Bufor do kolumny półkowej
-
Autor tematu - Posty: 3889
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 286 razy
- Otrzymał podziękowanie: 468 razy
Witam szanownych kolegów.
Co do zastosowania bufora w procesie rektyfikacji powiedziano już bardzo wiele i proces ten przebiega bez specjalnych problemów.
Chciałbym się zapytać jak prawidłowo prowadzić proces destylacji smakówek (zbożówek, owocówek) stosując bufor, na nim kolumnę półkową ( u mnie akurat sitową) i na kolumnie założoną głowicę aabratka z odbiorem LM. Czy zwrócić na coś szczególną uwagę? Jeżeli nie mam termometru w buforze, jak rozpoznać kwestię początku pogonów w destylacie? Może jakiś sprawdzony sposób?
Co do zastosowania bufora w procesie rektyfikacji powiedziano już bardzo wiele i proces ten przebiega bez specjalnych problemów.
Chciałbym się zapytać jak prawidłowo prowadzić proces destylacji smakówek (zbożówek, owocówek) stosując bufor, na nim kolumnę półkową ( u mnie akurat sitową) i na kolumnie założoną głowicę aabratka z odbiorem LM. Czy zwrócić na coś szczególną uwagę? Jeżeli nie mam termometru w buforze, jak rozpoznać kwestię początku pogonów w destylacie? Może jakiś sprawdzony sposób?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2429
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 643 razy
- Otrzymał podziękowanie: 599 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
U mnie w kołpakowej zmienia się struktura barbotażu. Bąble w pianie robią się wyraźnie większe. Czy konstrukcja bufora uniemożliwia Ci montaż termometru? To tylko jedna dziurka, 3cm wężyka silikonowego i termometr za 20zł.Doody pisze: Jeżeli nie mam termometru w buforze, jak rozpoznać kwestię początku pogonów w destylacie? Może jakiś sprawdzony sposób?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2753 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Bufor to jest coś pośredniego między półką fizyczną a swego rodzaju syfonem. Nie występuje tu typowy barbotaż. Co najwyżej odkładają się najcięższe frakcje będące w danym momencie w obiegu. I teraz patrząc na konstrukcje bufora trzeba się zastanowić co z niego będziemy mieli więcej. Plusów dodatnich czy ujemnych. Szkopuł w tym, że w środku bufora znajduje się rura z wypełnieniem, które to będzie nam w jakimś tam stopniu kastrować destylat. Możemy poprzez naszą ingerencję spróbować regulować wielkością kastracji ujmując wypełnienia albo zastępując go bardziej przewiewnym. Ale w pewnym momencie może się okazać, że najlepszy efekt będzie przy pustym buforze (bez wypełnienia), a stąd już krok do stwierdzenia po co nam bufor jak taką samą funkcję spełnia najniższa półka.
Jednak, żeby nie było że nie można użyć bufora to myślę, że może spełnić swoje zadanie gdy będziemy chcieli zrobić wódeczkę (prawie czystą) z dobrego surowca. Używając go wespół z odpowiednim refluksem - myślę - że będzie można otrzymać świetne wódki. Gotując 2 razy - pierwsze gotowanie jako odpęd, a drugie doczyszczające możemy otrzymać coś pośredniego między destylatami a typowymi wódkami czystymi.
To jest to nad czym w najbliższym czasie mam zamiar popracować.
Zaznaczam to tylko takie moje luźne przemyślenia. A czas pokaże czy były to durne przemyślenia...
Od razu zaznaczam, że z mojej strony będzie tylko teoretyzowanie, bo jak dotychczas jeszcze nie próbowałem destylacji z buforem.szatajoh pisze:Moje pytanie do Pulkowników z buforem czy warto do zbożówki i owocówki dolożyć bufor?
Według tego co czytałem na forach to bufor jest stworzony do cukrowki i spiritusu.
Bufor to jest coś pośredniego między półką fizyczną a swego rodzaju syfonem. Nie występuje tu typowy barbotaż. Co najwyżej odkładają się najcięższe frakcje będące w danym momencie w obiegu. I teraz patrząc na konstrukcje bufora trzeba się zastanowić co z niego będziemy mieli więcej. Plusów dodatnich czy ujemnych. Szkopuł w tym, że w środku bufora znajduje się rura z wypełnieniem, które to będzie nam w jakimś tam stopniu kastrować destylat. Możemy poprzez naszą ingerencję spróbować regulować wielkością kastracji ujmując wypełnienia albo zastępując go bardziej przewiewnym. Ale w pewnym momencie może się okazać, że najlepszy efekt będzie przy pustym buforze (bez wypełnienia), a stąd już krok do stwierdzenia po co nam bufor jak taką samą funkcję spełnia najniższa półka.
Jednak, żeby nie było że nie można użyć bufora to myślę, że może spełnić swoje zadanie gdy będziemy chcieli zrobić wódeczkę (prawie czystą) z dobrego surowca. Używając go wespół z odpowiednim refluksem - myślę - że będzie można otrzymać świetne wódki. Gotując 2 razy - pierwsze gotowanie jako odpęd, a drugie doczyszczające możemy otrzymać coś pośredniego między destylatami a typowymi wódkami czystymi.
To jest to nad czym w najbliższym czasie mam zamiar popracować.
Zaznaczam to tylko takie moje luźne przemyślenia. A czas pokaże czy były to durne przemyślenia...
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
Autor tematu - Posty: 3889
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 286 razy
- Otrzymał podziękowanie: 468 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
W swoim buforze mam wypełnienie miedziane (sprężynki od plipka 22cm). Bufor jest jednocześnie katalizatorem przeciw siarczkowym więc zbyt wielu półek teoretycznych w nim nie ma. Chciałbym spróbować go zastosować, bo kiedyś pisał (bodajże herbata666), że używa bufora do smakówek na półkowej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Jako wywołany do tablicy odpowiadam, używałem i nieraz używam bufora do smakówek, zależy co chcemy uzyskać i jak prowadzimy proces, na tą chwilę nie chcę się wypowiadać że na 100% mam lepsze wynik z buforem czy bez, bo wiadomo są też gusta o których się nie dyskutuje. Ostatnio obraliśmy sobie za cel, przeprowadzenie prób na jednym surowcu (sok jabłkowy, wstępnie kupiliśmy 600l, ale jak będzie kolejna okazja to mamy zamiar dokupić kolejny 1000l). Wtedy będzie można wstępnie określić co nam najbardziej odpowiada i w którym kierunku będziemy podążać. Na tą chwilę podstawą jest stosowanie kolumny półkowej typowo na kotle, ewentualnie dorzucając katalizator umieszczony w pierwszym szkle od dołu (jest pokazane w moim temacie). Kilka osób miało okazję próbować próbek, na przykład robionych z winka głogowego i trunek wyszedł bardzo przedni, notabene winko w smaku było bardzo średnie (nawet trochę parszywe), ale jego (chyba) atutem był wiek, ponieważ stało około 3-4 lat (destylat robiony na 5 półkach plus bufor). Na tą chwilę przerobiliśmy na pewno z 10 typów różnych surowców, stare wina, soki wyciskane, fermentacje w pulpie oraz inne wynalazki i doszliśmy do wniosku że musimy obrać tylko jeden surowiec i na nim przeprowadzać testy i próby, ponieważ kolejna zmienna jaką jest wsad, uniemożliwia nam wyciągnięcie konkretnych wniosków przy zmianach sprzętowych (jeżeli zmienia nam się cały czas surowiec).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Witam
Używam jednego bufora do rektyfikacji oraz do owocówek (kolumna kołpakowa). Po rektyfikacji, gdzie refluks jest ustawiony na odbiór 12-15 ml/min, zagęszczenie pogonów w buforze jest bardzo duże. Przy kolumnie kołpakowej, gdzie odbieram praktycznie bez refluksu, zagęszczenie pogonami jest znikome. Rownież zastanawiam się nad sensem jego używania przy kolumnie kołpakowej ...
Używam jednego bufora do rektyfikacji oraz do owocówek (kolumna kołpakowa). Po rektyfikacji, gdzie refluks jest ustawiony na odbiór 12-15 ml/min, zagęszczenie pogonów w buforze jest bardzo duże. Przy kolumnie kołpakowej, gdzie odbieram praktycznie bez refluksu, zagęszczenie pogonami jest znikome. Rownież zastanawiam się nad sensem jego używania przy kolumnie kołpakowej ...
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Ja również czekam na rezultaty
Swoje tegoroczne destylaty na półkowej od duetu Akas/Herbata robiłem z buforem - niestety miałem za mało jednorodnych nastawów by cokolwiek testować. Za to planuję zrobić test porównawczy z buforem/bez przy destylacji whisky.
@Lesgo58 Odpęd z 30 kg jęczmienia już czeka na destylację "na wódkę". Niestety ze względu na wysokość garażu w którym stoi zbiornik z płaszczem nie mam możliwości w zimę gotować od razu gęstego na półkowej...
Swoje tegoroczne destylaty na półkowej od duetu Akas/Herbata robiłem z buforem - niestety miałem za mało jednorodnych nastawów by cokolwiek testować. Za to planuję zrobić test porównawczy z buforem/bez przy destylacji whisky.
@Lesgo58 Odpęd z 30 kg jęczmienia już czeka na destylację "na wódkę". Niestety ze względu na wysokość garażu w którym stoi zbiornik z płaszczem nie mam możliwości w zimę gotować od razu gęstego na półkowej...
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Witam,
odświeżam gdyż nie chcę zakładać nowego tematu.
Wstawiam fotkę mojego puzona, bo zastanawiam się czy jest sens dokładać bufor.
Na pewno chcę dodać OLM nad kolumnę pułkową.
Ktoś może użytkuje bufor z kolumną pułkową?
odświeżam gdyż nie chcę zakładać nowego tematu.
Wstawiam fotkę mojego puzona, bo zastanawiam się czy jest sens dokładać bufor.
Na pewno chcę dodać OLM nad kolumnę pułkową.
Ktoś może użytkuje bufor z kolumną pułkową?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
A co chcesz na tym robić?
To krótka kolumna do alkoholi smakowych, spirytus na tym ciężko zrobić.
Bufor na ogół użytkowany jest jedynie do spirytusu lub czasami do bardzo czystych wódek.
To krótka kolumna do alkoholi smakowych, spirytus na tym ciężko zrobić.
Bufor na ogół użytkowany jest jedynie do spirytusu lub czasami do bardzo czystych wódek.
Ostatnio zmieniony środa, 13 paź 2021, 18:17 przez kondon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1553
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 356 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Kiepski ze mnie teoretyk, ale przy pracy na półkowej zawsze mam pewne problemy z oddzieleniem pogonów - zawsze organoleptycznie i ewentualnie ze wskazań temp w KEGu. W listopadzie będzie kilka worków śrutyqq do przerobienia, zrobię porównanie. Odpęd, a potem proces:
- 10cm sprężynek miedzianych plus 4 półki
- bufor plus cztery półki
I dodatkowa opcja:
- bez odpędu, raz. 10cm miedzi, bufor i 4 półki.
Porównam i dam znam
- 10cm sprężynek miedzianych plus 4 półki
- bufor plus cztery półki
I dodatkowa opcja:
- bez odpędu, raz. 10cm miedzi, bufor i 4 półki.
Porównam i dam znam
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2753 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
W takiej postaci jak na zdjęciu to ta kolumna nadaje się tylko do destylatów. Gdy dodasz OLM i Bufor to już możesz pokusić się o dużo czystszy produkt. Na pewno nie będzie to spirytus o najwyższym stopniu czystości, jednak otrzymasz produkt o dużej czystości a jednocześnie nie pozbawiony charakteru surowca z którego był robiony nastaw bądź zacier. Czystość produktu będzie zależała od ilości procesów jakim poddasz wsad. Także jak widzisz nic nowego.
Jednak dodanie w/w gadżetów poszerzy Ci możliwości kolumny. W/g mnie warto skorzystać.
Ja używam. trzeba jednak być świadomym rezultatów. Sam sposób prowadzenia procesu nie będzie się różnił od tego praktykowanego na kolumnach wypełnionych.kooalla pisze: Na pewno chcę dodać OLM nad kolumnę pułkową.
Ktoś może użytkuje bufor z kolumną pułkową?
W takiej postaci jak na zdjęciu to ta kolumna nadaje się tylko do destylatów. Gdy dodasz OLM i Bufor to już możesz pokusić się o dużo czystszy produkt. Na pewno nie będzie to spirytus o najwyższym stopniu czystości, jednak otrzymasz produkt o dużej czystości a jednocześnie nie pozbawiony charakteru surowca z którego był robiony nastaw bądź zacier. Czystość produktu będzie zależała od ilości procesów jakim poddasz wsad. Także jak widzisz nic nowego.
Jednak dodanie w/w gadżetów poszerzy Ci możliwości kolumny. W/g mnie warto skorzystać.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Dzięki za odpowiedzi,
Ja to bym robił tak, że pierwszy odpęd do zera jadę bez kolumny i bez bufora.
Po prostu zakładam kolano plus chłodnicę ala alembik.. (Zdjęcie)
Do drugiego procesu zakładam bufor i pułkową plus OLM, stabilizacja 20 minut, odbiór przedgonu ok. 200ml z 50l i dalej kropelkowo (bez jeziorka).
A ja przechodzę na odbiór z OLM po przepłukaniu, jadę do 98 stopni w kegu.
Potem standard odbiór z głowicy resztki alko na pogon..
Dobrze kombinuje?
Nie lubię mocnego posmaku bimbru, wolę destylat lepiej oczyszczony z nutą surowca z którego jest zrobiony.
Ja to bym robił tak, że pierwszy odpęd do zera jadę bez kolumny i bez bufora.
Po prostu zakładam kolano plus chłodnicę ala alembik.. (Zdjęcie)
Do drugiego procesu zakładam bufor i pułkową plus OLM, stabilizacja 20 minut, odbiór przedgonu ok. 200ml z 50l i dalej kropelkowo (bez jeziorka).
A ja przechodzę na odbiór z OLM po przepłukaniu, jadę do 98 stopni w kegu.
Potem standard odbiór z głowicy resztki alko na pogon..
Dobrze kombinuje?
Nie lubię mocnego posmaku bimbru, wolę destylat lepiej oczyszczony z nutą surowca z którego jest zrobiony.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
No jestem w szoku, jak pytałem o sam katalizator i OLM do półkowej to wszyscy mocno odradzali, że wykastruje smaki, a tutaj Guru naszego hobby oznajmia, że nawet przy OLM-ie i buforze charakter surowca zostanie zachowany. Teraz już całkiem jestem w kropce jak potraktować moje odpędy smakowe, szkoda mi ich zmarnować, bo roboty i sprzątania po nich miałem co nie miara. Bufor bardzo ułatwia proces, ale z drugiej strony prawie eliminuje pogony, gdzie ponoć jest najwięcej smaków i aromatów.lesgo58 pisze:otrzymasz produkt o dużej czystości a jednocześnie nie pozbawiony charakteru surowca z którego był robiony nastaw bądź zacier.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Sam stosuję niekiedy bufor przy półkowej wraz z olm. Tak jak napisał lesgo, charakter surowca pozostanie, zapewne będzie mniej wyrazisty niż po alembiku ale znacznie bardziej subtelny (nawet działając na stabilnej kolumnie) niż otrzymany na kolumnie zasypowej. Ogólnie polecam spróbować najpierw bez bufora (sam robiłem tam ziemniaki na 10 półkach, efekt po miesiącu super) później ewentualnie z buforem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2753 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
Po drugie. Nie załamuj się. Wszystko jest do zrobienia. Tobie tylko brak doświadczenia. Stąd te ciągłe obawy. I szukanie winnych swoich decyzji. Forum to taka bestia, że tutaj ścierają się opinie i wypowiedzi różnych osób. Opinie czasami tak różne że dla nowicjusza wydają się aż absurdalne. Jednak nie zawsze tak jest.
Napisałem w poście, że bufor jest jak najbardziej możliwy do podpięcia w kolumnie półkowej, tylko trzeba mieć świadomość co się chce uzyskać.
Jeśli chcesz destylat ortodoksyjny to bufor jest beee.
Jeśli chcesz ominąć (z jakiś tam powodów) etap starzenia i długotrwałego przygotowywania destylatu to gadżety typu OLM i Bufor są jak najbardziej na miejscu. Chociaż podobne efekty które uzyskamy przy pomocy tych gadżetów można uzyskać także i bez ich użycia. Możliwości jest multum. Wystarczy cierpliwość i doświadczenia.
Wracając do twojej rozpaczy...
Po pierwsze... Nie jestem żadnym guru... Po prostu jestem bardzo obecny i aktywny na forum. Stad może powstać wrażenie że jestem swego rodzaju guru. No chyba, że taką aktywność nazwiemy "guru" - to tak - jestem guru.kiwitom23 pisze:...No jestem w szoku,... ... a tutaj Guru naszego hobby oznajmia, że nawet przy OLM-ie i buforze charakter surowca zostanie zachowany. Teraz już całkiem jestem w kropce ...
Po drugie. Nie załamuj się. Wszystko jest do zrobienia. Tobie tylko brak doświadczenia. Stąd te ciągłe obawy. I szukanie winnych swoich decyzji. Forum to taka bestia, że tutaj ścierają się opinie i wypowiedzi różnych osób. Opinie czasami tak różne że dla nowicjusza wydają się aż absurdalne. Jednak nie zawsze tak jest.
Napisałem w poście, że bufor jest jak najbardziej możliwy do podpięcia w kolumnie półkowej, tylko trzeba mieć świadomość co się chce uzyskać.
Jeśli chcesz destylat ortodoksyjny to bufor jest beee.
Jeśli chcesz ominąć (z jakiś tam powodów) etap starzenia i długotrwałego przygotowywania destylatu to gadżety typu OLM i Bufor są jak najbardziej na miejscu. Chociaż podobne efekty które uzyskamy przy pomocy tych gadżetów można uzyskać także i bez ich użycia. Możliwości jest multum. Wystarczy cierpliwość i doświadczenia.
Wracając do twojej rozpaczy...
Nie wiem co chcesz uzyskać? Jeśli destylat ortodoksyjny to wywalasz bufor i OLM i zaprzęgasz do roboty alkoholomierz i regulator mocy.kiwitom23 pisze: Teraz już całkiem jestem w kropce jak potraktować moje odpędy smakowe, szkoda mi ich zmarnować, bo roboty i sprzątania po nich miałem co nie miara.
W tym zdaniu potwierdzasz - nie można zjeść ciastko i mieć ciastko...kiwitom pisze:Bufor bardzo ułatwia proces, ale z drugiej strony prawie eliminuje pogony, gdzie ponoć jest najwięcej smaków i aromatów.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 paź 2021, 09:01 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
A więc tak ponieważ zostało mi 75 cm rury 54mm miedź to zrobię dodatkowy katalizator i zasypię sprężynkami ko.
W zależności od oczekiwań będę zakładał bufor plus kolumna i olm lub bufor plus kolumna plus 75 cm katalizator i olm..
Kolega przyniósł mi OLM, ale nie jestem pewien czy on zadziała.
Zobaczcie na foto.
Co sądzicie?
W zależności od oczekiwań będę zakładał bufor plus kolumna i olm lub bufor plus kolumna plus 75 cm katalizator i olm..
Kolega przyniósł mi OLM, ale nie jestem pewien czy on zadziała.
Zobaczcie na foto.
Co sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Bufor do kolumny półkowej
A tak na marginesie, to rozpracowałeś proces rektyfikacji na czynniki pierwsze i trudno po lekturze Twoich postów mieć jeszcze wątpliwości. Jest to pełne kompedium wiedzy. A czy byłbyś tak dobry i nie zrobił podobnego opracowania na kolumnę półkową? Wielu osobom by się to z pewnością przydało, bo co rusz widzę jakieś wątpliwości w postach.
Oj jesteś, jesteś, tyle wiedzy zdobyłem dzięki Twoim postom, że do nikogo innego na forum nie daje się tego przyrównać. W tym miejscu naprawdę chciałbym Ci za to serdecznie podziękować, bo odwalasz znakomitą robotęlesgo58 pisze:Po pierwsze... Nie jestem żadnym guru...
A tak na marginesie, to rozpracowałeś proces rektyfikacji na czynniki pierwsze i trudno po lekturze Twoich postów mieć jeszcze wątpliwości. Jest to pełne kompedium wiedzy. A czy byłbyś tak dobry i nie zrobił podobnego opracowania na kolumnę półkową? Wielu osobom by się to z pewnością przydało, bo co rusz widzę jakieś wątpliwości w postach.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 paź 2021, 14:33 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 2 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway