wino z ciemnych winogron
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
-
- Posty: 1
- Rejestracja: piątek, 4 paź 2019, 20:07
Re: wino z ciemnych winogron
Witajcie, mam pytanie 2/10/19 nastawiłam wino z winogron, dziś już mi słabo fermentuje raz na 3 minuty, czy coś z moim winem jest nie tak .Po raz pierwszy robię wino,czy powinnam go już zlać znad osadu , czy coś zrobiłam nie tak? Wykorzystałam już cały cukier na wino o mocy ok.12%. Bardzo proszę Was o pomoc.
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Koleżanko warto przeczytać i jakby nie było odpowiedzi na jakieś pytanie to pytać podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron
Regent 21°Bx, 7g kwasów
Leon Millot 22,2°Bx, 6,5g kwasów
Rondo 19°Bx, 8g kwasów
Jeżeli robi się wino z nieznanych winogron (najczęściej deserowych) to się zgodzę, ale nie jeżeli użyje się odmiany na wino
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Najbardziej popularne ciemne winogrona przerobowe do uprawy w Polsce:kubusrozpruwacz pisze:Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Regent 21°Bx, 7g kwasów
Leon Millot 22,2°Bx, 6,5g kwasów
Rondo 19°Bx, 8g kwasów
Jeżeli robi się wino z nieznanych winogron (najczęściej deserowych) to się zgodzę, ale nie jeżeli użyje się odmiany na wino
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 73
- Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Kwestia kto czego oczekuje, moim zdaniem zamiast robić średnie/kiepskie to lepiej je kupić w sklepie. Jak już robić to najlepsze jak się tylko dakubusrozpruwacz pisze:według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Re: wino z ciemnych winogron
Witam, Mam problem z winem z ciemnych winogron. Wino ustawiłem we wrześniu. Przestało pracować w grudniu. Niestety pojawił się biały nalot na powierzchni wina. Nie zepsuło to smaku, ale nie wiem jak się tego pozbyć i cóż to może być? Ponadto kilkukrotne odciąganie wina do butelki stojącej powoduje, że wino zabutelkowane mocno fermentuje.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Nie koniecznie, powodem zapewne jest mało siarki, dostęp tlenu i wyższa temperatura. Możesz pozbyc sie b.delikatnie kożucha z góry lub ściągnąć wężykiem wino od spodu (kożuch zostanie na sciankach) do innego gąsiora. Koniecznie dodaj pirosiarczynu i obserwuj co sie bedzie dzialo, jeżeli sie powtórzy to wtedy na rurki
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 2597
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z ciemnych winogron
@Pppaaawww .
Wino nie dosładza się jak pracuje, w ten sposób dostarczasz pokarmu drożdżom i będziesz miał więcej alkoholu ( no chyba, że drożdże już padną od nadmiaru alkoholu ).. Poczekaj aż drożdże całkowicie zakończą pracę, potem trzeba je zabić i dopiero wtedy można dosładzać wino do swoich potrzeb. Można co prawda dać inne słodziki (ksylitol itp), ale one jednak wnoszą swoje smaki.
Ech, generalnie długi temat, ciężko wyjaśnić w kilku zdaniach - poczytaj kolego, są fora przeznaczone specjalnie dla winiarzy:
http://wino.org.pl/forum/
http://www.winogrona.org/forum/
Wino nie dosładza się jak pracuje, w ten sposób dostarczasz pokarmu drożdżom i będziesz miał więcej alkoholu ( no chyba, że drożdże już padną od nadmiaru alkoholu ).. Poczekaj aż drożdże całkowicie zakończą pracę, potem trzeba je zabić i dopiero wtedy można dosładzać wino do swoich potrzeb. Można co prawda dać inne słodziki (ksylitol itp), ale one jednak wnoszą swoje smaki.
Ech, generalnie długi temat, ciężko wyjaśnić w kilku zdaniach - poczytaj kolego, są fora przeznaczone specjalnie dla winiarzy:
http://wino.org.pl/forum/
http://www.winogrona.org/forum/
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 paź 2020, 22:17 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 126
- Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Jeżeli mogę się wtrącić to zawodowi winiarze robią wina na samym soku wyłącznie. Jeżeli chcesz (a mówię tylko o czerwonym winogronie!) uzyskać w winie maksymalne stężenie antyoksydantów to przetrzymaj owoce nawet 4 tygodnie. O wpływie przeciwutleniaczy naturalnych na organizm człowieka pisał nie będę. Informacji na ten temat jest wiele.
Re: wino z ciemnych winogron
Witajcie drodzy grupowicze.
Pierwszy raz robię wino i chyba mam problem.
Proszę o rady.
2.10.2021r. 16 kg winogron granatowych niemytych <dzikusy> z własnej działki<słoneczne stanowisko>Początkowe BLG 17
1 litr wody, 1kg cukru.Po 3 dniach ruszyło. Po 10 dniach odcisnęłam owoce ,rozpuściłam w 1 litrze 2kg cukru.,dodałam. Ruszyło ładnie. Po następnym tygodniu dodałam jeszcze 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Chwilkę "pyrkało" a teraz jest cisza. Nastaw trzymam we wiadrze fermentacyjnym. 20 litrowym. Wolnej przestrzeni jest 5 cm. Temperatura pomieszczenia 24 stopnie. Jeśli wyjdzie chciałabym wino wytrawne. 26.10.2021 poruszałam wiadrem<oczywiście bez otwierania> i zaczęło pyrkać co 20 -25 sekund
i tak jest do dziś Jak przycisnę wieczko wiadra z fajki fermentacyjnej pachnie ładnie.
Moje pytania .
Co dalej ? Już wiem, że mam za dużo cukru , ale może jest jakiś sposób, żeby nie wyszedł miód.
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Pierwszy raz robię wino i chyba mam problem.
Proszę o rady.
2.10.2021r. 16 kg winogron granatowych niemytych <dzikusy> z własnej działki<słoneczne stanowisko>Początkowe BLG 17
1 litr wody, 1kg cukru.Po 3 dniach ruszyło. Po 10 dniach odcisnęłam owoce ,rozpuściłam w 1 litrze 2kg cukru.,dodałam. Ruszyło ładnie. Po następnym tygodniu dodałam jeszcze 2 kg cukru rozpuszczonego w 1 litrze wody. Chwilkę "pyrkało" a teraz jest cisza. Nastaw trzymam we wiadrze fermentacyjnym. 20 litrowym. Wolnej przestrzeni jest 5 cm. Temperatura pomieszczenia 24 stopnie. Jeśli wyjdzie chciałabym wino wytrawne. 26.10.2021 poruszałam wiadrem<oczywiście bez otwierania> i zaczęło pyrkać co 20 -25 sekund
i tak jest do dziś Jak przycisnę wieczko wiadra z fajki fermentacyjnej pachnie ładnie.
Moje pytania .
Co dalej ? Już wiem, że mam za dużo cukru , ale może jest jakiś sposób, żeby nie wyszedł miód.
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
-
- Posty: 2597
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: wino z ciemnych winogron
I znowu drożdże dzikusy i problemy z nimi, pewnie doszły do granicy wytrzymałości alkoholowej i padły.
Jaki jest aktualny Blg? Spada, czy już się zatrzymał?
Koleżanko, za mało informacji. Wino dobrze wyliczone i nastawione na prawidłowych drożdżach wychodzi wytrawne, potem się je dosładza do smaku.
W Twoim przypadku trudno cokolwiek doradzać, jak nie mamy danych w jakim aktualnie stanie jest wino.
Jaki jest aktualny Blg? Spada, czy już się zatrzymał?
Koleżanko, za mało informacji. Wino dobrze wyliczone i nastawione na prawidłowych drożdżach wychodzi wytrawne, potem się je dosładza do smaku.
W Twoim przypadku trudno cokolwiek doradzać, jak nie mamy danych w jakim aktualnie stanie jest wino.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: wino z ciemnych winogron
Serwus
No, cukru koleżanka nie żałowała 17Blg startowego plus 2x2 kg cukru sypanego w porcjach z dwoma litrami wody Pozostało 12blg - dużo. Dzikusy nieprzewidywalne, mogą się zatrzymać w każdej chwili. Ale oczywiście niech jadą do zwycięstwa. Taki cukier to na bayanusy dobry
No, cukru koleżanka nie żałowała 17Blg startowego plus 2x2 kg cukru sypanego w porcjach z dwoma litrami wody Pozostało 12blg - dużo. Dzikusy nieprzewidywalne, mogą się zatrzymać w każdej chwili. Ale oczywiście niech jadą do zwycięstwa. Taki cukier to na bayanusy dobry
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron
5k cukru na 16kg winogron?
Wychodzi ponad 22° tego to chyba i bayanusy by nie przerobiły...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wychodzi ponad 22° tego to chyba i bayanusy by nie przerobiły...
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 paź 2021, 18:03 przez dynio, łącznie zmieniany 2 razy.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron
16kg winogron to ok. 11.2L soku (przy idealnej wydajności dla winogron 70%)
poczatkowe blg 17 = 1.9kg cukru
+ 5kg cukru przy 4Lwody daje w sumie ok 18L wina (kg cukru w 1L wody to 1.6 roztworu) i prawie 7kg cukru.
A to daje blg na poziomie 39.
Coś pomyliłem?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
poczatkowe blg 17 = 1.9kg cukru
+ 5kg cukru przy 4Lwody daje w sumie ok 18L wina (kg cukru w 1L wody to 1.6 roztworu) i prawie 7kg cukru.
A to daje blg na poziomie 39.
Coś pomyliłem?
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Albo inaczej:
Na 1% potrzeba 17g w litrze wina
Tutaj mamy 7000g cukru / 18L wina to daje 389g cukru/L, dzielone przez 17 wychodzi 22,87%
To będzie bardzo slodkie winko
Ale może koleżanka w takich gustuje
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Na 1% potrzeba 17g w litrze wina
Tutaj mamy 7000g cukru / 18L wina to daje 389g cukru/L, dzielone przez 17 wychodzi 22,87%
To będzie bardzo slodkie winko
Ale może koleżanka w takich gustuje
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 paź 2021, 19:09 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 197
- Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
- Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
- Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Południe
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Zapytam czy zostały odjęte niecukry od pomiaru blg w owocach? Czy wynik podany prosto po zmierzeniu ?
Koleżanko ciesz się że ten nastaw jeszcze chodzi biorąc pod uwagę dzikusy, nic nie ruszaj i teraz już nie zaglądaj do wiadra, aż do skończenia pracy drożdży, może jeszcze co nie co uciągną.
Koleżanko ciesz się że ten nastaw jeszcze chodzi biorąc pod uwagę dzikusy, nic nie ruszaj i teraz już nie zaglądaj do wiadra, aż do skończenia pracy drożdży, może jeszcze co nie co uciągną.
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron
Wycisnalem dzisiaj trochę soku z winogron. Wyszło 30 blg chyba max na skali balingomierza. Czy u Was też tyle wychodziło? Czy przy tak dużym poziomie cukru w owocach dodawać później jeszcze cukier?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:38 przez majster1, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Sorry poprawka: mogło tak wyjść
Te 0.5kg cukru zmienia postać rzeczy bo z 18kg owoców wyszło Ci pewnie max 12L soku. Tym 0.5kg zwiększyłeś ilość cukru aż o 1/4 wzgl cukru w owocach
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Te 0.5kg cukru zmienia postać rzeczy bo z 18kg owoców wyszło Ci pewnie max 12L soku. Tym 0.5kg zwiększyłeś ilość cukru aż o 1/4 wzgl cukru w owocach
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: wino z ciemnych winogron
Skalibruj spławik na wodzie i zobacz czy wskazuje zero. Robię wina od kilku lat, ale 30BLG to miałem tylko na miodzie pitnym. Coś jest nie halo z tym odczytem, jeżeli faktycznie masz 30BLG, to będziesz musiał to mocno rozwodnić, bo Ci drożdże nie ruszą przy takim ulepku.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron
na razie mierze razem z miazgą, jeszcze nie oddzieliłem soku od miazgi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 lut 2022, 17:58 przez majster1, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron
Teraz wyglada tak. tez uzywam tluczka do ziemniaków. Jutro zamierzam odcisnąć owoce i jeszcze bardziej je rozdrobnić, za pierwszym razem sok wyleciał bardzo łatwo. Tylko te z wierzchu nie chciały się rozgnieść a teraz już nie chce w tym grzebać. Wszystkie owoce najpeirw przelałem wrzątkiem żeby nie było dzikusów, drożdże wystartowały bardzo dobrze, szaleją jak głupie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2022, 11:37 przez majster1, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: wino z ciemnych winogron
Może dodam teraz jak oddzielę same owoce i doleję do reszty nastawu.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lut 2022, 22:09 przez majster1, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl