Ruda Szmata;)
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Ruda Szmata;)
Spróbowałem i ja Śledziłem temat od początku, i w końcu stwierdziłem, że dlaczego by nie sprawdzić co z tego wyjdzie.. Zrobiłem z rana przegląd szaf, czego było brak nabyłem w pobliskim "sam-ie", odważyłem składniki i do słoja. Oszczędzę Wam komentarzy, jakimi uraczyli mnie LP i teść, widząc pływające w słoju liście laurowa i ziele angielskie, ale gdy po upływie 6h zrobiłem z teściem pierwszą próbę smakową, przyznał, że nie jest złe Chwila prawdy przyszła, gdy udało mi się namówić LP na degustację. Żona , która z zasady nie popiera moich % eksperymentów, po zwilżeniu języka podsumowała to krótko - mogła bym to pić!!
Od siebie mogę napisać, że jak na tak szybką nalewkę, jest jak najbardziej ok. Wchodzi gładko niczym syrop, tym bardziej, że nie czuć %. Żołądkowa gorzka to to nie jest, ale gdybym musiał określić jak smakuje, to tak jak MecenasAlkoś napisał - żołądkowa gorzka
Dziękuję autorowi za podzielenie się recepturką, będę korzystał..
Od siebie mogę napisać, że jak na tak szybką nalewkę, jest jak najbardziej ok. Wchodzi gładko niczym syrop, tym bardziej, że nie czuć %. Żołądkowa gorzka to to nie jest, ale gdybym musiał określić jak smakuje, to tak jak MecenasAlkoś napisał - żołądkowa gorzka
Dziękuję autorowi za podzielenie się recepturką, będę korzystał..
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 lut 2020, 10:50 przez huzin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 3
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 20:11
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)
Spróbowałem rudej szmaty, zrobiłem wszystko według oryginalnego przepisu i jestem mega zadowolony z rezultatu. Zmieszalem wszystkie składniki i zostawiłem na noc, rano zlałem szmatę do butelek, a wieczorem konsumowalem. Delikatne i rozgrzewajace, jednocześnie proste i genialne. Szczerze polecam wszystkim.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)
Jeśli chodzi o substancje otrzymywane poprzez ekstrakcję składników naturalnych i otrzymywanych drogą syntezy... był kiedyś super czysty etanol otrzymywany syntetycznie z etylenu, sprzedawany pod handlową nazwą "Vistula"
czy przypadkiem nie uczyła nas chemii ta sama psorka? używała tego określenia notorycznie w aspekcie przyłączania elektronów walencyjnych i nosiła szklankę z gorącą herbatą bez uchwytu mówiąc że ma żaroodporne ręcebociann2 pisze: cuzamen do kupy .
Jeśli chodzi o substancje otrzymywane poprzez ekstrakcję składników naturalnych i otrzymywanych drogą syntezy... był kiedyś super czysty etanol otrzymywany syntetycznie z etylenu, sprzedawany pod handlową nazwą "Vistula"
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 gru 2020, 05:38 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
- Ulubiony Alkohol: Cachaça
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)
Zmodyfikowałem przepis dodając do oryginału skórkę z połowy pomarańczy i dwa goździki. Ilość na 2l destylatu 40%. Smak, moim zdaniem, pełniejszy i bardzo zbliżony do Żołądkowej Gorzkiej.
Po 6-8 godzinach mocno jeszcze czuć pomarańczą, ale postoi to jeden dzień (jeśli postoi.... ) i wszystko się harmonizuje. Polecam spróbować.
Po 6-8 godzinach mocno jeszcze czuć pomarańczą, ale postoi to jeden dzień (jeśli postoi.... ) i wszystko się harmonizuje. Polecam spróbować.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
- Ulubiony Alkohol: Cachaça
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ruda Szmata;)
Będzie ok. Jak szukasz jeszcze coś szybkiego i przede wszystkim świątecznego to zrób Śmietankówkę. Na 250ml śmietanki 30, 100g cukru i 70-80ml spirytusu i łyżeczka cukru wanilinowego. Wychodzi super, szczególnie dla Pań.
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 kwie 2021, 08:57 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)
Mimo upływu czasu widzę, że wielu z Was spróbowało, modyfikowało i ogólnie zczystej ciekawości podjęło próbę realizacji przepisu który zaproponowałem;) U moich wciąż niezmiennie panuje przekonanie, że to jest to co oni lubią najbardziej;) Zajrzałem do tematu bo chyba z sentymantu dzisiaj sam zrobię cosik rudej;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
-
- Posty: 7
- Rejestracja: piątek, 22 paź 2021, 16:30
- Podziękował: 3 razy
Re: Ruda Szmata;)
Pyszniasta Ja daję podaną ilość składników na dwa litry, dodatkowo skórka z połowy pomarańczy i dwa goździki.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.
A i jeszcze zamiast cukru daję miód.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 gru 2021, 18:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 19
- Rejestracja: czwartek, 28 paź 2021, 07:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Dobry bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Ruda Szmata;)
Tak jak kolega wyżej, też napiszę : pyszniasta. Ja zrobiłem porcję na 2.5l, ale trochę mocniejszą, ~55%. Dodałem jak arturswiatek skórkę pomarańczy (kandyzowaną) i goździki, za to cukru trochę mniej. Trzymałem wszystko około 20 godzin. Smak łagodny, ale jednocześnie intensywnie aromatyczny. Ogólnie fajny i szybki przepis.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 gru 2021, 14:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ruda Szmata;)
@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?
Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnkeMecenasAlkoś pisze: ...
@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 lut 2022, 01:26 przez AAmatorek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ruda Szmata;)
Zrób foto jaki kolor wyszedł i jak klarowność, bo w moim przypadku to była tragedia z jednym i drugimJacek008 pisze:Zrobiłem wyszło super. Dodaję łyżkę extraktu vanili. Jest ok.
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 kwie 2022, 10:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 457
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 457
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 457
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 457
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
Autor tematu - Posty: 123
- Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
- Krótko o sobie: Zwykły gość;)
- Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Lubelskie
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Ruda Szmata;)
Zmiotki wyrzuca się do śmieci, sugerowanie odpowiedzi jest niezbyt kulturalne. Herbaty użyłem takiej, jaką miałem. Liściastej w czerwonym opakowaniu.
Ale poczekałeś prawie 9 miesięcy na odpowedź, wiec Ci jej udzielę: nazwałem to "ruda szmata" z takich względów, że trunek skojarzył mi się z tradycyjną gorzką żołądkową,ma którą jeden z moich kumpli mówi właśnie ruda szmata. Cała historia.
Aha, wracając do granulowanego liptona - totalny syf;)
Pozdrawiam;)
AAmatorek pisze:Pytanie do Autora. Zrobiłem zgodnie z pierwszym postem zachowując wszystkie proporcje. Dlaczego nazwałeś to "ruda szmata" ? Moja jest ciemna jak kawa rozpuszczalna, ledwo widac światło. Chyba ze robiłeś na jakieś herbacie ze zmiotek minutki bo ja specjalnie kupilem liptona granulowanego i chyba 3 łyżeczki to za dużo 1 zrobiła by robotę spokojnkeMecenasAlkoś pisze: ...
@MecenasAlkoś jeszcze jedno pytanie to normalne ze ten trunek jest metny?
Zmiotki wyrzuca się do śmieci, sugerowanie odpowiedzi jest niezbyt kulturalne. Herbaty użyłem takiej, jaką miałem. Liściastej w czerwonym opakowaniu.
Ale poczekałeś prawie 9 miesięcy na odpowedź, wiec Ci jej udzielę: nazwałem to "ruda szmata" z takich względów, że trunek skojarzył mi się z tradycyjną gorzką żołądkową,ma którą jeden z moich kumpli mówi właśnie ruda szmata. Cała historia.
Aha, wracając do granulowanego liptona - totalny syf;)
Pozdrawiam;)
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Ruda Szmata;)
Na granulowaną kiedyś mawialiśmy, że "jest tarta na klacie murzyna". Miała sens chyba tylko za komuny, gdy w co drugiej kuchni stał imbryczek z czajem - esencją do rozcieńczania.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.