Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
Awatar użytkownika

Doody
2500
Posty: 2547
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Doody » piątek, 19 lut 2021, 15:31

Ładny ogródek, życzę owocnych zbiorów ;)
Pozdrawiam
Darek


koncentraty wina
Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » poniedziałek, 15 mar 2021, 17:51

Serwus.
Czy to może być już młoda papryka?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1342
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: mtx » poniedziałek, 15 mar 2021, 19:38

Tak to zawiązka papryki, ale jeśli krzak jest młody to i tak nie urośnie prawidłowo, o ile w ogóle wcześniej nie odpadnie. Wszelkie kwiaty powinno się obcinać przez pierwsze kilka miesięcy, dopiero tak po pół roku od wysiewu można coś próbować zostawiać i hodować pojedyncze papryki, tak samo z przycinaniem krzaków, warto jest ciąć by roślina rozrastała się i gęstniała zamiast rosnąć w górę, da to o wiele większe zbiory niż przy krzakach nie przycinanych.

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » poniedziałek, 15 mar 2021, 20:03

Na hodowli totalnie się nie znam. Dostałem słoik ciętej w zalewie i kilka sztuk naturalnej :lol: Wrzuciłem trzy ziarna do ziemi i wyrosło. Roślinka szczodrze zakwitła ale nie wszystkie kwiatki takie są. Większość się ususzyła i odpadła. Bardziej to eksperyment niż poważna rzecz. To Jalapeno. Galanta pikanteria.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1342
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: mtx » poniedziałek, 15 mar 2021, 20:30

Ile czasu minęło od wysiewu?

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » poniedziałek, 15 mar 2021, 20:38

Wydaje mi się, że nie upłynęło więcej niż 6 miesięcy :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1342
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: mtx » poniedziałek, 15 mar 2021, 21:40

Potrzymaj ją tak do maja bez owocowania, podlej czasem nawozem, ustaw w nasłonecznionym miejscu i niech rośnie :)

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » wtorek, 16 mar 2021, 13:06

Serwus
Obalają mi się te papryczki.
Mam to "podparte" wykałaczkami 20cm ale pomału zaczyna jej brakować.
Jaki macie sposób na to?
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

mtx
1300
Posty: 1342
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: mtx » wtorek, 20 kwie 2021, 11:46

Minęły dwa miesiące od mojego pierwszego posta w tym temacie, krzaczki przez ten czas trochę przycinałem, obcinałem większość kwiatów, ale kilka zostawiłem i oto efekty :D
20210420_121828a.jpg

20210420_121855a.jpg

20210420_121925a.jpg

20210420_121940a.jpg

Może w połowie maja będzie już odpowiednia temperatura, to przesadzę w większe donice i będę powoli wystawiał na dwór :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Doody
2500
Posty: 2547
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Doody » wtorek, 20 kwie 2021, 11:54

Maryśka rośnie jak na drożdżach :hahaha:
Fajnie to wygląda :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » wtorek, 20 kwie 2021, 12:18

Istotnie
Ładnie to u Ciebie wygląda kol @mtx. U mnie, z trzech sadzonek, zaledwie 1 sztuka się zawiązała.
Dla mnie to i tak jest sukces :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Wojtek5
600
Posty: 625
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Wojtek5 » piątek, 17 wrz 2021, 19:45

Muszę się pochwalić swoimi przetworami z papryczek

Od lewej:
w całości Piri Piri RED 100.000 - 350.000
dwa wąskie słoiczki z mieloną Carolina Reaper coś ala Sambal ok 1.640.000
kolejne dwa to ala Sambal z Trinidat Scorpion ok. 1.463.700, ale zawiera dodatki więc pewnie jest słabsza
na końcu ala Tabasco z Carolina Reaper
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Awatar użytkownika

leon24_36
50
Posty: 87
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 21:07
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: leon24_36 » sobota, 18 wrz 2021, 08:52

Poproszę przepis wg którego robiłeś sos Sambal
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » sobota, 18 wrz 2021, 09:51

Serwus.
Również poczynilem starania, ażeby i u mnie ostrego, napewno nie aż tak hardkorowego nie zabrakło. Dwa kilogramy popryczek jalapeno już w szkle. Ostrość jej w zupełności mi odpowiada i oceniana jest między 2.500- 8000 Shu. To niemal 2x więcej od popularnego tabasco. Dają radę :ok:
@Wojtek5 :respect:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


Wojtek5
600
Posty: 625
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Wojtek5 » sobota, 18 wrz 2021, 10:02

Wiesz co @leon24_36 ja robiłem ten sos po raz pierwszy i bazowałem chyba na 5-6 różnych filmikach z YT z każdego coś tam sobie wyciągnąłem. Nie próbowałem, wiec nie wiem jaki wyszedł, ale finalnie robiłem tak:
Sos Sambal z Caroliny (te dwa małe słoiczki od lewej) - praktycznie bez dodatków by uzyskać jak największą moc
ok. 220g papryczek (ok. 25-27 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa, całe bez szypułek
W garnku zagotowałem, dodając trochę suszonej bazylii, oregano, soku wyciśniętego z pół limonki i ok. 20ml octu winnego
Po złączeniu składników, zagotowaniu mniej więcej połowę z tego przełożyłem do dwóch słoiczków po 80ml
Do drugiej połowy dodałem dwa zblendowane pomidory ok 2 szklanek i dodałem (chyba, dodałem) odrobinę octu.
Po zagotowaniu przetarłem całość na sicie i do słoika do lodówki
Po 3 dniach, gdy się sklarował trochę odciągnąłem wężykiem wodę z pomidorów, zagotowałem i zalałem buteleczki. Wyszło jakieś niecałe 350 ml ala Tabasco

Sos Sambal z Trinidat Scorpion (te słoiczki z czarnymi nakrętkami)
ok 180g papryczek (jakieś 22 szt) zmieliłem w maszynce do mielenia mięsa,
wcześniej cebulę pokrojoną w kostki z czosnkiem zasmażyłem na patelni i odczekałem do wystygnięcia - użyłem 3 cebul i całej główki czosnku, ząbki pokrojone w plasterki, oraz jedna marchewka w plasterki - wyszło dużo, ale nie wiedziałem ile z tego zużyję (finalnie połowa z tego poszła do śmieci)
Zmieloną paprykę zagotowałem w garnku dodając odrobinę octu też jakieś 20ml może ciut więcej się wlało, wyciśnięty sok z całej limonki, dodałem na oko suszonego oregano i bazylii, oraz dodałem wcześniej zasmażoną cebulę z czosnkiem i marchewką.
Dodałem zbelndowanego 1 pomidora
Całość gotowałem, odparowując trochę wody, jak konsystencja wyszła oczekiwana przelałem do słoiczków
Całość pasteryzowałem

https://www.youtube.com/watch?v=ePGtrIBAjYM
https://www.youtube.com/watch?v=1VAdSuTZrh8

@defacto
Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny, bo jak gotowałem a nachyliłem się nad garnkiem mimo, że byłem w maseczce tak mnie przytkało, że oddechu nie mogłem złapać i dochodziłem do siebie przez kolejnych 5 min na balkonie, a okap chodził na pełnej mocy.
Ostatnio zmieniony sobota, 18 wrz 2021, 10:05 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Awatar użytkownika

defacto
1550
Posty: 1581
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Ulubiony Alkohol: kartoflanka, krupnik, fasolowa, żur, rosół z kurki, kapuśniak, czernina, pomidorowa, flaczki
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: defacto » niedziela, 19 wrz 2021, 11:53

Wojtek5 pisze:Nie wiem czy dam radę zjeść ten sambal z Caroliny,.. .


Mówią, że dobra papryka, pali dwa razy. Może poprostu odkupię jedno zbędne szkielko? :D
Ekstrakt Blair's Ultra Death o mocy ok. 0.8mln SHU jadłem,(http://www.bedziepieklo.pl) ale nigdy nie była to papryka w naturze o podobnej mocy. Myślę, że wszystkie te ekstrakty mają kilka wspólnych cech. Poza tym, że apogealnie palą wszelkie śluzy to wyczuć taki popiołowo-(niekiedy popielniczkowy)ziemisty aromat. To mi nie podchodzi.
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"


majster1
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 09:58
Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/
Ulubiony Alkohol: cydr
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: majster1 » środa, 1 gru 2021, 12:13

Polecam spróbować Pikantny czosnek kiszony z papryką gochugaru z sosem sojowym
Papryka Gochugaru to koreanska papryka grubo mielona stosowana do kimchi

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 12:14 przez majster1, łącznie zmieniany 2 razy.
Polskie soki naturalne https://PolskiSok.pl


Wróć do „Zakąski Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość