Znaleziono 199 wyników
- niedziela, 3 lip 2022, 12:24
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Dwa termometry na kolumnie
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 485
Re: Dwa termometry na kolumnie
Czyli rozumiem że ten na dole kolumny? Jaka powinna być prawidłowa temperatura podczas destylacji? Prawidłowa temperatura, to temperatura stabilna. W zależności od wielu zmiennych, każdego dnia może być nieco inna. Ważne, żeby po stabilizacji, odebraniu przedgonu i odbioru zgodnie z założonym i pra...
- niedziela, 3 lip 2022, 12:18
- Forum: Poczekalnia Pytań
- Temat: Orzechy włoskie na nalewkę, pytanie.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 478
Re: Orzechy włoskie na nalewkę, pytanie.
Panowie, już pora na orzechy czy można jeszcze deko zaczekać? Mieszkam 30 km od Ciebie. Mam dwa drzewa orzecha włoskiego. Na obu owoce małe, jeszcze nie nadające się ( nie ma galaretowatej substancji w środku). Także kolega z szerokości geograficznej Jastrzębie Zdrój niech już się cieszy, a nam sug...
- niedziela, 26 cze 2022, 16:11
- Forum: Chleb Domowy
- Temat: Chleb na zakwasie - własne wypieki
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 4009
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki
Święte słowa. Mam garnek rzymski, ale sporych rozmiarów i rzadko w nim piekę chleb. Ale jeśli już to faktycznie, chrupka skórka, wilgotne wnętrze. Oczywiście trzeba pamiętać o nasączeniu gliny wodą przed użyciem.
- sobota, 25 cze 2022, 17:18
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna półkowa 3'' jakie grzanie i odbiór
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 2813
Re: Kolumna półkowa 3'' jakie grzanie i odbiór
Kiwitom, w marcu pisałeś o bardzo podobnym zagadnieniu. Wtedy mówiłeś też o katalizatorze. https://alkohole-domowe.com/forum/post267811.html?hilit=Zdziwienia#p267811 Tu kolega czytam odpowiedział. Sześć półek, mały odbiór (duży refluks). W efekcie spirytus. Havana Siódemka w takiej konfiguracji nie ...
- piątek, 24 cze 2022, 17:14
- Forum: Chleb Domowy
- Temat: Chleb na zakwasie - własne wypieki
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 4009
Re: Chleb na zakwasie - własne wypieki
Zwykły, domowy piekarnik. Na dno garść kostek lodu przed pieczeniem. Niektórzy wstawiają naczynie z wrzątkiem. Albo mocno spryskują wnętrze piekarnika. I nic się nie powinno rozlatywać.
- czwartek, 23 cze 2022, 17:00
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Piotrbrzoza
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 295
- środa, 22 cze 2022, 18:22
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Ocena procesu, skąd odory ??
- Odpowiedzi: 55
- Odsłony: 2900
Re: Ocena procesu, skąd odory ??
83piotrek pisze:Tak więc zostawiam na kilka dni, niech się składuje.
Zlewaruj(ściągnij znad osadu) do klarowania.
- wtorek, 21 cze 2022, 20:18
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Olka88
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 1088
Re: Cześć
Na temat obliczania mocy to na pewno mi przydadzą jeszcze stare lekcje z chemii ;) Nie trzeba aż tak pamięci wysilać. 17g cukru podnosi ilość alkoholu w litrze nastawu o jeden procent. Po przerobieniu przez drożdże, rzecz jasna. Są drożdże, które potrzebują więcej, za to obniżą nam kwasowość, jak M...
- wtorek, 21 cze 2022, 00:17
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: KOJI - czyli zacieranie na zimno
- Odpowiedzi: 1440
- Odsłony: 251056
Re: KOJI - czyli zacieranie na zimno
Panowie jak się liczy ile spirytusu wyszło z moich wyników ? Obliczanie stężenia procentowego roztworu w przypadku dwóch płynnych składników przebiega według wzoru Cp=100%*(m1*Cp1+m2*Cp2)/(m1+m2), gdzie Cp1, Cp2 – steżenie procentowe roztworów, Cp – szukane stężenie, m1, m2 – u nas ilość roztworów....
- piątek, 17 cze 2022, 21:17
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Ocena procesu, skąd odory ??
- Odpowiedzi: 55
- Odsłony: 2900
Re: Ocena procesu, skąd odory ??
Jak będę drugi raz destylować nowy nastaw jakie powinno być r/r i wyznaczyć go podczas destylacji nastawu- czy podczas destylacji wody ? https://alkohole-domowe.com/forum/post124192.html?hilit=Wyznaczanie%20RR#p124206 Punkt trzeci postu kolegi Szlumfa. I poniższe posty też, tabelki załączone przez ...
- piątek, 17 cze 2022, 16:24
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: T-48 - sprawdzone proporcje
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 514
Re: T-48 - sprawdzone proporcje
W jednym wątku uzyskałeś już odpowiedzi. Na co liczysz, zadając to samo pytanie tutaj?
Doczytaj, co to jest skala BLG, i nie mieszaj wyżej, niż 24 BLG, a najlepiej 22. Cukromierz masz? To do dzieła.
post192391.html?hilit=W%C4%99dka#p192391
Doczytaj, co to jest skala BLG, i nie mieszaj wyżej, niż 24 BLG, a najlepiej 22. Cukromierz masz? To do dzieła.
post192391.html?hilit=W%C4%99dka#p192391
- piątek, 17 cze 2022, 04:20
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Ocena procesu, skąd odory ??
- Odpowiedzi: 55
- Odsłony: 2900
Re: Ocena procesu, skąd odory ??
Czy to był pierwszy proces na nowym urządzeniu? Generalnie zaleca się przeznaczyć urobek z pierwszego tłoczenia na cele techniczne. Operacja ma na celu wyczyszczenie od środka, pozbycie się chemii poprodukcyjnej, smarów, tłuszczów i innych antoxów. Jeżeli beczka ma faktycznie 50 litrów objętości, to...
- poniedziałek, 6 cze 2022, 22:34
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: 15L soku NFC Antonówka , ile wody ?
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 1560
Re: 15L soku NFC Antonówka , ile wody ?
Jaką kwasowość ma sok? Jakich drożdży planujesz użyć? Są takie, które obniżają kwasowość nastawu w trakcie fermentacji, kosztem uzyskanego alkoholu(trzeba liczyć 18 g cukru na 1l/1% alkoholu), ale w zamian potrafią pomóc i nie trzeba dodawać wody.
- piątek, 3 cze 2022, 03:35
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino z suszu BROWIN 4 Pory Roku MALINA - smak octu?
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 829
- środa, 1 cze 2022, 18:34
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Syrop glukozowy
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 931
Re: Syrop glukozowy
A co w składzie tego syropu? Na pewno tylko cukry proste? Maltoza? Dekstryny?Poszukaj tematu na forum i przeczytaj etykietę na opakowaniu syropu.
- środa, 1 cze 2022, 18:32
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: CichoCzarny
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 514
Re: CichoCzarny
Witamy emigranta! Nie wsypuj całej saszetki z pożywką od razu przy starcie. Góral podpowiada gdzie szukać informacji. Wszystko tu jest.
- poniedziałek, 30 maja 2022, 10:44
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Honker 95
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 567
Re: Honker 95
Cześć Honker !
Wędzonki i kiełbasy też robisz? Mamy tu na forum dział, w którym możesz wrzucić jakiś sprawdzony przepis. Zawsze mile widziane.
Wędzonki i kiełbasy też robisz? Mamy tu na forum dział, w którym możesz wrzucić jakiś sprawdzony przepis. Zawsze mile widziane.
- niedziela, 15 maja 2022, 13:06
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Słodkie wódki ziołowe
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 6113
Re: Słodkie wódki ziołowe
Święta racja. Owocówką ona ci jest bezsprzecznie. Jeno przez koligacyję ze swemi siostrami drugiemi, co również przez Jaśnie Szanowną kompaniję Dary Natury manufakturowanymi są, tak i tutaj ona dobrodziejka w tem poście się znaleźć raczyła. Tuszę, iż Waćpan niedopatrzenie to, mikre jak derenie śwież...
- sobota, 14 maja 2022, 23:41
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Słodkie wódki ziołowe
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 6113
Re: Słodkie wódki ziołowe
Na dereniówkę z Darów Natury trzeba długo czekać, bo to pół roku maceracji w wódce i kolejne trzy po dosłodzeniu ( u mnie domiodzeniu).
Warto. Naprawdę warto. Jedną butelkę na próbę zadębiłem. Poczekam .
Warto. Naprawdę warto. Jedną butelkę na próbę zadębiłem. Poczekam .
- sobota, 14 maja 2022, 21:05
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z owoców dzikiej róży
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 1320
Re: Nalewka z owoców dzikiej róży
Wypadałoby podsumować. Zasugerowany postem kolegi wawaldek11( podaj adres na PW, jestem Ci niezmiernie zobowiązany, podeślę próbkę)- zalałem jak wyżej. Dwa razy alkoholem, ostatni raz miodem. Pierwszy nalew o pięknym, typowym dla DR kolorze. Drugi, słabszy procentowo, kolor też mniej wyrazisty. Po z...