Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Postautor: kokornik » środa, 1 lut 2023, 01:40

Czy widzielibyście sens wspomożenia Łatwego Kwaśnego Zaciueru Wujka Jessiego drożdżo-grzybkami Koji?
Czyli w kolejnych partiach podsypywać kukurydzę w większej ilości i trochę Koji (powiedzmy że mniej niż te 9g/kg). Cukru mniej albo wcale. Oczywiście w kolejnych batchach podmiana części kukurydzy, dunder i cała reszta jak w oryg. Wujku Jessim.

Co wy na to? Może ktoś robił ŁKZWJ lub sour mash przy udziale Koji. Może zamiast Koji lać troszkę płynnych enzymów?


Awatar użytkownika

Kasko
200
Posty: 202
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Postautor: Kasko » wtorek, 7 lut 2023, 18:17

Cześć. Myślę, że dodatek nie wiele wniesie do nastawu.Jeśli chodzi o zwiększenie ilości produktu finalnego to dodatek koji czy enzymów coś tam da lecz pewnie wydłuży się czas fermentacji. Jeśli chodzi o aromat i smak to skłaniał bym się raczej do zagotowania wpierw kukurydzy. A swoją drogą to ciekawiło mnie kiedyś jakby dodać popkornu czy zapach zmieniłby się.

Awatar użytkownika

psotamt
1100
Posty: 1105
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Postautor: psotamt » wtorek, 7 lut 2023, 20:43

Kasko pisze:A swoją drogą to ciekawiło mnie kiedyś jakby dodać popkornu czy zapach zmieniłby się.

Bez wątpienia tak. Waliłoby McDonaldem czy innym olejem z KFC. Osobiście nie odważyłbym się.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Awatar użytkownika

FRUTTI
100
Posty: 104
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: ŁKZWJ wspomagany Koji - czy to ma sens?

Postautor: FRUTTI » czwartek, 16 lut 2023, 08:32

Ta kombinacja nie będzie dobra . Zrób nastaw na koji po 3tygodniaj jak chcesz zwiększyć ilość urobku dodaj 1kg do 1,5kg na 10kg śruty


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości