Znaleziono 22 wyniki
- niedziela, 26 lut 2023, 19:25
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica - mieszane uczucia
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 3645
Śliwowica - mieszane uczucia
Cześć, Wbrew pozorom, nie o uczucia tutaj będę pytał. w 22'' w wakacje wykonałem 2 nastawy na śliwowicę. 1. Pierwszy nastaw, z śliwki lepotica, kupionej w biedronce. Duże owoce, niezbyt wonne a właściwie w ogóle nie czułem specjalnie zapachu śliwki. Docukrzenie na poziomie 1kg na 10kg owoców. Fermen...
- niedziela, 16 paź 2022, 13:56
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729027
Re: Śliwowica 2009 - 2022
A w jakim celu mieszać nastaw (nie mówię tu o zatapianiu czapy)? Czy to przypadkiem może bardziej nie zaszkodzić niż pomóc?wawaldek11 pisze:[...]
2. Tak, tylko ostrożnie i na mniejszych obrotach.
Wydaje się, że w ten sposób napowietrzysz nastaw, co nie jest wskazanym podczas fermentacji.
Pozdrawiam
Darek
- niedziela, 9 paź 2022, 21:11
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729027
Re: Śliwowica 2009 - 2022
[...] Natomiast co do nastawu, to nie wiem czy trzymanie go tak długo jest dobrym pomysłem. Mam nadzieję, że zamknąłeś go szczelnie i traktujesz jak wino, choć sądząc po poradach kolegów, żeby codziennie zatapiać czapę na takich nastawach, to wydaje mi się, że trzymając go tak długo mocno narażasz ...
- niedziela, 9 paź 2022, 19:51
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729027
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Darek, zostaw śliwowicę co najmniej na rok, a najlepiej dłużej. [...] Dopiero teraz zaczyna być wyczuwalny smak i aromat jabłek. Liczę na to, że czas zrobi swoje. W sumie z jednej strony wiele czytałem o tym że tu jest potrzebna cierpliwość, jednak z drugiej strony, trochę martwi mnie efekt mojej p...
- niedziela, 9 paź 2022, 19:21
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729027
Re: Śliwowica 2009 - 2022
No przecież wiadomo która metoda. A po co by się ludzie męczyli, wymyślając płaszcz? Odpowiem tak Rozrywku, a czy gdyby było to takie oczywisty, czy zadawał bym pytanie? No nie... po prostu czytałem o różnych podejściach, ot tyle. Dlatego zastanawiam się, czy wyjdzie bardziej wonna śliwowica z same...
- sobota, 1 paź 2022, 19:40
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729027
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Tutaj nie trzeba praktyków. Lepsza jest ta, którą możesz robić ze wszystkim, kiedy destylujesz całą pulpę. Filtrowanie jest robione dlatego, że jeżeli ktoś nie ma płaszcza, to nie może grzać gęstego, ale to zawsze zubaża efekt końcowy. Skąd wątpliwości? A no czytałem opinie że jeżeli dłużej jest pr...
- sobota, 1 paź 2022, 19:25
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2593
- Odsłony: 729027
Re: Śliwowica 2009 - 2022
Cześć, Właśnie od tygodnia fermentuje mi nastaw z węgierek. Fermentacja na ten moment z owocami. Z tego co przeglądam, to widzę, że są 2 szkoły robienia śliwowicy. Fermentacja nastawu wraz z owocami i destylacja również wraz z owocami (jeżeli ktoś ma możliwość), zaraz po zakończonej fermentacji (~3t...
- niedziela, 7 sie 2022, 13:26
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw na Calvadosa
- Odpowiedzi: 349
- Odsłony: 164049
Re: Nastaw na Calvadosa
Niestety będę bawił się w odciskanie ponieważ nie mam płaszcza, chwilowo zastanawiam się czy nie dodać wody z cukrem bo powstał taki gęsty kożuch ze boję się że nie będzie co odciskać :D Może spróbuj metody z piaskiem? Jeszcze nie próbowałem ale mam zamiar wypróbować tą metodę w przypadku pulpy na ...
- piątek, 1 lip 2022, 18:12
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Czereśniowica
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 3044
Czereśniowica
Cześć, Spreparowałem nastaw jak poniżej: > 14kg czereśni (waga wraz z pestkami), > 1,5kg cukru - Trzcinowy Muscovados (ten bardzo ciemny, zawierający melasę), > wody tylko tyle ile wymagało dodanie pektoenzymu i aby rozrobić cukier i drożdże (w sumie jakies około 1,5-2l) wydaje się, że mogłem jednak...
- piątek, 18 lut 2022, 21:22
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Koji - ryż
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 2867
Koji - ryż
Cześć, Ryż długoziarnisty zmieliłem w zasadzie na mąkę. Potraktowałem to drożdżami z Koji: https://erli.pl/gorzelnictwo-drozdze/drozdze-koji-do-fermantacji-skrobii-bez-zacierania,82778997?utm_source=google&utm_medium=surface&gclid=EAIaIQobChMIkd6Q3IiK9gIVMECRBR3AkANcEAQYBCABEgJ6xfD_BwE Na po...
- niedziela, 13 lut 2022, 18:59
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Semi-Calvados
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5729
Re: RE: Re: Semi-Calvados
Poniższy opis być może się komuś przyda w przyszłość. Poddałem destylacji mój eksperyment semi-calvadosu, czyli spreparowanego jak opisałem w pierwszym poście. Destylowałem około 17l nastawu na pot-stillu bez wypełnienia. 1) Pierwsza destylacja - surówka -> odbiór około 100-150ml przedgonu -> odbiór...
- niedziela, 6 lut 2022, 18:54
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw na Calvadosa
- Odpowiedzi: 349
- Odsłony: 164049
Re: Nastaw na Calvadosa
Cześć, Dołączę się do tego tego wątku. Interesuje mnie uzysk czystego destylatu z jabłek (bez dodatku cukru). Kilka tygodni temu wykonałem nastaw na "calvados" (40kg jabłek => uzysk soku 25-26l). BLG soku ~12. Pewnie gęstość soku była podniesiona przez zanieczyszczenia, więc szacuję, że re...
- środa, 26 sty 2022, 00:21
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Semi-Calvados
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5729
Re: Semi-Calvados
Warto poszukać jak się odbywa produkcja z owoców u Francuzów, Włochów, albo bardziej hardkorowo zajrzeć na Bałkany i ich rakije :mrgreen: No tak, myślę, że jednak produkcja czegokolwiek na skalę komercyjną właśnie tak wygląda. Bajki o przebieraniu tylko zdrowych owoców, w sterylnych warunkach na wi...
- wtorek, 25 sty 2022, 20:25
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Semi-Calvados
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5729
Re: Semi-Calvados
Hej,
Prawdę mówiąc nie wiem co z tego wyjdzie ale już wytłoki odseparowałem od nastawu.
Destylacje przeprowadzę za około 4tyg i zobaczę co z tego wyjdzie.
Będę mial do porównania destylat z czystego cydru bez dodatku cukru i ten nastaw
na wytłoczynach z cukrem.
Darek
Prawdę mówiąc nie wiem co z tego wyjdzie ale już wytłoki odseparowałem od nastawu.
Destylacje przeprowadzę za około 4tyg i zobaczę co z tego wyjdzie.
Będę mial do porównania destylat z czystego cydru bez dodatku cukru i ten nastaw
na wytłoczynach z cukrem.
Darek
- czwartek, 20 sty 2022, 18:05
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4119
Re: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
to powiedzcie mi jeszcze 2 rzeczy, bazując na waszym doświadczeniu: 1. Czy dla destylatora jak ten https://allegrolokalnie.pl/oferta/destylator-miedziany-potstill-szybkowar-wfx lub np. analogicznego https://destylatorymiedziane.pl/pl/destylatory-proste/164-destylator-prosty-pot-still-5907222624081.h...
- poniedziałek, 17 sty 2022, 19:47
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4119
Re: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
Te dwa szybkowary sprostają zadaniu. Miedź vs KO to długa dyskusja. Jeżeli naprawdę chcesz robić, tak jak piszesz, tylko destylacją prostą brałbym miedź. Może potrzebne będzie jakieś rusztowanie, czy wspornik pod chłodnicę, bo pokrywy w tych szybkowarach są niezbyt masywne. Ale to wyjdzie podczas p...
- niedziela, 16 sty 2022, 18:58
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4119
Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
Cześć, Do czego potrzebuję destylator: - destylacja stosunkowo niedużych ilości (jednorazowo nie więcej niż 25l nastawu, zacieru, wina), - destylacja: rum, calvados, brandy, śliwowica być może kiedyś spróbuję whisky, - destylacja niezbyt często - może z 3 do 4 nastawów rocznie, do czego nie zamierza...
- piątek, 14 sty 2022, 22:07
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Semi-Calvados
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 5729
Semi-Calvados
Cześć. Mam nastaw na Calvados spreparowany z soku tłoczonego z jabłek. Odpad w postaci wytłoczyn zagospodarowałem, jak pisałem w poprzednim poście, w ten sposób, że 10kg wytłoczyn zalałem 14l syropu z czego liczę, że wyjdzie semi-calvados. Teraz mam pytanie, jak powinienem destylować nastaw na wytło...
- poniedziałek, 10 sty 2022, 08:21
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2477
Re: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie
Dodam tylko, że czytałem już 2 tematy które znalazłem na forum:
za:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... t6727.html
a nawet przeciw:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... 24644.html
za:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... t6727.html
a nawet przeciw:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... 24644.html
- niedziela, 9 sty 2022, 20:00
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 2477
wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie
Cześć, Robię cydr a właściwie bazę pod Calvados. Cydr robię na bazie wyciśniętego soku z jabłek. Po tłoczeniu ~37kg jabłka, pozostało mi ~10kg wytłoczyn. Postanowiłem zagospodarować wytłoczyny, zalewając 10kg wytłoków, 14l syropu => (woda + 1.9kg białego cukru buraczanego + 1.1kg cukru trzcinowego +...
- poniedziałek, 22 lis 2021, 21:34
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Moj pierwszy RUM
- Odpowiedzi: 108
- Odsłony: 27279
Re: Moj pierwszy RUM
Panowie, dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze 3 pytania: Pierwsze pytanie: Czy regularne przewietrzanie Rumu w pierwszym tygodniu ma sens? Czytałem o takich praktykach, jednak nie do końca rozumiem cel i trochę wydają się okultystyczne :-). Ma to sens? Drugie pytanie: Obecnie destylat ma około 60%. C...
- niedziela, 21 lis 2021, 20:49
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Moj pierwszy RUM
- Odpowiedzi: 108
- Odsłony: 27279
Re: Moj pierwszy RUM
Cześć, nie chciałem zakładać nowego wątku, ponieważ w gruncie rzeczy mam pytanie odnośnie pierwszego rumu. Nastaw: - 5.5kg cukru trzcinowego, 2kg melasa trzcinowa, drożdże Cobra Turbo RUM, środek klarujący. Nastaw pracował 10dni do destylacji i klarowania. Dziś poddałem destylacji na pot stillu, jed...