Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » piątek, 27 wrz 2019, 18:33

Witam potrzebuje porady postanowiłem zrobić winko z ciemnych winogron wiec zebrałem 25kg wszystko wsypałem do beczki pomiażdżyłem na miazgę i dałem 3kg cukru do tej miazgi bez wody i drożdże winiarskie no i czekam jedna dobę i nic się nie dzieje pytanie czy coś z tego będzie....


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 230
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: dynio » sobota, 28 wrz 2019, 05:14

Podaj więcej danych: jakie drożdże, jaka temp w pomieszczeniu itd

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 99
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: freek » sobota, 28 wrz 2019, 10:45

Wiadomo jak słodkie było winogrono? Nie wiadomo czy drożdże nie będą miały za słodko by ruszyć i nie wykluczone, że będziesz musiał dolać trochę wody lub jeżeli nie chcesz wody to dodać jeszcze winogrona lub samego soku z niego by to wystartowało. Ale na takie dywagacje jeszcze za wczesnie, jak po 2-3 dobach nic sie nie będzie działo to wtedy będziesz działał.
Ps. Oczywiście wiesz, że ruch w rurce nie jest wyznacznikiem fermentacji? Mam na myśli nieszczelności itd.
Pozdro


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » sobota, 28 wrz 2019, 16:22

Dziękuje bardzo poczekam jeszcze jedna noc tak jak pisze freek ....


wawaldek11
2000
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: wawaldek11 » sobota, 28 wrz 2019, 20:10

Pomiar Blg jest najlepszym wyznacznikiem postępu fermentacji. Cukromierz jest nieodzowny.
Ostatnio zmieniony sobota, 28 wrz 2019, 20:30 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » sobota, 28 wrz 2019, 20:28

A spławik to ma być z ciężarkiem i haczykiem? :hahaha:
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D
Skoro niektórzy Modowie walczą z psotą :D to piszmy cukromierz ;)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » niedziela, 29 wrz 2019, 08:45

Witam po dzisiejszej nocy tez nic się nie dzieje,czy mogę wycisnąć z tej dwudniowej miazgi sok i przelać do gąsiora i zatkać rurka fermentacyjna ewentualnie dodać jeszcze drożdży,ile powinno być BLG te początkowe po dodaniu cukru żeby nie przesadzić...dziekuje


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » niedziela, 29 wrz 2019, 19:48

Witam w beczce coś zaczęło się dziać pojawiła się piana co to oznacza i co dalej na smak kwaśne ...

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 29 wrz 2019, 20:34

Fermentuje ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » poniedziałek, 30 wrz 2019, 06:01

Mam trzy pytania w beczce powstała czapa z tych owoców która się unosi czy mam co jakiś czas mieszać ,czy trzeba dodać cukier skoro fermentuje i ma smak kwaśny...

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 30 wrz 2019, 16:06

Zatapiaj czapę 2 razy dziennie po 3 dniach 1 dziennie ;)
Co do dosłodzenia to sprawdz blg
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » poniedziałek, 30 wrz 2019, 20:14

Góral dzięki bardzo Ile powinno być blg żeby nie przesadzić ....

Awatar użytkownika

Góral bagienny
500
Posty: 523
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 30 wrz 2019, 20:41

Ja nie robię win nie przepadam za nimi wolę mocniejsze co nieco :D
Z tego co wyczytałem z Twoich postów to wino dopiero zaczęło pracować więc na pewno nie przerobiło jeszcze cukru ;)
Masz czas żeby poczytać ile wody i cukru jeszcze dodać ;)
Owoce bym odcedził tak po półtora tygodnia od nastawienia.
Pozdrawiam Góral ;)
Edit Poczytałem tak na szybko jeżeli blg wynosi koło 5 to możesz dodać cukier ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 wrz 2019, 21:10 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 99
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: freek » poniedziałek, 30 wrz 2019, 22:25

Żeby nie przesadzić z czym? Z mocą gotowego wina czy ze stężeniem odpowiednim dla drożdży? JeŻeli chcesz by wino było tak mocne jak tolerancja drożdży, które dodałeś, to musisz znać początkowe blg by teraz dodać w drugiej partii odpowiednią ilość cukru. Jeżeli nie znasz, a chyba nie znasz i ponadto chcesz uzyskać wino np słodkie lub półsłodkie to dodawaj np po 0,3 kg cukru i czekaj aż przerobi i znów cukier, znów przerobi i znów cukier, a jak już przestanie pracować tzn że drożdże skończyły robotę. Wtedy próbujesz, dosładzasz lub nie do smaku, możesz zasiarkować(uwaga na proporcje!), i odstawiasz do dalszego klarowania i układania się.
Oczywiście zatapiaj pulpe ze 2 razy dziennie, cukier dodawaj jak blg Bedzie w okolicy "5" a owoce odciśnij do 14 dnia fermentacji i potem pracujesz już na moszczu/ młodym winie.
A Noi już wiesz, że cukromierz jest niezbędny.
Pozdro


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » wtorek, 1 paź 2019, 08:21

O bardzo dziękuję Freek jest to moje pierwsze winko także i pytań jest dużo, a w necie te opisy jakoś nie mogę tego połapać .....
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 paź 2019, 09:32 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.


krystianlukasik8
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 kwie 2018, 17:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: krystianlukasik8 » wtorek, 1 paź 2019, 19:06

Witam, mam dylemat...otóż 40kg owoców z winogrona obrane rozdrobnione i blg na poziomie 17, siedzi sobie w beczce niemal tydzień. Dodałem 4 kg glukozy(nie wiem czy przy winie ma to jakieś znaczenie) i hula na 995 aż miło. Czapę zatapiam raz dziennie, i teraz się zastanawiam, czy bawić się w wino i oddzielić moszcz od reszty owoców i z tego co zostało zrobić coś na wzór grappy, czy olać wino i poczekać z miesiąc i wszystko na rurki puścić...dostałem jeszcze 30kg winogrona i obrane czekają na mój ruch. Jakby ktoś kiedyś podobny dylemat miał i wybrał jakiś kierunek z którego był zadowolony to proszę o radę:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » wtorek, 1 paź 2019, 20:40

Krystian tylko góral albo freek coś na pewno ci doradzą,.......

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 230
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: dynio » środa, 2 paź 2019, 06:02

Odciśnij moszcz po 2tyg. Z uzyskanego wina rób brandy, a wytłoki zalej znowu syropem glukozowym i rób grappe

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


krystianlukasik8
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 13 kwie 2018, 17:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: krystianlukasik8 » środa, 2 paź 2019, 09:15

Dzięki Dynio, Twój plan bardzo mi się podoba:)

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
Machines
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 27 wrz 2019, 18:08
Załączniki
Re: wino z ciemnych winogron

Postautor: Machines » sobota, 5 paź 2019, 12:51

Witajcie. Więc tak po tygodniu fermentacji winogron w beczce, którą przykryłem płótnem i mieszałem czapę 3 razy dziennie, dziś przelałem wszystko z beczki do balona szklanego czyli gąsiorka i zatkałem rurka fermentacyjną. Mam pytanie - otóż po dwóch godzinach owoce tak się unoszą do góry do samego korka ze trzeba to mieszać żeby opadło - czy tak powinno być?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 paź 2019, 14:01 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości