Ubytek % w nastawie
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Ubytek % w nastawie
Litr to zdecydowanie zbyt duża różnica, jeszcze z nastawu.
Bardziej prawdopodobne, że nie przefermentował cały cukier, albo coś przy destylacji.
Sprawdzałeś blg?
Bardziej prawdopodobne, że nie przefermentował cały cukier, albo coś przy destylacji.
Sprawdzałeś blg?
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lip 2021, 16:26 przez kondon, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ubytek % w nastawie
A więc tak, nastaw klasyczny 6kg./21 wody. Początkowego blg nie mierzyłem a końcowe minus 4, blg dundru nigdy nie mierzyłem więc nie wiem. Sprzęt Aabratek OLM. 50l, 63,3, 2x2kW (robocza 2,4kW) od FRANZMASTERA, nastaw po klarowaniu nie był szczelnie zamknięty nie wiem czy to dobrze czy źle? A ha, zauważyłem że dość szybko (za wcześnie) podskoczyla temp. na 10 półce, próbowałem korygować ale nie wiele to dawało. Jestem początkujący, za mną dopiero kilka procesów
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.
Dzięki za odzew. Pozdrawiam.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Ubytek % w nastawie
podskakująca temperatura na 10półce to oznaka pogonów, ale nie przy cukrze. On jest tak powtarzalny, że naprawdę musiałbyś się postarać, aby 1l mniej poszło.
Najpewniej miałeś zbyt duży odbiór i kolumna po prostu nie zdążyła się nasycić etanolem. Stąd mylne wrażenie o tak dużej ilości pogonów.
Najpewniej miałeś zbyt duży odbiór i kolumna po prostu nie zdążyła się nasycić etanolem. Stąd mylne wrażenie o tak dużej ilości pogonów.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Ubytek % w nastawie
Generalnie przemysł przy fermentacji ciągłej płucze CO2 żeby odzyskać co się da... zresztą i tak płuczą CO2 bo colę też trzeba czymś nagazować . W domowych warunkach to ani możliwości ani w sumie potrzeby bo strata niewielka. Najwięcej % ucieka właśnie w trakcie fermentacji burzliwej - jak tak sobie stoi mniej więcej szczelnie zamknięty to straty są pomijalne.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Ubytek % w nastawie
@Leksus. Z namego nastawu nic ci nie wyparuje. Może odrobina.
Teraz tak. 24L nastawu. Blg miałeś wzorcowe. 22 Końcowe też. Minus4.
Ile dotyczczas otrzymywałeś serca?
Bo tu mi 1/3 towaru brak. Jak ci litra wcięło.
I dlaczego ten nastaw nie był zakryty? W otwartym fermentatorze stał?
Teraz tak. 24L nastawu. Blg miałeś wzorcowe. 22 Końcowe też. Minus4.
Ile dotyczczas otrzymywałeś serca?
Bo tu mi 1/3 towaru brak. Jak ci litra wcięło.
I dlaczego ten nastaw nie był zakryty? W otwartym fermentatorze stał?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Ubytek % w nastawie
@lexus, już zadajesz pytania, na które jest mnóstwo odpowiedzi. Poszukaj, trochę własnego wysiłku.
UWAGA - wyjątek to fermentacje bardzo burzliwe, czyli na przykład cukrówka, tam ilość dwutlenku jest tak duża, że może wysadzić wieczko i dlatego nie przykrywa się szczelnie, ale potem, kiedy fermentacja już ustaje, to się przykrywa.
W zamkniętym i szczelnym, tlen jest potrzebny tylko na początku do namnożenia drożdży i dlatego na początku trzeba napowietrzyć, potem już jest szkodliwy i zbędny. Dlatego używa się rurek fermentacyjnych, żeby odprowadzić dwutlenek węgla, ale nie dopuścić tlenu.A czy fermentacja powinna być prowadzona w szczelnie zamkniętym pojemniku bo wydaje mi się że musi być dopływ powietrza?
UWAGA - wyjątek to fermentacje bardzo burzliwe, czyli na przykład cukrówka, tam ilość dwutlenku jest tak duża, że może wysadzić wieczko i dlatego nie przykrywa się szczelnie, ale potem, kiedy fermentacja już ustaje, to się przykrywa.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Ubytek % w nastawie
Dzięki defacto sprawdzałem i niby wszystko ok. Właśnie teraz jestem w trakcie:), staram się dokładniej przeprowadzić stabilizację i wszystko zrobić na spokojnie. Zobaczymy ile tym razem nakapie.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sie 2021, 10:36 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ubytek % w nastawie
Serwus
Powinieneś z tego nastawu wycisnąć ~3l na czysto. Więc jeśli miałeś ~1l mniej a nie sądzę, żeby wyparowało Ci z nastawu- uważam, że masz nieszczelną aparaturę i trzecia część, podczas rektyfikacji poszła w luft. Uszczelka się "podwinie" i są straty a pary alkoholowej nie dostrzeżesz raczej gołym okiem. Trzymałem podobny, sfermentowany nastaw w wiadrze, przykryty luźno wiekiem bez rurki ponad 6tyg. Sprawdzić chciałem, czy gęstwa drożdżowa pokrywająca dno zbiornika, wpłynie na smak końcowego produktu. Nie wyczułem różnicy.
Powinieneś z tego nastawu wycisnąć ~3l na czysto. Więc jeśli miałeś ~1l mniej a nie sądzę, żeby wyparowało Ci z nastawu- uważam, że masz nieszczelną aparaturę i trzecia część, podczas rektyfikacji poszła w luft. Uszczelka się "podwinie" i są straty a pary alkoholowej nie dostrzeżesz raczej gołym okiem. Trzymałem podobny, sfermentowany nastaw w wiadrze, przykryty luźno wiekiem bez rurki ponad 6tyg. Sprawdzić chciałem, czy gęstwa drożdżowa pokrywająca dno zbiornika, wpłynie na smak końcowego produktu. Nie wyczułem różnicy.