
-
- Posty: 3291
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Serwus.
Czy to może być już młoda papryka?
Czy to może być już młoda papryka?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 1374
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Tak to zawiązka papryki, ale jeśli krzak jest młody to i tak nie urośnie prawidłowo, o ile w ogóle wcześniej nie odpadnie. Wszelkie kwiaty powinno się obcinać przez pierwsze kilka miesięcy, dopiero tak po pół roku od wysiewu można coś próbować zostawiać i hodować pojedyncze papryki, tak samo z przycinaniem krzaków, warto jest ciąć by roślina rozrastała się i gęstniała zamiast rosnąć w górę, da to o wiele większe zbiory niż przy krzakach nie przycinanych.
-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Na hodowli totalnie się nie znam. Dostałem słoik ciętej w zalewie i kilka sztuk naturalnej
Wrzuciłem trzy ziarna do ziemi i wyrosło. Roślinka szczodrze zakwitła ale nie wszystkie kwiatki takie są. Większość się ususzyła i odpadła. Bardziej to eksperyment niż poważna rzecz. To Jalapeno. Galanta pikanteria.

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 1374
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Ile czasu minęło od wysiewu?
-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Wydaje mi się, że nie upłynęło więcej niż 6 miesięcy 

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 1374
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Potrzymaj ją tak do maja bez owocowania, podlej czasem nawozem, ustaw w nasłonecznionym miejscu i niech rośnie 

-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Serwus
Obalają mi się te papryczki.
Mam to "podparte" wykałaczkami 20cm ale pomału zaczyna jej brakować.
Jaki macie sposób na to?
Obalają mi się te papryczki.
Mam to "podparte" wykałaczkami 20cm ale pomału zaczyna jej brakować.
Jaki macie sposób na to?
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 1374
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Minęły dwa miesiące od mojego pierwszego posta w tym temacie, krzaczki przez ten czas trochę przycinałem, obcinałem większość kwiatów, ale kilka zostawiłem i oto efekty 
Może w połowie maja będzie już odpowiednia temperatura, to przesadzę w większe donice i będę powoli wystawiał na dwór

Może w połowie maja będzie już odpowiednia temperatura, to przesadzę w większe donice i będę powoli wystawiał na dwór

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 3291
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Istotnie
Ładnie to u Ciebie wygląda kol @mtx. U mnie, z trzech sadzonek, zaledwie 1 sztuka się zawiązała.
Dla mnie to i tak jest sukces
Ładnie to u Ciebie wygląda kol @mtx. U mnie, z trzech sadzonek, zaledwie 1 sztuka się zawiązała.
Dla mnie to i tak jest sukces

"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Muszę się pochwalić swoimi przetworami z papryczek
Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper
Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 161
- Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 21:07
- Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Poproszę przepis wg którego robiłeś sos Sambal
Z góry dziękuję
Z góry dziękuję
-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Serwus.
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę
@Wojtek5
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę

@Wojtek5

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Wiesz co @leon24_36 ja robiłem ten sos po raz pierwszy i bazowałem chyba na 5-6 różnych filmikach z YT z każdego coś tam sobie wyciągnąłem. Nie próbowałem, wiec nie wiem jaki wyszedł, ale finalnie robiłem tak:
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco
Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem
https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8
@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco
Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem
https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8
@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 wrz 2021, 10:05 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2177
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Ulubiony Alkohol: Nie ma takiego.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko?
Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.
Wojtek5 pisze:Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny,.. .
Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko?

Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Klub miłośników chili
Polecam spróbować Pikantny czosnek kiszony z papryką gochugaru z sosem sojowym
Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi

Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi

Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 12:14 przez majster1, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości