Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1700
Posty: 1700
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » niedziela, 6 sty 2019, 12:17

papryczki_chili.jpg

Szanowni Forumowicze,

postanowiłem założyć ten temat w celu dzielenia się przepisami kulinarnymi z papryczkami chili. Od około trzech lat zacząłem dodawać chili do większości potraw, granica ostrości systematycznie się przesuwała i prawdę mówiąc nie wiem kiedy się to zatrzyma :)
Ostatnio udaliśmy się z żonką do knajpy tajskiej, wybraliśmy dania oznaczone jako bardzo ostre, poprosiliśmy kelnera aby kucharz nie żałował ostrości i okazało się, że to wcale nie było ostre.

Dzisiaj przepis na owoce morza:

Kupujemy mrożoną mieszankę małży, kałamarnic i kalmarów (tanio znalazłem w Selgros, 37 zł za 900 g). Gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Po ostygnięciu dodajemy olej słonecznikowy lub rzepakowy (sporo, tak aby się prawie "utopiły"), mieszankę płatków chili wg swojej skali ostrości oraz świeży koperek w dużej ilości (ja mam zamrożony w torebkach). Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 doby.
Przed podaniem dodajemy pokrojoną drobno sałatę rzymską. Podajemy z grzankami obsmarowanymi czosnkiem i masłem.
owoce_morza_chili.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 12:25 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Qba
550
Posty: 589
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » niedziela, 6 sty 2019, 15:10

Ja automatycznie wpisuję się do klubu. :klaszcze:

Już całkiem dawno temu popełniłem swój pierwszy sosik z habanero, był tak ostry że gały mi wylazły a dupsko piekło mnie co rano przez miesiąc. Od tamtej pory jakoś zawsze coś ostrego w lodówce mam.

Warto krótko napisać o co chodzi w piekącym smaku papryk.
Substancja która pali w gębie to [urlhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsaicyna]kapsaicyna[/url], skala w której mierzy się jej ostrość to skala Scoville'a (w skrócie: SHU) [0 - 15 000 000]. Czysta kapsaicyna ma ok 15 milionów "skowili" a woda ma 0 :)


W 2018 po raz pierwszy zainteresowałem się własna uprawą papryczek i powiem szczerze że nieźle mi to wyszło oto kilka fotek z tej uprawy.

Zakup na allegro jakichś nasion, kupowane na pałę różne odmiany a potem jeszcze chyba jeden raz.
01.jpg

Kiełkowanie i start, mniej więcej na początku roku.
02.jpg

Pierwsza rozsada i prowizoryczny growbox, zakup lamp do naświetlania.
03.jpg

Rosną powoli...
04.jpg

Większy prowizoryczny growbox, rosną...
05.jpg

A tu juz pod folią.
06.jpg

Pierwsze habanero chocolate.
07.jpg

A tu już niezłe zbiory.
09.jpg

08.jpg

10.jpg

01.jpg

11.jpg

A tu jakieś domowe przetwory, pikle i jakaś salsa.
02.jpg

03.jpg


Udało mi się wyhodować następujące papryczki:

Jalapeno - 2 500 - 8 000
Lemon Drop - 30 000 - 50 000
Habanero Chocolate - 300 000 - 425 000
Habanero Red - 100 000 - 350.000
Black Butlah ~ 1 569 300


Bardzo fajna zabawa, trzeba mieć trochę chęci i cierpliwości i się uda.
W tym roku tak samo będę coś uprawiał, tylko jeszcze nie wiem co :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 15:26 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


Panoramiks_druid
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 4 gru 2018, 23:03
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Panoramiks_druid » niedziela, 6 sty 2019, 22:06

Ja również byłbym zainteresowany..., co do dań i potraw to próbuję różnych opcji tego typu ale z uprawą jeszcze nie miałem do czynienia..., chętnie bym spróbował przy pomocy i podpowiedziach kogoś już obeznanego w temacie...

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Doody » niedziela, 6 sty 2019, 22:57

Pięknie się prezentuje Twoja hodowla.
Kawał dobrej roboty :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Qba
550
Posty: 589
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » poniedziałek, 7 sty 2019, 07:49

Więcej przepisów niebawem, w razie czego służę radą :ok:
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


jasiumech
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: jasiumech » wtorek, 8 sty 2019, 20:57

Witam. Mam takie pytanko, jakie lampy i moc, jaki czas świecenia?

Awatar użytkownika

Kamal
1750
Posty: 1767
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Kamal » wtorek, 8 sty 2019, 21:50

Lepiej powiedzcie, gdzie zdobędę owoc/nasiona najostszejszej papryki?
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1700
Posty: 1700
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » wtorek, 8 sty 2019, 21:59

Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Qba
550
Posty: 589
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » środa, 9 sty 2019, 08:00

@jasiumech
Kupiłem dwie takie lampy o pełnym spektrum światła. Poniżej specyfikacja:
Treść ukryta:

Czas naświetlania to ok 12-14 godzin na dzień. Wszystko w growboksie.

@Kamal
Ja kupowałem nasiona na alle od usera "szwejk6". Nasiona ma różne i dobrze startowały a gościu służy radą nawet w kwestii uprawy.
Superhoty to np. CAROLINA REAPER, NAGA JOLOKIA, TRINIDAD SCORPION.
Można także z kupnych papryk pozyskać nasionka, wysuszyć i potem wysiać, mi się tak udało z habanero z Kauflanda.
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 08:21 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
1650
Posty: 1699
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Doody » środa, 9 sty 2019, 08:06

Co do światła to świetnie sprawdzają się zwykłe świetlówki o oznaczeniu 865. Świecą one zimnym światłem o temp. 6500K (najbardziej zbliżone do dziennego). Używałem ich przez lata do oświetlania akwarium roślinnego. Z diodami jest ten problem, że trzeba uzupełnić w spektrum barwę czerwoną i niebieską, której z diodach brakuje. Ale diody są oczywiście bardziej ekonomiczne. Dlatego buduje się listwy oświetleniowe diodowe, gdzie co 5-6 dioda jest na przemian czerwona i niebieska.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1700
Posty: 1700
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » wtorek, 23 kwie 2019, 13:13

Dostałem w prezencie ekstrakty chili. Jest MOC :freak: :punk:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Qba
550
Posty: 589
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » środa, 24 kwie 2019, 10:02

Fajniutka kolekcja, można sobie dawkować moc!
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek


William1980
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 25 kwie 2019, 12:30
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: William1980 » czwartek, 25 kwie 2019, 12:38

Dzięki za linka! Nawet nie wiedziałem, że tyle tego jest dostępne na rynku :)

Awatar użytkownika

lefff
10
Posty: 16
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2014, 22:54
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem i żadna dawka dobrego alkoholu tego nie zmieni. Najwyżej będę jak ... człowiek.
Ulubiony Alkohol: Dobra whiskey
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: lefff » piątek, 26 kwie 2019, 15:18

Witam. Co do ostrych papryczek polecam Bird's Eye zwane też piri piri. Papryczki wielkości damskiego paznokcia. Dostępne suszone i mielone, jednak ja preferuje samodzielne zmielenie suszonych papryczek w młynku do kawy - tylko uwaga - po zmieleniu chwile odczekać by pył w młynku osiadł. Proponuje też to robić w przewiewnym otoczeniu bo zawsze coś się "ulotni do atmosfery" i potem oczy mogą trochę popiec. :P

W mojej rodzinie polubili moją paprykówkę:
4 suszone papryczki Birds eye - kroję na drobno łącznie z pestkami i wsypuję do 1 litra własnego alkoholu*. Zostawiam na ok miesiąc co jakiś czas mieszając. Wódka dostaje po tym okresie jasno pomarańczowej barwy i jest rewelacyjna.
*(spirytus z cukrówki na arbatku pół na pół z filtrowaną wodą z własnego ujęcia - mój alkohol ma delikatnie słodkawy posmak)

Oczywiście moc należy dobrać do własnych/rodzinnych upodobań - dla niektórych 2 papryczki będą aż nadto, a inni mogą być zawiedzeni słabą mocą i przy 6 sztukach. Wszystko zależy od upodobań.
Ostatnio zmieniony piątek, 26 kwie 2019, 17:55 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
lew przez 3f

Awatar użytkownika

Qba
550
Posty: 589
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 18:17
Krótko o sobie: Szefu
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Qba » sobota, 27 kwie 2019, 08:54

Kiedyś miałem wątpliwą okazję wypić kieliszek nalewki na papryczce habanero chocolate, barwa piękna jak whiskey, nie polecam próbować.
Alkohole-domowe.com - Przepisy, wiedza, forum
Alkohole-domowe.pl - Zakupy, asortyment, zaopatrzenie

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1700
Posty: 1700
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » sobota, 27 kwie 2019, 09:17

Najfajniejsze w stosowaniu dużych ilości chili jest to, że praktycznie z żonką praktycznie przestaliśmy używać soli. Nie solimy już praktycznie nic, odrobinę jedynie do bulionu.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1700
Posty: 1700
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » sobota, 11 maja 2019, 13:51

Cóż to takiego żonka robi?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Szlumf
1450
Posty: 1490
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Szlumf » sobota, 11 maja 2019, 14:07

Kimchi?

Awatar użytkownika

Autor tematu
JanOkowita
1700
Posty: 1700
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: JanOkowita » sobota, 11 maja 2019, 17:06

Szlumf :klaszcze: Powiem, że odkąd robimy kimchi to można się uzależnić od tej potrawy bardziej niż od alkoholu. Wcale nie dziwię się Koreańczykom, że w podróż zagraniczną często zabierają ze sobą słoik kimchi i pastę gochujang.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Szlumf
1450
Posty: 1490
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Klub miłośników chili

Postautor: Szlumf » sobota, 11 maja 2019, 18:08

Zgadzam się w pełni. Odkryłem tą potrawę z 1/2 roku temu i jak nie mam w lodówce ze 2kg to czuję niepokój. Wczoraj zrobiłem kolejne 7kg. Tylko ja preferuję większe kawałki kapuchy i lubię jak jest też coś do pochrupania np. topinambur czy czarna rzepa.


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: pauka i 0 gości