Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2172
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » niedziela, 6 sty 2019, 12:17

papryczki_chili.jpg

Szanowni Forumowicze,

postanowiłem założyć ten temat w celu dzielenia się przepisami kulinarnymi z papryczkami chili. Od około trzech lat zacząłem dodawać chili do większości potraw, granica ostrości systematycznie się przesuwała i prawdę mówiąc nie wiem kiedy się to zatrzyma :)
Ostatnio udaliśmy się z żonką do knajpy tajskiej, wybraliśmy dania oznaczone jako bardzo ostre, poprosiliśmy kelnera aby kucharz nie żałował ostrości i okazało się, że to wcale nie było ostre.

Dzisiaj przepis na owoce morza:

Kupujemy mrożoną mieszankę małży, kałamarnic i kalmarów (tanio znalazłem w Selgros, 37 zł za 900 g). Gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Po ostygnięciu dodajemy olej słonecznikowy lub rzepakowy (sporo, tak aby się prawie "utopiły"), mieszankę płatków chili wg swojej skali ostrości oraz świeży koperek w dużej ilości (ja mam zamrożony w torebkach). Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.
Przed podaniem dodajemy pokrojoną drobno sałatę rzymską. Podajemy z grzankami obsmarowanymi czosnkiem i masłem.
owoce_morza_chili.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 12:25 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Qba
600
Posty: 642
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » niedziela, 6 sty 2019, 15:10

Ja automatycznie wpisuję się do klubu. :klaszcze:

Już całkiem dawno temu popełniłem swój pierwszy sosik z habanero, był tak ostry że gały mi wylazły a dupsko piekło mnie co rano przez miesiąc. Od tamtej pory jakoś zawsze coś ostrego w lodówce mam.

Warto krótko napisać o co chodzi w piekącym smaku papryk.
Substancja która pali w gębie to [urlhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna]kapsaicyna[/url], skala w której mierzy się jej ostrość to skala Scoville'a (w skrócie: SHU) [0 - 15 000 000]. Czysta kapsaicyna ma ok 15 milionów "skowili" a woda ma 0 :)


W 2018 po raz pierwszy zainteresowałem się własna uprawą papryczek i powiem szczerze że nieźle mi to wyszło oto kilka fotek z tej uprawy.

Zakup na allegro jakichś nasion, kupowane na pałę różne odmiany a potem jeszcze chyba jeden raz.
01.jpg

Kiełkowanie i start, mniej więcej na początku roku.
02.jpg

Pierwsza rozsada i prowizoryczny growbox, zakup lamp do naświetlania.
03.jpg

Rosną powoli...
04.jpg

Większy prowizoryczny growbox, rosną...
05.jpg

A tu juz pod folią.
06.jpg

Pierwsze habanero chocolate.
07.jpg

A tu już niezłe zbiory.
09.jpg

08.jpg

10.jpg

01.jpg

11.jpg

A tu jakieś domowe przetwory, pikle i jakaś salsa.
02.jpg

03.jpg


Udało mi się wyhodować następujące papryczki:

Jalapeno - 2 500 - 8 000
Lemon Drop - 30 000 - 50 000
Habanero Chocolate - 300 000 - 425 000
Habanero Red - 100 000 - 350.000
Black Butlah ~ 1 569 300


Bardzo fajna zabawa, trzeba mieć trochę chęci i cierpliwości i się uda.
W tym roku tak samo będę coś uprawiał, tylko jeszcze nie wiem co :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 15:26 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


Panoramiks_druid
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 4 gru 2018, 23:03
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Okolice Płocka
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Panoramiks_druid » niedziela, 6 sty 2019, 22:06

Ja również byłbym zainteresowany..., co do dań i potraw to próbuję różnych opcji tego typu ale z uprawą jeszcze nie miałem do czynienia..., chętnie bym spróbował przy pomocy i podpowiedziach kogoś już obeznanego w temacie...

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2341
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Doody » niedziela, 6 sty 2019, 22:57

Pięknie się prezentuje Twoja hodowla.
Kawał dobrej roboty :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Qba
600
Posty: 642
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » poniedziałek, 7 sty 2019, 07:49

Więcej przepisów niebawem, w razie czego służę radą :ok:
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


jasiumech
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: jasiumech » wtorek, 8 sty 2019, 20:57

Witam. Mam takie pytanko, jakie lampy i moc, jaki czas świecenia?

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2226
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Kamal » wtorek, 8 sty 2019, 21:50

Lepiej powiedzcie, gdzie zdobędę owoc/nasiona najostszejszej papryki?
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2172
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » wtorek, 8 sty 2019, 21:59

Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Qba
600
Posty: 642
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » środa, 9 sty 2019, 08:00

@jasiumech
Kupiłem dwie takie lampy o pełnym spektrum światła. Poniżej specyfikacja:
Treść ukryta:

Czas naświetlania to ok 12-14 godzin na dzień. Wszystko w growboksie.

@Kamal
Ja kupowałem nasiona na alle od usera "szwejk6". Nasiona ma różne i dobrze startowały a gościu służy radą nawet w kwestii uprawy.
Superhoty to np. CAROLINA REAPER, NAGA JOLOKIA, TRINIDAD SCORPION.
Można także z kupnych papryk pozyskać nasionka, wysuszyć i potem wysiać, mi się tak udało z habanero z Kauflanda.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 08:21 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2341
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Doody » środa, 9 sty 2019, 08:06

Co do światła to świetnie sprawdzają się zwykłe świetlówki o oznaczeniu 865. Świecą one zimnym światłem o temp. 6500K (najbardziej zbliżone do dziennego). Używałem ich przez lata do oświetlania akwarium roślinnego. Z diodami jest ten problem, że trzeba uzupełnić w spektrum barwę czerwoną i niebieską, której z diodach brakuje. Ale diody są oczywiście bardziej ekonomiczne. Dlatego buduje się listwy oświetleniowe diodowe, gdzie co 5-6 dioda jest na przemian czerwona i niebieska.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2172
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » wtorek, 23 kwie 2019, 13:13

Dostałem w prezencie ekstrakty chili. Jest MOC :freak: :punk:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Qba
600
Posty: 642
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » środa, 24 kwie 2019, 10:02

Fajniutka kolekcja, można sobie dawkować moc!
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


William1980
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 25 kwie 2019, 12:30
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: William1980 » czwartek, 25 kwie 2019, 12:38

Dzięki za linka! Nawet nie wiedziałem, że tyle tego jest dostępne na rynku :)

Awatar użytkownika

lefff
20
Posty: 28
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 22:54
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem i żadna dawka dobrego alkoholu tego nie zmieni. Najwyżej będę jak ... człowiek.
Ulubiony Alkohol: Dobra whiskey
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: lefff » piątek, 26 kwie 2019, 15:18

Witam. Co do ostrych papryczek polecam Bird's Eye zwane też piri piri. Papryczki wielkości damskiego paznokcia. Dostępne suszone i mielone, jednak ja preferuje samodzielne zmielenie suszonych papryczek w młynku do kawy - tylko uwaga - po zmieleniu chwile odczekać by pył w młynku osiadł. Proponuje też to robić w przewiewnym otoczeniu bo zawsze coś się "ulotni do atmosfery" i potem oczy mogą trochę popiec. :P

W mojej rodzinie polubili moją paprykówkę:
4 suszone papryczki Birds eye - kroję na drobno łącznie z pestkami i wsypuję do 1 litra własnego alkoholu*. Zostawiam na ok miesiąc co jakiś czas mieszając. Wódka dostaje po tym okresie jasno pomarańczowej barwy i jest rewelacyjna.
*(spirytus z cukrówki na arbatku pół na pół z filtrowaną wodą z własnego ujęcia - mój alkohol ma delikatnie słodkawy posmak)

Oczywiście moc należy dobrać do własnych/rodzinnych upodobań - dla niektórych 2 papryczki będą aż nadto, a inni mogą być zawiedzeni słabą mocą i przy 6 sztukach. Wszystko zależy od upodobań.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2019, 17:55 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
lew przez 3f

Awatar użytkownika

Qba
600
Posty: 642
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » sobota, 27 kwie 2019, 08:54

Kiedyś miałem wątpliwą okazję wypić kieliszek nalewki na papryczce habanero chocolate, barwa piękna jak whiskey, nie polecam próbować.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2172
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » sobota, 27 kwie 2019, 09:17

Najfajniejsze w stosowaniu dużych ilości chili jest to, że praktycznie z żonką praktycznie przestaliśmy używać soli. Nie solimy już praktycznie nic, odrobinę jedynie do bulionu.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2172
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » sobota, 11 maja 2019, 13:51

Cóż to takiego żonka robi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl


Szlumf
1900
Posty: 1924
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Szlumf » sobota, 11 maja 2019, 14:07

Kimchi?

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
2000
Posty: 2172
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » sobota, 11 maja 2019, 17:06

Szlumf :klaszcze: Powiem, że odkąd robimy kimchi to można się uzależnić od tej potrawy bardziej niż od alkoholu. Wcale nie dziwię się Koreańczykom, że w podróż zagraniczną często zabierają ze sobą słoik kimchi i pastę gochujang.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Zajrzyj do naszego Forumowego Sklepu. Masz specjalne warunki jako Forumowicz :poklon;
alkohole-domowe.pl


Szlumf
1900
Posty: 1924
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Szlumf » sobota, 11 maja 2019, 18:08

Zgadzam się w pełni. Odkryłem tą potrawę z 1/2 roku temu i jak nie mam w lodówce ze 2kg to czuję niepokój. Wczoraj zrobiłem kolejne 7kg. Tylko ja preferuję większe kawałki kapuchy i lubię jak jest też coś do pochrupania np. topinambur czy czarna rzepa.


Wróć do „Zakąski Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości