach podmiana części kukurydzy, dunder i cała reszta jak w oryg. Wujku Jessim.
Co wy na to? Może ktoś robił ŁKZWJ lub sour mash przy udziale Koji. Może zamiast Koji lać troszkę płynnych enzymów?
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
- Załączniki
-
- Posty: 202
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Załączniki
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?
Cześć. Myślę, że dodatek nie wiele wniesie do nastawu.Jeśli chodzi o zwiększenie ilości produktu finalnego to dodatek koji czy enzymów coś tam da lecz pewnie wydłuży się czas fermentacji. Jeśli chodzi o aromat i smak to skłaniał bym się raczej do zagotowania wpierw kukurydzy. A swoją drogą to ciekawiło mnie kiedyś jakby dodać popkornu czy zapach zmieniłby się.
-
- Posty: 1105
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Załączniki
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?
Bez wątpienia tak. Waliłoby McDonaldem czy innym olejem z KFC. Osobiście nie odważyłbym się.
Kasko pisze:A swoją drogą to ciekawiło mnie kiedyś jakby dodać popkornu czy zapach zmieniłby się.
Bez wątpienia tak. Waliłoby McDonaldem czy innym olejem z KFC. Osobiście nie odważyłbym się.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?
Ta kombinacja nie będzie dobra . Zrób nastaw na koji po 3tygodniaj jak chcesz zwiększyć ilość urobku dodaj 1kg do 1,5kg na 10kg śruty
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości