Cześć,
Spreparowałem nastaw jak poniżej:
> 14kg czereśni (waga wraz z pestkami),
> 1,5kg cukru - Trzcinowy Muscovados (ten bardzo ciemny, zawierający melasę),
> wody tylko tyle ile wymagało dodanie pektoenzymu i aby rozrobić cukier i drożdże (w sumie jakies około 1,5-2l)
wydaje się, że mogłem jednak dać mniej cukru aby zachować oryginalniejszy smak ... ale już za późno.
Nastaw dziś praktycznie prawie przestał robić więc do niedzieli pewnie będzie zakończenie fermentacji - nastaw spreparowałem 6 dni temu w ubiegłą niedzielę.
i co w tej sytuacji radzicie:
> pozostawić tak nastaw z owocami jeszcze na jakiś czas (jak długo) aby więcej aromatów przeszło od owoców?
> czy może destylować zaraz po wygaszeniu fermentacji?
> czy gotować z owocami + pestkami, czy może z samymi owocami, a może odcisnąć moszcz i destylować bez owoców?
Tak z ciekawości, czego mogę się spodziewać w smaku. Czereśnie nie są specjalnie wonnymi owocami i dość delikatne
w smaku, więc obawiam się że może to być bardziej bimber niż owocowa wódka tym bardziej że przesadziłem trochę z cukrem - choć na szczęście trzcinowy może choć trochę ratuje sytuację.
Pozdrawiam
Darek
- Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Esencja Amerikansk Vodka 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Peach Vodka (brzoskwiniowa) 25mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Borbon American Whiskey 25ml Style FlavourKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Pojemnik-beczka-bańka INOX 50l z kranem - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Sweet Bitter 250 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Węgiel kokosowy 25 kg - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Borbon American Whiskey 250 ml Style FlavourKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Destylator Academic PRO N 30 litrów - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Wina domowe.Najlepsze przepisy.Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Cukromierz precyzyjny szwedzki 25 cmKup w sklepie
Czereśniowica
Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik