wino z ciemnych winogron

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08

Post autor: Machines »

Witam potrzebuje porady postanowiłem zrobić winko z ciemnych winogron wiec zebrałem 25kg wszystko wsypałem do beczki pomiażdżyłem na miazgę i dałem 3kg cukru do tej miazgi bez wody i drożdże winiarskie no i czekam jedna dobę i nic się nie dzieje pytanie czy coś z tego będzie....
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: dynio »

Podaj więcej danych: jakie drożdże, jaka temp w pomieszczeniu itd

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: freek »

Wiadomo jak słodkie było winogrono? Nie wiadomo czy drożdże nie będą miały za słodko by ruszyć i nie wykluczone, że będziesz musiał dolać trochę wody lub jeżeli nie chcesz wody to dodać jeszcze winogrona lub samego soku z niego by to wystartowało. Ale na takie dywagacje jeszcze za wczesnie, jak po 2-3 dobach nic sie nie będzie działo to wtedy będziesz działał.
Ps. Oczywiście wiesz, że ruch w rurce nie jest wyznacznikiem fermentacji? Mam na myśli nieszczelności itd.
Pozdro

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Dziękuje bardzo poczekam jeszcze jedna noc tak jak pisze freek ....

wawaldek11
2500
Posty: 2890
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: wawaldek11 »

Pomiar Blg jest najlepszym wyznacznikiem postępu fermentacji. Cukromierz jest nieodzowny.
Ostatnio zmieniony sobota, 28 wrz 2019, 21:30 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

A spławik to ma być z ciężarkiem i haczykiem? :hahaha:
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D
Skoro niektórzy Modowie walczą z psotą :D to piszmy cukromierz ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Witam po dzisiejszej nocy tez nic się nie dzieje,czy mogę wycisnąć z tej dwudniowej miazgi sok i przelać do gąsiora i zatkać rurka fermentacyjna ewentualnie dodać jeszcze drożdży,ile powinno być BLG te początkowe po dodaniu cukru żeby nie przesadzić...dziekuje

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Witam w beczce coś zaczęło się dziać pojawiła się piana co to oznacza i co dalej na smak kwaśne ...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Fermentuje ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Mam trzy pytania w beczce powstała czapa z tych owoców która się unosi czy mam co jakiś czas mieszać ,czy trzeba dodać cukier skoro fermentuje i ma smak kwaśny...
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Zatapiaj czapę 2 razy dziennie po 3 dniach 1 dziennie ;)
Co do dosłodzenia to sprawdz blg
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Góral dzięki bardzo Ile powinno być blg żeby nie przesadzić ....
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Ja nie robię win nie przepadam za nimi wolę mocniejsze co nieco :D
Z tego co wyczytałem z Twoich postów to wino dopiero zaczęło pracować więc na pewno nie przerobiło jeszcze cukru ;)
Masz czas żeby poczytać ile wody i cukru jeszcze dodać ;)
Owoce bym odcedził tak po półtora tygodnia od nastawienia.
Pozdrawiam Góral ;)
Edit Poczytałem tak na szybko jeżeli blg wynosi koło 5 to możesz dodać cukier ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 wrz 2019, 22:10 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: freek »

Żeby nie przesadzić z czym? Z mocą gotowego wina czy ze stężeniem odpowiednim dla drożdży? JeŻeli chcesz by wino było tak mocne jak tolerancja drożdży, które dodałeś, to musisz znać początkowe blg by teraz dodać w drugiej partii odpowiednią ilość cukru. Jeżeli nie znasz, a chyba nie znasz i ponadto chcesz uzyskać wino np słodkie lub półsłodkie to dodawaj np po 0,3 kg cukru i czekaj aż przerobi i znów cukier, znów przerobi i znów cukier, a jak już przestanie pracować tzn że drożdże skończyły robotę. Wtedy próbujesz, dosładzasz lub nie do smaku, możesz zasiarkować(uwaga na proporcje!), i odstawiasz do dalszego klarowania i układania się.
Oczywiście zatapiaj pulpe ze 2 razy dziennie, cukier dodawaj jak blg Bedzie w okolicy "5" a owoce odciśnij do 14 dnia fermentacji i potem pracujesz już na moszczu/ młodym winie.
A Noi już wiesz, że cukromierz jest niezbędny.
Pozdro

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

O bardzo dziękuję Freek jest to moje pierwsze winko także i pytań jest dużo, a w necie te opisy jakoś nie mogę tego połapać .....
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 paź 2019, 10:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

krystianlukasik8
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 kwie 2018, 18:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: krystianlukasik8 »

Witam, mam dylemat...otóż 40kg owoców z winogrona obrane rozdrobnione i blg na poziomie 17, siedzi sobie w beczce niemal tydzień. Dodałem 4 kg glukozy(nie wiem czy przy winie ma to jakieś znaczenie) i hula na 995 aż miło. Czapę zatapiam raz dziennie, i teraz się zastanawiam, czy bawić się w wino i oddzielić moszcz od reszty owoców i z tego co zostało zrobić coś na wzór grappy, czy olać wino i poczekać z miesiąc i wszystko na rurki puścić...dostałem jeszcze 30kg winogrona i obrane czekają na mój ruch. Jakby ktoś kiedyś podobny dylemat miał i wybrał jakiś kierunek z którego był zadowolony to proszę o radę:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Krystian tylko góral albo freek coś na pewno ci doradzą,.......
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: dynio »

Odciśnij moszcz po 2tyg. Z uzyskanego wina rób brandy, a wytłoki zalej znowu syropem glukozowym i rób grappe

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

krystianlukasik8
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 kwie 2018, 18:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: krystianlukasik8 »

Dzięki Dynio, Twój plan bardzo mi się podoba:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Witajcie. Więc tak po tygodniu fermentacji winogron w beczce, którą przykryłem płótnem i mieszałem czapę 3 razy dziennie, dziś przelałem wszystko z beczki do balona szklanego czyli gąsiorka i zatkałem rurka fermentacyjną. Mam pytanie - otóż po dwóch godzinach owoce tak się unoszą do góry do samego korka ze trzeba to mieszać żeby opadło - czy tak powinno być?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 paź 2019, 15:01 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Trzeba było wycisnąć owoce zanim przelałeś do dymiona teraz to Ci grozi rozsadzenie dymiona :o
Nie zakładaj rurki fermentacyjnej ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Dzieki Góral co do rozsadzenia to pilnuje po jakim czasie mam wywalić te winogrona z balona....

czytam
700
Posty: 719
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: czytam »

Wyrzuć owoce albo zmień naczynie na większe.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: freek »

Pisałem przecież ,z owocami fermentuj do 2 tygodni. Mogłeś tak jak góral pisał już oddzielić owoce bo po co się teraz męczyć wyciągając je? No ale, nauczka na przyszłość, poza tym ciężko będzie Ci teraz zatapiać czape, i uważaj żeby owoce nie przytkały rurki.
Kolego Krystian, zrób jak Dynio radzi chyba że chcesz wino to dodaj do tego te 30 kg jeszcze bez wody i cukru żadnego i rób wg zasad.
Pozdro
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: lesgo58 »

Po fermentacji burzliwej do balona lewarujesz tylko płyn, gęste albo wyrzucasz albo wykorzystujesz do dalszego osobnego przerobu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Dzięki, dzięki ........

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: eldier »

Moim zdaniem to już czas, żeby odcisnąć moszcz od miazgi i to im szybciej tym lepiej.

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Eldier dzięki

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Witam kolegów jutro wyrzucam owoce z gąsiora i pytanie mam czy fermentacja dalej będzie przebiegała tak samo ..
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Na początku może lekko przystopować ale nic się nie martw zacznie dalej pracować ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Podziękować Góral...

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Witajcie Góral tak jak pisałem ,dziś wywaliłem owoce z balona,uciążliwe to było ale dałem rade, no i winko przestało pracować,tak jak pisałeś,zobaczymy jutro po zmierzeniu cukromierzem wskazał jakieś 5 blg dlatego jakieś bo spławik ocierał o menzurkę i ciężko było tak precyzyjnie stwierdzić czy 4 czy 6,no i oczywiście dosypałem 0,2kg cukru, jeszcze mam pytanie kiedy następne zlanie i wylanie osadu mam zrobić.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Wszystko ok ;) Jak przestanie pracować i masz osad na dnie to wtedy zlewaj znad osadu :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Witam podpowiedź jeszcze Górall, jeżeli będę chciał dodać kolejna partię cukru po tygodniu lub dwóch,czy mam zlać wino znad osadu.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Góral bagienny »

Jeżeli fermentacja zwolni to jak najbardziej możesz zlać z nad osadu. Prawidłowo pierwsze zlanie powinno się zrobić po burzliwej fermentacji ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Podziękować Góral

kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: kubusrozpruwacz »

Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg , dodałeś już 3 więc jeszcze dodaj 2x po 2kg .Z 25kg owoców powinieneś mieć około 17 l soku więc do tego potrzebujesz 9l wody i biorąc pod uwagę obj cukru ( 7kg to okolo4 l obj) wyjdzie Ci 30l wina. Jeśli masz wiaderko fementujace po oddzielenia owoców przelej do wiaderka dodaj 2 kg cukru po tyg kolejne dwa i dolej wody do 30 jeśli nie dodawales drożdży proponuje się bayanusy dla pewności żeby przerobiony Ci cały cukier .

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 19:08
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: Machines »

Dzięki Kubus....szkoda że tak późno się odezwałeś,ale dzięki bardzo....

kubusrozpruwacz
30
Posty: 41
Rejestracja: wtorek, 15 gru 2009, 14:35
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: kubusrozpruwacz »

Będzie na następny raz :)

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: wino z ciemnych winogron

Post autor: mocho »

kubusrozpruwacz pisze:Kolego z 25 kg owoców zrób sobie 30 l dobrego winka .Na 15 % wino potrzebujesz około 7,7kg cukru odejmujac cukier w owocach wystarczy 7kg
Coś bardzo mało tego cukru w winogronach przyjmujesz, w 25 kg owoców tylko 0,7kg? Moim zdaniem jest go przynajmniej z 5 razy tyle, poza tym jeżeli chciałbym dobre wino to wody nie dawał bym w ogóle
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”