Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
online

Autor tematu
HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy

Post autor: HeniekStarr »

Przepis tutaj:
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... 87#p222217
Zakładam nowy temat, żeby łatwiej było znaleźć.
Jako, że i do zakwasu z buraka dodaję liść laurowy i ziele angielskie, tak i tutaj pozwoliłem sobie do syropu dodać. Początkowo miało być tylko na czas stygnięcia, ale po spróbowaniu zdecydowałem zostawić na dzień lub dwa i wyłowić.
arTii pisze, że nalewka nabiera szlachetności po roku. Cóż, jeżeli do półmiska wędlin na Wielkanoc nie będzie gotowa, na pewno będzie świetna pod paszteciki z grzybami na Boże Narodzenie roku przyszłego.
Za przepis dziękuję, entuzjastom ćwikły polecam.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1089
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: Kòpôcz »

Uwielbiam smak buraków, chyba w to pójdę. Tylko ten cukier mi tam nie leży za bardzo... Jak Twoje wrażenia? Nie za słodkie to? Burak słodki jest sam z siebie. Ja generalnie do wszystkich nalewek niewiele cukru daję - nienawidzę cukrowych ulepów.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
online

Autor tematu
HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: HeniekStarr »

Moje buraki po starciu nie puściły za wiele soku, zmniejszyłem więc ilość cukru do 0,5 szklanki, utrzymując ilość wody. Po wystygnięciu syropu, posmakowałem zarówno soku, jak i wody z cukrem. Puściłem wodze wyobraźni, jak to będzie smakować za rok, iiiiiii- nie dosładzałem.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: arTii »

Kòpôcz pisze:Uwielbiam smak buraków, chyba w to pójdę. Tylko ten cukier mi tam nie leży za bardzo... Jak Twoje wrażenia? Nie za słodkie to? Burak słodki jest sam z siebie. Ja generalnie do wszystkich nalewek niewiele cukru daję - nienawidzę cukrowych ulepów.
Według mnie wcale nie nadmiernie słodkie. Niestety mi się skończyło więc nie wyślę na degustacje :(
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
online

Autor tematu
HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: HeniekStarr »

Po cichu liczyłem, że coś z tych paru litrów Ci zostało ;).
Ziele i liść wyłowione, spróbowałem łyżeczką na słodycz. Na razie na pierwszym planie i tak alko, potem trochę cukru i na końcu pyszny burak. Uzbrajam się w cierpliwość.
online

Autor tematu
HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: HeniekStarr »

Edytować pierwszego posta już nie mogę.
Nie ujmując nic arTii-emu oczywiście, bo to on na tym forum przepisem tym się podzielił - wskazanym jest podać źródło.
Na forum SWiMP-u, czekając na akcję miodową, poczytałem nieco sobie. Tam nalewka ta występuje pod nazwą Bycza Krew. Dostałem teraz Wielką Księgę Nalewek, tę opracowaną przez Jana Rogalę. I tenże przepis tam się pod tą nazwą znajduje.
Z kronikarskim pozdrowieniem .
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1089
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: Kòpôcz »

I tam też wsad jest zalewany wódką 45%? Trochę słabe to chyba wychodzi...
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
online

Autor tematu
HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: HeniekStarr »

Toczka w toczkę, ten sam przepis. Końcem stycznia zlewam, to ocenię. Wzmocnić zawsze można, ale skoro przepis stary, sprawdzony, to zacznę od potęgi tradycji. A potem ewentualnie sprawdzę, czy i jak smakuje czterdziestoprocentowy barszcz.
online

Autor tematu
HeniekStarr
700
Posty: 712
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 195 razy
Otrzymał podziękowanie: 136 razy
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: HeniekStarr »

Burak zlany, zakwaszony sokiem z cytryny.
Wrażenia: nalew stracił nieco koloru, w zależności, w jakim jest szkle, to albo przebłyskują rubinowe i buraczkowe odcienie, albo wygląda jak barszcz, który stał na ogniu o tę jedną chwilę za długo. Brunatny przychodzi na myśl.
Smak: ziemisty, finisz buraczany, lekka słodycz. Alkohol wyczuwalny, ale ułożony, nie przeszkadza.
Zapach: mało przyjemny, warzywny.
Odstawiam na długo, jak receptura każe.

arTii, jak to smakuje u Ciebie na tym pierwszym etapie?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z buraka z piwniczki arTii-ego

Post autor: arTii »

O ile pamiętam, to na początku był faktycznie warzywno/ziemn. Ale po roku już jest naprawdę fajny.
Już go nie mam ale podawałem zawsze ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”