Jaka kukurydza?
-
Autor tematu - Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Witam ponownie. Trochę mnie tu nie było bo i zapas jeszcze jest w piwnicy, ale wracam ponownie do tematu burbona. W związku z tym chciałem się zapytać szanownych kolegów jaką kukurydzę najlepiej zakupić? Widzę na allegro śrutowaną na grubo oraz na drobno. Jest też dostępna skrobia kukurydziana, ale tą pomijam ze względu na cenę. Ma ktoś wiedzę i doświadczenie z tak różnym rozdrobnieniem? Chciałbym uniknąć problemów zbytniego sklejenia się zacieru. Poniżej dla przykładu wklejam linki do aukcji, którymi jestem zainteresowany:
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukuryd ... 8463838487
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukuryd ... 7699379904
Wydaje mi się że ta śrutowana drobniej może dać więcej smaku do zacieru i produktu finalnego. Ktoś coś podpowie?
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukuryd ... 8463838487
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukuryd ... 7699379904
Wydaje mi się że ta śrutowana drobniej może dać więcej smaku do zacieru i produktu finalnego. Ktoś coś podpowie?
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Jaka kukurydza?
Bierz jaką masz pod ręką. Ja nabywam kukurydze od lokalnych farmerów, śrutuje zazwyczaj sam śrutownikiem. Ostatnio ktoś wrzucił ciekawy filmik odnośnie śrutowania https://m.youtube.com/watch?v=4FfxL07FRuA
Kukurydza z pierwszego linku jest śrutowania w całości łącznie z kolbami, kiedyś taką zacierałem. Generalnie ok ale troszkę drogo.
Polecam kupić ziarno i samemu ześrutować.
@nike21 nie poznałem cię od razu, wbijaj do mnie na priv, mam wszystko czego potrzebujesz.
Kukurydza z pierwszego linku jest śrutowania w całości łącznie z kolbami, kiedyś taką zacierałem. Generalnie ok ale troszkę drogo.
Polecam kupić ziarno i samemu ześrutować.
@nike21 nie poznałem cię od razu, wbijaj do mnie na priv, mam wszystko czego potrzebujesz.
Ostatnio zmieniony środa, 1 sty 2020, 21:14 przez Imbir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jaka kukurydza?
Kupiłem tą z pierwszego linku. Przyszła zmielona bardzo drobno, prawie jak mąka. W 75 stopniach ładnie się kleikowała i nawet trzepaczką musiałem się nieźle namieszać aby rozbić grudki. W tej chwili zacier fermentuje więc jak puszczę to dam znać jakie wyszło. Jak będzie ok to będę zamawiał tą kukurydzę bo dobrze mi się z nią pracowało.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jaka kukurydza?
Już po herbacie, że tak powiem, ale i tak od siebie parę zdań dołożę. Wnioskując z własnego doświadczenia. Najlepiej gdy kukurydza jest rozdrobniona na prawie mączną postać. Da wówczas lepszy uzysk. Warto sprawdzić różne odmiany. Dotychczas gotowałem burbony na kolumnie, więc rura sporo aromatu wycinała. Teraz się przestawiłem na pędzenie alembikowe. Burbony także zamierzam tym sposobem gotować. Co pozwoli mi wreszcie na rozstrzygnięcie dylematu pt. wpływ odmiany kukurydzy na aromat burbona. Odniosłem wrażenie, iż pewna zależność występuje, lecz zbyt mało prób jeszcze za mną, żebym jakieś wartościowe opinie mógł na forum opublikować.
-
- Posty: 138
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jaka kukurydza?
Panowie, jeśli byście potrzebowali kuku, mogę dowolnie ześrutowac czy zgnieść ziarno w sumie dowolne bo od dziadka z pola mam kukurydzę, żyto, pszenicy trochę - mam znajomego rolnika z wszelkim potrzebnym sprzętem tj żarna i gniotownik ( fajne musli wychodzi) w razie czego piszcie.
Kolego @Fiflak, z tego co mi wiadomo to kuku dzieli się po prostu na różne FAO no i oczywiście na uzyskanie jednej większej lub 2 kolb w pełnym wymiarze, czy aromaty są inne- to nie wiem bo ta roślina jest specyficznie zmieniona przez ludzi. Masz odmiany paszowe i bardziej ukierunkowane na ziarno.
Kolego @Fiflak, z tego co mi wiadomo to kuku dzieli się po prostu na różne FAO no i oczywiście na uzyskanie jednej większej lub 2 kolb w pełnym wymiarze, czy aromaty są inne- to nie wiem bo ta roślina jest specyficznie zmieniona przez ludzi. Masz odmiany paszowe i bardziej ukierunkowane na ziarno.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2021, 17:36 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 243
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Jaka kukurydza?
Najczęściej spotykaną odmianą paszową jest dent (inaczej "koński ząb"). Ma duże ziarna o kolorze w żóławym odcieniu. Inne, których nazw nie znam, mają ziarna mniejsze i bardziej pomaranczowe. Mam możliwość kupna tej paszowej odmiany dent i zastanawiam się czy brać, czy szukać tej mnjejszej.
Edit
Znalazłem takie info, więc decyzja prosta - brać
Edit
Znalazłem takie info, więc decyzja prosta - brać
https://agrobiznes.money.pl/artykul/fli ... 08176.htmlOdmiany dent mają jaśniejsze ziarniaki. Tylko z tego typu ziarna uzyskuje się skrobię kukurydzianą. Świetnie nadają się także do produkcji olejów i innych produktów spożywczych. Wykorzystuje się je w przemyśle gorzelniczym.
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 sty 2021, 23:37 przez Carl, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Jaka kukurydza?
Kukurydza cukrowa różni się od paszowej, ale czy ma to znaczenie dla burbona? Nie wiem, za mało jeszcze prób przeprowadziłem. Oczywiście myślę tu o burbonie białym, który jeszcze się z dębem nie zetknął, zatem wszystkie aromaty pochodzą z ziarna. Przypuszczam, że różnice są raczej niewielkie. Porównuję to z whisky typu single malt, w wyrobie której posiadam większe doświadczenie. Odmienności pomiędzy różnymi rodzajami słodu są łatwe do zauważenia. Robiłem burbona z kilku odmian kukurydzy. Tak samo zacieranej i gotowanej. Póki co nic szczególnego, w sensie odmiana_(inny burbon), nie odnotowałem. Gdyby to była jakaś cecha wybitnie zmieniająca samogon, to bym się zorientował. Zazwyczaj sporządzam burbony w proporcji 75% kukurydzy na 25% zboża słodowanego. Jęczmień, pszenica, a w tym roku planuję przetestować słód żytni.
Dlaczego o tym wspominam?
Dodatek słodu zmienia charakter bimbru i to tak, że nie sposób nie zauważyć owej modyfikacji. Gdyby odmiana kukurydzy stanowiła klucz do duszy burbona, to powinna wnosić równie mocny ślad, jak rodzaj słodowanego zboża. Oczywiście mogę tkwić, jadąc klasykiem, w mylnym błędzie. Dlatego należy dalej, ma się rozumieć w celach ściśle naukowych, zacierać kolejne burbony. Dam znać jeżeli jakąś prawidłowość zdołam ustalić.
Dlaczego o tym wspominam?
Dodatek słodu zmienia charakter bimbru i to tak, że nie sposób nie zauważyć owej modyfikacji. Gdyby odmiana kukurydzy stanowiła klucz do duszy burbona, to powinna wnosić równie mocny ślad, jak rodzaj słodowanego zboża. Oczywiście mogę tkwić, jadąc klasykiem, w mylnym błędzie. Dlatego należy dalej, ma się rozumieć w celach ściśle naukowych, zacierać kolejne burbony. Dam znać jeżeli jakąś prawidłowość zdołam ustalić.
-
- Posty: 77
- Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
- Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
- Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Jaka kukurydza?
Kupował ktoś już ta mąkę?
https://m.olx.pl/d/oferta/maka-kukurydz ... A7gTw.html
https://m.olx.pl/d/oferta/maka-kukurydz ... A7gTw.html
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy