Czereśniowica

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
darwoz
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 21 lis 2021, 20:36
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: darwoz »

Cześć,

Spreparowałem nastaw jak poniżej:
> 14kg czereśni (waga wraz z pestkami),
> 1,5kg cukru - Trzcinowy Muscovados (ten bardzo ciemny, zawierający melasę),
> wody tylko tyle ile wymagało dodanie pektoenzymu i aby rozrobić cukier i drożdże (w sumie jakies około 1,5-2l)

wydaje się, że mogłem jednak dać mniej cukru aby zachować oryginalniejszy smak ... ale już za późno.

Nastaw dziś praktycznie prawie przestał robić więc do niedzieli pewnie będzie zakończenie fermentacji - nastaw spreparowałem 6 dni temu w ubiegłą niedzielę.
i co w tej sytuacji radzicie:
> pozostawić tak nastaw z owocami jeszcze na jakiś czas (jak długo) aby więcej aromatów przeszło od owoców?
> czy może destylować zaraz po wygaszeniu fermentacji?
> czy gotować z owocami + pestkami, czy może z samymi owocami, a może odcisnąć moszcz i destylować bez owoców?

Tak z ciekawości, czego mogę się spodziewać w smaku. Czereśnie nie są specjalnie wonnymi owocami i dość delikatne
w smaku, więc obawiam się że może to być bardziej bimber niż owocowa wódka tym bardziej że przesadziłem trochę z cukrem - choć na szczęście trzcinowy może choć trochę ratuje sytuację.

Pozdrawiam
Darek
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lip 2022, 19:18 przez darwoz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”