Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Jaka kukurydza?

Postautor: nike21 » środa, 1 sty 2020, 19:00

Witam ponownie. Trochę mnie tu nie było bo i zapas jeszcze jest w piwnicy, ale wracam ponownie do tematu burbona. W związku z tym chciałem się zapytać szanownych kolegów jaką kukurydzę najlepiej zakupić? Widzę na allegro śrutowaną na grubo oraz na drobno. Jest też dostępna skrobia kukurydziana, ale tą pomijam ze względu na cenę. Ma ktoś wiedzę i doświadczenie z tak różnym rozdrobnieniem? Chciałbym uniknąć problemów zbytniego sklejenia się zacieru. Poniżej dla przykładu wklejam linki do aukcji, którymi jestem zainteresowany:

https://allegro.pl/oferta/sruta-kukurydziana-gruba-worek-25-kg-8463838487
https://allegro.pl/oferta/sruta-kukurydziana-25kg-mielona-kukurydza-pasza-7699379904

Wydaje mi się że ta śrutowana drobniej może dać więcej smaku do zacieru i produktu finalnego. Ktoś coś podpowie?
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Imbir
250
Posty: 296
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: Imbir » środa, 1 sty 2020, 21:09

Bierz jaką masz pod ręką. Ja nabywam kukurydze od lokalnych farmerów, śrutuje zazwyczaj sam śrutownikiem. Ostatnio ktoś wrzucił ciekawy filmik odnośnie śrutowania https://m.youtube.com/watch?v=4FfxL07FRuA
Kukurydza z pierwszego linku jest śrutowania w całości łącznie z kolbami, kiedyś taką zacierałem. Generalnie ok ale troszkę drogo.
Polecam kupić ziarno i samemu ześrutować.

@nike21 nie poznałem cię od razu, wbijaj do mnie na priv, mam wszystko czego potrzebujesz.
Ostatnio zmieniony środa, 1 sty 2020, 21:14 przez Imbir, łącznie zmieniany 1 raz.


Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: Marsaw30 » środa, 15 sty 2020, 19:01

Ja do burbonu używam tylko takich płatkow kukurydzy, wychodzi idealnie, ale może poszukam i spróbuje zrobic na takiej ześrutowanej też.

Awatar użytkownika

Autor tematu
nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: nike21 » czwartek, 16 sty 2020, 13:35

Kupiłem tą z pierwszego linku. Przyszła zmielona bardzo drobno, prawie jak mąka. W 75 stopniach ładnie się kleikowała i nawet trzepaczką musiałem się nieźle namieszać aby rozbić grudki. W tej chwili zacier fermentuje więc jak puszczę to dam znać jakie wyszło. Jak będzie ok to będę zamawiał tą kukurydzę bo dobrze mi się z nią pracowało.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


Fiflak
350
Posty: 351
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: Fiflak » czwartek, 16 sty 2020, 23:51

Już po herbacie, że tak powiem, ale i tak od siebie parę zdań dołożę. Wnioskując z własnego doświadczenia. Najlepiej gdy kukurydza jest rozdrobniona na prawie mączną postać. Da wówczas lepszy uzysk. Warto sprawdzić różne odmiany. Dotychczas gotowałem burbony na kolumnie, więc rura sporo aromatu wycinała. Teraz się przestawiłem na pędzenie alembikowe. Burbony także zamierzam tym sposobem gotować. Co pozwoli mi wreszcie na rozstrzygnięcie dylematu pt. wpływ odmiany kukurydzy na aromat burbona. Odniosłem wrażenie, iż pewna zależność występuje, lecz zbyt mało prób jeszcze za mną, żebym jakieś wartościowe opinie mógł na forum opublikować.


Carl
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: RE: Re: Jaka kukurydza?

Postautor: Carl » środa, 6 sty 2021, 14:40

Fiflak pisze:Co pozwoli mi wreszcie na rozstrzygnięcie dylematu pt. wpływ odmiany kukurydzy na aromat burbona.

Czy przeprowadziłeś jakieś eksperymenty w tym obszarze?



Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

SinyNos
50
Posty: 53
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: SinyNos » środa, 6 sty 2021, 17:32

Panowie, jeśli byście potrzebowali kuku, mogę dowolnie ześrutowac czy zgnieść ziarno w sumie dowolne bo od dziadka z pola mam kukurydzę, żyto, pszenicy trochę - mam znajomego rolnika z wszelkim potrzebnym sprzętem tj żarna i gniotownik ( fajne musli wychodzi) w razie czego piszcie.
Kolego @Fiflak, z tego co mi wiadomo to kuku dzieli się po prostu na różne FAO no i oczywiście na uzyskanie jednej większej lub 2 kolb w pełnym wymiarze, czy aromaty są inne- to nie wiem bo ta roślina jest specyficznie zmieniona przez ludzi. Masz odmiany paszowe i bardziej ukierunkowane na ziarno.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2021, 17:36 przez SinyNos, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:


Carl
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: Carl » środa, 6 sty 2021, 22:08

Najczęściej spotykaną odmianą paszową jest dent (inaczej "koński ząb"). Ma duże ziarna o kolorze w żóławym odcieniu. Inne, których nazw nie znam, mają ziarna mniejsze i bardziej pomaranczowe. Mam możliwość kupna tej paszowej odmiany dent i zastanawiam się czy brać, czy szukać tej mnjejszej.

Edit
Znalazłem takie info, więc decyzja prosta - brać
Odmiany dent mają jaśniejsze ziarniaki. Tylko z tego typu ziarna uzyskuje się skrobię kukurydzianą. Świetnie nadają się także do produkcji olejów i innych produktów spożywczych. Wykorzystuje się je w przemyśle gorzelniczym.

https://agrobiznes.money.pl/artykul/flint-czy-dent,80,0,1508176.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 sty 2021, 23:37 przez Carl, łącznie zmieniany 3 razy.


Fiflak
350
Posty: 351
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
Re: Jaka kukurydza?

Postautor: Fiflak » środa, 13 sty 2021, 22:57

Kukurydza cukrowa różni się od paszowej, ale czy ma to znaczenie dla burbona? Nie wiem, za mało jeszcze prób przeprowadziłem. Oczywiście myślę tu o burbonie białym, który jeszcze się z dębem nie zetknął, zatem wszystkie aromaty pochodzą z ziarna. Przypuszczam, że różnice są raczej niewielkie. Porównuję to z whisky typu single malt, w wyrobie której posiadam większe doświadczenie. Odmienności pomiędzy różnymi rodzajami słodu są łatwe do zauważenia. Robiłem burbona z kilku odmian kukurydzy. Tak samo zacieranej i gotowanej. Póki co nic szczególnego, w sensie odmiana_(inny burbon), nie odnotowałem. Gdyby to była jakaś cecha wybitnie zmieniająca samogon, to bym się zorientował. Zazwyczaj sporządzam burbony w proporcji 75% kukurydzy na 25% zboża słodowanego. Jęczmień, pszenica, a w tym roku planuję przetestować słód żytni.
Dlaczego o tym wspominam?
Dodatek słodu zmienia charakter bimbru i to tak, że nie sposób nie zauważyć owej modyfikacji. Gdyby odmiana kukurydzy stanowiła klucz do duszy burbona, to powinna wnosić równie mocny ślad, jak rodzaj słodowanego zboża. Oczywiście mogę tkwić, jadąc klasykiem, w mylnym błędzie. Dlatego należy dalej, ma się rozumieć w celach ściśle naukowych, zacierać kolejne burbony. Dam znać jeżeli jakąś prawidłowość zdołam ustalić.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości