Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » poniedziałek, 14 paź 2019, 19:45

No tak... jeszcze raz dzięki.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: kubusrozpruwacz » środa, 16 paź 2019, 15:23

Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro

Awatar użytkownika

maria.kowalczyk
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 4 paź 2019, 19:07
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: maria.kowalczyk » środa, 16 paź 2019, 20:06

Witajcie, mam pytanie 2/10/19 nastawiłam wino z winogron, dziś już mi słabo fermentuje raz na 3 minuty, czy coś z moim winem jest nie tak .Po raz pierwszy robię wino,czy powinnam go już zlać znad osadu , czy coś zrobiłam nie tak? Wykorzystałam już cały cukier na wino o mocy ok.12%. Bardzo proszę Was o pomoc.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1310
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » środa, 16 paź 2019, 22:01

Koleżanko warto przeczytać i jakby nie było odpowiedzi na jakieś pytanie to pytać ;) podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: dynio » czwartek, 17 paź 2019, 04:59

kubusrozpruwacz pisze:Winogrona zawierają około 16%cukrów co jest i tak mało ważne bo bayanusy przejedza dodatkowy cukier, a co do wody,... fajnie zrobić wino z samych owoców ale trzeba pamiętać że zawierają one dużo kwasów i trzeba by było taki sok odkwaszac , a według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro
Najbardziej popularne ciemne winogrona przerobowe do uprawy w Polsce:
Regent 21°Bx, 7g kwasów
Leon Millot 22,2°Bx, 6,5g kwasów
Rondo 19°Bx, 8g kwasów

Jeżeli robi się wino z nieznanych winogron (najczęściej deserowych) to się zgodzę, ale nie jeżeli użyje się odmiany na wino

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: eldier » czwartek, 17 paź 2019, 20:59

Chyba, że jest to dość popularna w starszych ogrodach labrucha, która nawet 16% cukru nie ma ;)


mocho
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: mocho » sobota, 19 paź 2019, 13:18

kubusrozpruwacz pisze:według mnie szkoda z 25kg owoców zrobić tylko 10 litrów wina nawet najlepszego o którym pewnie piszesz ta uwagę. Pozdro


Kwestia kto czego oczekuje, moim zdaniem zamiast robić średnie/kiepskie to lepiej je kupić w sklepie. Jak już robić to najlepsze jak się tylko da


tswiatek
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 13 mar 2020, 18:46
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: tswiatek » sobota, 14 mar 2020, 13:33

Witam, Mam problem z winem z ciemnych winogron. Wino ustawiłem we wrześniu. Przestało pracować w grudniu. Niestety pojawił się biały nalot na powierzchni wina. Nie zepsuło to smaku, ale nie wiem jak się tego pozbyć i cóż to może być? Ponadto kilkukrotne odciąganie wina do butelki stojącej powoduje, że wino zabutelkowane mocno fermentuje.

Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: donald1209 » wtorek, 14 lip 2020, 15:18

Jak jest biały kożuch to tylko na rurki.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: dynio » wtorek, 14 lip 2020, 16:01

Nie koniecznie, powodem zapewne jest mało siarki, dostęp tlenu i wyższa temperatura. Możesz pozbyc sie b.delikatnie kożucha z góry lub ściągnąć wężykiem wino od spodu (kożuch zostanie na sciankach) do innego gąsiora. Koniecznie dodaj pirosiarczynu i obserwuj co sie bedzie dzialo, jeżeli sie powtórzy to wtedy na rurki

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


Pppaaawww
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2020, 22:03
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Pppaaawww » czwartek, 1 paź 2020, 18:35

Czy 23 blg po 4 dniach to dobre wskazanie? Chcialem dodac teraz jeszcze 1.5 kg cukru w 1 litrze widy. Na początku nastawiłem 10 kg winogrona czarnego i 2 kg cukru z 4 litrami wody.czy dobrze planuje?


Pppaaawww
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2020, 22:03
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Pppaaawww » poniedziałek, 12 paź 2020, 18:09

Co zrobić zeby uzyskać wino słodkie tak powyżej 10 %. Obecnie po dwóch tygodniach blg wynosi 15. Jak do tej pory to bylo 3.5 kg cukru i 5 litrów wody i 10 kg winogrona. I dodam ze nie oddzielałem od owoców jeszcze bo cały czas nastaw jeszcze pracuję

Awatar użytkownika

jakis1234
300
Posty: 310
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 12 paź 2020, 21:10

@Pppaaawww .
Wino nie dosładza się jak pracuje, w ten sposób dostarczasz pokarmu drożdżom i będziesz miał więcej alkoholu ( no chyba, że drożdże już padną od nadmiaru alkoholu :)).. Poczekaj aż drożdże całkowicie zakończą pracę, potem trzeba je zabić i dopiero wtedy można dosładzać wino do swoich potrzeb. Można co prawda dać inne słodziki (ksylitol itp), ale one jednak wnoszą swoje smaki.
Ech, generalnie długi temat, ciężko wyjaśnić w kilku zdaniach - poczytaj kolego, są fora przeznaczone specjalnie dla winiarzy:
http://wino.org.pl/forum/
http://www.winogrona.org/forum/
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 paź 2020, 21:17 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)


lesu.pl
100
Posty: 110
Rejestracja: sobota, 7 lut 2015, 11:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: pigwóweczka, smorodinówka i dereniówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: lesu.pl » wtorek, 13 paź 2020, 12:27

Jeżeli mogę się wtrącić to zawodowi winiarze robią wina na samym soku wyłącznie. Jeżeli chcesz (a mówię tylko o czerwonym winogronie!) uzyskać w winie maksymalne stężenie antyoksydantów to przetrzymaj owoce nawet 4 tygodnie. O wpływie przeciwutleniaczy naturalnych na organizm człowieka pisał nie będę. Informacji na ten temat jest wiele.


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości