Znaleziono 22 wyniki

autor: darwoz
niedziela, 26 lut 2023, 19:25
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica - mieszane uczucia
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 3645

Śliwowica - mieszane uczucia

Cześć, Wbrew pozorom, nie o uczucia tutaj będę pytał. w 22'' w wakacje wykonałem 2 nastawy na śliwowicę. 1. Pierwszy nastaw, z śliwki lepotica, kupionej w biedronce. Duże owoce, niezbyt wonne a właściwie w ogóle nie czułem specjalnie zapachu śliwki. Docukrzenie na poziomie 1kg na 10kg owoców. Fermen...
autor: darwoz
niedziela, 16 paź 2022, 13:56
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729027

Re: Śliwowica 2009 - 2022

wawaldek11 pisze:[...]
2. Tak, tylko ostrożnie i na mniejszych obrotach.
A w jakim celu mieszać nastaw (nie mówię tu o zatapianiu czapy)? Czy to przypadkiem może bardziej nie zaszkodzić niż pomóc?
Wydaje się, że w ten sposób napowietrzysz nastaw, co nie jest wskazanym podczas fermentacji.

Pozdrawiam
Darek
autor: darwoz
niedziela, 9 paź 2022, 21:11
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729027

Re: Śliwowica 2009 - 2022

[...] Natomiast co do nastawu, to nie wiem czy trzymanie go tak długo jest dobrym pomysłem. Mam nadzieję, że zamknąłeś go szczelnie i traktujesz jak wino, choć sądząc po poradach kolegów, żeby codziennie zatapiać czapę na takich nastawach, to wydaje mi się, że trzymając go tak długo mocno narażasz ...
autor: darwoz
niedziela, 9 paź 2022, 19:51
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729027

Re: Śliwowica 2009 - 2022

Darek, zostaw śliwowicę co najmniej na rok, a najlepiej dłużej. [...] Dopiero teraz zaczyna być wyczuwalny smak i aromat jabłek. Liczę na to, że czas zrobi swoje. W sumie z jednej strony wiele czytałem o tym że tu jest potrzebna cierpliwość, jednak z drugiej strony, trochę martwi mnie efekt mojej p...
autor: darwoz
niedziela, 9 paź 2022, 19:21
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729027

Re: Śliwowica 2009 - 2022

No przecież wiadomo która metoda. A po co by się ludzie męczyli, wymyślając płaszcz? Odpowiem tak Rozrywku, a czy gdyby było to takie oczywisty, czy zadawał bym pytanie? No nie... po prostu czytałem o różnych podejściach, ot tyle. Dlatego zastanawiam się, czy wyjdzie bardziej wonna śliwowica z same...
autor: darwoz
sobota, 1 paź 2022, 19:40
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729027

Re: Śliwowica 2009 - 2022

Tutaj nie trzeba praktyków. Lepsza jest ta, którą możesz robić ze wszystkim, kiedy destylujesz całą pulpę. Filtrowanie jest robione dlatego, że jeżeli ktoś nie ma płaszcza, to nie może grzać gęstego, ale to zawsze zubaża efekt końcowy. Skąd wątpliwości? A no czytałem opinie że jeżeli dłużej jest pr...
autor: darwoz
sobota, 1 paź 2022, 19:25
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Śliwowica 2009 - 2024
Odpowiedzi: 2593
Odsłony: 729027

Re: Śliwowica 2009 - 2022

Cześć, Właśnie od tygodnia fermentuje mi nastaw z węgierek. Fermentacja na ten moment z owocami. Z tego co przeglądam, to widzę, że są 2 szkoły robienia śliwowicy. Fermentacja nastawu wraz z owocami i destylacja również wraz z owocami (jeżeli ktoś ma możliwość), zaraz po zakończonej fermentacji (~3t...
autor: darwoz
niedziela, 7 sie 2022, 13:26
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nastaw na Calvadosa
Odpowiedzi: 349
Odsłony: 164049

Re: Nastaw na Calvadosa

Niestety będę bawił się w odciskanie ponieważ nie mam płaszcza, chwilowo zastanawiam się czy nie dodać wody z cukrem bo powstał taki gęsty kożuch ze boję się że nie będzie co odciskać :D Może spróbuj metody z piaskiem? Jeszcze nie próbowałem ale mam zamiar wypróbować tą metodę w przypadku pulpy na ...
autor: darwoz
piątek, 1 lip 2022, 18:12
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Czereśniowica
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 3044

Czereśniowica

Cześć, Spreparowałem nastaw jak poniżej: > 14kg czereśni (waga wraz z pestkami), > 1,5kg cukru - Trzcinowy Muscovados (ten bardzo ciemny, zawierający melasę), > wody tylko tyle ile wymagało dodanie pektoenzymu i aby rozrobić cukier i drożdże (w sumie jakies około 1,5-2l) wydaje się, że mogłem jednak...
autor: darwoz
piątek, 18 lut 2022, 21:22
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Koji - ryż
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 2867

Koji - ryż

Cześć, Ryż długoziarnisty zmieliłem w zasadzie na mąkę. Potraktowałem to drożdżami z Koji: https://erli.pl/gorzelnictwo-drozdze/drozdze-koji-do-fermantacji-skrobii-bez-zacierania,82778997?utm_source=google&utm_medium=surface&gclid=EAIaIQobChMIkd6Q3IiK9gIVMECRBR3AkANcEAQYBCABEgJ6xfD_BwE Na po...
autor: darwoz
niedziela, 13 lut 2022, 18:59
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Semi-Calvados
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 5729

Re: RE: Re: Semi-Calvados

Poniższy opis być może się komuś przyda w przyszłość. Poddałem destylacji mój eksperyment semi-calvadosu, czyli spreparowanego jak opisałem w pierwszym poście. Destylowałem około 17l nastawu na pot-stillu bez wypełnienia. 1) Pierwsza destylacja - surówka -> odbiór około 100-150ml przedgonu -> odbiór...
autor: darwoz
niedziela, 6 lut 2022, 18:54
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Nastaw na Calvadosa
Odpowiedzi: 349
Odsłony: 164049

Re: Nastaw na Calvadosa

Cześć, Dołączę się do tego tego wątku. Interesuje mnie uzysk czystego destylatu z jabłek (bez dodatku cukru). Kilka tygodni temu wykonałem nastaw na "calvados" (40kg jabłek => uzysk soku 25-26l). BLG soku ~12. Pewnie gęstość soku była podniesiona przez zanieczyszczenia, więc szacuję, że re...
autor: darwoz
środa, 26 sty 2022, 00:21
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Semi-Calvados
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 5729

Re: Semi-Calvados

Warto poszukać jak się odbywa produkcja z owoców u Francuzów, Włochów, albo bardziej hardkorowo zajrzeć na Bałkany i ich rakije :mrgreen: No tak, myślę, że jednak produkcja czegokolwiek na skalę komercyjną właśnie tak wygląda. Bajki o przebieraniu tylko zdrowych owoców, w sterylnych warunkach na wi...
autor: darwoz
wtorek, 25 sty 2022, 20:25
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Semi-Calvados
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 5729

Re: Semi-Calvados

Hej,

Prawdę mówiąc nie wiem co z tego wyjdzie ale już wytłoki odseparowałem od nastawu.
Destylacje przeprowadzę za około 4tyg i zobaczę co z tego wyjdzie.

Będę mial do porównania destylat z czystego cydru bez dodatku cukru i ten nastaw
na wytłoczynach z cukrem.

Darek
autor: darwoz
czwartek, 20 sty 2022, 18:05
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4119

Re: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.

to powiedzcie mi jeszcze 2 rzeczy, bazując na waszym doświadczeniu: 1. Czy dla destylatora jak ten https://allegrolokalnie.pl/oferta/destylator-miedziany-potstill-szybkowar-wfx lub np. analogicznego https://destylatorymiedziane.pl/pl/destylatory-proste/164-destylator-prosty-pot-still-5907222624081.h...
autor: darwoz
poniedziałek, 17 sty 2022, 19:47
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4119

Re: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.

Te dwa szybkowary sprostają zadaniu. Miedź vs KO to długa dyskusja. Jeżeli naprawdę chcesz robić, tak jak piszesz, tylko destylacją prostą brałbym miedź. Może potrzebne będzie jakieś rusztowanie, czy wspornik pod chłodnicę, bo pokrywy w tych szybkowarach są niezbyt masywne. Ale to wyjdzie podczas p...
autor: darwoz
niedziela, 16 sty 2022, 18:58
Forum: Aparatury kompletne
Temat: Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 4119

Gotowy destylator w oparciu o szybkowar.

Cześć, Do czego potrzebuję destylator: - destylacja stosunkowo niedużych ilości (jednorazowo nie więcej niż 25l nastawu, zacieru, wina), - destylacja: rum, calvados, brandy, śliwowica być może kiedyś spróbuję whisky, - destylacja niezbyt często - może z 3 do 4 nastawów rocznie, do czego nie zamierza...
autor: darwoz
piątek, 14 sty 2022, 22:07
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Semi-Calvados
Odpowiedzi: 15
Odsłony: 5729

Semi-Calvados

Cześć. Mam nastaw na Calvados spreparowany z soku tłoczonego z jabłek. Odpad w postaci wytłoczyn zagospodarowałem, jak pisałem w poprzednim poście, w ten sposób, że 10kg wytłoczyn zalałem 14l syropu z czego liczę, że wyjdzie semi-calvados. Teraz mam pytanie, jak powinienem destylować nastaw na wytło...
autor: darwoz
poniedziałek, 10 sty 2022, 08:21
Forum: Nastawy owocowe
Temat: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 2477

Re: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie

Dodam tylko, że czytałem już 2 tematy które znalazłem na forum:

za:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... t6727.html

a nawet przeciw:
https://alkohole-domowe.com/forum/wytlo ... 24644.html
autor: darwoz
niedziela, 9 sty 2022, 20:00
Forum: Nastawy owocowe
Temat: wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 2477

wytłoczyny z jabłek - zagospodarowanie

Cześć, Robię cydr a właściwie bazę pod Calvados. Cydr robię na bazie wyciśniętego soku z jabłek. Po tłoczeniu ~37kg jabłka, pozostało mi ~10kg wytłoczyn. Postanowiłem zagospodarować wytłoczyny, zalewając 10kg wytłoków, 14l syropu => (woda + 1.9kg białego cukru buraczanego + 1.1kg cukru trzcinowego +...
autor: darwoz
poniedziałek, 22 lis 2021, 21:34
Forum: Nastaw na Rum
Temat: Moj pierwszy RUM
Odpowiedzi: 108
Odsłony: 27279

Re: Moj pierwszy RUM

Panowie, dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze 3 pytania: Pierwsze pytanie: Czy regularne przewietrzanie Rumu w pierwszym tygodniu ma sens? Czytałem o takich praktykach, jednak nie do końca rozumiem cel i trochę wydają się okultystyczne :-). Ma to sens? Drugie pytanie: Obecnie destylat ma około 60%. C...
autor: darwoz
niedziela, 21 lis 2021, 20:49
Forum: Nastaw na Rum
Temat: Moj pierwszy RUM
Odpowiedzi: 108
Odsłony: 27279

Re: Moj pierwszy RUM

Cześć, nie chciałem zakładać nowego wątku, ponieważ w gruncie rzeczy mam pytanie odnośnie pierwszego rumu. Nastaw: - 5.5kg cukru trzcinowego, 2kg melasa trzcinowa, drożdże Cobra Turbo RUM, środek klarujący. Nastaw pracował 10dni do destylacji i klarowania. Dziś poddałem destylacji na pot stillu, jed...

Wyszukiwanie zaawansowane